Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2008 11:36 - Обикновена вина
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 4463 Коментари: 10 Гласове:
0



Този текст е публикуван в днешния брой на "Седем"

ОБИКНОВЕНА ВИНА

 

Финансовата криза в САЩ се разраства. Затова президентът Буш предложи със 700 млрд. долара, пари на данъкоплатците, да бъдат изкупени купищата от лоши ипотечни облигации в банките, раздавали жилищни заеми и така те да бъдат спасени от  фалит. Последва буря от реакции от американските/световните политици, медии и анализатори. Повечето от тях с основание обвиняват за кризата банкерите от „Уол стрийт” и като цяло финансовите кредитни институции.  Обзети от алчност за печалби и високи лихви, тези банкери и институции раздадоха рискови заеми без покритие за милиарди долари на милиони американци. На партийно ниво демократите обвиняват републиканците, че с привързаността си към капитализъм без държавна намеса и регулации /laissez-faire capitalism/ са насърчили тази банкерска алчност. Републиканците обвиняват демократите, че в началото на 90-те са създали закони, улесняващи безконтролни жилищни заеми за етнически/малцинствени групи. Наистина  през  1993г. при управлението на Клинтън се засилиха левите критики към заемодателните институции. Банките бяха масово обвинявани в расизъм, защото даваха винаги по-малки жилищни заеми на чернокожите и испаноезичните американци. В действителност причината съвсем не беше расизъм, а доста по-ниската /в сравнение с белите американци/ платежноспособност на тези групи. Но поради огромната политическа коректност в това отношение в Америка, никой, включително и дясната тогавашна опозиция не посмя да изтъкне истинската причина. И така през 1993г. бяха приети закони с „улеснени кредитни правила”. Премахнати бяха основни изисквания, като изплащане на аванс и ограничаване на заемите до 28% от годишния доход на кредитополучателите. В резултат през следващите години пазарът на жилища неимоверно се увеличи – банките печелеха от лихвите, хората се радваха на новите си къщи и всички бяха щастливи  в Америка в общо взето безгрижното последно десетилетие на миналия век. Но сред икономическия възход на ерата на Клинтън  необслужваните жилищни заеми застрашително и необезпокоявано растяха.  

 Да се върнем в днешните тревожни времена. Планът на Буш, подкрепен и от двамата кандидати за президентството, е със сигурност от жизнено значение за страната и трябва да бъде приет. Лошото е, че в Конгреса започнаха партийни схватки за това какви да бъдат критериите, по които ще бъдат спасявани банките, за определяне таван на заплатите на шефовете на финансовите институции, за защита на данъкоплатците. Разбираемо е - става дума за много пари, но всяко забавяне задълбочава кризата. Естествено, пазарите (Dow Jones, Nasdaq) се сриват все по-стремително, поради това, че планът на Буш все още не е одобрен от Конгреса. В резултат населението губи все повече пари, защото мнозинството от американците държат парите си в акции на борсата. Вездесъщите  Джордж Сорос, Уорън Бафет и Алън Грийнспън, които са много загрижени за парите на данъкоплатците, разкритикуваха планът на Буш, без да предложат нищо в замяна. Но човек като Сорос едва ли трябва именно за това да се тревожи. Бафет, пък, светкавично се възползва от положението и закупи акции за 5 милиарда  долара на променената от инвестиционна в търговска банка Goldman Sachs. Сигурно, за да спести пари на данъкоплатците. А Грийнспън очевидно е забравил, че именно при дългото му управление на Федералната банка на САЩ, лихвите бяха изключително ниски и това беше основна причина за надуването на ипотечния балон.  

В резултат на всичко това, Барак Обама поведе убедително в борбата за президентството пред Джон Макейн, от чиято партия е сегашния президент.  Поради простата причина, че за икономическите неволи, хората винаги обвиняват политиците и партията, която е на власт. Но малцина от избирателите съзнават, че всяко демократично  правителство има сравнително ограничени лостове, за да влияе на пазарната икономика, която е изключително сложен механизъм и общо взето сама се регулира. Като се изключат разбира се, извънредни мерки, какъвто е планът на Буш. Обама, който е чудесен оратор, но почти нищо не разбира от икономика /и външна политика/,  както винаги не предложи никакви конкретни решения за излизане от финансовата криза, освен красиви, пълни с надежда думи. Макейн е несравнимо по-опитен във външната политика и сигурността, но също не е експерт по икономика. Дори сам си призна в това през декември м.г., защото е почтен и прям човек.  

Наскоро беше публикувано изследване на ФБР, на което почти всички американски/световни политици, медии и анализатори, нарочно или не, не обърнаха внимание. Според изследването, „измамническите кредитни практики”  /неизплащането на жилищните заеми/ са се увеличили десет пъти от 2001г. до края на 2007г! Тези практики са се увеличили с 42%  през първото четиримесечие на 2008г. Това са зашеметяващи цифри, като се има предвид, че десетки милиони американци са взели жилищни заеми. В подкрепа на ФБР, BasePoint Analytics, фирма за финансови проучвания, съобщи, че 70% от кредитите, които не се изплащат, са били взети в резултат на неверни данни при попълването на документите от кредитополучателите. Без коментар! Според същата фирма, друг начин на измама са така наречените no-doc loans, където заемателят се съгласява да плаща малко по-висока лихва, като в замяна не дава информация за размера на доходите си. Тези кредити първоначално били предназначени за хора на свободна практика, които нямат договор с работодател. В последствие, обаче, тези заеми стават известни като liar loans /заеми на измамници/, защото огромното мнозинство от хората, които ги взимат, нямат достатъчно доходи, за да ги изплащат. В резултат и тези кредити се превръщат в лоши банкови ипотечни облигации. BasePoint Analytics съобщава и за други измами – спекулантите с жилища, които са част от обикновените кредитополучатели. Това са хора, които взимат заеми, купуват жилища, без да имат намерение да живеят в тях и веднага ги продават на много по-висока цена /докато цените все още бяха високи/. За да вземат, обаче, жилищен заем, тези хора също лъжат банките и попълват документи с невярно съдържание. Според фирмата, този вид измама е около 20% от общите измамнически кредитни практики. ФБР предупреждава, че с разрастването на кризата, кредитните измами ще се обновяват и увеличават. Хората, взели и неизплатили жилищни заеми, най-вероятно няма да се разплатят с банките, а ще търсят нови начини и измами да избягнат наказателна отговорност. Мрачното заключение на ФБР е, че финансово-ипотечната криза няма скоро да приключи.

И така нито един американски/световен политик, както и огромното мнозинство от американските/световните медии и анализатори не посочиха истинската, първичната причина за ипотечната и финансовата криза, която освен Америка, разтърсва и голяма част от света. Нито един от тях не посочи истинският, основният виновник за кризата –  стотиците хиляди обикновени американци, които взеха жилищни заеми от банките и кредитните институции, не ги върнаха и ги докараха до фалит. И в същото време, мнозинството от тези непочтени платци, си запазиха жилищата.

Сравнението с кризата с почти фалиралата Топлофикация и Булгаргаз в България се неизбежно се налага. Тук, както е известно отоплението в София и други градове на прага на зимата е под въпрос. Има редица обективни  причини – безпримерната алчност и подкупност на бившето ръководство на Топлофикация, поради което много потребители вече не вярват на дружеството, в много случаи неясно как образуваните сметки за парно, бедността на българите /за разлика от американците/,  техническата невъзможност на Топлофикация да спира парното и топлата вода само на непочтените платци, липсата на работещ закон за етажната собственост, изискването към отказалите се от парно да плащат 25% от енергията по тръбите, монополната същност на Топлофикация. Но, както в Америка, и тук нито един политик, почти нито една медия или анализатор не посочиха истинската, първичната причина за кризата. Не посочиха истинският, основният виновник за нашата криза – десетките хиляди обикновени българи, които отказват да си плащат парното и същевременно не се отказват от него. И така докараха почти до фалит Топлофикация и създадоха големи трудности на Булгаргаз. И в двата случая има обикновена вина на обикновени хора, защитени от могъщатата политическа коректност, че народът е винаги прав и не може да бъде обвиняван в нищо.

Въпреки неумиращото, древно желание и неизменна част от хората навсякъде по света – взимай, колкото можеш, но без да даваш.

 



Тагове:   обикновена,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. libertybell - Чудесен анализ, tull !
01.10.2008 15:46
И съвсем навременен! Скоро четох, че точно по времето на Клинтън са фактически "загробени" Фани Мей и Фреди Мак, макар че сега Буш
опира пешкира.
Мнозинството от хората виждат света в тесни времеви отрязъци пряко свързани с живота им, което е естествено. Малцина са тези, които ще направят връзката, ако не им бъде обърнато специално внимание.

Поздравления!
цитирай
2. tull - Liberty
02.10.2008 10:51
благодаря! Сенатът на САЩ снощи одобри плана на Буш с доста изменения. Кризата предизвика лавина от мнения и разбира се много страхове. Но трябва да се знае, че досега нито един човек не е загубил вложенията си в банка по света, заради кризата. Това е важното, според мен. Другото важно, че валят мнения на леви световни и български анализатори, които тържествено тръбят, че сега рейгънизма и тачъризма /свободния пазар без регулации/ вече умря.
Като доказателство за това те цитират проучванията на соц. агенции - левия Обама ще бъде президент. Това почти сигурно ще стане, но съвсем не значи, че свободния пазар, без регулации е мъртъв.
цитирай
3. анонимен - Strep
02.10.2008 16:54
Дъскарев е произвел поредната си странна теория - хората са виновни зао икономическите беди на Америка. Абе, приятел, Буш изхарчи хиляди и хиляди милиарди долари за глупости и дори Макейн говори много често за huge government spending, ти ми пишеш, че хората били виновни!
цитирай
4. анонимен - Напротив
02.10.2008 17:07
статията на Огнян Дъскарев е необикновена, защото той е може би единствения журналист тук, който се осмелява да пише пряко и откровено за събитията. Абсолютно вярно е, че американците взеха гигантски жилищни заеми и не ги върнаха. Сумата е не по-малко от 8 /осем/ трилиона долара! Абсолютно вярно е, е че не по-малко от 120 хиляди български семейства към днешна дата не са си платили парното, а в същото време го ползват. И точно това предизвика кризата с парното.
цитирай
5. tull - За Strep
02.10.2008 21:09
Как си пропуснал да ми кажеш нещо за излишъка на Клинтън, пропилян от прахосника Буш. Но си забравил и една дата 11 септ. 01. В резулат последваха две войни, защото на Америка беше обявена война. ДВе войни много пари ли струват, как мислиш?
цитирай
6. tull - За Анонимен
02.10.2008 21:12
Благодаря ви, че споделяте мнението ми. Но ми се струва, че цифрата от осем трилиона долара е прекалено голяма.
Поздрави и бъдете здрав.
цитирай
7. gantree - @
03.10.2008 22:41
http://news.ibox.bg/news/id_800879934

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие плана Полсън за 700 млрд долара ...С 263 гласа в полза на плана, срещу 171 против, конгресът одобри спасителния план, който Буш ще подпише ... Лидерът на републиканците Джон Бонър беше оптимистичен: „ Не е перфектен, но е по-добър от преди седмица", заяви той преди вота, който продължи 15 минути.

Крайно любопитна е и тази новина
http://mediapool.bg/show/?storyid=144324&srcpos=1
цитирай
8. tull - Ган,
05.10.2008 08:28
благодаря за линка. Но пазарите пак паднаха. Всъщност и Стара Европа също реши държавно да подкрепя банките си.
Поздрави.
цитирай
9. gantree - виж и това
05.10.2008 16:28
http://news.ibox.bg/news/id_327198776

Сара Пейлин обвини претендента на демократите Барак Обама, че поддържа контакти с терористи, съобщи CNN.

"Този човек не вижда Америка, такава каквато я виждаме ние, а именно - главния борец за добро и справедливост в света. Той дотолкова не вярва в нашата страна, че си позволява да контактува с терористи", заяви Пейлин пред избиратели в щата Колорадо.

Според CNN Пейлин намеква за "дружба" на Обама с Уилям Айерс, бивш член на терористичната организация "Уедърмен", осъществила през 60-те години взривове е Пентагона и Капитолия.

В петъчния си брой в. "Ню Йорк Таймс" публикува статия, в която детайлно се описват контактите между Айерс и сенатора от Илинойс.

Това не е първият случай, в който Обама е уличен във връзки със съмнителни организации. Преди време сайтът WorldNetDaily съобщи, че сред поддръжниците на Обама има членове на Комунистическата партия в САЩ, както и представители на радикалните афроамерикански групировки.

"Palin: Obama Is ‘Palling Around With Terrorists’"

http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2008/10/04/
palin-obama-is-palling-around-with-terrorists/?scp=
1&sq=sarah%20palin%20obama&st=cse
цитирай
10. gantree - @
07.10.2008 15:37
http://mediapool.bg/show/?storyid=144401

http://mediapool.bg/show/?storyid=144398
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967559
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930