Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2008 18:22 - Само смърт и разрушение ли има в Ирак?
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 1379 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2008 12:35



Повечето световни и български медии внушават от години, че в Ирак има само смърт и разрушение. Причината, е че тези медии бяха против свалянето на Саддам Хюсеин и войната в Ирак. Но в резултат на увеличението на американските войски с около 30 хиляди души положението през последната година в Ирак значително се подобри. Повечето от хората по света, обаче, имат смътна предства за това, тъй като много от големите медии мълчат с изключение на десните американски медии и някои европейски средства за информация.
Иракската армия и полиция се увеличиха със 100 хиляди души, като общият им брой достигна 400 хиляди души. В най-размирната и кървава до скоро провинция Анбар местните сунити създадоха армия от около 80 хиляди души. Изправиха се срещу сунитската “Ал Кайда” и с помощта на американските и иракските сили за сигурност прогониха терористите. Същото се случи и в Багдад - столицата сега е много по-спокойно и сигурно място. От юни 2007 г. до началото на март 2008 г. убийствата в Багдад и Ирак като цяло намаляха с около 90%, а смъртността сред американската армия намаля с около 70%. Голяма част от терористите бяха унищожени, останалите избягаха в северната част на страната. Несъмнено там също ще бъдат преследвани и унищожавани. Веднага трябва да се каже, обаче, че подобрението на сигурността трябва да бъде затвърдено в цялата страна, което вероятно ще отнеме дълго време.
Преди дни световните агенции съобщиха, че убийствата рязко са се увеличили - само през март са загинали около 1000 души. Причината са сраженията в Басра и в Багдад между иракската армия и шиитската “Армия на Махди” на влиятелния шиитски водач Муктада Садр. Премиерът шиит, Нури ал Малики, ръководител на шиитската партия “Дава”, представена в парламента, реши да се разправи веднъж завинаги със Садр, който е един от главните фактори за нестабилността в страната и е подкрепян военно и финансово от Иран. Премиерът е решил да подобри сигурността в южната част на страната преди местните избор през октомври т.г. В няколкодневните сражения в Басра и крепостта на Садр в Багдад, Садр сити, загинаха 461 привърженици на Садр, което обяснява високия брой на жертвите през март. В края на март силите на Муктада Садр бяха изтласкани от централната част на Басра и той предложи примирие, което беше прието. Продължават, обаче, спорадичните престрелки в Садр Сити, където живеят 2.5 млн. шиити. За последните дни там загинаха общо 280 души. Едва на 19 април иракската армия съобщи, че контролира по-голямата част от Басра. Иракското правителство съобщи, че 1300 войници са били освободени от армията, защото отказали да се сражават. Положението е твърде трудно, тъй като иракската армия е съставена главно от шиити, които се колебаят да стрелят срещу хората на Садр. В същото време Садр заплаши правителството с тотална война, ако не спре да преследва бойците му. Въпреки това акцията показа, че иракската армия вече е боеспособна и действаща и принуди Садр да поиска примирие. Но той остава от главните играчи в иракската, все още много тежка и сложна, действителност. Налице е, обаче, и един огромен факт, който е кошмарът на Бин Ладен - в демократизираща се страна в сърцето на Арабия американците се бият рамо до рамо със сунити и шиити против терористите от “Ал Кайда” и радикалите от “Армията на Махди”!
Икономиката на Ирак се развива бурно. Дневният добив петрол достигна в края на март т.г. 2.4 млн. барела дневно. (Довоенното производство беше 1.3 млн. барела на ден). Иракският министър на петрола съобщи, че след четири години производството ще бъде 6 млн. барела дневно. Правителството очаква доходите от петрола за 2007 г. и 2008 г. да достигнат 100 милиарда долара. МВФ съобщи, че до края на т.г. иракската икономика ще нарасне с повече от 7 на сто. /Миналата година икономиката се увеличи с 1.3 на сто/. Инфлацията за първото тримесечие на 2008 г. е 5 на сто, което е значително намаление, защото инфлацията за миналата година беше 60 на сто. Безработицата, обаче, все още е висока - 18 на сто.
Войната в Ирак е една от главните теми в предизборната кампания в САЩ. Двамата кандидати от Демократическата партия твърдят, че бързо ще изтеглят войските, независимо от мнението на американското военно командване. Но това едва ли ще бъде изпълнено, защото президентските реалности на войната ще бъдат съвършено различни за Обама и Клинтън, ако някой от тях застане начело на САЩ. И двамата не може да не съзнават какъв кървав хаос ще настъпи в изстрадалата страна, ако войските бъдат изтеглени преждевременно. Което значи, че и двамата не са искрени и твърденията им са само предизборна пропаганда. Кандидатът на републиканците Джон Макейн е отдавнашен поддръжник на войната и заяви, че няма да изтегли войските, преди положението в Ирак окончателно да се стабилизира.
На 17 април MSNBC кратко съобщи, че главната сунитска политическа партия се завръща в правителството след 9-месечно отсъствие. Това е отлична политическа новина, почти напълно игнорирана от българските медии, която ще укрепи доминираното от шиити правителството на Нури ал Малики. Сунитите ще заемат отново пет министерски поста, както и длъжността на заместник-премиер.
На 15 и 17 април т.г. в две нападения на терористи самоубийци в Бакуба, столица на провинция Диала и в град на 100 км северно от Багдад загинаха повече от 115 души. Световните и българските медии светкавично съобщиха за това с коментари, че подобрението на сигурността изглежда е приключило и хаосът се завръща в Ирак. Би Би Си и “Ал Джазира”, както обикновено, бяха най-грижливи и бързи в разпространението на новината. Но медиите пропуснаха както почти винаги една изключително добра новина от Ирак. Тя намери място само в последните страници на “Вашингтон пост” от 17 април.

За първи път след инвазията правителството предоставя шест огромни петролни и газови полета за експлоатация. Кандидатите за това са повече от 120 големи, световни компании! Одобрени са вече 35 компании, сред които Exxon Mobil, най-голямата петролна компания в света, двете най-големи в Европа, Royal Dutch Shell и BP, също и Conoco Philips, Chevron и Total. Иракското правителство е потвърдило участието в експлоатацията и на руските компании “Газпром” и “Лукойл”. Ще участват и японските Mitsubishi и Inpex Holding, както и китайската фирма Sinochem.
Тази изключителна новина означава само едно - световните петролни и газови производители са убедени, че сигурността в Ирак е достатъчна, за да правят бизнес и инвестиции за милиарди. Ако беше обратното, това никога нямаше да се случи.
Ирак, обаче, има и друга, кървава и мрачна страна, за която всички непредубедени се надяват да остане завинаги в миналото. Пет години след началото на войната загинаха 4036 американски войници, повече от 30 хиляди бяха ранени. Убити и ранени бяха стотици други коалиционни войници. Във войната и терористичните нападения загинаха десетки хиляди невинни иракски граждани, около 4 милиона напуснаха родните си места, за да търсят спасение от насилието. Около половината вече се завърнаха по домовете си. САЩ изхарчиха най-малко 500 милиарда долара. Войната е крайно непопулярна в Америка - около 70% от американците не я одобряват. Никой, обаче, не знае как след 10 години ще изглежда Ирак и как тогава ще бъде оценявана инвазията, в резултат на която страната беше освободена и демократизирана.
Ето и две новини, които бяха съобщени, естествено, не от световните медии, а от американската армия. Всеки месец американската армия осигурява договори за иракския бизнес на стойност повече от 100 милиона долара, които създават около 42 хиляди временни и постоянни работни места месечно. Американската армия плаща за бензина си в Ирак около 3.23 долара за галон, т.е. американските военни плащат около 153 милиона долара на месец само за бензин!
Основната причина за войната според световната антиамериканска левица, разнесена по света от световните медии, не беше ли, че Америка е нападнала Ирак, за да заграби петрола му?



Тагове:   смърт,   Ирак,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1960447
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031