Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 14:08 - "ГОСПОЖО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ" - 4
Автор: giorgiocbr Категория: Политика   
Прочетен: 6943 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 29.02.2012 11:31


Пред Вас е четвъртия от поредица постинги, посветени на държавите от Европейския Съюз и корупцията. Поредицата е провокирана от непрекъснатите обиди, които България понася от високомерни европейски политици, затънали до гуша в корупция и лобизъм, но иначе обичащи да размахват пръст.

Конкретния повод, откъдето идва и заглавието, e тъпото въпросче на една австрийска журналистка към Премиера, който сполучливо я нарече "Госпожо от Европейския Съюз".

Продължаваме с прекрасните взаимоотношения кабинета на Тони Блеър с британските лобисти и техните пликове с пари.



1. Предисторията

Първата сряда на юли 1998-ма определено не е най-прекрасния ден в живота на Тони Блеър. Министър-председателят на Англия нескопосано се защитава пред Камарата на Общините по повод току-що избухналия скандал "Лобигейт", резултат на няколкомесечно журналистическо разследване на британския вестник "Обзървър".

Говорителят на Блеър - бившият търговец на порнография Елъстър Кембъл, тича из коридорите и се вкопчва във всеки репортер, който успее да докопа, за да му шепне настоятелно как не бива да се доверява на публикации от "хора с шапки и каскети" /познато звучи, нали?/, докато Питър Мендълсън - човека зад Блеър, известен като Принца на мрака и силата, съска закани по адрес на журналистите.

Конкретния повод за олелията - репортаж на първа страница, в който се описват подробни доказателства за това как дружките на министър-председателя и неговите членове на Кабинета са сключили бартер с политика срещу "пейола", пари в брой срещу достъп. Публикацията, базираща се и на аудиозаписи от срещи на репортери под прикритие с видни британски лобисти, обяснява точно как, къде и на кого са плащали лобистите - от името на американски електрически компании, приятели на Клинтън, приятели на Буш, приятели на Блеър, от името на медийния магнат Рупърт Мърдок и много други.

Преди тнози репортаж да влезе в заглавията, имиджа на Блеър е на британски лидер от ново поколение, неподдаващ се на корупция и влияние. Той твърди усилено, че е сложил край на "мърсотиите на торите" - плащанията към министри на Маргарет Тачър, които бяха просмукали предишното консервативно правителство. Новата лейбъристка партия на Блеър официално избягва лобисти и пари в пощенски пликове. Като добрия свой приятел Бил Клинтън обаче, Блеър тайно е вървял към идеята си да превърне прогресивната си популистка партия в партия на бизнеса. Блеър търси привързаността на американските корпорации чрез политическите кръгове около Бил и Хилари Клинтън, докато лее сладки приказки за трудовия народ на Стара Англия и традиционните британски ценности.

Екипът на "Обзървър" описва чудна верига от услуги и вътрешен достъп до конфиденциална информация, в замяна на политическа подкрепа от новите корпорации и порции "сухо" за новите им приятели - лейбъристите. Репутацията на Блеър като г-н Добро управление е изчерпана.

Представяйки се за лобисти на "Енрон" и "Морган Стенли", журналистите от "Обзървър" стигат до следните прекрасни сделчици:


2. Факс за "Енрон"

Карл Милнър, лобист за отношенията с правителството на компанията GJW, изпраща по факса на репортерите официалния Доклад за енергийната политика на великобританската Парламентарна комисия по търговия и индустрия.

Изненадващото? Факса пристига седмици преди този Доклад да бъде официално публикуван. На въпрос на репортерите дали този доклад не е откраднат, и дали трябва да имат притеснения за съучастие в криминално престъпление, Милнър отговаря че лобистите като него имат "специален достъп" до документите на властта, и това било "стандартна услуга". Аудиозаписа гласи следното:

"Ние имаме много приятели в Правителството. Те обичат да ни информират за нещата няколко дни предварителн, за да получат нашето становище. Да им съобщим, ако има нещо което притеснява клиентите ни, да предложим съответните промени".

Дейността на лобиста Милнър силно облагодетелства американските електрически компании като "Пасификорп" от Орегон, която успява да купи почти цялата британска електрическа индустрия. Конкретния доклад, вътрешна информация, е в състояние да облагодетелства силно клиента, който Милнър се стреми да привлече - "Енрон". 

Разговора завършва със "Помислих си, че след като се възползват от този доклад, ще се заинтересуват по-сериозно от услугите на фирмата ми". 


3. Бърза закуска за "Саломон Брадърс"

11 Юни 1998. Финансовият министър Гордън Браун, бъдещ премиер, обявява навите правителствени лимити на разходите. В същото време лобистът Дерек Дрейпър, топ-фигура в GPC Market Access, изкъртва телефона на репортерите, които мисли за представители на "Енрон", и в чието лице вижда поток от милиони долари. "Много съм възбуден" повтаря непрекъснато. И от какво толкова сте възбуден, г-н Дрейпър?
"Гордън Браун сложи капака на общите разходи на Правителството на 2,75%, а не на 2,5% както мислеха всички заблудени. Точно както казахме ние! Казахме го миналата седмица!"

Много от вас ще си кажат "Е, какво от това?". Разликата от този четвърт процент, уважаеми български читатели, под формата на предварителна информация попаднала в ръцете на търговците на ценни книжа и арбитражорите, води до изключително съществени печалби които са непонятни за мащабите на скромната ни България.

Дрейпър, очевидно поддал се на възбудата си, обяснява с подробности как е подал въпросната информация на американците от "Саломон Брадърс" седмица по-рано от речта на Браун. На поздравите на репортерите за необикновените аналитични и прогнозиращи възможности на фирмата му, отговаря:

"Прогнозите нямат нищо общо. Имах вътрешна информация. "Саломон Брадърс" действаха въз основа на нея, и натрупаха истинско съкровище". И наистина е така.

А според американските закони са рискували престой в затвора.


4. Колко добър е Дрейпър?

В последвалите разговори, лобистът Дерек Дрейпър, в стремежа си да спечели мнимите пратеници на "Енрон", се похвалва и с още няколко дреболии:

- Излъсква имиджа на "Бритиш Газ", допреди това известни като "Тлъстите котки на свинята Седрик" /нелюбезен прякор на на бившия председател на "Бритиш Газ" Седрик Браун/. Излъсква го до степен, че с подходящите контакти и пликове с кеш успява да намърда техен представител /изпълнителния им директор/ в Комитета на Правителството "От социални помощи към работа". Лелеяното място на една ръка разстояние от финансовият министър, в комитет който разпределя енергийните помощи, е огромно постижение за оплюваната и мразена компания. На въпрос на репортерите "Ами ако нашия клиент е с още по-гаден имидж?" Дрейпър отговаря с "Няма проблеми, само да кажат какво искат".

- Урежда лиценз за продажба на лотарийни билети на GTech Corp - чудна американска компания, осъдена заради опита на шефа й да подкупи британския магнат Ричард Брансън, който срещу подкупа да се откаже от надпреварата за управление на британската лотария. Същите тези хубавци, благодарение на неуморния труд на Дрейпър, успяват да влезат храбро през парадния вход, под благородната кауза за набиране на средства чрез продажба на лотарийни билети за смехотворния строеж на Принца на мрака - Питър Менделсън /съветника на Блеър/. Строежът носи гръмкото название "Купол на хилядолетието". Естествено, за да могат да продават лотарийни билети за благородната кауза с купола, те получават необходимия лиценз който да ги легитимира пред закона. "Нашата сила е да сме изобретателни", казва Дрейпър. Еврика, казваме ние.

Ето и още някои цитати от записите с Дрейпър: "Мога да пия чай с Джефри Робинсън /майстора на плащането в тежка категория в кабинета Блеър/! Мога да пия чай с Ед Болс /Председател на Камарата на Лордовете и Министър на правосъдието/! Онзи ден заведох шефа на Федерацията на жилищните строители за да се види със съветника на Блеър - Джеф Норис, и срещата беше в трапезарията на Дунинг Стрийт 10! За мен не е трудно да водя клиенти в дома на тези хора! Мога да променям закони, мога и да прокарвам закони."

Естествено, всичко опира до последното изречение: "След като някой ни плати!".


5. Лобизмът - занаят на отличници

В течение на разследването фирмите, надпреварващи се да впечатлят репортерите, започват да нарастват лавинообразно. Все пак всеки знае как работят "Енрон", и всеки ги иска за клиент. След "постиженията" на лобистката мисъл се открояват следните благини за британския народ:

- Отмяна на данъка върху паркингите, планиран от Правителството с цел облекчаване на трафика и безумните задръствания около супермаркети и молове. Лобист - LLM, източник на свежия кеш - супермаркетите "Теско". /същите наливат 16 милиона долара в тъпотията "Купол на хилядилетието" на съветника на Блеър, Менделсън/

- Закупуване на една от последните регионални електрически компании, с което се затваря кръга на супермонопола върху британските потребители на електричество. Лобист - Дрейпър, източник на свежия кеш - "ПауърДжен", фирма на гиганта "Рилаянт" от Хюстън, САЩ.

- Разкопаване на паркове в Лондон за строеж на къщи. Лобист - Дрейпър /срещата на чай с Джеф Торис/, източник на свежия кеш - Федерацията на строителите на жилища /другия участник в срещата на чай с Джеф Торис/.


6. "Развръзката"

Развръзката не е нищо особено, затова и я слагам в кавички. Блеър успява да замаже положението с масирана медийна контраатака, а лобистът Лидъл, предложил на на репортерите "това което искате, и всеки който пожелаете да видите на Даунинг 10", и междувременно написал хвалебствената книга "Революцията на Блеър", получава за награда за мълчанието и верността си към Премиера пост в Правителството и най-високото увеличение на заплатата за 1998 година.


Все по силно-започвам да се смея на твърдението Ви, че сме най-корумпираната държава в ЕС, госпожо от Австрия.


Следва: "Бритиш Петролеум", "Ексон Валдез" и индианците в Аляска.



Гласувай:
0



1. анонимен - FXTramZRKxHD
24.05.2011 23:19
ThatВ’s really srehwd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
2. анонимен - liKBfoCAZrTGn
25.05.2011 13:23
73T1bZ <a href="http://prodigphuofg.com/">prodigphuofg</a>
цитирай
3. анонимен - KPLjXPANLbBPkboEv
25.05.2011 19:09
3nXNyf , [url=http://xxrytygiyhcg.com/]xxrytygiyhcg[/url], [link=http://vxpubrbqcrmi.com/]vxpubrbqcrmi[/link], http://ycfkiyhpnzqx.com/
цитирай
4. анонимен - rUvzkapU
28.05.2011 16:41
S1VKY3 <a href="http://ypfhcitjycnq.com/">ypfhcitjycnq</a>
цитирай
5. анонимен - OEqSMZMdiFdS
31.05.2011 19:31
JH0l04 , [url=http://bpmsiiwttrge.com/]bpmsiiwttrge[/url], [link=http://vvjirtndfmrd.com/]vvjirtndfmrd[/link], http://uyrfalbtdnbl.com/
цитирай
6. анонимен - Xrumer service - we publish your custom post up to 100K forums worldwide
08.12.2011 21:24
Best Xrumer service - we post your marketing message up to 100K forums worldwide price starting only form $29
Get large online web traffic using amazing xrumer service today. We can post your marketing post up to 100K forums worldwide, get insane amount of backlinks and great online web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>backlinks service</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: giorgiocbr
Категория: Политика
Прочетен: 355953
Постинги: 77
Коментари: 1322
Гласове: 873
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031