Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 13:24 - Свобода или равенство?
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 56883 Коментари: 143 Гласове:
8

Последна промяна: 28.09.2010 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СВОБОДА ИЛИ РАВЕНСТВО ? Преди дни Камарата на представителите на САЩ прие законопроект (Paycheck Fairness Act) , в който се предвижда равенство на заплащането на работещите мъже и жени. Съветничката на Обама, Valerie Jarrett заяви, че е срамно „работещите американки все още да получават само 77 цента от всеки долар, спечелен от американец”. Но защо това трябва да е работа на държавата и защо неравенството в заплащането между половете да е доказателство за сексистка враждебност към жените?

Като цяло, в САЩ, азиатците печелят повече от латиносите, а  белите изкарват повече пари от чернокожите. Мормоните печелят повече от мюсюлманите, евреите - повече от последователите на Свидетелите на Йехова. Полските, немските, холандските, италианските американци получават по-големи заплати от пуерториканците.  Американките / и като цяло другите жени в свободните държави/  получават по-малки заплати от американците, защото голяма част от тях напускат работа и гледат децата си в къщи. Общо взето американките / и като цяло другите жени в свободните държави/ се насочват към по-ниско платени професии – секретарки, медицински сестри, обслужване. Американците / и като цяло мъжете в свободните държави/ се насочват към по-високо платени професии – финанси, бизнес, наука, строителство, армията. По-голямата част от US Аrmy е от мъже. Затова 95% от загиналите американци в Ирак и Афганистан са мъже, но и мъжете са десет пъти повече от жените в американските затвори. Спортът е масова световна мания и огромното мнозинство от футболистите, баскетболистите, тенисистите, състезателите по хокей, голф, бокс и пр. са мъже, което също е причина за по-високите доходи на мъжете. Larry Summers си загуби работата като ректор на Харвардския университет, защото се осмели да предположи, че жените имат по-малка дарба за висша математика и заради това са по-малко на брой във факултетите по наука, икономика и математика на Ivy League. Може би това обяснява защо мъжете са повече от жените в световния бизнес, в световния банков, финансов, корпоративен сектор, където заплатите са от най-високите?

Всичко това изобщо не значи, че САЩ и другите свободни страни са расистки, сексистки или религиозно/етнически нетолерантни. Или, че аз съм сексист, расист или религиозно/етнически нетолерантен. Това означава единствено, че хората не са равни помежду си. Хората са равни само пред Бог и пред закона, като последното, дори и в свободните страни е разтегливо понятие.

Навсякъде по света хората са неравни помежду си, защото са направени от различно качество човешки материал – първо, второ, трето качество. Това не е нацизъм, а действителността, животът днес навсякъде на планетата. Ето защо сега има Трети свят, където повечето от хората живеят в ужасни условия. /Вторият свят, т.е. втори по качество, са някогашния СССР и комунистическите страни/. Ето защо има и Първи свят. Но и там много хора живеят в ужасни условия. Например българските и румънските цигани. Почти всички български цигани са второ качество българи и доказателствата са безброй. Главното - почти всички от тях не могат и не искат да се интегрират като нормални граждани. Българите, българските медии и политици знаят, че циганите са второ качество хора, но малцина се осмеляват да го кажат, заради политическата коректност, налагана от ЕС.  /Българският цигански проблем придоби напоследък европейски размери -  няколко десетки цигани бяха правилно изгонени от Франция, защото нарушиха френските закони/.

Равенството е зъл мит, противоположен на свободата, измислен от революционните/комунистическите режими. Равенството беше главна част от безчовечната френска революция, която именно заради човеколюбието и справедливостта, сред реки от кръв роди революционни чудовища като Марат и Робеспиер, въздаващи равенство на гилотината. Болшевишката революция в Русия беше неизмеримо по-жестоко продължение на френската. Равенството беше и от главните митове на комунистическа България, в която, естествено нямаше никакво равенство. Равенството е мечтата на несвободните хора, които треперят за хляба си, мразят богатите и искат всички да са равни в бедността. Преди година, във връзка с 20-годишнината от промените в България,  според социологически изследвания се оказа, че около половината от пълнолетните българи мечтаят за някогашната комунистическа еднаквост, сивота, равенство. Мнозинството от западноевропейците, които са родени социалисти, също винаги са искали равенство, вместо свобода и десетки години трепериха за хляба си, без да окажат никаква значителна помощ на източноевропейците в комунистическата Източна Европа. През цялата Студена война, именно Америка, където свободата, а не равенството, е основната част от живота, опази от съветската ядрена агресия треперещите за хляба си западноевропейци.

Въпреки това, днес в по-голямата част от света, равенството, а не свободата е звездният стремеж на хората. Причината – в по-голямата част от света днес царува бедността.

Затова: свобода или равенство?

 





Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Има ри равенство, няма свобода, а "народна власт". ((((
28.09.2010 13:44
Най-големият враг на свободата е криворазбраното равенство. То мирише на уравниловката по времето на соца. Кой би се напънал да рипне 2 метра, когато летвата е на 30 см?
цитирай
2. анонимен - Анти-сексист
28.09.2010 13:58
По-мракобесен и гнусен текст не съм чел от години. Засрами се, Дъскарев!
цитирай
3. анонимен - СД
28.09.2010 13:59
Абсолютно съгласен с горното мнение. Дъскарев, ти си напълно откачил.
цитирай
4. анонимен - Rona
28.09.2010 14:39
Сексистка, расистка гадост на Дъскарев. Не се изненадвам от него. Расист и сексист, това си ти Дъскарев!
цитирай
5. анонимен - Пак от Rona
28.09.2010 14:41
Забравих - ти, Дъскарев си и нацист.
цитирай
6. анонимен - "Камарата на представите...
28.09.2010 14:44
"Камарата на представителите на САЩ прие законопроект (Paycheck Fairness Act) , в който се предвижда равенство на заплащането на работещите мъже и жени."

Хм, тази работа със законопроект не става! Отказвам се да ходя в САЩ. Ами ако изкарат закон за равенство в ражданията?

Сериозно погледнато, равенството е мит! Да не би преди 20 г. хората в България да са били равни? Да не би и сега да ръкопляскат и стават на крака на всеки декламатор ученик, артист, певец, спортист?
Как си представяте, че един хамалин ще е жена и ще получава еднакво с бабаита до нея или че някой мъж ще може и ще окаже същите грижи за дете като една жена детеглредачка?
Безспорно , признаването на несправедливостта създавана от неравенството дразни хората, но изкуственото изравяняване е не по малко несправедливо и спира всякакво развитие и прогрес и също дразни по-способните и убива желанието за работа и усъвършенстване на изостаналите.
Не виждам нищо " мракобесно" в това признание. Просто не трябва да бъркаме равенство в правата и задълженията с изравняване на оценката за постигнатото и направеното от хората.
цитирай
7. анонимен - Супер текст,
28.09.2010 14:58
просто супер. Не знам как се казва автора, но текстът е откровен, ясен и от сърцето. Поздрави на автора!
цитирай
8. liliyanaandreeva - Сега вече се говори за :
28.09.2010 15:18
- равнопоставеност
- справедливост
- равен старт
цитирай
9. gantree - @ Tull
28.09.2010 15:23
Със съжаление установявам, че ти изобщо не правиш разлика между "равенство" и "еднаквост". Например, на мястото на "еднаквост в заплащането" пишеш за "равенство в заплащането". Исканията за "еднакво заплащане" нямат нищо общо с равенството. Справка в плоския данък, където става дума именно за равенство в третирането на всеки един от нас. Никой не може да го обясни това, ако сам не го разбираш.

Освен това, хората са равни помежду си. Затова се наричат по един и същи начин - хора. Те, разбира се, не са еднакви - едни са руси, на други задникът им е по-хубав, например, задникът на parasol със сигурност не е по-хубав от задника на Анджелина Джоли, но по същество задниците им удивително си приличат - две бузи и дупка по средата. Хем не са еднакви, хем са си равни, както пише и той за криворазбраното равенство. Всеки нормален естет и ценител на женската красота би си помислил същото.

Съжалявам за малко бруталния от естетическа гледна точка пример, и се надявам да ми простиш. Не предполагах, че коментарите ми в предишната ти тема са те засегнали чак толкова.

Поздрави.
цитирай
10. анонимен - от Серго до горния
28.09.2010 16:08
Не знам с какво си засегнал Дъскарев, това са ваши работи, но равенство в заплащането означава точно еднаквост при жените и мъжете, по социалистически. Ти къде си живял при комунизма? Това е част от аджендата на Обама, който е ако не си чувал е най-левия президент от години. Това е много коварно, защото всеки, който възрази ще бъде обвинен в сексизъм. Живея в Америка от години и това е страшно обвинение, вярвай ми. Затова досега всички си траят за този законопроект, освен Чарлз Краутхамер и няколко други от десницата. Дъскарев, отново е напълно в час, и му прави чест. Статията му е по-широка - за равенсвото, като несравнимо със свободата, това е вярно. А хората са от различно качество, сори ако не го разбираш.
цитирай
11. анонимен - Gelf
28.09.2010 16:30
Изключително политически некоректен текст, което е смелост от Огнян Дъскарев. Той се осмелява, видите ли, да обяви, че жените НЕ са равни на мъжете по интелект!! Хаахахаах, че аз точно това си мисля от мнооооого години, но ето, появи се човек, който така пряко пише!!!
цитирай
12. анонимен - До горните, които защитават неравенството или равенството
28.09.2010 16:35
Не е важно дали съм или не съм комунист. Проблема не е в равенството на хората, проблема е в хората. Има една широко пропагандирана максима през "социализъма" и тя гласеше: "от всекиму според възможностите на всекиму според труда". Може и да е смешно за някои, но в тази максима има достатъчно доза справедливост. С други думи всички сме с ревни възможности, но понеже не всички можем или не искаме да работим еднакво всеки е възнаграден според това което е извършил. Е в "развития социализъм" това не беше така, защото ти и аз байно не щем социализъм, нещем равенство или справедливост, но щем за нас всичко да е позволено, а за останалите е без значение. Та проблема не е в равенството, а в човеците, т.е. в нас. Проблема не е дали сме капитализъм или комунизъм, а в начина на приемане и разбиране на позитивното. Какво, който е кьорав да мре, който е як да трепе, това ли е доброто? Това е действителността, но като е така нищо ли да не променяме? Едни с кръв налагат равенството, други с кръв-неравенството! И няма значение дали съм комунист или демократ, когато съм готов за каузата да убивам, за да е моето на всяка цена. Ще питате: кой говори за убиване? Духа ви, байно, който имате в сърцата си, той говори за всичко което не казвате на глас.
"А душите изтерзани стенат в ада на собствената си уредба"...
цитирай
13. анонимен - Равенство и еднаквост, е разбира се ...
28.09.2010 16:43
Равенство и еднаквост, е разбира се различни понятия.. Става въпрос - да се плаща равно за еднакво свършена работа от мъже и жени.. Нищо повече от това.. Жените имат по-ниско заплащане - защото има много безработни жени, тоест имат помежду си голяма конкуренция, точно за това получават по-малко, а са безработни - защото са жени и раждат и не ги наемат поради този факт..
цитирай
14. gantree - @ Серго
28.09.2010 16:44
Знам, че живееш в Америка. Познавам те задочно.
Значи, доколкото те разбирам, равенство в заплащането е по социалистически. Според мен ти повтаряш същата грешка, пишейки за равенство, а не за еднаквост в заплащането, по-горе споменах това. Еднаквостта в третирането е по социалистически. Еднаквостта в заплащането, еднаквостта в обличането с еднакви ватенки - това е по социалистически. Иначе, равенството е нещо съвсем различно, дадох пример с плоския данък. При плоският данък има равенство, а не еднаквост, тоест - всички наравно плащаме 10%, но сумите ни не са еднакви. Както писах и по-горе, ако сам не разбираш огромната разлика между равенство и еднаквост, няма кой да ти помогне.

За равенството на хората - същото равенство можеш да видиш и при часовниците. Разбира се, и часовниците също като нас не са еднакви - един е ролекс, друг е пАбеда русская и т.н. При автомобилите, също така, има неоспоримо равенство, но няма еднаквост. Едно е да си немски мерцедес, а съвсем друго е да си руска трошка запорожец.

Между другото, като на живеещ в Америка, бих искал да ти припомня встъпителните думи от американската Declaration Of Independence.
We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights,[72] that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.
...

а именно - че видна от само себе си е истината, че хората са създадени равни.
Томас Джеферсън да не би (като мен) да е живял у нас по време на комунизма, та ще ми задаваш този въпрос?

За различното качество на хората, мога да ти кажа само едно - Хитлер и Сталин са сътворили цели доктрини върху това твое разбиране. Не искам по никакъв начин да те засегна с тези думи, и искрено се надявам те поне малко да те накарат да се замислиш.

Поздрави.
цитирай
15. анонимен - Тук има един разумен коментар и той е на №12.
28.09.2010 17:10
Останалото се изучава в "Основи на нацизма".
цитирай
16. анонимен - ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ ......БЕЗ ИЗОБЩО ДА МИСЛИТЕ, НОРМАЛНО!
28.09.2010 18:52
"...ОТ ВСЕКИ -СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ."../МНОГО Е ТАРИКАТСКО /!!!!!
КОМУНИСТИТЕ ОБАЧЕ,....НЕ УТОЧНЯВАТ КОИ ТОЧНО ВЪЗМОЖНОСТИ:
...ФИЗИЧЕСКИТЕ, ЛИ???!
...ИЛИ УМСТВЕНИТЕ???!
ПОЛЕЧАВА СЕ ТАКА ,ЧЕ ОТ ГЕРАНДЖИЙ И ПЪЛНИ ЦЪРВУЛИ ,СЕ ИСКА ДА ИМАТ УМСТВЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, А...ОТ ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ СЕ ИСКА -ФИЗИЧЕСКИ ТРУД!/ДА ВИ ПРИПОМНЯ ЛИ,ЗА БРИГАДИТЕ ОТ ЛЕКАРИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО/

"...НА ВСЕКИМУ, СПОРЕД ТРУДА И ПОТРЕБНОСТИТЕ..."/ПАК ТАРИКАТЛЪК/!!!!!
....ЕДИНИЦА/МЯРКА , ЗА "ТРУД"---НЯМА И ОЩЕ НЕ Е ИЗМИСЛЕНА-ТОВА Е СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ,КОИТО НИКОЙ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА, НЕ ГО Е РЕШИЛ!
...КОЛКОТО ДО ПОТРЕБНОСТИТЕ :
МАНГАЛА, ВЪВ СУХОДОЛ...ИМА ЕДНИ ПОТРЕБНОСТИ!
ДОКТОРА ОТ ПИРОГОВ---СЪВСЕМ ДРУГИ!

ИЗОБЩО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН,ХЕРСОНСКИЯ ПЕДАЛ ,ТАТО ИЛИ КОЙТО И ДА БИЛО.....ДА МИ ОПРЕДЕЛЯТ НИВОТО И КАЧЕСТВОТО НА ПОТРЕБНОСТИТЕ, В ЛИЧНИЯ ЖИВОТ!
ПРОСТО НЯМА ДА ГО БЪДЕ.......!
МИСЛИТЕ ,КАТО КОМУНИСТИ ----ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА!
ТРЯБВАТ ДРУГИ ХОРА ЗА БЪЛГАРИЯ----ВИЕ СТЕ ЗА ОТМИРАНЕ!
ПРОСТО ,НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС!!!!
ТОВА Е ИСТИНАТА!
цитирай
17. dagma - @Tull
28.09.2010 19:09
Чета Ви с огромно удоволствие и рядко ми се случва да не съм съгласна с Вас.
Но все пак нещо ме учудва. Преди няколко поста цитирахте с лекота и доловима симпатия думите на атеистката Айн Ранд "Всеки човек, който заслужава това име живее заради себе си", а не приемате равенството между хората провъзгласено от ап. Павел: "Няма вече юдеин, ни елин; няма роб, ни свободен, защото всички вие едно сте в Христа." Равенството го виждам отвъд финансовите и корпоративни измерения.

И друго. Като една кротка и неамбициозна домакиня, трудно мога да бъда заподозряна във феминизъм. Но все пак не виждам логика в това, мъж и жена еднакво полезни в еднаква дейност, да не бъдат еднакво заплатени.

@gantree
Д---то на Анджелина Джоли е най-вероятното място, върху което е татуирала образа на Че. Представи си картинката и може да решиш да си вземеш сравнението назад :)))
цитирай
18. анонимен - Айн Ранд е рептил!
28.09.2010 19:59
Айн Ранд е рептил!
цитирай
19. gantree - @ dagma
28.09.2010 20:32
Здравей.
Сравнението ми е безумно и отвратително, знам го. Писах в яда си. Дори ми се иска да го изтрия сега като го чета, и съвсем не заради татуировката, но няма да е коректно. Съжалявам.
цитирай
20. mamkamu - Това, за което разправя gantree, и ...
28.09.2010 20:49
Това, за което разправя gantree, и аз съм си го мислел. Важно е да усетиш тънк.. Абе, каква тънка?! Да усетиш очевадната разлика...
цитирай
21. анонимен - Тука някои хора да не са против вс...
28.09.2010 21:03
Тука някои хора да не са против всички да са равни пред закона?
цитирай
22. анонимен - Всички сме равни, но някой са по-равни...
28.09.2010 22:49
... и така е откакто Свят светува - способните искат Свобода за да могат да реализират потенциала си,.. по-ограничените - равенство, за да могат да "лапат" наравно с тези, които "пълнят храдилника"... Умните, разбрали нещата, не се оглеждат за одобрението на останалите около тях и вървят напред,.. другите, около тях, ако имат поне малко ум в главите си, тичат след тях...
цитирай
23. анонимен - gantree
28.09.2010 23:16
gantree написа:
Със съжаление установявам, че ти изобщо не правиш разлика между "равенство" и "еднаквост". Например, на мястото на "еднаквост в заплащането" пишеш за "равенство в заплащането". Исканията за "еднакво заплащане" нямат нищо общо с равенството. Справка в плоския данък, където става дума именно за равенство в третирането на всеки един от нас. Никой не може да го обясни това, ако сам не го разбираш.

Освен това, хората са равни помежду си. Затова се наричат по един и същи начин - хора. Те, разбира се, не са еднакви - едни са руси, на други задникът им е по-хубав, например, задникът на parasol със сигурност не е по-хубав от задника на Анджелина Джоли, но по същество задниците им удивително си приличат - две бузи и дупка по средата. Хем не са еднакви, хем са си равни, както пише и той за криворазбраното равенство. Всеки нормален естет и ценител на женската красота би си помислил същото.

Съжалявам за малко бруталния от естетическа гледна точка пример, и се надявам да ми простиш. Не предполагах, че коментарите ми в предишната ти тема са те засегнали чак толкова.

Поздрави.


Само истински задник може да се изрази така. Поздравления!
цитирай
24. podvodni - Дъскарев, имам чувството че си т...
28.09.2010 23:51
Дъскарев, имам чувството че си тотално изперкал. Въобще ни си наясно нито с произхода на хората, нито с нашата история и мъдрост, нито с глупоста на запада.
Самото твое твърдението, че хората се разделят на първи, втори и трети свят, като не е ясно по какъв критерии се прави това определение, може да възбуди единствено и само съжаление. А четейки целият текст съжалението преминава в искрен присмех. По принцип не е хубаво да се присмиваме на глупоста, но това твоето просто не се издържа.
цитирай
25. анонимен - The Union
29.09.2010 00:25
"Мнозинството от западноевропейците, които са родени социалисти, също винаги са искали равенство, вместо свобода и десетки години трепериха за хляба си, без да окажат никаква значителна помощ на източноевропейците в комунистическата Източна Европа. През цялата Студена война, именно Америка, където свободата, а не равенството, е основната част от живота, опази от съветската ядрена агресия треперещите за хляба си западноевропейци."

Не знам, но ми се загуби коментара. Повтарям го: Браво, Дъскарев, за горния цитат. Винаги съм мислила като теб.
цитирай
26. анонимен - Левичарят Гантри,
29.09.2010 00:49
зараоди старите си вражди с Дъскарев ще признае, че равенството е по-ценно от свободата! Ех, левичари, маскирани като десни, жалки сте. Заради такива като Гантри сега комунистите царуват в България!
цитирай
27. darktales - Интересно без равенство пред за...
29.09.2010 01:22
Интересно без равенство пред закона каква свобода може да има. Всъщност страните от т.н. І, ІІ и ІІІ светове се различават не според качеството на обитателите си, а според нивото на свободата в тях, а колкото повече равенство пред закона има, толкова повече е свободата. САЩ са пример колкото за свобода, толкова и за равенство.
цитирай
28. анонимен - бре,брее..
29.09.2010 06:11
всички сме живели в сащ и понеже сме учени,природно интелигентни и широко скроени и образовани ще попитаме--къде я видехте тая свобода точно а?в политич. им система ли?две партии на една копаня.дори и милиардер да си ,нямаш шанс ако не си част от помията .пример-рос перо мисля се казваше.в масмедиите ли???че то повече истини за живота ще намерите в" шок".евреите изкарват повече от свидетелите на иехова....дръжте ме,ще падна.а сега истината:евреите изкарват колкото си искат-просто си ги печатат./справка-федералния резерв/.имат добър стандарт-докато европа се самоунищожаваше те трупаха печалби.имат добра инфрасструктура-пътища,ток,вода,газ,интернет,пощи,полиция/на пътя/,съдебна с-ма/за дребните риби,за обикн.граждани/.за тия неща може да им завиждаме.за свобода,не-едно от наи манипулираните общества на запад/тук не визирам страните в които се пие боза,както и матушка русия с околните губернии/.ако ще говорите за добра полит.система--швеицария,ако имате в предвид страни с преобладаваща средна класа,гражданско общество и социално справедлива държава-сканд.страни,германия.ако ще говорите за развита западна държава,в която се работи здраво,нац.доход не идва от кухи банкови,борсови,застрах.и т.н.машинации,военен натиск,присъствие,демократизиране,нихилиране и т.н.а от реално и световно признато производство-германия,германия,германия.всичко друго е от лукавия и от парите на фондациите на отворените общества.
цитирай
29. wilim - Браво!
29.09.2010 06:45
Абсолютно съм съгласен! Браво на автора! Е - това за първи и втори и трети свят...хммм...малко не е така, но няма значение! Истината е, че ЗАПАДА пропада! Пропада и отива към дъното точно заради победата на социализЪма! САЩ, ЕС, Канада и Австралия трябва да се върнат към истинските консервативни ценности, а не да се чудят колко още по-св/Л/ободни да стават...и най-вече - по-равни! Затова трябва и малко повече бой да има! По тиквите на тези, които искат да правят хората равни! По разните "хайверени комунисти" /caviar left В САЩ/ и лицемерни демократи и лЕберали!!!!
цитирай
30. andrei - Свободата и равенството са
29.09.2010 07:18
две различни филосовски и нравствени категории,така че не може да става и дума за избор.Свободата е за всички,които я желаят и разбират,докато равенството не е възможно за всичко и всички.Хората неправилно свързват равенството,единствено и само в материалната сфера на живота и в това разбиране се корени противоречието и заблуди в понятието "равенство".
цитирай
31. анонимен - "Мнозинството от западно...
29.09.2010 07:21
анонимен написа:
"Мнозинството от западноевропейците, които са родени социалисти, също винаги са искали равенство, вместо свобода и десетки години трепериха за хляба си, без да окажат никаква значителна помощ на източноевропейците в комунистическата Източна Европа. През цялата Студена война, именно Америка, където свободата, а не равенството, е основната част от живота, опази от съветската ядрена агресия треперещите за хляба си западноевропейци."

Не знам, но ми се загуби коментара. Повтарям го: Браво, Дъскарев, за горния цитат. Винаги съм мислила като теб.


планът Маршал не е за Източна, а за Западна Европа и САЩ не направиха никакво усилие да разубедят СССР да не спира участието на източноевропейските страни в него

през последвалите десетилетия именно Западна Европа се трогна за дисидентските вълни в соц-лагера, именно тя подкрепи разширението на ЕС на Изток. САЩ и досега гледат на нас като на средство за тормоз над Русия - и слава Богу, че поне това, а сега натискат ЕС за приема на Турция; с една дума, не ги е ен; ни за Западна, ни за Източна Европа;

недоумение поражда този текст-продължение на темата ОТК на хората. по стар социалистически обичай, всичко трябва да е пронумеровано, прошнуровано и подпечатано с щемпел за качество...

интересно кое ще е главното ОТК, Дъскарев ли?

впрочем, с нееднаквото заплащане на мъже и жени при еднакво образование и работа се занимава и OECD. в последния си доклад са изтъкнали причини, съвсем различни от посочените от дъскарев "първо, второ, трето, четвърто качество хора". но Дъскарев да каже дали и те не са някой интернационал.

Г-н Дъскарев, а вие от кое качество сте?

Екатерина
цитирай
32. анонимен - Асен Г.
29.09.2010 07:21
Рядко откровен и открит текст! Изключително политически некоректен текст, каквито рядко се срещат в мрежата. Браво на Огнян Дъскарев. Сега левите и правозащитниците ще ревнат /както вече са ревнали/ срещу автора, че е сексист, расист, мракобеснсик и пр.
цитирай
33. анонимен - Рядко откровен и открит текст! И...
29.09.2010 07:32
анонимен написа:
Рядко откровен и открит текст! Изключително политически некоректен текст, каквито рядко се срещат в мрежата. Браво на Огнян Дъскарев. Сега левите и правозащитниците ще ревнат /както вече са ревнали/ срещу автора, че е сексист, расист, мракобеснсик и пр.


този текст доказва, както и твоето провокативно включване, че всеки - грамотен или не, може да си има лично мнение, вкл. и либертетата, но и че свеки е свободен сам да се направи за смях с претенциите си за неоспоримост и ОТК-1 за напудрена неграмотност. още в миналата дискусия много неща се казаха и фактът, че някой се опитва да се наложи измества вниманието кшм друг тип проблеми... много по-персонални от личното разбиране за свобода и равенство.

г-н Дъскарев, а Бог кога ви спусна табличките за качествата. Не се съмнявам, че сте добре печелещ, бял и вярващ балкански американец

Екатерина

Екатерина
цитирай
34. анонимен - Радо
29.09.2010 08:12
Огнян Дъскарев пак е разбунил левите духове. Екатерина, без Америка сега комунистите ВИ биха били на власт тук. Дъскарев това иска да ви обясни, но левите ви идеи замъгляват главата, нали?
цитирай
35. анонимен - Уравниловката е принцип на застоя, неравенството е на прогреса на Човечеството
29.09.2010 08:49
Равенство между хората никога не е имало и няма да има. Но тука се бъркат социализма с комунизма. !2 ясно прокламира принципа на социализма - от всекиму според способностите, на всекиму според труда. При комунизма - от всекиму според нуждите. Ака е имало известно спазване на принципите на социализма, то бе в ранния опит за социализъм през петдесетте години, когато все още имаше ограничена частна собственосту когато дребните занаятчии и лекари, зъболекари можеха да работят частно. Но Тодорчо обърка нещата. В крайно нуждаещите се оказаха циганята и се наруши принципа на социализма. Затова България сега е на тоя хал. През седемдесетте и осемдесетте години ни караха да имаме лични задачи за изпълнение, но ни прикрепваха някой мързелив и некадърен колега, който участвуваше само в крайния продукт - равното заплащане за изпълнената задача. Това го повеляваха партийните функционер. В определена група хора, известно равенство може да има, но тя в повечето случаи е родова. Неможе да има равенство в способностите и прилагания интелектуален труд от различните индивиди. Затова неравенството трябва да е конкретно формулирано на базата на положение труд - качествено и количествено. Уравниловката само отблъсква способните и трудолюбивите. Понастоящем принципите на комунизма се прилага в България. Мога да приема, че трябва да се заплаща според положения труд, но никога принципа според нуждите. Циганите имат много нужди и им се дава повече от тези, които заработват благата. Затова равенство никога, никога. Неможе един да се трепе, да влага не само физически, но и интелектуален труд, а да получава по-малко от мързеливеца. Това е абсурдност. Затова хората се отвращават от комунизма. Защото неговите принципи се прилагат във време и условия, които не съществуват. Между впрочем, именно неравенството е двигателя на прогреса. Уравниловката е застой на Човешкото развитие.
цитирай
36. meto76 - Страхотна статия. Благодаря, че си ...
29.09.2010 08:54
Страхотна статия.Благодаря, че си я написал!
цитирай
37. gantree - @ Радо
29.09.2010 09:02
Радо написа:
Екатерина, без Америка сега комунистите ВИ биха били на власт тук. Дъскарев това иска да ви обясни, но левите ви идеи замъгляват главата, нали?

Какво е това "биха били"? Те СА на власт, буквално почти без прекъсване и до днес, Радо. Единственото частично прекъсване беше само за четирите години от 1997-2001, и дори то е под условие. Като изключиш малцината антикомунисти в правителството на Костов воглаве с него, дето на пръстите на ръцете се броят, всичко останало е червено.

Знаеш ли какво дават в момента по една от частните национални телевизии? - половинчасово представяне на един ортодоксален комунист, някакъв си Игнасио Едикойси, автор на книга със заглавие "100 часа с Фидел". И ти пишеш "биха били"?! Въпросната частна телевизия се води собственост на американеца-републиканец Лаудер. На този прост комуняга му се задават въпроси от рода на "Как Ви допуснаха до Команданте Фидел", и други такива, а ти плещиш нелепици точно в същото това време.
цитирай
38. анонимен - Иван Иванов
29.09.2010 09:29
Егати и тъпотията. Запада и свободата пазели света от комунистите. Ами нали комунизма идва точно от запада бе, мушмороци. Богатите еврейчета Маркс и Енгелс слагат основите на комунизма. Други еврейчета - Ленин и Троцки (Бронщайн) С масираната финансова подкрепа (също еврейска) правят болшевишката революция в Русия. Еврейчето Хитлер (Шикългрубер) с финансовата помощ на свободна ционистка Америка става причина за гибелта на 65 милиона души за 5 години. Именно "свободна" Америка първа без причина употребява атомно оръжие. "Просперитета и напредъка" на свободният първи свят в продължение на 60 години до ден днешен се дължи на военната промишленост. А нейната стока трябва да се оползотворява за да има наистина просперитет и развитие. Но това не може а стане МОЛ - а, или на сертия на Женският пазар, ами чрез демократично и цивилизовано опустошаване на страни от третият свят.И въпреки всичко днес страните първо качество са затънали в дългове и криза без никакви изгледи и шансове за скорошно измъкване. И кой е виновен за това? Комунизмът, естествено, и равенството! Я почакай, той нали е рожба на запада?
И какво излиза - запада сам си е виновен. Ами ще сърба това което си е надробил.
цитирай
39. svoboda64 - :)
29.09.2010 10:42
Струва ми се, че изведени като антитеза свободата и/или равенството винаги предизвикват спорове и накаляване на страстите. Като тук. За мен номерът е в солидарността. Която социално им е синтезата. Но и солидарността е обрасла с толкова много "политика", че и тя ще се предизвика спорове. Всеки ден го гледаме по "теле-визиите" ни :)
И все пак мотото на ФБР (Френската буржоазна революция) е Liberté, égalité, fraternité или LEF. Към това бих прибавила T за Thinking и става LEFT. Тук gantree бе обвинен в lefting (левичарство). Което просто не е вярно, за този който го чете. Както и много други, включили се в спора, но аз приемам Ган за пример. Неспособността за конкретно мислене, а не с клишета, е нещо като масово страдание, от което не се изключвам :) Да поясня само: мисленето не го приемам като "спекулация", а като основа на действието. Иначе е... словоблудство :)

Конкретно по повода: Paycheck Fairness Act има за цел да създаде норма за еднакво заплащане на еднакъв (или поне сравним в определени параметри) като качество и количство труд за хора, които очевидно винаги ще приемам за различни, защото са "мъже" и "жени". Целта е да се изведе извън скобите "половата" принадлежност, която на живите хора... винаги пречи, защото са човешки същества и се опитват да хитруват използвайки вековните хватки на половете си в игрите за надмощие. Опитът е за ... "рационализация". Но както и по-горе казах Т-то на повечето хора... липсва :)

Така че, споко! Неразбирането е проблем на самия неразбиращ :) Освен ако по някакъв начин не ти е "началник" и се оказва, че взема решенията вместо и/или въпреки теб :) Точно това се опитва да избегне Законодателят :) Ама като се знаем какви сме хората, ми е мъкаааа :)))

Лек ден! И приятно спорене!
цитирай
40. ianchefff - винаги е приятно,
29.09.2010 11:01
когато левичари, комунисти и прочие объркани и приближени до тях се пенят в собствен сос.
Поздрави на автора.
цитирай
41. gantree - @ отново до Серго, коментар 10
29.09.2010 11:04
Серго написа:
А хората са от различно качество, сори ако не го разбираш.

Серго, здравей отново.
Обръщам се към теб, защото с Огнян отделно ще поговорим за всичко това, с качеството.
Пиша ти отново, за да ти дам още един пример за единомислие по отношение на качеството.
В днешният брой на вестник НОВИНАР има едно интервю с Татяна Буруджиева. Вероятно знаеш коя е Татяна Буруджиева. Баща й е генерал Иван Буруджиев, един от "черните ангели", един от убийците на Христо Луков. Та, тази мила женица, неговата дъщеря, в днешното си интервю казва нещо досущ същото като теб, за качеството на хората. Интервюто й е озаглавено "Никога не е имало по-нискокачествен материал в управлението".
... Аз много съжалявам, че ще се върна към онези прословути, доста неприлични за мен, думи на премиера за "нискокачествения материал", но по-силна демонстрация по време на управление за нискокачествен материал не е имала България през последните 20 години ...

Отново ще повторя - не искам по никакъв начин да засегна теб или Огнян с мнението си, нито пък с това по случайност появило се тъкмо днес сравнение с Буруджиева. Просто си отвори очите, и виж с кого си единомишленик. Конкретно днес, към днешна дата, дъщерята на генерал Буруджиев мисли точно като теб - че хората са "от различно качество".

Интервюто й, в случай, че те интересува, можеш да видиш тук:

http://www.novinar.net/news/burudzhieva-nikoga-ne-e-imalo-po-niskokachestven-material-v-upravlenieto_MzM4Nzsy.html

Поздрави.
цитирай
42. gantree - @ svoboda64
29.09.2010 11:10
svoboda64 написа:
... Тук gantree бе обвинен в lefting (левичарство). Което просто не е вярно, за този който го чете ...

Здравей. Благодаря ти за думите, но това "обвинение" изобщо не е проблем за мен.
Всеки си има глава на раменете, и сам може да прецени кое е ляво и кое не е.
цитирай
43. flyco - Бих написал това, но вече е казано.
29.09.2010 12:09
анонимен написа:
Равенство и еднаквост, е разбира се различни понятия.. Става въпрос - да се плаща равно за еднакво свършена работа от мъже и жени.. Нищо повече от това.. Жените имат по-ниско заплащане - защото има много безработни жени, тоест имат помежду си голяма конкуренция, точно за това получават по-малко, а са безработни - защото са жени и раждат и не ги наемат поради този факт..

цитирай
44. анонимен - Grozen
29.09.2010 12:27
tekst ot duhovno grozen avtor!!
цитирай
45. анонимен - От Светломира Панова
29.09.2010 13:29
Г-н Дъскарев, искам да ви поздравя за невероятната откровеност и изключително провокационна липса на политическа коректност. Не знам друг автор да е толкова прям и така смело да пише неща, които са абсолютно табу за политкоректните медии и журналисти. Съвсем нормално е да ви нападат скандализирани читатели и то главно с леви убеждения. Поздрави!
цитирай
46. анонимен - Г-н Дъскарев, искам да ви поздравя ...
29.09.2010 14:02
анонимен написа:
Г-н Дъскарев, искам да ви поздравя за невероятната откровеност и изключително провокационна липса на политическа коректност. Не знам друг автор да е толкова прям и така смело да пише неща, които са абсолютно табу за политкоректните медии и журналисти. Съвсем нормално е да ви нападат скандализирани читатели и то главно с леви убеждения. Поздрави!

цитирай
47. анонимен - Радо
29.09.2010 14:14
акво е това "биха били"? Те СА на власт, буквално почти без прекъсване и до днес, Радо. Единственото частично прекъсване беше само за четирите години от 1997-2001, и дори то е под условие. Като изключиш малцината антикомунисти в правителството на Костов воглаве с него, дето на пръстите на ръцете се броят, всичко останало е червено.
Gantree
Знаеш ли какво дават в момента по една от частните национални телевизии? -
половинчасово представяне на един ортодоксален комунист, някакъв си Игнасио Едикойси, автор на книга със заглавие "100 часа с Фидел". И ти пишеш "биха били"?! Въпросната частна телевизия се води собственост на американеца-републиканец Лаудер. На този прост комуняга му се задават въпроси от рода на "Как Ви допуснаха до Команданте Фидел", и други такива, а ти плещиш нелепици точно в същото това време"-

Имам предвид, че ако не беше Америка, сега щеше да е власт Владимир Оивков, т.е. БКП. А това, че комунистите са на власт през по-голямата част от прехода е вярно. За Ф. Кастро - него не сприта и до днес да го хвалят американските медии, издават се книги, правят се хвалебствени филми. полезните идиоти О. Стоун, Копола, Дани Глоувър, Тед Търнър и пр. не спират да го превъзнасят. И какво от това? Това се казва свобода на словото. Така че не ми давай пример за някакъв си Игнасио по някаква бг тв. Глупостите ти ги плещиш - виж си примера със задниците по-горе. И защо ако хората не са равни, и да са от различно качество, както пише Дъскарев? Точно в това е по-високото и по-ниското качество - в неравността между хората. Да, циганите са българи второ качество, да в Третия свят живеят хора второ качество - доказателство вечната безнадеждност и бедност на Африка, Индия, Пакистан, Бангладеш и пр. Точно заради това този свят се казва Трети.
цитирай
48. анонимен - Ne viarvaite na ultra levite che sa desni- tova e maska!
29.09.2010 14:20
Abe drugarcheta vie nikoga niama da zabravite komunisticheskoto neravenstvo Aktivni borzi i tehnite deca, vsichkite im privilegii i pr.

Ziganite nikoi ne moja da dokaje proizhoda im India, Egipet, Arabia veche 700 godini ne se integrirat, che sega li. Ot 5000 godini Homo Sapeins ne e opitomil nito edno novo jivotno, zashtoto im takiva koito ne de opitomiavat.

Za USA - tam jenite sa nai-dobre kato se razvedesh ti vzimat vschko. No viza za t.n. Vaginoamerikans e velik. V sluchai pak chervenushkite sa tapite kopeleta. Goliam kasmet imaha ama svarshva. Bravo Ogniane! Pishi za uj $slavianskia$ ni proizhod da vidish kakvo shte im kajem=
цитирай
49. gantree - @ Радо 47
29.09.2010 14:50
анонимен написа:
Имам предвид, че ако не беше Америка, сега щеше да е власт Владимир Оивков, т.е. БКП. А това, че комунистите са на власт през по-голямата част от прехода е вярно.

анонимен написа:
Да, циганите са българи второ качество ...

Ти просто дрънкаш несвързано, Радо.
Ако не беше Америка, комунистите щяха да са на власт, и те въпреки Америка пак са си били на власт през целия преход. Едното ти твърдение изключва другото, и обратно. Натракваш някаква безсмислена и несвързана купчина букви върху клавиатурата, и наричаш това свое собствено мнение. Това сигурно е така само защото си идиот, който просто си плещи някакви глупости.
А мнението ти, че циганите са българи е не друго, а черешката върху тортата. :(
цитирай
50. vihrogonche - Лично аз...
29.09.2010 15:20
залагам и на свободата, и на равенството!
Хората са РАЗЛИЧНИ - това ДА, съгласна съм!
Но всички трябва да бъдат свободни и третирани като ХОРА!
цитирай
51. анонимен - kakto obiknovenno,
29.09.2010 16:29
mnogo dogra statia!
цитирай
52. анонимен - От Радо
29.09.2010 17:03
До ГанТри - повтарям бавно, защото си с бавен ум - ако Америка не беше победила в студената война, сега на власт щеше да е БКП /Влд Живков или някой друг от политбюро. При прехода, вече, след студената война, т.е. днес е съвсем различно. Пак комунистите управляват, но има демокрация. Четох ти тъпотиите в блога, че искаш да си румънец и пр. глупости. Там се възмущаваш, че Саркози гонил бг цигани, които, ти наричаш бг граждани, сега изведнъж - не били българи и за някакви черешки и торти говориш. Мисля, че си тъпак.
цитирай
53. gantree - @ Радо
29.09.2010 17:45
анонимен написа:
До ГанТри - повтарям бавно, защото си с бавен ум - ако Америка не беше победила в студената война, сега на власт щеше да е БКП /Влд Живков или някой друг от политбюро. При прехода, вече, след студената война, т.е. днес е съвсем различно. Пак комунистите управляват, но има демокрация.

Ти си просто клиничен случай. Няма как да има демокрация, щом пак, както и преди, комунисти те управляват. То е все едно да твърдиш, че комунистите и демокрацията са съвместими, което ясно показва колко си несъстоятелен и колко много сурова юфка има в главата ти. Демокрацията е напълно несъвместима с комунистите.

анонимен написа:
Мисля, че си тъпак.

Ето в това отношение сме напълно единодушни - и аз мисля, даже не си го мисля, ами вече съм сигурен, че си тъпак.
цитирай
54. анонимен - Огнян Дъскарев пак е разбунил ле...
29.09.2010 18:24
анонимен написа:
Огнян Дъскарев пак е разбунил левите духове. Екатерина, без Америка сега комунистите ВИ биха били на власт тук. Дъскарев това иска да ви обясни, но левите ви идеи замъгляват главата, нали?


да ми ги приписваш, е просташки маниер на дискутиране и не се учудвам; комунистите са още на власт в главите ви, все едно колко снобски гледате на нещата.

Дъскарев сам има нужда да се ограмоти първо по някои детайли, нищо, че е много ерудиран човек, а после да говори като първокачествен и единствен глашатай.

иначе ми е до болка позната твоята реакция - който не е съгласен с нещо, без значение какво казва, е етикетиран с комуниС и проЗ

Сполай ти.
Екатерина
цитирай
55. анонимен - Егати и тъпотията. Запада и своб...
29.09.2010 18:33
анонимен написа:
Егати и тъпотията. Запада и свободата пазели света от комунистите. Ами нали комунизма идва точно от запада бе, мушмороци. Богатите еврейчета Маркс и Енгелс слагат основите на комунизма. Други еврейчета - Ленин и Троцки (Бронщайн) С масираната финансова подкрепа (също еврейска) правят болшевишката революция в Русия. Еврейчето Хитлер (Шикългрубер) с финансовата помощ на свободна ционистка Америка става причина за гибелта на 65 милиона души за 5 години. Именно "свободна" Америка първа без причина употребява атомно оръжие. "Просперитета и напредъка" на свободният първи свят в продължение на 60 години до ден днешен се дължи на военната промишленост.


да, Европа винаги е била прицел за разруха и унищожение

Екатерина
цитирай
56. анонимен - Белчо Дончев
29.09.2010 18:52
Ако свободата е в истината, то аз не разбирам термина"политическа коректност". Политическа коректност ли е умишленото премълчаване на световния проблем с ислямизацията на неислямските държави? Когато един проблем се премълчава поради т.н. "политическа коректност", той просто става все по-голям, нагнетява се някъде невидимо и после избухва.

Въпросът който поставя Дъскарев е неразбираем за полираните левичарски мозъчета. Защото левичарството е възможно и се развива единствено при откровена несвобода на индивида и фалшиво равенство във обществото. Обратното-стремежът на индивида към лична свобода и признаването, че хората не са равни в своите възможности прави левичарството невъзможно.

Поздравления, Оги! Истината и стремежът към лична свобода не се вместват във фалшивите рамки на така наречената "политическа коректност".
цитирай
57. анонимен - да се уважава достойнстовото на ...
29.09.2010 19:04
да се уважава достойнстовото на хората и да не се призовава към Jedem das Seine не ограничава с нищо свободата, защото само я разширява; да се зачита човешкото у всеки нито изравнява хората, нито ги уеднаквява, а само изразява човешката ни същността

псевдо-елитарността е жалка.

но явно скриването зад клишетата носи повече комфорт и увереност...

Екатерина
цитирай
58. анонимен - White
29.09.2010 21:22
"Хората са равни само пред Бог и пред закона, като последното, дори и в свободните страни е разтегливо понятие.
Навсякъде по света хората са неравни помежду си, защото са направени от различно качество човешки материал – първо, второ, трето качество. Това не е нацизъм, а действителността, животът днес навсякъде на планетата. Ето защо сега има Трети свят, където повечето от хората живеят в ужасни условия. /Вторият свят, т.е. втори по качество, са някогашния СССР и комунистическите страни/."

Ето с това съм абсолютно съгласен. Всички го знаят, това е жалката и грозна истина, но малцина, като Огнян Дъскарев се осмеляват да го напишат. Съгласен съм и с мнението на Белчо Дончев.
А левичарско-йезуитските забележки на Гантри и Екатерина имат за цел:
1/ Да размият главната теза на автора - свободата е несравнимо по-ценна от равенството.
2/ Свободата е основната ценност на Америка, а равенството винаги е било стремеж на социалистическата Европа.
Причината: левичарите винаги мразят Америка, която е символ на свободата.
Поздравявам Дъскарев за силната, откровена статия.
цитирай
59. gantree - @ White
29.09.2010 22:20
анонимен написа:
А левичарско-йезуитските забележки на Гантри и Екатерина имат за цел:
1/ Да размият главната теза на автора - свободата е несравнимо по-ценна от равенството.
2/ Свободата е основната ценност на Америка, а равенството винаги е било стремеж на социалистическата Европа.
Причината: левичарите винаги мразят Америка, която е символ на свободата.
Поздравявам Дъскарев за силната, откровена статия.

Баба ти е левичарско-йезуитска, умнико :))

Безспорен факт в американската Декларация за независимостта е, че равенството е на първо място, като видна от само себе си истина. Никой не може да отрече този факт, нито ти, нито Огнян или друг. Защото, както по-горе само с две думи го написа darktales в коментар 27 - "без равенство няма свобода".

Още веднъж, само заради теб - поредния изкукуригал невежа - ще цитирам встъпителните думи от United States Declaration of Independence:

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.
...


Виж, за равенството в Европа си напълно прав - равенството в Европа винаги е било само "стремеж", защото точно в Европа него никога досега не го е имало.
цитирай
60. gantree - @ !!!
29.09.2010 22:38
Аз не мога да проумея едно - как може цяла една тълпа от тъпаци, живеещи в Америка, да не могат да разберат, че именно САЩ извежда като основна ценност равенството, противопоставяйки го на британското поданическо мислене. Според британското поданическо мислене хората не са равни; британският монарх и аристокрацията са "първо качество" хора, а поданиците-британци - условно "второ качество", поданиците от колониите - условно "трето качество" хора, и т.н. Тъкмо на това идиотско мислене, което вие, отрепки, споделяте, САЩ противопоставя равенството, изтъквайки в Декларацията за независимостта чрез думите на Томас Джеферсън, че "видна от само себе си е истината, че всички хора са създадени равни ..." и т.н. Как е възможно да живеете в Америка, и да не научите дори този елементарен урок, който САЩ вече повече от двеста години неуморно и упорито преподава на целия свят? Как е възможно да сте толкова тъпи балкански лекета, че дори тази "видна от само себе си истина" да не видите още при стъпването си на американска земя? И седнали на мен да ми обясняват, че съм бил левичар, цървули нещастни. Изумен съм. Миризмата на селски цървули явно никога няма да се измирише от вас!

Оги, не искам да те виждам повече, приятелю.
Знаеш, че като отрежа някого, го режа окончателно.
Моля да махнеш линка към блога ми от блогрола си.
Поздрави, и бъди здрав. Това е последното ми влизане в блога ти.
цитирай
61. анонимен - А левичарско-йезуитските за...
30.09.2010 02:56
анонимен написа:

А левичарско-йезуитските забележки на Гантри и Екатерина имат за цел:
1/ Да размият главната теза на автора - свободата е несравнимо по-ценна от равенството.
2/ Свободата е основната ценност на Америка, а равенството винаги е било стремеж на социалистическата Европа.
Причината: левичарите винаги мразят Америка, която е символ на свободата.
Поздравявам Дъскарев за силната, откровена статия.


посредствеността винаги знае другите какво мислят и какво целят

тезата за качествата хора не се поддържа от никакви генетични изследвания, тъкмо обратното

така и не ме просветихте по кой критерий се определят класите 1,2,3,4

ако това е удобен начин да си четкате самочувствието - моля, но няма да станете по=качествени от това, което сте :)

нямате страх от Бог, защото не го познавате. сигурно ще искате да го пипнете, за да му повярвате. но често хората не си дават сметка какво приказват.

това ме подсеща да ви разкажа нещо. една къщовница всяка сутрин поглеждала през прозореца към съседите си и всеки път казвала на мъжа си: Абе тия съседи, какви хора са - виж й прането на съседката колко е сиво... и така цяла седмица. един ден обаче чистофайницата се провикнала към мъжа си: "Ела да видиш! Съседката най-после се е научила да пере! Виж колко й е бяло прането вече! Как така за една нощ се научи да пере, просто е чудо!" А мъжът й отговорил: 'Ще ти кажа как стана това чудо - тази сутрин станах рано и измих прозорците ни."


Избрах ви по-лекия вариант на 1 Йоан 4:20.

Екатерина
цитирай
62. анонимен - Въпросът който поставя Дъскарев ...
30.09.2010 06:21
Белчо Дончев написа:

Въпросът който поставя Дъскарев е неразбираем за полираните левичарски мозъчета. Защото левичарството е възможно и се развива единствено при откровена несвобода на индивида и фалшиво равенство във обществото. Обратното-стремежът на индивида към лична свобода и признаването, че хората не са равни в своите възможности прави левичарството невъзможно. ".


abe bayno, koy govori, che horata sa ravni po vwzmojnosti?!?!?! egati pwrvosignalnata reakciya!

horata sa ravni po dostoynstvo, tova, deto ste go izgubili ot nagajdane
цитирай
63. анонимен - White
30.09.2010 06:32
За Гантри - Декларацията за независимостта никога не стана закон за САЩ. Американската революция беше извършена в името на свободата, не на равенството. Думата равенство изобщо не е спомената като ценност в Конституцията на САЩ и в Bill of Rights. Едва в 14-тата Поправка нва Конституцията, след Гражданската война, се споменава за "равни права", но това е във връзка с премахването на робството, а не заради универсалното, социалникономическо равенство, което левичари като тебе проповядват. Всеки, който се интересува знае, че Америка е за свободата, а Европа - за равенството. Достатъчно е да се разровиш в мрежата с ключовите думи и ще се получиш хиляди резултати, но не в твоя полза. Глупак си, и то левичарски.
За Екатерина - нямам какво да ви кажа, освен, че зад цитати от Библията криете глупостта си.
цитирай
64. анонимен - се споменава за "равни пра...
30.09.2010 07:01
White написа:
се споменава за "равни права", но това е във връзка с премахването на робството, а не заради универсалното, социалникономическо равенство...
За Екатерина - нямам какво да ви кажа, освен, че зад цитати от Библията криете глупостта си.


явно пишете повече, отколкото четете: никой не е говорил за социалноикономическо равенство и е доста нескопосано да го приписвате на хора, които не са го казали. но да кажем, че напомпаното самочувствие е позамъглило погледа ви.

затова още веднъж съвсем синтезирано: хората се раждат равни по достойнство, равни пред Бог и закон, но това не ги прави нито еднакви, нито папкат еднакво. и аз не бих искала да съм равна с хора, които не харесвам, но пред Бог сме равни, все едно дали ми харесва или не

що се отнася до демонстрирания от вас маниер в репликата до мен - не изненадвате с посредствената злоба и безпомощност. но съм убедена, че това е временно ваше състояние

както впрочем и лицемерието, и двойнствения ви морал

Екатерина


цитирай
65. dagma - @white
30.09.2010 09:25
Вашите права като имигрант не са ли защитени именно от 14 Поправка. И ако не е равенството осигурено Ви чрез нея, по чии критери се окачествява българския материал, от който точно Вие сте създаден?

Америка със сигурност не би се зарадвала на имигранти отричащи основната ценност, върху която е създадена. Що се отнася до свободата, тя е нещо много по-велико от възможността да се плещят щуротии. Макар че включва и последното, разбира се.
цитирай
66. анонимен - "РАВЕНСТВОТО" Е ....МИТ ,ХИМЕРА....ТАКОВА ЖИВОТНО -НЕМА!!!
30.09.2010 09:52
НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СМЕ РАВНИ!!!!
ВСИЧКО, НИ Е РАЗЛИЧНО:
...И ЯДЕНЕТО...
...И РАБОТАТА
.. И МИСЛЕНЕТО
...И МОЗЪКА В ГЛАВАТА НИ..
...И ЕБАНЕТО НИ, ДОРИ!
САМАТА НИ ФИЗИОЛОГИЯ НИ Е РАЗЛИЧНА ......ОТ ТАМ И ПОТРЕБНОСТИТЕ В ЖИВОТА!
АКО БЯХМЕ ЕДНАКВИ----НЯМАШЕ ДА СМЕ ХОРА!
ТОЗИ СПОР Е ГЛУПАВ.... И САМО ЗА ПРИМИТИВНИ МАЙМУНИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ!
цитирай
67. tull - Благодаря на
30.09.2010 09:58
всички, които ме подкрепиха. Знам, че темата за свободата и равенството е деликатна. Опитах се, колкото мога да се аргументирам. За Ган - съжалявам за решението ти. Разбира се, че не си левичар, вярно е точно обратното, но не можеш да търпиш критика, справедлива или не, да не говорим за ругатни, за разлика от мен. В случая категорично грешиш - Америка е за свободата, Европа - за равенството и за това има безброй книги, анализи и пр. Ето тук: http://www.rcarterpittman.org/essays/misc/Equality_v_Liberty.html пише следното за Декларацията за независимостта The Declaration is Not the Law

The Declaration of Independence never became living law in America, and no provision of the Federal Constitution or Bill of Rights can be traced to it, its influence on state constitutions and bills of rights has been insignificant. Както и това:

Equality Ends at Birth

So the "basis and foundation" of the first free government in America was equality of freedom and independence, while the Jefferson perversion was equality at creation. The Declaration of Independence does not say that all men are equal. It says that they were created equal. There equality ends.

Във връзка с твърдението ти, че без равенство няма свобода /впрочем абсолютно ляво твърдение/ прочети какво казва Александър Хамилтън, един от бащите-основатели на САЩ и на Републиканската партия - On June 26, 1787, on the floor of the convention Alexander Hamilton, the patron saint of the Republican Party, said:

Inequality will exist as long as liberty exists. It unavoidably results from that very liberty itself. /неравенството ще съществува, докато има свобода. Неравенството неизбежно е резултат от самата свобода/. От долния ред е видно, че никой не е възразил на това твърдение:

Apparently every mind in the Convention assented, because not a word may be found in all the Notes of Debates to indicate that any delegate believed in the doctrine of human equality in 1787.

цитирай
68. tull - Продължение
30.09.2010 10:05
Думите, че хората са родени равни са включени в Декларацията от Джеферсън в отсъствието на Джон Адамс, негов политически противник от зараждащата се амер. десница. Но Джеферсън е включил тези думи само, за да спечели Франция на страната на войната на колонистите против Британия. Ето какво пише Адамс на Джеферсън години по-късно: On the thirteenth day of July, 1813, Adams' mind went back to July 4, 1776, when he and Jefferson labored together in Philadelphia. He wrote to Jefferson that day:(26)

Inequalities of mind and body are so established by God Almighty in his constitution of human nature, that no art or policy can ever plane them down to a level. I have never read reasoning more absurd and sophistry more gross.
цитирай
69. tull - До № 39, svoboda64
30.09.2010 10:14
"Конкретно по повода: Paycheck Fairness Act има за цел да създаде норма за еднакво заплащане на еднакъв (или поне сравним в определени параметри) като качество и количство труд за хора, които очевидно винаги ще приемам за различни, защото са "мъже" и "жени". Целта е да се изведе извън скобите "половата" принадлежност, която на живите хора... винаги пречи, защото са човешки същества и се опитват да хитруват използвайки вековните хватки на половете си в игрите за надмощие. Опитът е за ... "рационализация". Но както и по-горе казах Т-то на повечето хора... липсва :"

Предлогът за прокарването на законопроекта в Долната камара на Конгреса беше именно този, вярно е. Но, това беше направено под натиска на профсъюзите, а техните предложения почти винаги са лоши икономиката. Освен това: има много случаи за неравно заплащане между половете за еднаква работа, но това съвсем не е нормата в САЩ. И изобщо не е работа на Обама, т.е. държавата да се меси в дейността на частния бизнес. Най-вероятно този законопроект ще бъде отложен за гласуване в Горната камара след междинните избори на 2 ноември, което значи, че със сигурност ще бъде отхвърен, защото се очаква десницата /Реп. партия/ да спечели 6-8 нови места в Сената.
цитирай
70. flyco - ...
30.09.2010 13:07
Субективната американска гледна точка относно свободата и равенството естествено поставя на първо място свободата. Първо заради премахването на колониалната зависимост от Великобритания и второ, заради премахването на робството. Исторически равенството като идеал е следвало свободата. В Европа е обратното защото свободни е имало много преди да е имало равни. Всички "нови народи" в Европа са били свободни. Те са премахнали неравенството с разгрома на Рим, постигнали са го сами. Ранното християнство, непознато в Америка, също има своето основополагащо значение в европейския мироглед. При него хората са равни, но не свободни. Философският спор за първенството между равенството и свободата според мен е тема само на научни дисертации. В светлината на днешното време идеите за свобода и равенство са много по-тясно свързани от скачени съдове.
цитирай
71. flyco - до Ган
30.09.2010 13:09
Безкомпромисността ограничава свободата :)
цитирай
72. gantree - @ Tull
30.09.2010 14:14
tull написа:
За Ган - съжалявам за решението ти. Разбира се, че не си левичар, вярно е точно обратното, но не можеш да търпиш критика, справедлива или не, да не говорим за ругатни, за разлика от мен. В случая категорично грешиш - Америка е за свободата, Европа - за равенството и за това има безброй книги, анализи и пр.

Здравей. Дължа ти отговор, тъй като се обръщаш към мен.

Аз самият съжалявам не по-малко за снощното си решение, но това нито променя нещо, нито ще промени в бъдеще.

Дали съм левичар или не съм - тези квалификации не ме интересуват, говорили сме достатъчно. Меря себе си по вертикалата, а не по хоризонталата. По вертикалата посоките са други, и там ляво и дясно няма.

Да, не съм безчувствен, и критика не търпя. Псувни и простотии, също така, не търпя. И ксенофобия не търпя. Расистки и националистически изцепки не търпя. Суетни претенции, било то монархически или чисто интелектуални, също не търпя, а изпадането в душевна прелест е напълно еднакво и вляво, и вдясно.

Твърдението ти, че Европа е "за равенството", е нелепо. Само преди месец Саркози направи едни много дребни наглед неща, които достатъчно опровергават това твое твърдение. Дори и да оставим Саркози настрана, историята на Европа като цяло опровергава всякакви твърдения, че Европа е, или изобщо някога е била "за равенството".

В Декларацията никъде не пише, че хората "са родени равни". Не са родени равни. Един е роден с пет кила тегло, друг - наполовина по-малко. В ръста разликите също са безбройни. Затова в Декларацията не пише такава глупост, че "хората са родени равни". Пише друго, но, както и да е.

Поздрави, и бъди здрав.
цитирай
73. gantree - @ Флайко
30.09.2010 14:31
flyco написа:
Безкомпромисността ограничава свободата :)

Да, точно така. За сметка на това компромисите бавно и постепенно, почти неусетно те унищожават, до степен такава, че в края на живота ти да не можеш изобщо да се познаеш.
цитирай
74. flyco - ...
30.09.2010 14:33
gantree написа:
flyco написа:
Безкомпромисността ограничава свободата :)

Да, точно така. За сметка на това компромисите бавно и постепенно, почти неусетно те унищожават, до степен такава, че в края на живота ти да не можеш изобщо да се познаеш.

Мога да продължа, но спирам.
цитирай
75. gantree - @ Флайко
30.09.2010 14:40
Благодаря, че спираш, защото и аз така ще имам възможност да спра.
А иначе знам, че имаш много за казване.
цитирай
76. анонимен - Мариан
30.09.2010 16:39
Статията на Огнян Дъскарев породи големи спорове, защото наистина е вечно питането за равенството срещу свободата. Нито Америка е изцяло за свободата, нито Европа е изцяло за равенството. Знам го, защото живях години и на двете места. В Щатите вече всичко е променено - тази страна се превърна в съвременната империя /казвам това в добрия смисъл/, където има всичко - и равенство и свобода. Европа е коренно различен свят, все едно е друга планета, но и този свят е изключително разнообразен, където има всичко. Излишно е да се спори яростно и да се абсолютизират две толкова различни понятия.
Текстът е на ОД е добър и се чете леко, за разлика от безкрайно скучните анализи на днешните български журналисти и коментатори.
цитирай
77. анонимен - ##
30.09.2010 18:03
въобще не е вечно питането за равенство и свобода, защото са свързани - един свободен е равен на друг свободен по свободата си, а неравен по тъпотия или егоизъм, но това са други критерии.

няма изобщо равен - както впрочем няма и абсолютно свободни - жалко, че още не го разбирате. хората се раждат равни и свободни. след това стават различни и това е много естествено. и няма защо да се правим, че не ни е ясно, освен ако не искаме да се зачислим в... първа шопска елитна дивизия на синовете на Негово Височество... Гюро фон/мит Капата

Хамилтън говори за абсолютна нееднаквост на хората и това е само констатация, а не говори за норма - никъде не казва, че неравенството е вродено и трябва да се институционализира с понятия като 1-2-3-КАЧЕСТВО на хората, както индиректно твърди теорията за различните качества хора. двама души, ако са свободни, са и равни в свободата си и поради това си качество са от една класа. Единствено по критерия човек са еднакви - по всичко останало може и да са различни, но този един критерий е достатъчен, за да се формулират ЧОВЕШКИ права. Това именно ги прави и свободни - свободни да се чувстват различни по убеждения, стил, цели, но и равни по права - пред закона и пред Бог. По тази причина те - свободата на личността и човешките права, са неделими и неотделими. Това е залегнало в разбирането на Западна Европа и Северна Америка. Факт е, че има общества в света, които не приемат това.

същевременно не може да се говори за абстрактна неравност, защото съдържа идеята за касти.но че хората са различни в отделни умения и качества, никой никога не е оспорвал.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Какво осъдително има в това да не търпиш обиди? Нахвърляте се върху някого, само защото не търпите възражения в конкретен спор, след това: ама ти що така не търпиш на словесни помии? МНООГО лицемерно, че и съжалението и то...

а класите между хората пренасят ли се и на собствените им блогове? тук само за елити ли е и как си взехте свидетелство?
##
цитирай
78. анонимен - p. s. с това "леви" : &...
30.09.2010 18:21
p.s. с това "леви" : "десни" сте направо за смях

##
цитирай
79. анонимен - do TULL=WHITE kato ima razl...
30.09.2010 18:29
do TULL=WHITE

kato ima razlichno kachestvo hora, znachi li, che ima i razlichno kachestvo svoboda?
цитирай
80. анонимен - До № 77 от Серго
30.09.2010 20:14
Inequality will exist as long as liberty exists. It unavoidably results from that very liberty itself. Това казва Хамилтън.

Inequalities of mind and body are so established by God Almighty in his constitution of human nature, that no art or policy can ever plane them down to a level. I have never read reasoning more absurd and sophistry more gross. - Това казва Адамс.

Хората са равни само пред Бог и пред закона, като последното, дори и в свободните страни е разтегливо понятие.Навсякъде по света хората са неравни помежду си, защото са направени от различно качество човешки материал – първо, второ, трето качество - това казва Дъскарев

Не виждам никаква разлика между тримата, като Адамс отива най-далече - според него хората са неравни и по тяло и дух. Тълкувате извратено думите на ОД.

Според мен най-вероятно Дъскарев иска да каже, че хората са раждат равни, винаги са такива пред Бога и пред закона. Но благодарение на възпитание, социално положение, географско и климатично положение, хората не са равни помежду си. Те са равни като човешки създания пред Бога, но не и по-възможности и качества. Затова има хора първо, второ, трето качество. Дъкарев дава доказателство- има Първи, Втори / в миналото/ и Трети свят. Какво по-добро доказателство. Огнян нарича нещата с истинските им имена, в пълна подигравка със световнаа политическа коректност. Затова така яростно го нападат, негов приятел се откадза от него. И къде видяхте ОД да се нахвърля върху някого? Къде видяхте да проявява нетърпимост към чуждото мнение? Напротив - върху него се нахвърлят, с неговото мнение проявяват нетърпимост. Вижте по-горе коментарите - всичко е документираноV
цитирай
81. анонимен - ## 1
30.09.2010 21:23
анонимен написа:
Хората са равни само пред Бог и пред закона, като последното, дори и в свободните страни е разтегливо понятие.Навсякъде по света хората са неравни помежду си, защото са направени от различно качество човешки материал – първо, второ, трето качество - това казва Дъскарев
....
Според мен най-вероятно Дъскарев иска да каже, че хората са раждат равни, винаги са такива пред Бога и пред закона. Но благодарение на възпитание, социално положение, географско и климатично положение, хората не са равни помежду си. Те са равни като човешки създания пред Бога, но не и по-възможности и качества. Затова има хора първо, второ, трето качество. Дъкарев дава доказателство- има Първи, Втори / в миналото/ и Трети свят.


Спор няма, че хората са различни по иманентните си качества - физически, умствени, нравствени; но са равни в човешкото си качество. Нали за това става дума през цялото време. Точно Дъскаревото и вашето тълкувание на фактите обаче е извратено, както сам/а се изразявате: В началото материалът е един и същ по качество, а после качеството "човек" се изменяло според социалната и географска среда. Евгеника. Спор няма, че всеки се развива индивидуално. Но това не постулира йерархия в човешкото качество.

можем да погледнем на темата и от друг ъгъл, защото говорим на практика за това кое е по-високата стойност, живот или свобода и жалкото е, че орем досега на доста плоска теза, каквато е "свобода:равенство', при положение, че се знае, че равенството е предпоставка за свободата. Равенство в право на живот и равенство в свободите не се изключват. Ако обаче заложим на йерархията, Равенството в ценността на всеки един човешки живот или индивидуалната свобода имат по-висока стойност, то тогава определено слагам човешкия живот по-високо от свободата.

Определението "първи, втори, трети свят" на какъв критерий почива и какво следва от степенуване на хората на първа, втора или трета класа? - или е самомнение на споделящите.

##
цитирай
82. анонимен - ##-2
30.09.2010 21:23
Определението "първи, втори, трети свят" на какъв критерий почива и какво следва от степенуване на хората на първа, втора или трета класа? - или е самомнение на споделящите. България към кое качество спада и по чии критерии?

Отдавам обърканите тези на Дъскарев не на споделяне на евгениката, а на недоразбиране - на всеки може да се случи. А просташките провиквания са едва ли не част от пейзажа - като стигнем да ОТК-щамповаме този блог, ще ги сложим в сметката. :)

##
цитирай
83. анонимен - * * *
30.09.2010 22:33
Мнозина от тези, които са категорично срещу твърдението на автора за различното качество хора, сами употребяват изрази спрямо опонентите си, от които се вижда, че ги намират за по-непълноценни от тях.
Двойственост в мислите? Или в стандартите?
Защо е яростна реакцията спрямо идеята, че равенство няма и натрапването му отнема свободата? Нима някой може да покаже общества и дори групи където то е съществувало? Да не говорим за социалистическото и комунистическото. Няма го и в религиозните общности. Щом е общество, то означава структура и йерархия - следователно неравенство. И поддържането на такава структура , за да има едно равенство в ГОЛЯМАТА ЧАСТ от него, е свързано с ограничаване на свободата му. С физически или психически средства, с насилие или с убеждение, част от такова общество се разделя със свободата си. Обратно , елитът при такова "равенство" получава по-голяма свобода. Ясно е, че тезата на автора има своето потвърждение и доказателства. Знаем, че неравенството между свободните елити в такива общества и "равните" но зависими хора, е причина за огромни социални напрежения. Опитът да се преодолеят е обикновено кървав и жесток. Но той води до нещо съществено. Част от „равните” се превръщат в елит и той има повече свобода. С какво тогава дразни тезата на автора? Това, че ги нарича 2,3 качество хора? Нали той и подкрепилите го според тях са точно неправилно мислещи,т.е. некачествени.
Май причината е съвсем друга. Някои не искат да им бъде отнето едно изключително оръжие. Идеята за "Равенството" е мощно средство за мобилизация на точно тези хора от обществото, най-болезнено чувстващи неравенството. Те са обикновено значителна част, справедливо или не чустваща се онеправдана от разликата й с елита. На тях идеята дава надежда, че неравенството е КРАТКОвременен недостатък и ще бъде премахнато от раз. Дава им една сладка илюзия, че те всички могат да застанат на местата на елита или поне да се възкачат ...(продължава)
* * *
цитирай
84. анонимен - * * *
30.09.2010 22:36
/продължение/
Дава им една сладка илюзия, че те всички могат да застанат на местата на елита или поне да се възкачат по нагоре в обществото. Това става, но не с всички. Става с една малка част от проповядващите равенство, имаща качества, които другите нямат! Кой са тези качества? Може би умението да говорят, да манипулират, да мимикрират. Или казано политически некоректно да демагогстват. Те са достигнали едно по-добро положение благодарение на тези си качества, на тази си различност и находчивостта на предците си да я използват. Задържали са привилегии благодарение на качествата си и внушение на идеята за равенство.
Сега някой иска да им я отнеме. Реакцията им е напълно естествена. Както и арсенала на средства за да вкарат спора в политически коректно русло.

Лично аз също не съм абсолютен застъпник на свободата. Тя също не трябва да е безгранична, както и равеството не трябва да е абсолютно. Не трябва свободата на един или едни да е за сметка на свободата на други. Не трябва и наравенството, различието да се демонстрира и докарва до степен дехуманизираща изостаналия, немощния.
Хората трябва да имат равни права, равни задължения, равни възможности, да се оценяват по равни критерии. Да имат, до колкото е възможно, равни морални ценности. Но не може да се обявяват за равно способни, равно производителни, равно морални. Не трябва да се ПРАВЯТ от някого или някои равни!
Защото ги правят равни не е за „тяхно добро” както се мъчат да им внушат, а за интересите на създателите на равенството.
* * *
цитирай
85. анонимен - Белчо Дончев
01.10.2010 00:19
Като се замисля малко, Оги, ти в същност се опитваш да дадеш тласък на нормалните хора да се замислят за себе си и за мястото си под слънцето, за смисъла който произвеждат или убиват. Хората обаче, без никакво замисляне предпочитат да категоризирват нищожността но твоите размисли, а не своята собствена нищожност.

"Защото всички ще сме нищожни, докато предпочитаме да убиваме чуждите мисли, вместо да раждаме свои!"

Цитатът е мой! Обичам да се цитирам, защото това е единствения случай, в който понякога съм сигурен за автора.

Гантри е объркано момче, но Бог е създал и обърканите. Да знаеш не значи, че си умен. Да си умен не значи, че си мъдър. Да си прост не означава, че си глупав. както се казва, светът е безкраен, и спасение има за всекиго. Ти си намерил своето спасение. То е в безкомпромисната, аргументирана, неприятна Истина за нещата, които се случват. Малко са хората, да не кажа - ужасяващо малко, които търсят и намират своето спасение в Истината. Тези, които не знаят много, но мислят, че поназнайват нещо, предпочитат да спорят с такива като теб.

Моля се Бог да запази спокойствието и Разума на хора като теб, , за да продължат да търсят Истината - не удобната, не печелившата, не компромисната, просто Истината, колкото и неприятни да са за останалите.

Пожелавам ти здраве, и искрена ненавист от страна на комунетата нещастни! Което значи, че си на прав път!!!

цитирай
86. анонимен - Защо е яростна реакцията спрямо ...
01.10.2010 00:19
анонимен написа:
Защо е яростна реакцията спрямо идеята, че равенство няма и натрапването му отнема свободата? Нима някой може да покаже общества и дори групи където то е съществувало? Да не говорим за социалистическото и комунистическото. Няма го и в религиозните общности. Щом е общество, то означава структура и йерархия - следователно неравенство.


защо смесваш организация с личността? това, че някой е ПОЛУЧИЛ правомощия, дори с употреба на физическа сила, лицемерие и дружелюбно сметкаджийство, още не значи, че е с нещо повече от далите му тези правомощия

това, че гадаеш какви може да са мотивите на тези, които (не) подкрепят дадена идея, още не значи, че си прав, а единствено, че се опитваш да дръпнеш някого за крака да не би да изскочи от казана. Спокойно, не се имам за бялата правда... но пък наистина, даже да си вземам грях, гледам с насмешка на тези опитида четеш мотивите ми. каквито и да са намеренията ти, определено не са добронамерени.

що се отнася до по-доброто положение, до кето някой заспал елитарен мозък бил достигнал благодаренние на качествата си, съжалявам, но и успехът си е лично понятие и преживяване. в противен случай се връщаме на колективистичния каталог какво трябва да има в един образцон социалистически дом

ако някой се чувства повече качествен от ддруг заради пари и социално положение, не се учудвам, че мутри управляват директно и задкулисно. гледайте си успелите мутреси по вестници и телевизия и се кефете колко сте надобрели и колко сте елитарни.

и по времето на Дебелянов е било така, и тук се съгласявам с теб, ***


####


цитирай
87. анонимен - Като се замисля малко, Оги, ти в с...
01.10.2010 00:27
Белчо Дончев написа:
Като се замисля малко, Оги, ти в същност се опитваш да дадеш тласък на нормалните хора да се замислят за себе си и за мястото си под слънцето, за смисъла който произвеждат или убиват. Хората обаче, без никакво замисляне предпочитат да категоризирват нищожността но твоите размисли, а не своята собствена нищожност.

Гантри е объркано момче...


a защо не помислиш, че с този разговор приятелят ти има възможност да види накшде е. или на вас не ви е нужно това, знаейки, че сте си родени елитни...

ако някой изрази несъгласие, защо да значи, че унищожава мисълта на когото и да било, пък било то и на Дъскарев? нещо логиката окуцяла тук

а и коъ си ти, че ще определяш кой е объркан и кой - не? я се потопи обратно в самодоволството си и по-добре не си показвай кирливите мисли...

###
цитирай
88. анонимен - ###########
01.10.2010 03:24
Белчо Дончев написа:
Ти си намерил своето спасение. То е в безкомпромисната, аргументирана, неприятна Истина за нещата, които се случват. Малко са хората, да не кажа - ужасяващо малко, които търсят и намират своето спасение в Истината. Тези, които не знаят много, но мислят, че поназнайват нещо, предпочитат да спорят с такива като теб.

e snobwt si e snob
interesni sa tekstovete na Dwskarev, interesno e da razmenish misli, no pwk chak da mu pada laka ot tova, che se e razdumal s nyakogo.... ya posmali malko
Моля се Бог да запази спокойствието и Разума на хора като теб, , за да продължат да търсят Истината - не удобната, не печелившата, не компромисната, просто Истината, колкото и неприятни да са за останалите.

tya, Istinata, e dostwpna samo NEMU, ostanalite, vkl. i ti, imame sal edni gledni tochki
Пожелавам ти... искрена ненавист от страна на комунетата нещастни!

e tochno taka - ili si snas, ili si protiv nas; misleneto na tipichniya agresor, zatova po-0dobre se razgranichete ot tazi matrix. moje da ste otchayani hora, no edva li loshi
i zashto da mrazya Dwskarev, kato nito mi e napravil neshto, nito az se opitvam - na nego, nito bezpomoshtnost nyakakva me e naleglana. vie ste tezi, koito se draznite, che neswglasi si pozvolyavat da se "obajdat"
I poneje mnogo se kwlnesh v Bog, Luka 18, 9-14.
"And he spake this parable unto certain which trusted in themselves that they were righteous, and bdespised others: Two men went up into the temple to apray; the one a Pharisee, and the other a publican. The Pharisee stood and prayed thus with himself, God, I thank thee, that I am not as other men are, extortioners, unjust, adulterers, or even as this publican. I fast twice in the week, I give tithes of all that I possess. And the publican, standing far off, would not lift up so much as his eyes unto heaven, but smote upon his breast, saying, God be merciful to me a sinner. I tell you, this man went down to his house justified rather
цитирай
89. анонимен - ############
01.10.2010 03:25
than the other: for every one that aexalteth himself shall be abased; and he that bhumbleth himself shall be exalted."
цитирай
90. анонимен - *** до 86 ####
01.10.2010 13:11
анонимен написа:
анонимен написа:
Защо е яростна реакцията спрямо идеята, че равенство няма и натрапването му отнема свободата? Нима някой може да покаже общества и дори групи където то е съществувало? Да не говорим за социалистическото и комунистическото. Няма го и в религиозните общности. Щом е общество, то означава структура и йерархия - следователно неравенство.


защо смесваш организация с личността?
-------
####


* * *Говоря за Общество, а не за организация. Човек е личност само в общество или общност. Без тях е биологичен индивид. Самото понятие личност е в полза на различността, и не е в полза на равенството.

#### „това, че гадаеш какви може да са мотивите на тези, които (не) подкрепят дадена идея, още не значи, че си прав, а единствено, че се опитваш да дръпнеш някого за крака да не би да изскочи от казана.”

* * * Напротив, аз се радвам когато някой е изкочил над казана. В общия казан, униформа , мисловен калъп, духовни бариери и стериотипи се мъчеха и ПРОДЪЛЖАВАТ да ни бутат точно адептите на „равенството”. За мотивите ВИ не гадая. Те винаги са били едни и същи. Въпросите са риторични.


#### Спокойно, не се имам за бялата правда... но пък наистина, даже да си вземам грях, гледам с насмешка на тези опити да четеш мотивите ми. каквито и да са намеренията ти, определено не са добронамерени.
* * * Да не са добронамерени, защото не искам хората да бъдат вкарвани в кошарите на „равенството” от мераклии за овчари. Спрямо тези с овчарски намерения и геги, не са добронамерени.
-.-.-.-.-.-.-.-.
Колкото повече чета пренията и възраженията срещу написаното от автора, толкова повече се уверявам в правотата на тезата му, която първоначално не ми допадаше напълно, приемам я частично, а и сега не ми харесва. Истината не винаги е приятна, но е необходима.
цитирай
91. dagma - до 85 - Белчо Дончев
01.10.2010 13:32
Написали сте нещо доста арогантно. Не Ви познавам и ми е все едно, може това да е стилът Ви. Но ми е малко тъжно заради одобрителното мълчание на Огнян Дъскарев. Започвам да си мисля, че темата е повдигната не заради конкретния законопроект, а от суета и гордост.
цитирай
92. анонимен - McCafee
01.10.2010 15:22
До всички хленчещи правозащитници и левичари и критици на автора, цитиращи Библията, О. Дъскарев, когото чета за пръв път, но ми направи силно впечатление. Обиколих и живях почти цяла Африка, заради работата си - аз съм хуманитарен работник към международна оргранизация. В Африка, въпреки огромните средства от всякакви международни организации, африканците продължават да живеят като скотове - чудовищна бедност, корупция, почти постоянен произвол на чудовищно подпупни правителства. Тези хора наистина са трето качество, именно това е тезата на автора за Третия, третокачествен свят. Като не сте били там, където няма изход, няма решение, няма оправия, и то, забележете, само по вина на обикновените африканци и техните управници, не обвинявайте в нищо О Даскарев. Той единствен се е осмелил да напише истината, а вие лицемерите, се криете зад християнството и милостта.
цитирай
93. анонимен - които е живял в сащ достатъчно дълго ...
01.10.2010 16:04
които е живял в сащ достатъчно дълго и е горе долу средно интелигентен ще ви каже че пишете измислени глупости.декларации,джеферсън,горни и долни камари..дрън,дрън..комунизма е на власт в сащ от около стотина години,комунизма за една шепа хора разбира се.след дълги години незаконна деиност--пирамиди от всякакъв вид,банките/зад които стои много тесен кръг/получиха огромния пакет от милиарди за борба с кризата предизвикана от тях.така и трябва да бъде-момчето за поръчки е точно.всеки е длъжен на тези банки в америка-американците,емигрантите,правителството,конгреса.....те притежават всичко,което им е нужно.хаиде сега вървете на ......си с вашите измислени спорове за свободата и равенството,самородни интелигенти недоправени.
цитирай
94. анонимен - Без извинение
01.10.2010 16:26
към всички правозащитници - идете на в циганските махали на България и поживейте там. Знам за какво става дума, защото съм патил от циганите и то много пъти. Браво на автора, Дъскарев, но е допуснал грешка - циганите не са дори трето качество хора - те са пето качество. Всеки, който не е съгласен, моля, идете да живеете заедно с циганите. Или, веднага, още днес, пуснете у вас да живеят едно, само едно семейство цигани. Нали сте милосърдни християни, и сте убедени, че хората са равни помежду си.
цитирай
95. анонимен - ###################
01.10.2010 16:46
*** написа:


#### Спокойно, не се имам за бялата правда... но пък наистина, даже да си вземам грях, гледам с насмешка на тези опити да четеш мотивите ми. каквито и да са намеренията ти, определено не са добронамерени.
* * * Да не са добронамерени, защото не искам хората да бъдат вкарвани в кошарите на „равенството” от мераклии за овчари. Спрямо тези с овчарски намерения и геги, не са добронамерени.

искаш да кажеш, че само защото съм на различно мнение, овчароводя някого?! отдавна не бях попадала на такава искрена параноя...

a пък ти в ролята на партиен секретар дисциплинираш и постулираш Истината, като се позоваваш на личния си вкус

колкото и да роптаете срещу Библията, лицемерието се натрапва като впечатление, защото говорите едно, а се държите по друг начин - кълнете се в християнството, а не го признавате; нахвърляТЕ се срещу хора, защото не ви харесва нещо, без да са ви направили нещо. Да, мълчи Дъскарев, щото търси каталога по качество...

много сравняват обществото и политическото състояание с африканските режими

не можете да отделите проблемите с циганите в страната от външнополитическите проблеми на България; разбира се, щото "циганите крадат и не работят", не може да се спомене даже, че не всички са такива, щото чичата с каталога и топалката ще ме прошнурова като комуниС

към противниците на човещтината: ако си въобразявате, че сте особено информирани и това ви позволява да сте арогантни, жалко. но винаги можете да започнете промяната. първата стъпка може да бъде защо Западна Европа измислила човешките права... обосновавайки ги чрез християнството. на първо време се абстрахирайте от злоупотребите с понятието


цитирай
96. tull - Благодаря
01.10.2010 17:53
на Серго /№ 80/ и на Белчо Дончев, защото съзнават, че е почтено грозните неща от живота да бъдат излагани на показ и да бъдат наричани с истинските имена. Но, лицемерието и политкоректността властват сега навсякъде.
до № 92, McCafee, прекрасно ви разбирам, защото и аз съм живял години в Африка. Знам, че там няма изход, няма решение.
цитирай
97. анонимен - ##############
01.10.2010 19:06
tull написа:
на Серго /№ 80/ и на Белчо Дончев, защото съзнават, че е почтено грозните неща от живота да бъдат излагани на показ и да бъдат наричани с истинските имена. Но, лицемерието и политкоректността властват сега навсякъде.
до № 92, McCafee, прекрасно ви разбирам, защото и аз съм живял години в Африка. Знам, че там няма изход, няма решение.


ne s istinskite imena, a s tova, koeto Dyskarev smyata za istina, nyakak smushtavashto e da se vyzdiga chovek sam do absolyutnoto

i da gromi v syshtoto vreme licemerie tam, kydeto to yavno ne e

lipsata na logika i lipsata na seriozna argumentaciya na vidovete kachestva hora ne mozhe da se zavoalira s attaki i obvineniya
цитирай
98. svoboda64 - @Tull - До № 39, svoboda64
02.10.2010 16:58
Благодаря за единствения "разум" в тази какофония :)

"Предлогът за прокарването на законопроекта в Долната камара на Конгреса беше именно този, вярно е.

Но, това беше направено под натиска на профсъюзите, а техните предложения почти винаги са лоши икономиката. Освен това: има много случаи за неравно заплащане между половете за еднаква работа, но това съвсем не е нормата в САЩ. И изобщо не е работа на Обама, т.е. държавата да се меси в дейността на частния бизнес. Най-вероятно този законопроект ще бъде отложен за гласуване в Горната камара след междинните избори на 2 ноември, което значи, че със сигурност ще бъде отхвърен, защото се очаква десницата /Реп. партия/ да спечели 6-8 нови места в Сената.?"

За разлика от Вас, очевидно за мен не е важно кой от "политиканстващите" обекти/субекти ще го изкаже :))) И дали това е "лоша икономика" :))) Та нима не е лоша икономика повечето от решенията, които някой от тях, "властимащите" (републиканци или демократи) имат? По тази логика: кой отприщи "имотния-финансов и т.н." балон? Да не вървим по-назад... че съвсеме ще се оплетем :)

Предпочитам да се придържам към "фактите" и да не им внушавам "идеология" и "правилност" :) Но Вие си знаете :)))))))

\п.\п. А в една друга плоскост, проблемът за "синдикатите" като производна на "мафията" го знаем от собствен опит. Няма нужда да се реферираме към... Америка:))))))))

цитирай
99. анонимен - СПОРЪТ Е ГЛУПАВ И БЕЗПРЕДМЕТЕН....!
03.10.2010 10:11
ПОНЯТИЯТА "СВОБОДА" И "РАВЕНСТВО", СА ПО СЪЩЕСТВО СУБЕКТИВНИ, НЕДОСТИЖИМИ И ИМАГИНЕРНИ ,КАТО ФИЛОСОВСКО РАЗБИРАНЕ!
ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ САМО В НАШЕТО СЪЗНАНИЕ!
ТЕЗИ ПОНЯТИЯ ,БОГАТО СЕ ЕКСПЛОАТИРАТ ОТ ПОЛИТИЦИ И МЕЖДУНАРОДНИ МОШЕНИЦИ, ПОРАДИ ....ДЪЛБОКОТО ИМ НЕРАЗБИРАНЕ ОТ ХОРАТА!
ЕЛЕМЕНТАРНО Е :
ВСЕКИ ИМА РАЗЛИЧНО РАЗБИРАНЕ ЗА СВОБОДА И РАВЕНСТВО И СИ ГИ ПОСТИГА ПО СВОЙ НАЧИН!

НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА "РАВЕНСТВО"---САМАТА НИ ЧОВЕШКА ПРИРОДА И ФИЗИОЛОГИЯ ,ГО ИЗКЛЮЧВА КАТО БИОЛОГИЧЕН ВАРИАНАТ!
СВОБОДАТА Е ВИНАГИ "ОТНОСИТЕЛНА",ПОРАДИ ЕСТЕСТВОТО НА ЗАОБИКАЛЯЩАТА НИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ОБЩЕСТВЕНАТА НАГЛАСА!
ТОЧНО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ---"АБСОЛЮТНА СВОБОДА" ---НЯМА!!!!!!!!!!!!!
цитирай
100. giorgiocbr - Поздравления.
04.10.2010 12:19
"Равенството е мечтата на несвободните хора, които треперят за хляба си, мразят богатите и искат всички да са равни в бедността."

Абсолютно съгласен!!!
цитирай
101. lambo - Не свободата, а диктатурата създаде нашите Олигарси
04.10.2010 12:33
Всички знаем за техните "качества" :
- произход - потомци на най-бедните мързеливи селяни, тип "цървули"
- образование - до 7-8 клас, след това милиционерското училище или борбЪтЪ
- интелект - чело от 2 пръста

Но членувайки в добре организираната от евреите ДС, те завладяха държавата далеч пред 10 Ноември, извършиха контрареволюцията и окрадоха всичко до което се докопаха

Сега благодарение на тях :
- имаме над 38 млрд. евро външен дълг
- имаме най-ниските заплати в целия ЕС
- над 2 милиона българи емигрираха завинаги

Маммицата им ...
цитирай
102. анонимен - Този
07.10.2010 11:09
текст е публикуван в броя на в. "Седем" от вчера, със заглавие "Естественото неравенство". Това е отлично, защото статията на Огнян Дъскарев трябва да стигне до повече хора.
цитирай
103. tull - Ето какво
08.10.2010 10:03
пише Марио Варгас Льоса, който вчера получи Нобеловата награда за литература за т.г. :

Prosperity or egalitarianism - you have to choose. I favor freedom - you never achieve real equality anyway: you simply sacrifice prosperity for an illusion. -
Mario Vargas Llosa
цитирай
104. gantree - @ Tull
08.10.2010 12:36
Марио Варгас Льоса е затънал и с двата крака в материализма. Материалисткото му верую е почти неизменно както в периода, в който е подкрепял Кастро, така и в следващия - когато вече не е подкрепял Кастро. Само Кастро си е останал същия и в двата периода на Марио Варгас Льоса. Не е изненадващо, че комунистите от нобеловия комитет са избрали него за тази година. Изненадващо е, че тъкмо него цитираш, като своеобразен съидейник, вероятно :))

Между другото, Льоса умело съчетава материализма си с модерния за капиталистическите общества хедонизъм. Негово е и гнусното изказване, че "Eroticism has its own moral justification, because it says that pleasure is enough for me". За такива изтръпнали нобелисти като него св.апостол Матей казва "... защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?" (Мат.16:26).
цитирай
105. анонимен - Това е добре.
08.10.2010 23:47
анонимен написа:
текст е публикуван в броя на в. "Седем" от вчера, със заглавие "Естественото неравенство". Това е отлично, защото статията на Огнян Дъскарев трябва да стигне до повече хора.


Още по-добре ще е да го публикува и по-тиражен вестник.
Но дори и без широко медийно разгласяне поставената дилема е коментирана от хора, които не четат вестника, нито блога. Останах приятно изненадан, от броя на подкрепящите мнението на Дъскарев, когато се обсъждаше избора за свобода и равенство. На свободата бяха по-откритите и не-винаги успели хора. За равенство бяха възрастни, които преди 20 години съвсем не са били от равните. И сега не са зле, но не са онова дето са били.
Има истина в това, че "Равенството е мечтата на несвободните хора, които мразят богатите и искат всички да са бедни".
цитирай
106. анонимен - За равенство бяха възрастни, които ...
09.10.2010 07:15
анонимен написа:
За равенство бяха възрастни, които преди 20 години съвсем не са били от равните. И сега не са зле, но не са онова дето са били.
Има истина в това, че "Равенството е мечтата на несвободните хора, които мразят богатите и искат всички да са бедни".


ей на това му се вика дрън-дрън-ярина...

това, че ти си казал нещо, още не го прави истина
цитирай
107. анонимен - Ганев
09.10.2010 07:39
До № 105 - текстът на Огнян Дъскарев досега е прочетен от 7204 души, което е колкото тиража на голям вестник. Затова не е необходимо да бъде публикуван другаде.
цитирай
108. анонимен - Сириус-В
10.10.2010 02:12
Много навременна статия, Оги, и реакцията на публиката е потвърждение. Въпроса е дискутиран многократно през годините (столетията!), намирал е различни отговори, но никога съгласие за който и да е от отговорите. Сигурно това значи нещо!!
Мразещите свободата са несвободните хора, защото робите не мечтаят за свобода - Робите мечтаят за по-добър господар, а по-активните между тях - самите те да станат господари.
Господаря и роба са елементи на едни и същи отношения и разликата е наистина само една крачка.
Истинската алтернатива е свободния човек, и той не може да приеме да бъде нито роб, нито господар на друг човек.
Допуснал си само една дребна грешчица в края.
"Въпреки това, днес в по-голямата част от света, равенството, а не свободата е звездният стремеж на хората. Причината – в по-голямата част от света днес царува бедността."
Аз бих го казал така:
"Въпреки това, днес в по-голямата част от света, равенството, а не свободата е звездният стремеж на хората, затова и в по-голямата част от света днес царува бедността."
цитирай
109. анонимен - Горна Оряховица
10.10.2010 03:42
анонимен написа:
До № 105 - текстът на Огнян Дъскарев досега е прочетен от 7204 души, което е колкото тиража на голям вестник. Затова не е необходимо да бъде публикуван другаде.


пОсмали манго...

къде е връзката между свободата и имотното състояние? - само в сънищата на либертетата

ако е така, защо тогава има несвободни богаташи? именно те, тези, които робуват на материализма, са несвободни хора - и телом, и духом;

свободният духом не се притеснява от това, че среща и друг, равен нему по свобода на духа

свободата означава избор - можеш да избереш пътя, но не и тръните по него; можеш да избереш действията си, но НИКОГА не можеш да избереш последиците - защото не си сам на този свят

жалко, че толкова посредствено поставен въпрос намира толкова високо одобрение. вдигнете билото, господа еснафи...

имущественият ценз няма нищо общо с духовния - безброй примери на разпилени и прости богаташи, както и на скромно живеещи духовни исполини; материалното благосъстояние определено прави живота лек и удобен, но в такъв случай приемате българските олигарси и техните глашатаи по вестници и паланки са вашият таван на 'свободен дух"

да са ви честити! тогава проблеми на територията няма - всички и всичко си е по местата
цитирай
110. анонимен - до 106
10.10.2010 17:31
анонимен написа:
анонимен написа:
За равенство бяха възрастни, които преди 20 години съвсем не са били от равните. И сега не са зле, но не са онова дето са били.
Има истина в това, че "Равенството е мечтата на несвободните хора, които мразят богатите и искат всички да са бедни".


ей на това му се вика дрън-дрън-ярина...

това, че ти си казал нещо, още не го прави истина


Това са мои наблюдения. Не е социологическо проучване. Не съм твардял, че е всеобщо правило. Но.... реакцията на такива, които се засягат от наблюдението, показва кои от наблюдаваните са им по-мили.


цитирай
111. анонимен - Цигани, левичари интеграция
10.10.2010 17:58
Значи, комунист е срамно и обидно. Левичар също. Защо лии? Ами аз като съм десен, ама много, че защо не ме е срам от това и никой не може да ме засегне?
Комунистите и комсомолчетата станаха най-върлите и жестоки капиталисти. Сега крият данъци и тормозят хората във фирмите си за жълти стотинки. То било за кокала не за идеите! "Ами у'чените, ако бяха измислили социализЪма щяха да изпробват първо върху животните" - цитат на баба Маруца от село "Град Правец."
Другарчета обиждайте се. Вие сте най-лошите българи в цялата ни история.

Не го познавам Гантрии, но в главата му е голяма бъркотия. И той се обижда.
Ами никой не му каза, че прави циганси работи.

Циганите са най-големите расисти в България. Те наричат себе ром, роми, което значи човек, човеци. Логично е. Тези дето не сме цигани не сме човеци.

И по-голяма обида от това за тях да искаме да ги интергрираме не може да има.

Може да искат те да ни интегрират нас българите. Турците у нас дали искат да интергрират цигани? Как мислите другарчета?





цитирай
112. анонимен - Демян Не-Бедни
10.10.2010 18:27
Много интересна статия от Огнян Дъскарев, само едно ме смути отначало - това, че разделя хората на различни качества. Но като се замисля, точно така е, само че малцина се осмеляват да го напишат и да се подпишат. Звучи ужасно, но е вярно. Разбира се, че свободата е по-висша от равенството. Разбира се, че това е дясна, консервативна ценност, най-характерна за американската десница. Новият нобелист Варгас Льоса споделя същото, което е още една подкрепа за автора на текста. Защото Льоса е единственият консервативен, десен, голяма латиноамерикански писател. Той е противник на социализма. № 104, критикува Льоса, че обичал удоволствията. И защо да не се радва на живота, стига това да е в съответствие с морала? Какво грешно има в това? Дори Льоса да е атеист, което не е вярно, това значи ли да отречем всички атеисти? Това значи да задраскаме половината от хората по света. Ей, такива фанатици, като № 104 са най-вредни за християнството, както и за десницата изобщо.
цитирай
113. анонимен - до 111
10.10.2010 19:11
обикновено бедните, тези които от няколко десетилетия тропат по градските улици, те се имат за богати - това са моите наблюдения; понеже имали пералня от кореком, се имат и за оправи
и понеже не газят калта, децата им се изучили и хванали пътя, та за успели се имат и успешни се наричат - ами на кой колкото му е висока камбанарията, от която гледа... та и камбанариите не са еднакви помейду си, ма са сЕ камбанарии. на един камбаната му медена, на друг - тенеке някакво закачил. но има и хора читави, пък не се напъват камбаната им да е най-видна. То, добрият ат и през скъсан чул си личи... та и за хорските качества.

а който е петимен за йерархия на различните, но равни в ценността на живота си хора, просто си милее за байтошовото време, та да може да се фука с таблерон и коняк от корекома; е, сега с коли и предвзетост ще трябва да се задоволят. щото ти мо'е и да се имаш за нещо повече от мен, ма на мен не ми дреме за твоите пудри... та така. а ти свободата си я закачи на калника на джипа... а, и на луканката може.

циганите се наричат роми, а българите - българи; едно име дупка не прави
цитирай
114. анонимен - до 111
10.10.2010 19:24
циганите се наричат роми, а българите - българи; едно име дупка не прави; "циганите" се имали за хора, пък "българите" сега ще им покажат кой е човек и кой не може да се осмели да каже "аз съм човек". щото "българите" имат специално разрешително за това, от дяда си Боже, понеже и той е българин, особено на мач, а и от Болен Сайдеров, дето ааа-хам да им им стане президент. Добре че има едни обратни на леваците на Гоцето, който пък е сегашният най-висококачествен българин, та обратните на леваците гласуваха за Гоце, а не за Болен тогава, та се отсрамиха... обратните на леваците не са десняци, а техни ортаци...

та сега "българите" като се запретнат да си почистят дворяето от всичкия нискокачествен матриял, па като лъснат като .... на месечина, цяла Европа, а от там и цял свят ша огреят, понеже те са по рождение пшрво качество и са дали на цивилизацията цивилизация! даже и костен туризшм вече са измислили, дето другите, по-нискокачествените, още не се договеждат какво е това, не само компютър и люлка на цивилизацията са дале теа качествени люде... а за уискито със салатката, дето са ги дали на света, по-късно, че не остана време - качеството гони, не прощава, трябва да се бърза!
цитирай
115. tull - Много навременна статия, Оги, и ...
11.10.2010 09:06
анонимен написа:
Много навременна статия, Оги, и реакцията на публиката е потвърждение. Въпроса е дискутиран многократно през годините (столетията!), намирал е различни отговори, но никога съгласие за който и да е от отговорите. Сигурно това значи нещо!!
Мразещите свободата са несвободните хора, защото робите не мечтаят за свобода - Робите мечтаят за по-добър господар, а по-активните между тях - самите те да станат господари.
Господаря и роба са елементи на едни и същи отношения и разликата е наистина само една крачка.
Истинската алтернатива е свободния човек, и той не може да приеме да бъде нито роб, нито господар на друг човек.
Допуснал си само една дребна грешчица в края.
"Въпреки това, днес в по-голямата част от света, равенството, а не свободата е звездният стремеж на хората. Причината – в по-голямата част от света днес царува бедността."
Аз бих го казал така:
"Въпреки това, днес в по-голямата част от света, равенството, а не свободата е звездният стремеж на хората, затова и в по-голямата част от света днес царува бедността."


Сириус, привет. Да, обсъждали сме много пъти свобода или равенство. Отговорът е очевиден и за двамата, но виж по-горе колко противоположни, враждебни,ругателни, обидени, възмутени възражения са написани. Много от хората искат да са равни на другите, а не свободни. Съгласен съм с редакцията на посл. изр. - и така може да се каже. Поздрави.
цитирай
116. анонимен - щом "господаря и роба са ел...
11.10.2010 18:05
щом "господаря и роба са елементи на едни и същи отношения и разликата е наистина само една крачка", то това е именно подкрепа за йерархията по качество, а не е аргумент в подкрепа на свободата на хората; свободните са равни.

нима очевадните противоречия в собствените ви тези не ви смущават?!

щом връзвате свободата с имотността/бедността, толкова ли не виздате, че има хора, които са свободни - наслаздават се на избора си, без да са богаташи?!

хората използват силите и уменията си по различен начин и именно свободните не се вписват в каталог "какво трябва да притежавам, за да ме признаят за качествен"

бъка от противоречия, но всеки достига до това според способностите си; тук никой не е отрекъл смисъла на богатия живот, но той да се свежда само до лимузини, е твърде исторически-марксистко. очевадно не си давате сметка за това
цитирай
117. dagma - ...
11.10.2010 19:43
Не, анонимен 116, противоречията явно не смущават почти никого тук. Даже ги сплотяват в олимпийското им превъзходство.
Свободата не е ценност сама по себе си. Как е възможно тя да бъде отделена от нравствеността и признаването на човешкото достойнство? Какво ценно има в свободния акт да убиеш или да унизиш някого? Не виждам по-естествена връзка от тази между свободата и равенството, осигуряващи защита на всеки. Както не виждам и нищо по-несъвместимо от свободата и неравенството.
Само мисленето на социален дарвинист може да ги противопостави и да стигне до тези нива на егоцентризъм.

Мисля си, че тук цари объркване на понятията. Това ми припомня един конкурс за миски, чието мото беше цитат от "Идиот" на Достоевски: "Красотата ще спаси света". Явно организаторката имаше свое разбиране за това що е то "красота", "спасение" и "свят".
цитирай
118. анонимен - Simka
11.10.2010 22:55
Не можах да изчета всички коментари под текста, така че не мога да съм сигурна, че това, което искам да кажа, не е вече казано.
Напълно съм съгласна с Дъскарев, че хората не са равни (или според gantree еднакви, което може би наистина е по-точно, защото всички се раждаме свободни и с равни права, дори на изток от рая). Ето и лейди Тачър - Let our children grow tall, and some taller than others if they have it in them to do so. До тук добре. По-нататък - жените избират по-ниско платени професии, това също е вярно. С глуповати спорове за това дали жените са умни колкото мъжете или по-малко/повече няма да се занимавам. Избор на жените е да избират по-ниско платените професии. И ако спрем дотук, законът, който ще приемат в Щатите (а подобни има в много други държави), би звучал наистина абсурдно. Тук е и грешката в текста - не става дума за това на медицинските сестри да се плаща колкото на лекарите, а за това заплащането на мъжете и жените на ЕДНА И СЪЩА ПОЗИЦИЯ да е еднакво. Жена-анестезиолог примерно да взима колкото мъж анестезиолог. Защото обратното вече наистина е дискриминация и това няма как да бъде отречено. За съжаление съществува. Дори в левичарския Холивуд - актрисите супер-звезди взимат по-малко милиони от мъжете супер-звезди. Мисля, че Джулия Робъртс преди години беше първата актриса взела по-голям хонорар от колегите си мъже. Та това е смисълът на законодателството (поне така мисля, не съм го чела) и ако съм права, не мисля, че е излишно. То не търси да създава отровно, изкуствено равенство, а еднакво заплащане за еднакъв труд.
цитирай
119. анонимен - Simke, това е положението по цяла ...
12.10.2010 02:48
Simke,
това е положението по цяла Западна Европа и Северна Америка, които уж се имат за нравствени и т.н. бастиони на правата и свободите - за една и съща работа жените получават 68-70% от заплащането на мъжете. има няколко изследвания на OECD, вкл. и за причините, поради които жените избират по-ниско платени позиции, както и за жените във високо платените сфери...

Дагма,
хубаво си го казала; на мен ми омръзна да го повтарям - по ценност човешките животи са равни, сиреч равни по достойнство, а хората си имат различни способности и различни постижения. И за каталога на ОТКто казах, но това само предизвика раздразнение у Дъскарев, който по-нагоре, в коментар 115 даже се възмущава, че имало несъгласни с позицията му - той наистина си вярва, че не може да е в грешка, да не говорим за свобода на мненията и подобни. но иначе... свободата тъй и иначе.

но хич да не ти пука, ето един поздрав за теб специално. Е, и ОТК-тата могат да се позаслушат в текста, най-много да научат нещо:
http://www.youtube.com/watch?v=PUNR5QiGIvM
Продава се конче за 1000 меки махмудии
...който пари има кончето да купи,
той си снага няма кончето да язди.
който пари няма кончето да купи,
той си снага има кончето да язди...
цитирай
120. dagma - до 119
12.10.2010 12:31
"той наистина си вярва, че не може да е в грешка, да не говорим за свобода на мненията и подобни. но иначе... свободата тъй и иначе."

Няма четири-пет тука. На ти равенството, давай свободата! Каквото и да кажем оттук нататък, вече сме в левичарската робска дружинка :)

Ясно е, че знак за качество аз няма да получа, но поне си изслушах поздрава :)))
цитирай
121. gantree - @ 119-120
12.10.2010 13:54
Здравейте, момичета :))
Огнян очевидно е превъртял. Дано и сам се оправи. Това е, аз и друг път съм му го казвал, това е от прекалено много общуване с либертарианци, веберианци, гностици, казващи "щом имам едно виШо, значи владея Силата и Познанието", и прочие западни материалисти. Чак сега - вчера, днес, погледнах на всичкото това откъм смешната му страна, и вече нямам драма. Преживях разрива, с две думи. Колкото до спора - не се ядосвайте; той (спора) става вече само за подигравка. Отец Паисий (Светогорец, да не се бърка с родоначалника на нашия национализъм) го е казал много простичко това, за равенството, в свой разговор с един протестант - че "... всички ние сме деца на Единия Бог, но едни от нас са в Дома, докато други обикалят отвън".
цитирай
122. анонимен - gantree
12.10.2010 14:13
явно съвсем е изпращял.
Чуди се от колко кладенеца да донесе вода, за да докаже (на кого), че той е прав и че православието е правилно, а всички други са глупави.
Той, праведният християнин, който гони хора от блога си и ругае на воля, седнал да обяснява, кой бил "в дома" и кой обикалял отвън.
Абсолютен софист е gantree, не знам какво друго може да се каже за него. И православието му, и дясната му ориентираност бледнеят, сравнени с неговиа софизъм, който той, наистина много ловко използва, за да доказва недоказуемите си тези. И то на всяка цена. Цената е край на приятелства, обявявания на този и онзи за луди, позовавания на еди кой православен отец и т.н.
Жалка работа.
Хубавото е, че е намерил поне за момента мир със себе си, нека се радва на това, докато може, защото скоро отнякъде сигурно ще се появи поредният лош, който ще му развали настроението. Я с нещо срещу прескъпата му православна църква, единствена и неповторима и изпълнена с ченгета, престъпници, пияници, педофили и хомосексуалисти (срещу които той непримиримо роптае), я с нещо срещу десните, които напоследък защитатва по особен начин и т.н.
цитирай
123. анонимен - От Серго
12.10.2010 16:48
До № 116 - свободните не са равни, именно защото са свободни, защото хората не са равни. Равенството и свободата са противоположни. Александър Хамилтън, баща-основател на Америка, както и на американската десница, пише, цитиран по-горе от Дъскарев: On June 26, 1787, on the floor of the convention Alexander Hamilton, the patron saint of the Republican Party, said:
Inequality will exist as long as liberty exists. It unavoidably results from that very liberty itself. /неравенството ще съществува, докато има свобода. Неравенството неизбежно е резултат от самата свобода/.Бедността винаги е неразривна с равенството. Не знаете ли, че бедните навсякъде по света искат равенство?
До г-н Дагма /№ 120/ - високомерието ви е трогателно, но все пак - свободните не са безнравствени, те не убиват и унизяват. Искащите равенство правят това - вижте комунистите, против чието равенство всъщност пише ОД. Съжалявам, но сте в лявата, робска дружинка, там ви е мястото.
До Симка /№ 118/ Авторът пише, че хората се раждат равни и остават равни пред Бог и законите. Но после,/това е моя интерпретация, но най-вероятно това има предвид/ заради биологични, географски, икономически, лични и др. причини стават неравни. Това значи именно неравенство, а не че не са еднакви. Дъскарев има предвид, че президента Обама, или държавата, не трябва да се меси при закона за равенство в заплащането, и че това е крайно лява стъпка, но Обама е краен левичар. Съвсем вярно е, че това стана под натиска на профсъюзите. Живея в Америка от 35 год и знам това. /Сега пиша от София/ Дъскарев сигурно мисли, че се разбира от само себе си и затова не е споменал, че става дума за еднаква работа за мъже и жени. Не е споменал и това е пропуск, но чак грешка не бих казал.
цитирай
124. анонимен - От Серго - продължение
12.10.2010 16:57
До № 119 - ти си комунист, защото написа това: Simke,
това е положението по цяла Западна Европа и Северна Америка, които уж се имат за нравствени и т.н. бастиони на правата и свободите - за една и съща работа жените получават 68-70%" Щом за теб Западна Европа и Америка са уж бастиони на свободата, значи си комунист. На комунистите говоря на ти. И къде видя раздразнение у Дъскарев? Той само изрежда начините на отговор. Ако беше раздразнителен щеше да изтрие или да реагира на безумните ругатни против него по-горе.
До Гантри /№ 122/ - как разбрахте, че ОД е превъртял? По какво точно? Може би защото не ви обръща внимание? Огнян изобщо не е превъртял, най-после имах удоволствието да се запозная с него - той е нормален, любезен, много интелигентен човек. Но вие се отказахте от него, без той абсолютно с нищо да ви е обидил, само заради различното му мнение.
Засрамете се!
И много се радвам, че Варгас Льоса, прочут противник на социализма, както по-горе го цитира Огнян, е на нашето мнение - избира свободата, а не равенството.
цитирай
125. gantree - @ Серго
12.10.2010 19:54
Серго, да си имаме уважението. Когато напиша нещо до теб в дискусия, тогава заповядай с въпросите си. Какво мисля или какво казвам на Огнян, това изобщо не ти влиза в работата, нито пък ти дължа обяснение за каквото и да било.
Ясен ли съм?
Иначе, най-общо погледнато си прав - той е учтив, любезен и много интелигентен човек.
Има само един проблем - превъртя, и започна да се гордее, мислейки си, че има първокачествени, второкачествени и третокачествени хора по земята. Между другото, Бойко Борисов мисли досущ по същия начин, справка изцепката му за мат`рияла.

За Варгас Льоса - "прочут противник на социализма"? Ха ха ха :)))
Запознай се с биографията му, на този доморасъл либерален интелектуалец. Само надве-натри ще ти цитирам от статиите, посветени на неговото награждаване. Апропо, да те наградят комунистите от Нобеловия комитет, това трябва да накара всеки нормален човек да се позамисли :))))

И така:
... Интересното е, че подобно на много латиноамерикански интелектуалци и Варгас Льоса е бил горещ привърженик на кубинската революция от 1959 г., довела на власт Фидел Кастро. Възторгът му обаче бързо секва още в началото на 70-те г. на ХХ век. През 1980 г. перуанският писател заявява публично, че повече не вярва в социализма и че той не може да разреши проблемите на развиващите се страни.


... С избора си шведската академия отново внесе доза политика в изкуството. Варгас Льоса бе поддръжник на Фидел Кастро, но после премина към десницата и през 1990 г. се кандидатира за президент на Перу.


Първият цитат е от тук
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=637325
а вторият - от тук
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2010/10/07/973208_nai-posle_nobel_za_mario_vargas_lyosa/

Двайсет години (от 1959 до 1980) да поддържаш Кастро, и то в най-кръвожадния му период - такъв човек аз лично не бих посмял да го нарека "прочут противник на социализма". Но виж, ти си достатъчно повърхностен, за да го направиш.

Поздрави.
цитирай
126. tull - Серго,
12.10.2010 21:10
благодаря за подкрепата, но е безсмислено. Да пишат каквото искат, все ми е едно.Обади се преди да заминеш. Благодаря и на Демян Не-Бедни за този коментар:

Много интересна статия от Огнян Дъскарев, само едно ме смути отначало - това, че разделя хората на различни качества. Но като се замисля, точно така е, само че малцина се осмеляват да го напишат и да се подпишат. Звучи ужасно, но е вярно. Разбира се, че свободата е по-висша от равенството. Разбира се, че това е дясна, консервативна ценност, най-характерна за американската десница. Новият нобелист Варгас Льоса споделя същото, което е още една подкрепа за автора на текста. Защото Льоса е единственият консервативен, десен, голяма латиноамерикански писател. Той е противник на социализма. № 104, критикува Льоса, че обичал удоволствията. И защо да не се радва на живота, стига това да е в съответствие с морала? Какво грешно има в това? Дори Льоса да е атеист, което не е вярно, това значи ли да отречем всички атеисти? Това значи да задраскаме половината от хората по света. Ей, такива фанатици, като № 104 са най-вредни за християнството, както и за десницата изобщо.
цитирай
127. анонимен - А какво да кажем, за безсмъртните си души?
13.10.2010 02:16
Понеже се поизроди дискусията, а Огнян няма навика да трие глупостите, бих добавил още малко масло в огъня.
Някой по-горе спомена равенството пред закона и пред бога.
Същия, разбира се изрази всеобщото съмнение за равенството пред закона, с което отрази всеобщото мнение, че закона, като човешки продукт (дело), не е съвършен, а и приложението му е в ръцете на естествено поддаващи се на корупция "органи" (нале и те са човеци!).
Това, което не видях в досегашните коментари (левичарските не ги броя), е съмнение във фразата за "равенство пред Бога".
С риск православните фундаменталисти да ме разкъсат, ако им падна в ръчичките, ще изразя точно такова съмнение. И нямам предвид естествената склонност на човеците към греховно поведение (и помисли), и божия съд, а теологичната практика от последните 400 години.
Не съм калвинист, нито даже методист, кръстили са ме в бебешка възраст, без да ме питат, както е обичая, но като се огледаш внимателно наоколо, можеш ли да се закълнеш, че всеки срещнат е надарен от Създателя с безсмъртна душа?
Аз не бих.
Сириус-В
цитирай
128. анонимен - извинявай, Огняне, но звучи доста ...
13.10.2010 05:09
извинявай, Огняне, но звучи доста превзето и най-вече смешно да се обръщаш само към тези, от които имаш полза, а не и към онези, които си правят труда да те посетят, че и да ти кажат мнението си. Но да, май уей ор тъ хайуей. смешно ми е повече, отколкото сериозно да приема, че хората били 1во, 2ро, 3то качество щото не знам си кво.

сега Серго прибави и 1ва, 2ра, 3та степен свободност. Абе и цитатът на Хамилтън може да се приеме и по-сериозно и надълбоко, но и плитко погледнато, пак не излиза непременно, че свобода и равенство са в опозиция

стига ви толкова, десни комунисти! ББ ви стига, джипкайте с джипката и се зяпайте по каналната телевизия на долно нанагорнище

все едно, хората не се делят на качества, а Дъскарев още не е дефинирал и "качество", камо ли пък каталога по качество.

колкото и да е тъжно, че има такава арогатност, тя няма да изчезне, щото сме се натъжили. тогава нека поне да се посмеем

И, Дагма, да не си посмяла да притиворечиш на автора, щото това е непозволено.
цитирай
129. анонимен - мдам, всъщност що да не се позани...
13.10.2010 05:12
мдам, всъщност що да не се позанимаем и с 1во, 2ро, 3то по вид и качество равенство - това са едни много сериозни, така, как да се изразя, приноси в туй и онуй, най-вече в йерархията на високомерието, което също се дели на високомерие от 1ва, 2ра, 3та степен... и така докато Десните идеи надвият Левите и съответните мозъчни полу-кълбета станат догодина цели кълбета...
цитирай
130. анонимен - до 129
13.10.2010 09:24
анонимен написа:
мдам, всъщност що да не се позанимаем и с 1во, 2ро, 3то по вид и качество равенство - това са едни много сериозни, така, как да се изразя, приноси в туй и онуй, най-вече в йерархията на високомерието, което също се дели на високомерие от 1ва, 2ра, 3та степен... и така докато Десните идеи надвият Левите и съответните мозъчни полу-кълбета станат догодина цели кълбета...


Но вашите кълбета никога няма да станат цели господине. Ще си останат на същото ниво.
Ако сте се почувствали засегнат от окачествяването, поканете някой от тези прости та най-прости, крадливи, хитруващи, полуграмотни и нагли елементи в дома си или поне на масата си. Ще се почувствате по-горно качество! И възможно , да сте!
А иначе макар и с някои уговорки приемам казаното и дискутираното за свободата и равенството. Браво на Автора.
цитирай
131. анонимен - До Гантри
13.10.2010 14:09
Прав си разбира се. Не ми е работа да се меся в отношенията ви с Огнян. Извинявай. Но, знай, че говориш с "превъртял" - и аз мисля, като Дъскарев, хората са с различно качество. Както пише по-горе, ужасно е, бих прибавил и грозно и жалко, но е чистата истина. Живял съм къде ли не, и го потнвърждавам.

За Варгас Льоса - разбира се, че той започна като ляв, както всички други в Южна Америка. Защо мислиш, че го издаваха комунистите навремето в у нас? Но, той се промени, като Фалачи /преведена от Огнян Дъскарев/. Тя също беше комунистка, но се промени. И това е важното за Лъоса, единствен от големите латиноамерикански маъстори, който е десен. Това е факт.
цитирай
132. анонимен - Горното е от Серго
13.10.2010 14:10
анонимен написа:
Прав си разбира се. Не ми е работа да се меся в отношенията ви с Огнян. Извинявай. Но, знай, че говориш с "превъртял" - и аз мисля, като Дъскарев, хората са с различно качество. Както пише по-горе, ужасно е, бих прибавил и грозно и жалко, но е чистата истина. Живял съм къде ли не, и го потнвърждавам.

За Варгас Льоса - разбира се, че той започна като ляв, както всички други в Южна Америка. Защо мислиш, че го издаваха комунистите навремето в у нас? Но, той се промени, като Фалачи /преведена от Огнян Дъскарев/. Тя също беше комунистка, но се промени. И това е важното за Лъоса, единствен от големите латиноамерикански маъстори, който е десен. Това е факт.

цитирай
133. gantree - @ Серго, коментар 131
13.10.2010 15:04
Няма за какво да ми се извиняваш.
Да превърти човек, това означава преди време да е мислел по един начин, за мен нормален, а след това да превърти, и да започне да мисли по друг начин. За теб не знам дали също си превъртял, и не твърдя нищо такова. Не може дълги години да отхвърляш комунизма заради унищожаването на човешката личност, заради налаганото неравенство по произход (за комунистите ако не си от задължителния работническо-селски произход, значи просто не си човек, наричаха такива "бивши хора"), и в един момент да превъртиш, и също като комунистите да заразправяш, че "чистата истина" била, че хората били от различно качество. Според мен жалко е, че си живял къде ли не, и така и не си успял да разбереш, че всички хора са деца на Един Отец - равни, но не еднакви. Западният материализъм по нищо не се различава от комунистическата еднаквост. И двете слагат в центъра си Творението, вместо Твореца. Това ако не го разбираш, ако не е възпитано у теб от родителите ти, тогава може би никога няма да успееш да го видиш и да го проумееш.

Варгас Льоса, не ми казвай просто "разбира се". Видял е очевидното цели двайсет години след нормалните хора, избивани със стотици и с хиляди в Куба и в другите покорени от комунизма страни. Харесвай го, щом ти харесва, нямам нищо против, но не подвеждай другите, които те четат. Бивш комунист и бивша проститутка няма.

Поздрави.
цитирай
134. анонимен - големият антикомунист и християнин gantree
13.10.2010 17:01
единственият и непогрешимият, най-достойният пред Бог, обяснява нещата от живота на всички нещастници, които дръзнат да имат малко, съвсем малко по-различно мнение от неговото.
Браво.
цитирай
135. dagma - до 123 - Серго
13.10.2010 17:23
Казвате, че свободните не са безнравствени. Аз пък твърдя, че свободните могат да са всякакви. Свободата не е етична категория. Тя не е нито добродетел нито порок. Когато ми кажат "Едикой си е свободен" за мен това означава, че въпросният има свободната воля да направи избор, и нищо повече от това.

Ако сте убеден, че "равенство" е понятие еквивалентно на "комунизъм", значи че пропагандата си е свършила работата по-добре и от очакваното.

Понякога наистина се поддавам на слабостта наречена "високомерие", но ето, поне правя първата крачка - осъзнавам го. Направете я и Вие, изисква само мъничко смирение.

цитирай
136. анонимен - мдам, всъщност що да не се позани...
13.10.2010 18:33
анонимен написа:
анонимен написа:
мдам, всъщност що да не се позанимаем и с 1во, 2ро, 3то по вид и качество равенство - това са едни много сериозни, така, как да се изразя, приноси в туй и онуй, най-вече в йерархията на високомерието, което също се дели на високомерие от 1ва, 2ра, 3та степен... и така докато Десните идеи надвият Левите и съответните мозъчни полу-кълбета станат догодина цели кълбета...


Но вашите кълбета никога няма да станат цели господине. Ще си останат на същото ниво.
Ако сте се почувствали засегнат от окачествяването, поканете някой от тези прости та най-прости, крадливи, хитруващи, полуграмотни и нагли елементи в дома си или поне на масата си. Ще се почувствате по-горно качество! И възможно , да сте!
А иначе макар и с някои уговорки приемам казаното и дискутираното за свободата и равенството. Браво на Автора.


кои елементи да поканя, български, цигански или турски? а може би американски? щото и те крадат...

а от ОТК нужда нямам, мога да определям качество, но го правя ЗА СЕБЕ СИ, така че и за засягане не става дума.

кое ви кара, госпожо, да се надявате, че левите и десните ви идеи ще се омешат така, че да станат кълбенце? искрено не ви го желая. желая ви по-малко гняв - че замъглява погледа и размива реалността в полу-кълбетата, и повече хумор!
цитирай
137. анонимен - От Серго
13.10.2010 18:36
за Гантри - човече, ти в кой свят живееш - на религиозните догми или в света на живота? Такива като тебе съм виждал десетки, не стотици в Америка. Стотици, не хиляди пъти са ми го казвали от амвона, от екрана и на живо. Веднъж закъсах с колата в средните щати и там ме взе един като тебе, за което му благодаря. Но ме принуди да изтърпя абсолютно същата лекция. Разбери - догмите са в книгите, а в живота има главно грозота и неравенство. Техен съд, вместилище е твоето най-висше Божие творение. Само че, вместилището е нечисто, порочно, тъпо и смрадливо. Това именно са хората с различно качество - първо, второ, трето. Ако това не си разбрал, значи живееш в света на безнадеждното, но Божие равенство.

За г-н Дагма - напротив свободата е морална категория, поради една крайно лесна причина - не всеки може да бъде свободен, т.е. да осъзнае колко са несъвършени хората, колко безнадеждно некачествени и неравни са те. За комунизма имах само предивд, че ми набиваха в главата измисленото им равенство, преди да потегля към Свободния свят. Светът на свободните хора. И аз съм смирен, благодаря ви, че и вие сте смирен. Не искам никой да обидя.
цитирай
138. gantree - @ Серго, коментар 137
13.10.2010 19:50
Здравей отново, Серго.
Аз живея в очевидно различен от твоя свят. Не ти го натрапвам, не ти изнасям никаква лекция и нямам ни най-малкото намерение за такова нещо. Възразявам само срещу едно, знаеш какво е то, казахме достатъчно за него и двамата. Съжалявам, че не ме разбираш. Рано или късно ще стигнеш до това, за което ти говорим няколко души тук, и което е опитал да ти каже онзи човек от средните щати.

За вместилището, гледай на първо място себе си. На останалите "нечисти", "тъпи" и "смрадливи" обърни внимание само ако имаш какво да им дадеш, да им помогнеш, не е необходимо да е нещо материално, и един добър съвет стига. Животът ти е Дар, и си постъпил добре, ако си се погрижил добре за дареното. Други може и да не са успели да се погрижат така, както си го направил ти, но това не ти дава никакво основание да се гордееш, сравнявайки се с тях. Особено ако наистина си смирен, както казваш. Смирението е единственото лекарство срещу гордостта, с която всички като теб отхвърлят равенството.

За dagma, ако позволиш да се намеся - dagma e г-жа, а не г-н. Това първо, а второ - няма да е зле да си припомниш например, че робовладелците от Античността са били свободни хора. Може би пък нещо такова има предвид тя, казвайки ти, че "свободата не е етична категория, нито добродетел или порок".
цитирай
139. анонимен - за 136
13.10.2010 20:02
анонимен написа:

кои елементи да поканя, български, цигански или турски? а може би американски? щото и те крадат...

а от ОТК нужда нямам, мога да определям качество, но го правя ЗА СЕБЕ СИ, така че и за засягане не става дума.

кое ви кара, госпожо, да се надявате, че левите и десните ви идеи ще се омешат така, че да станат кълбенце? искрено не ви го желая. желая ви по-малко гняв - че замъглява погледа и размива реалността в полу-кълбетата, и повече хумор!

А вашия хумор е като полу-кълбетата ви. Имагинерен. Виждам че вие преливате от доброта, а не от дребни страсти да се докажете.
Можете да си поканите когото искате, съидейник от всеки етнос ще ви облекчи преживяването от неприемливите, за вас Госпожо, мнения.
Все пак авторът пише много добре. Не браво, а брависимо!
цитирай
140. анонимен - кои елементи да поканя, бълга...
13.10.2010 21:47
анонимен написа:
анонимен написа:

кои елементи да поканя, български, цигански или турски? а може би американски? щото и те крадат...

а от ОТК нужда нямам, мога да определям качество, но го правя ЗА СЕБЕ СИ, така че и за засягане не става дума.

кое ви кара, госпожо, да се надявате, че левите и десните ви идеи ще се омешат така, че да станат кълбенце? искрено не ви го желая. желая ви по-малко гняв - че замъглява погледа и размива реалността в полу-кълбетата, и повече хумор!

А вашия хумор е като полу-кълбетата ви. Имагинерен. Виждам че вие преливате от доброта, а не от дребни страсти да се докажете.
Можете да си поканите когото искате, съидейник от всеки етнос ще ви облекчи преживяването от неприемливите, за вас Госпожо, мнения.
Все пак авторът пише много добре. Не браво, а брависимо!


задължен съм ви за разрешителното

отивам да помисля дали съм добър и колко и как... радвам се, че споделихте мнението си, определно сте облекчен след опита да уязвите. и по-качествен?

а що се отнася до автора, да - пише добре, и никога не съм се колебал да му го призная. дори и когато не споделям нещо
цитирай
141. анонимен - Уроки фотошопа, скачать кисти для фотошопа, клипарты, рамки для фотошопа и иконки, фоторамки, кисти скачать
15.12.2011 09:23
<img>http://2dtutorials.ru/uploads/posts/2011-12/1322947619_lqiy3mq7bh9tpxy.jpeg</img>

Интернет-портал графики и уроков фотошопа благодарит Вас за то, что Вы просмотрели сайт до самого низа страницы и хотим дать несколько советов, на случай, если Вы не нашли того, что искали:

Попробуйте воспользоваться поиском, который находится наверху каждой страницы;
Ознакомьтесь с FAQ . Быть может Вы не первый кто столкнулся с этой проблемой;
Если у Вас возникли вопросы по оплате и по уровню безопасности, ознакомьтесь с разделами VIP users, инструкция по оплате и проверьте наш WMID;
Если у Вас есть вопросы по размещению рекламы, пройдите по этой ссылке;
Правовая оговорка и правила нашего проекта находятся здесь, а статьи - здесь;
Вы также можете посмотреть статистику портала и задать вопрос администрации через обратную связь.

<a href=http://www.2dtutorials.ru/download/kisti/330-kisti-doma.html>кисти для фотошопа дома</a>

<a href=http://www.2dtutorials.ru/download/kisti/5848-kisti-zhenskie-tatuirovki.html>женские татуировки</a>

<a href=http://www.2dtutorials.ru/download/ishodniki/deti_fotoramki/page/1/>рамки</a>

<a href=http://www.2dtutorials.ru/metko/Кулисы/>кулисы</a>
цитирай
142. анонимен - Are you as frustrated why your website traffic is low?
21.10.2012 04:22
Are you as frustrated why your website traffic is low?

What if there was simple wordpress seo plugin which can drive your tull.blog.bg wordpress website traffic from zero to 55000 visitors/month...??

Don't believe see proof here: http://wp-seo-pressor.com

Google keeps changing it’s algorithm and knocking sites our of prime positions resulting in an immediate drop in sales…

…It really gets me frustrated!

I’d even moved all my sites across to wordpress (because that’s what google says is the best platform) and the results were only slightly better.

That was until I found WP SEO Pressor, it’s a simple plugin you can use to get #1 rankings in search engines and get free laser targeted traffic for your website…

…YEP that’s right, I installed it and started to get some incredible results, check them out here:

http://wp-seo-pressor.com

I noticed that your site tull.blog.bg sits on wordpress and that this could possibly help you out…

…all you gotta do is install it and follow the steps you can see how I did it here:

http://wp-seo-pressor.com

Let me know how you go…

Regards, Kevin
цитирай
143. анонимен - Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your tull.blog.bg website
21.10.2012 16:47
… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your tull.blog.bg website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days…

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-booster.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-booster.com

Take care - your friend Chris
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1960416
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031