Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 11:08 - Войните на императора
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 5396 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 05.05.2014 09:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ВОЙНИТЕ   НА ИМПЕРАТОРА

 

През 2004г. се  навършиха два века от коронацията на Наполеон. На бляскавата церемония  на 2 декември 1804г. той взел короната от ръцете на папата и сам се  коронясал. А трябвало да бъде обратното. Преди това го накарал да чака два часа в студената катедрала. Но му подарил тиара обсипана  с 4209 диаманта!  Императорско извинение.

 

Жак-Луи Давид нарисувал известната картина от коронацията и  верноподанически включил Летиция Рамолино, майката  на Наполеон. Тя, обаче, не присъствала, заради взаимната неприязън с Жозефина, съпругата на императора. 

 

Същият Давид, верноподаник и на революционерите няколко години по-рано, любезно нарисувал и Бонапарт, който геройски преминава Алпите на буен кон. Всъщност яздел  дребно муле - били по-издръжливи.

 

Два милиона души се събрали  в Париж, за да ознаменуват коронацията. Един от тях, инвалид от войните, протягал ръка за помощ пред църквата. На излизане императорът го попитал:

 

“Хареса ли ти церемонията, приятелю?”

 

 “Да, Сир, но си спомням за десетките  хиляди, които дадоха живота си, за да направят такива събития невъзможни”.

 

Якобинските водачи сигурно са се обърнали в гроба този ден. Няколко години преди това Наполеон бил ужасен  от “кървавата каша пред църквата Св Рош”, както по-късно описал гледката в столицата.  Това бил един от  многобройните погроми  на революционерите - тогава те избили няколкостотин роялисти. Дали тогава той решил да унищожи Революцията? Всъщност, едно от най-великите дела на императора е че сложи край на кървавата вакханалия, наречена Френска революция.

 

Наполеон е идол на поколенията. За мен  той е най-големият герой  на 19 век. Спомням си с  какъв възторг прочетох  през едно далечно лято първата си книга за този изумителен човек, с необикновена съдба. /За него са написани около 150 хиляди книги!/ Той издигна смелостта до нивото на царете.  Винаги рискувал живота си, когато считал за необходимо. Хвърлил се под град от куршуми при  моста в Арколе, направил същото при Лоди. Бил мрачен, рядко се усмихвал, но плакал при смъртта на маршал Лан, който издъхнал в ръцете му. Войниците обожавали "Малкия капрал", защото живеел като тях при походите. Когато трябвало да  измине стотици километри в Египет,  тъй като  англичаните изгорили флотата му, заповядал всички да прекосят пеша пустинята. Камериерът му Маршан, помислил, че това не се отнася  за господаря и му оседлал кон.  Наполеон го ударил през лицето с камшик и извикал:

 

“Казах, всички!”

 

Един от най-драматичните мигове в историята е пред Гренобъл,  на  7 март 1815г. Наполеон, който напуснал остров Елба, за да си върне короната, се намирал пред вратите на града с  няколко десетки войници. Срещу него бил артилерийски полк, който можел да унищожи всички, от разстояние, без никакъв риск.

 

Наполеон се изправил  пред войските и  попитал:

 

“Познавате ли ме? Кой от вас иска да стреля в мен?”

 

Самотната фигура в  зелен  редингот чакала. Не последвал изстрел.  Войниците плачели и хвърляли оръжията си. Никой, изобщо не можел дори да си представи, че би стрелял в този човек. С  огромна радост, под звуците на полковия оркестър   те се наредили зад императора.

 

Маршал Ней обещал на Луи  XVIII  да докара “узурпатора” в желязна клетка. След няколко дни се присъединил към Наполеон с цялата си армия. Ней се разделил с живота, заради това. Бил осъден на смърт от Бурбоните, сам командвал разстрела си. По-късно  Виктор Юго писал: “Разстрелян беше Мишел Ней, разстреляна славата на Франция”.

 

Смъртта на Бонапарт е  забулена в тайна. Дълги години се считаше, че е починал от наследствена болест.  В началото на 60-те, обаче,  един шведски зъболекар доказа, че е бил отровен с арсеник и отровителят е  граф Монтолон, един от малцината последвали Наполеон в изгнанието. Французите дружно отричат тази версия. Обяснимо.

 

Но Наполеон  е човекът, който хладнокръвно  заявил, че животът и смъртта на милиони хора  за него не значат нищо. По време на първото отричане  от престола казал, че не иска повече да разкъсва гърдите на Франция.  А точно това правил години.  Безмилостно обезкръвил страната си, заради царствения си мираж. Слънцето на Аустерлиц, Маренго и Улм  ослепи  милиони. Всяка година Франция му давала  в дар триста хиляди младежи. Това бил  данъкът плащан на новия Цезар, за да  мине като огнена комета през света и да легне на пуст остров, в малка долина, под плачеща върба. На бойното поле  при  Ватерло, Азраил прелетя над него, докосна го с крилото си и императора рухна. От падането му потреперил целият свят.


И така настъпва най-удивителната част от наполеоновата епоха - Островът. Не мисля, че в историята има друг световен завоевател, който така съдбовно да се провали от върховете в небитието. Островът е дом на съвсем различен Наполеон - победен, но не пречупен, той диктува хиляди писма,  в които признава грешките си и моли за прошка френския народ. Наполеон: "Никой друг, освен мен не е причина за падането ми. Аз бях главният си враг, творец на всичките си злощастия".

Най-важното, с което според мен ще бъде запомнен завоевателят - той никога, нито за миг, въпреки непоносимите  унижения, на които е подложен от омразните британски тъмничари, не губи и частица от достойнството си. Точно това е царственото в Наполеон! И най-голямото му съжаление на Острова - необяснимото решение да се предаде на англичаните, най-злите му врагове, вместо да иде в Америка.


Малцина знаят, но именно Наполеон е предтечата на Европейския съюз. Наполеон на Света Елена, 1817:  "...така Европа скоро би образувала само един народ и всеки могъл да пътува из нея, като се чувства в общо отечество...това обединение ще се случи....след изчезването на моята империя, не може да има друго равновесие в Европа, освен обединението на европейските народи".

 

На 5 май 1840, точно в деня на смъртта му 19 години по-рано,  вдовицата му Франция го посрещнала  сред всенародна гордост и ликуване. След падането на Бурбоните, Орлеанската династия, като отчита огромния вече наполеонов култ, възстановява Вандомската колона, статуята на императора. Престарялата му майка, Летиция, сякаш се съживява и глухо мълви пред близките си: "Императорът се завърна в Париж".

 

Веднъж в Metropolitan Museum видях няколко души, които се бяха спрели пред картина на Наполеон. Момче и момиче се прозяваха отегчено,  другите с интерес  гледаха масления образ. Едно дете запита майка си:

 

“ Кой е този човек?”

 

 

Сбогом Сир. И почивай в мир. Ако можеш.

 

 

 





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - възхитена
10.05.2010 12:11
Както винаги - великолепен текст!
Както винаги - научавам неща, които не знам!
И както винаги - усещам огромна благодарност към автора!
цитирай
2. razkazvachka - триста хиляди младежи в дар -
11.05.2010 10:59
ейййй, как пишеш!
цитирай
3. tull - Благодаря
12.05.2010 08:52
на анонимна 1 !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967540
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930