Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 12:32 - Цивилизация и варварство
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 10695 Коментари: 21 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Новият президент на Украйна Янукович направи нещо смайващо - отрече голодомора, изкуствено предизвикания от СССР глад-геноцид в родината на президента.  Това е потресаващо - държавен глава да отрича геноцид, извършен от друга страна, върху собствения му народ!  Президентът на Армения би ли отрекъл геноцида, извършен над арменците от турците?  Потресаващо е и угодничеството на Янукович пред Кремъл. Голодоморът, впрочем, е бил отричан/премълчаван и от видни западни интелектуалци и журналисти от 30-те. Например, Хърбърт Уелс, Бернард Шоу, Лион Фойхтвангер., Ромен Ролан, Анри Барбюс, Андре Малро.  Журналистът от "Ню Йорк Таймс" Уолтър Дюранти, в началото на 30-те пише, че в Украйна хората са щастливи и нахранени, с което завинаги опозорява вестника си. Но все пак, това е било в друго време. Сега, обаче, да се твърди, че не е имало геноцид, и то от държ. глава на Украйна е невъобразимо извращение и гавра с милионите мъртви.  Във връзка с това един текст от точно преди пет години, но както се вижда, все още актуален.


http://liternet.bg/publish14/o_daskarev/civilizacia.htm

                                  Цивилизация и варварств


                                              Огнян Дъскарев

web

В началото на 30-те болшевишките власти нарочно предизвикали глад в Украйна. Искали да прекършат украинските земевладелци. Да ги унищожат като част от населението.

Гладът бил повсеместен и ужасен. Канибализмът бил доста обикновено явление.

Броят на жертвите все още не е уточнен - между седем и десет милиона.

Но едно нещо във връзка с глада в Украйна винаги ме е поразявало. Много майки, отивали на гарите и оставяли децата си в заминаващите влакове. Така се надявали да ги спасят от смърт, защото областите, поразени от глад, били блокирани и гладуващите нямали право да ги напускат, за да търсят храна. Приема се, че най-голямата сила, която движи човешките създания, е майчиният инстинкт, който е по-силен, дори от инстинкта за самосъхранение. И ето - болшевишкото варварство се оказва, че е по-силно от майчиния инстинкт.

В Поволжието, в комитетите на ВКП (б) готвели вкусни ястия за функционерите на партията. Привлечени от миризмата, около комитетите неудържимо се стичали хора и животни, подивели от глад. Хората и животните били обединени от страшния глад. Гладът заличил разликата между homo sapiens и дивите зверове. Още едно постижение на болшевиките.

Често се случвало хората и животните, принудени от общото им страдание, да се втурват сляпо към миризмата на ядене. Служителите на НКВД, които охранявали комитетите, хладнокръвно ги разстрелвали с картечници, като животни - хората и животните.

През 1930 в Ню Йорк след двегодишен строеж бил открит The Chrysler Building. Това е апотеозът на Art Deco, величествено здание с бляскава кула, украсено с части от прочутия автомобил - горд символ на индустриалната ера.

През лятото на 1932 в Магадан били докарани 12 хиляди затворници, охранявани от 2500 служители на ГПУ и двеста кучета. Единственото им престъпление било, че са кулаци. Всички били изпратени само по лятно облекло! Никой не преживял сибирската зима - затворниците, охраната и кучетата.

На следващата година властите си взели бележка, но невнимателно - в Магадан пристигнали 32 хиляди зеки и пазачи, малко по-добре екипирани. Тогава зимата преживели по един на всеки петдесет.

През 1934 докарали 48 хиляди души. Този път властите все пак решили, че охраната трябва да получи зимно облекло. Нито един от затворниците не дочакал пролетта на 1935, обаче охраната оцеляла.

Естествено, това е само незначителен епизод от сталинисткия геноцид, но ми е трудно да си представя по-голямо пренебрежение към човешкия живот.

През 1937 е първото изпълнение на “Кармина Бурана” от Карл Орф. Това е началото на триумфалното шествие по световните сцени на този прекрасен разказ за любовта от Средновековието.

В средата на 30-те със специално постановление на болшевишките водачи било обявено, че непълнолетните деца на врагове на народа, ако бъдат заподозрени, че са помагали на родителите си, също подлежат на съдебно преследване и наказание. Една западна компартия подкрепила това - френската.

Варварството има интересни проявления. В началото на 90-те беше екзекутиран страховитият масов убиец и людоед Андрей Чикатило. В детството си в Украйна, по време на глада, преживял тежка травма. Съседите изяли брат му, който умрял от недояждане. Според психолози, това е една от причините за престъпленията на Чикатило.

През 1932 мексиканският художник Диего Ривера сключил договор, за да изрисува стените на част от Рокфелеровия център в Ню Йорк. Дошла му обаче варварската идея да нарисува и Ленин в Рокфелеровия център. Последвал скандал, Ленин бил изличен, а Ривера загубил поръчката.

Пет години по-късно в Мексико, при Ривера и съпругата му, Фрида Кало, също занимаваща се с живопис, пристигнали гости - Лев Троцки и семейството му. Фрида Кало, известна със свободното си поведение повече отколкото с изкуството си, решила да съблазни възрастния Троцки и започнала смело да флиртува с него. Под покрива на дома им, Casa Azul, където били съпругата на Троцки, Наталия и Диего, си разменяли любовни бележки и мили думи.

Фрида успяла, а Диего, отмъстил по обичайния начин. Преди това имал и кратка афера със сестрата на Фрида. Тя пък преспала с много от общите им приятели.

И двамата били отначало сталинисти, после троцкисти, след войната, разбира се, отново сталинисти. Това обяснява всичко. Бих прибавил, че преди няколко месеца в София беше открита изложба на Фрида Кало, придружена с хвалебствия в медиите. Не разбрах, дали картината й от 1954 “Фрида и Сталин” е била включена в изложбата.

Холивуд направи филм за Фрида Кало, в София се показват нейни картини, “Броненосецът Потемкин” преди години беше обявен за най-добър филм на всички времена, но някой може ли да си представи какво ще последва, ако някъде се организира кинопанорама за ранните произведения на Лени Рифенщал?

Без съмнение варварството има и други имена - преди всичко нацизма и маоизма. Мнозина считат, че военният режим на ген. Пиночет в Чили е варварски. Според някои бомбардировките в Хирошима и Нагазаки също са варварски и ненужни. Но в Магадан и Колима никога не се събраха световните ръководители, за да почетат жертвите на болшевишкия геноцид, който заедно с маоисткия, е най-големият в писаната история.

Вместо това, преди дни, се събраха на мавзолея на Ленин.

Неотдавна в “Ню Йорк Таймс” известният немски писател и ляв радикал (но служил и във Вермахта!) Гюнтер Грас написа, че между СССР и САЩ трябва да се постави знак за морално равенство. Невъзмутимо изречено, отпечатано и разпространено от световната медия.

А това, дали е варварство?

 

 





Гласувай:
13



1. анонимен - марионетка на кремъл!
29.04.2010 14:50
Безумие, да!! Уви !
цитирай
2. анонимен - обогатена
29.04.2010 15:07
Аз знам за голяма част от тези зловещи престъпления на комунизма, но начинът по който е написана статията е невероятен.
Невероятна статия, невероятен автор!
цитирай
3. анонимен - Paskvilite na primitivizma
29.04.2010 17:41
"В Поволжието, в комитетите на ВКП (б) готвели вкусни ястия за функционерите на партията." Samo podobna glupost, 4e reka Volga teche prez Ukrajna e dostatychna za da se vidi primitivnoto nivo na podobni paskvili.Drugoto e nevezhestvo - da ne znaesh, che Ukraina e bila wv systava na CCCP i po tozi nachin da se govori za genocid ot edin narod nad drug e prosto njakakvo otklonenie.Oshte poveche 4e okolo 50 % ot naselenieto na Ukraina e rusko!!!
A shtom zakonno izbranijat prezident na edna strana kazva neshto, sigurno ima osnovaniq da go tvyrdi, za razlika ot paskvilopiseca...
цитирай
4. tull - Благодаря
29.04.2010 17:55
на № 2.

За № 3 - Глад е имало и в Поволжието. Геноцидът в Украйна е признат от 25 държави. Украйна е независима държава. Но ти очевидно си луд комунист и не знаеш това.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=8&id=12868

Украйна поиска от ООН глада в страната от 1932-1933 г. да бъде признат за геноцид
Николай Атанасов - 19 Октомври 2007
Към момента, предизвиканият от Сталин Голодомор, е смятан за геноцид от Украйна и още 25 държави

цитирай
5. анонимен - УБИЙЦИ
29.04.2010 19:14
ГОСПОДИ,БЛАГОДАРЯ ТИ!!!!ИМАЛО ПО СВЕТА И ИСТИНСКИ ХОРА....ДОЖИВЯХ ДА ПРОЧЕТА ОТ НАШ БЪЛГАРИН,ИСТИНИ ЗА КОИТО ЗНАМ, ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ И ТЕХНИ БЛИЗКИ И ПОЗНАТИ ,СМРАЗЯВАШИ КРЪВТА ,ИСТИНИ ЗА МРЪСНАТА БОЛШЕВИШКА ИЗМЕТ!!!!!
МАГАДАН, ЛЕЖИ ВЪРХУ КОСТИ ОТ ЗАТВОРНИЦИ!!!!КУПИЩА ОТ КОСТИ!!!!
НЯМА КАКВО ДА МИ ВЪРТЯТ ПО КАБЕЛАРКИТЕ ,ФИЛМИ ЗА ФЮРЕРА!!!В СРАВНЕНИЕ СЪС СТАЛИН...ХИТЛЕР Е ПРОСТО БЛЕД УЧЕНИК ОТ ПЪРВО ОТДЕЛЕНИЕ НА УЧИЛИЩЕТО ПО "ДИКТАТУРА"!
40-МЛН., СА ОБЩО ЖЕРТВИТЕ НА СТАЛИН,ЗАЕДНО С ИЗБИТИТЕ В КАТИН И ОПИТИТЕ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ,НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ,ВЪРХУ СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ!!!!!!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!
цитирай
6. анонимен - свирепия заек-
29.04.2010 20:15
За педофили,ислямисти и комунисти лечение няма!А украинския гоце с едно изречение си написа биографията!
цитирай
7. анонимен - Браво!
29.04.2010 22:55
Браво!
цитирай
8. анонимен - Раковски
29.04.2010 23:21
"В началото на 30-те болшевишките власти нарочно предизвикали глад в Украйна. Искали да прекършат украинските земевладелци. Да ги унищожат като част от населението."
Тук е едно от разковничетата, заради което това трябва да се смята за геноцид. В статиите и бележките на Кръстю Раковски (първият министър-председател на Украйна през периода 1919-1923 г., близък до Лев Троцки) от 1922 г. е отбелязано, че има сериозно народностно разделение между селото и града в Украйна. А именно - 90% от украинското население живее по селата и се занимава със земеделие, а градовете са населени основно с руснаци, поляци и евреи (т.нар. работническа класа). А ударът е бил насочен именно срещу селата, т.е. срещу занимаващите се със земеделие. Което до голяма степен показва, че всъщност това може да се смята за геноцид на болшевиките срещу украинците.
цитирай
9. анонимен - Анонимен, анонимен, анонимен. . . . ...
29.04.2010 23:23
Анонимен,анонимен,анонимен....яка дискусия!
цитирай
10. анонимен - Всички тези зверства са извършени ...
29.04.2010 23:24
Всички тези зверства са извършени от убедени атеисти, за които човекът е не Божие творение и подобие, а купчина месо.
цитирай
11. анонимен - Стоян
30.04.2010 07:09
Много интересен текст. Може много да се научи. Поздрави на Огнян Дъскарев.
цитирай
12. tomcat - "между СССР и САЩ трябва да се ...
30.04.2010 10:15
"между СССР и САЩ трябва да се постави знак за морално равенство."

Много правилно!
цитирай
13. анонимен - Описаното е малка част от безчов...
30.04.2010 17:15
Описаното е малка част от безчовечността на управляващите в тази страна. Мой близък посетил през 50те или началото на 60те офисите ( работните кабинети) на управляващите Ленинград, по време на обсадата му през 1941 - 43 година. Те били пазени като свята реликва на компартиятата. Допускали само с придружители защото не било музей, но "там се решавала съдбата на града".
Тогавашният градски шеф на компартията - Жданов е бил № 2 или 3 в тогавашната комунистическа йерархия. До неговият кабинет имало уреди за гимнастика ЗА ОТСЛАБВАНЕ. Имал е, както повечето висши кадри, наднормено тегло.Факт.
Тази гимнастика е правена когато стотици хиляди са умирали от глад. Виждайки масовите гробове, на другият ден, разказващият тази история почти припаднал. За щастие никой и не допуснал защо му прилошава. Никой и не допуска защо в следващите години става мрачен и затворен човек.


Някой тук направи забележка защо има много анонимни мнения?
Като гледам наглостта на някои следовници на онези сатрапи, мисля, че не биха се поколебали в подобни обстоятелства как да постъпят. Какъвто моралът им такива и постъпките им.
Но не толкова за това искам да остана анонимен. А зареди желанието им да получават всичко на готово и лесно. Е потрудете се.
Браво на автора! Макар че казва известни неща. Но трябва да им се повтарят!
цитирай
14. анонимен - Стефан
01.05.2010 07:57
Браво на Огнян Дъскарев! Може и да казва известни неща, но ги казва по страхотен начин. Безграничното зло на комунистите трябва да бъде разобличавано.
цитирай
15. lambo - Ето го Голодомора в снимки ...
03.05.2010 13:55
http://lambo.blog.bg/politika/2007/11/24/75-godini-ot-golodomora-v-ukraina-1932-33-g.136397
цитирай
16. dagma - ...
03.05.2010 14:17
Авторът наистина пише страхотно. С ясна и логична мисъл, но и с такова емоционално съпричастие. Но не сте прави, че всеки факт описан тук е широко известен. Често най-същественото е именно в подробностите, а в този блог те не се спестяват.

За съжаление варварството не си е отивало. В момента е по-изтънчено, облечено е в дипломатичност и не води до канибализъм. Но някои слепци не са разпознали онова, ужасяващото, как искаме да различат това днешното. Защо, например, миналия месец Обама отказа да се срещне в САЩ с Михаил Саакашвили, а си уреди без проблем среща с Янукович, че даже двамата открили общи ценности. Не го ли направи, за да угоди на един съвременен варварин и защо това минава незабелязано?

Поздрави за текста!
цитирай
17. tull - Благодаря на
03.05.2010 19:22
№ 15 , на Стефан, на Ламбо и на Дагма. Да, не мисля, че тези факти /за Ривера, който иска да рисува Ленин в Р. център/, или по-важното - ужасните случки от лятото на 32 и 34 год., са широко известни. Точно обратното - малцина в тази страна ги знаят, защото малцина се интересуват от това.
цитирай
18. hatanasov - ПАСЕ осъди Гладомора
15.05.2010 23:20
На основание на Резолюция 1481/2006 за международно осъждане на комунистическите престъпления, на сесия на 28 април ПАСЕ прие Резолюция 1723/2010 за възпоменаване на жертвите на Гладомора в СССР.
цитирай
19. raders - "между СССР и САЩ трябва да се ...
12.08.2010 21:26
tomcat написа:
"между СССР и САЩ трябва да се постави знак за морално равенство."

Много правилно!


С тази малка разлика, че американският президент никога не би си позволил "голодамор", защото веднага ще го хвърлят в лудницата, ако че е президент. А на таварищ Сталин му ръкопляскат.
цитирай
20. анонимен - otnosno stalinizma!
31.08.2010 02:16
Stalinizmut i kitaiskata mu forma -maoizma sa edinstvenite realizirani formi,na politichesko prevuploshtenie na tazi sladnikava i podlugvashta utopija-komunizma! Kato se znae kavo sa dove li tezi 2 /dve/ sistemi na chovechestvoto,redno e tjah normalno misleshtite hora da se borjat kato sus zaraznite bolesti.Ne e vjarno che ne moze da ima zecidiv/ povtorenie/!Tova sa opasnosti,koito mogat,da se sluchat otnovo ili v druga raznovidnost. Eto zashto s komunizma , trjabva svichki da se borim ,kakto go pravim s chumata, hepatita, variolata !!!
цитирай
21. анонимен - ВЕЛИК НАРОД СА УКРАИНЦИТЕ!!! ПО...
07.01.2011 18:58
ВЕЛИК НАРОД СА УКРАИНЦИТЕ!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТЕКСТА НА АВТОРА!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1962866
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930