Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 06:38 - Блохин
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 14247 Коментари: 13 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Този текст е публикуван в днешния брой на  в. "Седем".

БЛОХИН

 

В това априлско утро Василий Блохин се събуди рано, с тежка глава. Беше спал лошо – тревожеше се за трудната задача, която му предстоеше. Блохин отговаряше за изпълнението на смъртните присъди в Лубянка. От години ръководеше отряда, който наказваше осъдените врагове на народа. Лично бе изпълнил  смъртната присъда над стотици врагове, сред които Всеволод Майерхолд, Исак Бабел, Михаил Колцов, също Тухачевски и Ежов. Никога ръката му не бе трепнала, защото знаеше, че служи на справедливото  дело на вожда и партията. Но сега партията му беше поставила наистина трудна задача. Да накаже полските военопленници, които бяха вече осъдени от политбюро, тъй като заплашваха съветската власт.

 

„Татко, ще пиеш ли чай?” – отекна звънък момичешки глас и прекъсна мислите му.  Застанала на вратата, дъщеря му го гледаше усмихната, с лице огряно от първото априлско слънце.

 

„Да, скъпа” – усмихна се в отговор Блохин и с обич я погали по русата глава. После се запъти към кухнята, където младата му съпруга вече бе запалила печката. Блохин я целуна, притисна я към себе си и каза с въздишка:

 

„Днес заминавам в командировка за около месец. Не знам кога точно ще се върна”.

 

„Но защо сега ми съобщаваш?” – изрече с изненада тя. „Ще ни бъде трудно сами да се справим за това време”.

 

„ Не мога да си избирам командировките.” – сви рамене Блохин. Съпругата мълчаливо сложи чаша с чай пред него. Знаеше, че повече не трябва да задава въпроси.

 

Вечерта на същия ден Блохин заедно с още тридесет колеги пристигна в лагера Осташков, където бяха затворени част от поляците. Веднага започнаха да изпълняват  задачата – оборудваха една къща със звуконепроницаеми стени и изградиха допълнителна пристройка, като временен склад.

 

След два дни, в тихата априлска нощ Блохин започна работа. Препаса се с  кожена касапска престилка, сложи кожени ръкавици и шапка. И започна да убива. По двеста и петдесет човека на нощ. Отлично постижение, дори и за офицер от НКВД. Първо снемаха точната самоличност на обречените. След това въвеждаха хората при Блохин, който ги убиваше с изстрел в тила. Временно трупаха телата в пристройката, сетне с камиони ги изнасяха и погребваха в горите.

 

В следващите двадесет и седем нощи Блохин успешно изпълни партийната задача – отне сам, с ръцете си,  живота на седем хиляди души, по двеста и петдесет на нощ. Работата беше изморителна, понякога дясната му ръка и показалец изтръпваха, затова Блохин стреляше в тила на човека с лявата си ръка. Много пъти не успя незабавно да разбие главата на пленника и трябваше да стреля втори път с дясната си ръка. Кожената престилка и ръкавици подгизнаха и натежаха от кръв и плът. Наложи се да доставят нови и това отне време, но Блохин се справи – вече бе автоматизирал действията си и  работеше без забавяне. 

 

 

Осъдените влизаха  в малката стая, осветена от мътна, жълта крушка. Блохин ги поглеждаше за секунда и бързо зареждаше оръжието си. Жертвите посрещаха смъртта различно. Мнозина крещяха предизвикателно, други отправяха последна молитва към небето. Останалите гледаха с безмълвни, безумни очи човека с престилката. Някои падаха на колене, лазеха на пода  и с ридания молеха за милост. Блохин им помагаше да се изправят и внимателно ги обръщаше с гръб към себе си.

 

В същото време колегите му също усилено работеха. Защото имаше още осемнадесет хиляди души за убиване. Почиваха само един ден – на първи май. Тогава те се изкъпаха, преоблякоха и отпразнуваха международния ден на работническата солидарност. Но никой от колегите му не изпълни така безукорно партийната задача, както Блохин. Може би затова, само неговото име не беше забравено, макар и в покрайнините на историята. Което никак не е справедливо, тъй като Блохин без съмнение е един от най-добрите изпълнители на смъртни присъди и партийни задачи.

 

В края на командировката той се изнерви. Започна да убива с досада и нетърпение, защото искаше да се върне в къщи, при семейството си. Блохин беше много привързан към невръстната си дъщеря и младата си съпруга.

 

Той почина след години,  през февруари 1955. Преди това му отнеха генералското звание, заради недостойни действия, несъвместими с генералските пагони. Никой не знае дали някога е сънувал кошмари, дали си е спомнил за някой от многохилядната сива, еднаква редица от смъртници. Може би е мислил за близките си  в последните дни. Нека не се питаме как е възможно човек да убие седем хиляди души и да продължи да живее. И да продължи да убива. Но преди всичко – защо малцина днес в света знаят кой е Блохин и какво е извършил.

 

Та нали  той само изпълняваше заповеди!

 

 

*************************************************************************

 

През пролетта на 1940 по заповед на съветското правителство, в гората край Катин бяха убити без съд и присъда около 25 000 хиляди полски военопленници – офицери, лекари, учени, адвокати, учители, писатели, журналисти. За няколко седмици НКВД унищожи половината от полското офицерство и голяма част от полската интелигенция. Десетки години СССР позорно и страхливо отричаше страшното престъпление. Едва в началото на 90-те новите руски власти признаха вината на съветските си предшественици.

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - фен
10.03.2010 10:20
Невероятно силно ми въздейства тази статия. Всъщност, това не е статия, но каквото и да е, браво!
цитирай
2. анонимен - стар виц
10.03.2010 15:00
Един поляк хванал златната рибка и тя му казала,пустни ме и ще ти изпълня три желания. Полякът помислил малко и я пустнал. Тя скочила във водата и казала, кажи първото си желание. Китайците да доидат в Полша. Второто. Китайците да доидат в Полша. Третото. Китайците да доидат в Полша. Добре но защо и трите ти желания са : Китайците да доидат в Полша. Защото три пъти ще минат през Русия.
цитирай
3. анонимен - Светла
10.03.2010 15:52
Много силен текст. Поздрави на Огнян Дъскарев.

цитирай
4. анонимен - От баба Наста
12.03.2010 13:35
Щом стане дума за Руснаците винаги си мисля, че те са прокълнати като циганите. Никога не са бил добре, не са добре и няма да бъдат. Обичат да ги смятат да велики, но само това им остава. Просто разсъждение, ако ние бълларите сме, колкото тях на брой ще бъдем много по-велики. Смешно ми е, но е така.
Да ни пази Бог от техните проблеми! Какво ли ги чака? Вижте само в Москва 1000 долара заплата, а страната 100 долара. Абе има ли някой левичар, който знае курса на рублата? Незнаете нали?Защо ли пък не ви интересува?!Той и Седефчо Първанов незнае. Ами нали го учихме на времето. Това неравенство създава революционна ситуация. Дано не доведат пак света до някоя Криза, простете, Революция. С другарски поздав!
цитирай
5. анонимен - С другарски по-здрав! от Баба Наста
12.03.2010 13:37
анонимен написа:
Щом стане дума за Руснаците винаги си мисля, че те са прокълнати като циганите. Никога не са бил добре, не са добре и няма да бъдат. Обичат да ги смятат да велики, но само това им остава. Просто разсъждение, ако ние бълларите сме, колкото тях на брой ще бъдем много по-велики. Смешно ми е, но е така.
Да ни пази Бог от техните проблеми! Какво ли ги чака? Вижте само в Москва 1000 долара заплата, а страната 100 долара. Абе има ли някой левичар, който знае курса на рублата? Незнаете нали?Защо ли пък не ви интересува?!Той и Седефчо Първанов незнае. Ами нали го учихме на времето. Това неравенство създава революционна ситуация. Дано не доведат пак света до някоя Криза, простете, Революция. С другарски поздав!

цитирай
6. анонимен - от Серго
12.03.2010 18:44
Г-н Дъскарев, благодаря ви за това есе! С няколко реда сте описал чудовищната същност на най-голямото зло в историята. Благодаря ви!
цитирай
7. анонимен - Споменът за тези ужаси е не що под...
12.03.2010 20:11
Споменът за тези ужаси е не що подобно на вярата, която трябва да се събужда от време на време, да не се остава да залинява. Много Ви благодаря, че го правите!
Предвид тази жестока история е удивително, че комунистите които не са се отказали от наследството си, си позволяват да ни поучават как да възприемаме света, как да мислим и как да се държим. Въз основа на какъв морален авторитет? Възмутително и непростимо е!
Поздрави, Alameda
цитирай
8. анонимен - А.Г.
13.03.2010 07:15
Есето е много добро, но от края излиза, че сегашните руски власти са целите в бяло, защото признали вината на "съветските си предшественици". Путин колко пъти похвали Сталин, мнозинството от руснаците също то обичат, видно е от социологическите проучвания. Сегашните руски власти са почти същите като Сталин.
цитирай
9. tull - Благодаря
14.03.2010 07:56
на Фен, Светла и Серго. Аламеда, привет. Във връзка с Катин ме интересува главно как руснаците десетки години лъгаха. Тук, излезе една книга от поредицата "Архивите са живи" /имаше такава документална поредица/, в която се твърдеше, че някакъв бг лекар участвал в комисия за Катин по време на войната. И той напълно оневинил руснаците и доказал, че немците са изцяло виновни. Т.е., в книгата убедително се "доказваше" една лъжа. Но преди всичко винаги ме е занимавала личността на Блохин. За него в мрежата има мн. малко. Интересно ми е що за психика трябва да имаш, за да убиеш 7 хил. души. До А.Г. - факт е че именно Елцин призна вината за Катин и даде на поляците документа с подписите на цялото политбюро и одобрението на Сталин. Сегашните руски власти са напълно ясни, но да не забравяме, че са демократично избрани от мнозинството от руснаците.
цитирай
10. анонимен - Българинът е проф. по съдебна медицина Марко Марков
07.07.2010 10:43
За просвещение ще отбележа, че участникът в германското разследване на престъпленията в Катин се нарича Марко Марков, проф. по съдебна медицина, участник в международната комисия на Червения кръст през пролетта на 1943 г. (Не съм намерил негови книги по съдебна медицина.) При протоколите от Катин той се подписва с "особено мнение", което би било - да речем - проява на научно свободо- или своемислие, въпреки че вече са били идентифицирани над 4.300 убити поляци и пр. Но след 9.9.1944 г. падението на Марков отива още по-далеч: той - все пак нямало къде да ходи - се явява в Нюрнберг, пред международния военен трибунал- и поддържа абсурдната теза, че убийствата в Катин били дело на германците. Целият процес в Нюрнберг бил пред провал, но руснаците оттеглили обвинението си. (В един сборник "Нюрнбергският процес", мисля, че е в 7-8-9 тома са увековечени лъжливите показания на М.Марков и човек може да види колко си е изкривил душата и какъв грях е взел на душата си.) Все пак позорът му бил осчетоводен и осребрен още на часа. И за десерт за любознателния читател за "някакъв бг лекар" следва да се каже, че синът на проф. Марко Марков - покрай предателството на родителя си - стигна до генерален директор на МК "Кремиковци", член, кандидат член на ЦК на БКП и пр.
цитирай
11. анонимен - Авторът на бележката за Марко Марков не е анонимен
07.07.2010 10:46
Със закъснение забелязах, чесъм пропуснал да сложа името си под горната бележка и съм обявен за "анонимен". Но не е така: казвам се Йордан Митев.
цитирай
12. анонимен - Блохин
22.10.2012 12:21
Считают, что за весь период своей работы Блохин лично расстрелял от 20 до 50-ти тысяч человек (именно таких чисел придерживаются разные историки), что сделало его одним из самых продуктивных палачей во всей мировой истории и одним из самых страшных убийц в истории человечества.
цитирай
13. santimento - Хрусчови глупости
24.02.2013 08:52
И жена му не знае! Да ходят да се стрелят вярващите на тези простотии!

анонимен написа:
Невероятно силно ми въздейства тази статия. Всъщност, това не е статия, но каквото и да е, браво!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1960582
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031