Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 07:19 - Лява ярост
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 10609 Коментари: 18 Гласове:
6

Последна промяна: 08.10.2012 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Този текст е публикуван в днешния брой на "Седем".


ЛЯВА ЯРОСТ

На 2 февруари т.г. Айн Ранд щеше да навърши 105 години. Тя е родена в Русия, истинското и име е Алиса Розенбаум, но почти целия си живот изживя в Америка. Айн Ранд е певица и страстна защитница на капитализма. Тя е непримирим враг на левите идеи в политиката и икономиката, както и на намесата на държавата в живота на човека. Основната и книга „Атлас изправи рамене” от 1957г.  /наскоро публикувана на български/ само през миналата година се продаде в 400 хиляди екземпляра в САЩ. През 2009г. в Америка има възраждане на позабравената Ранд. Причината е ясна -  сега на власт е Барак Обама, най-левият президент на САЩ от десетки години. Обама днес ръководи невиждана, крайно лява промяна в Америка и най-голямата намеса на държавата в живота на американците след войната.

През 20-те Айн Ранд напуска Съветска Русия и се нарича капиталистически радикал, а не консерватор. Философските си идеи, които тя определя като Обективизъм са описани в няколко сборници с есета. В политическите си книги, Ранд твърди, че капитализмът има морална основа, за разлика от варварския комунизъм, а свободният пазар е необходим и  най-добре пригоден за човешката природа. Аргументите и против „съчувственото” пре-разпределение на богатството и доказателствата в полза на личния егоистичен стремеж за натрупване на богатство  днес са особено силни, заради действията на Обама, насочени в обратната посока. Ранд формулира по необичаен, страстен и достъпен начин този стремеж. Не в сухи икономически трудове, а в увлекателни книги със сюжет и герои, чийто живот е химн на самия живот. Тук е втората основна морална идея на Ранд – за живота, който е цел сам по себе си и за хората, за които най-естественото нещо е да обичат най-много собствения си живот. В прекрасната първа книга на Ранд,  „Ние, живите”, която скоро ще излезе на български, един от главните герои казва: „Всеки честен човек живее заради себе си. Всеки човек, който заслужава това име, живее заради себе си. Човек, който не го прави – не живее”.

Но Ранд стигна до крайност при възхвалата на егоистичната любов към живота и забогатяването и отхвърли вековната етика на алтруизма и саможертвата. Тя никога не прие, че свободният пазар спокойно може да съществува с не-индивидуалистични и не-пазарни добродетели – например на семейството и обществото. Вместо това Ранд поставя дори човешките отношения в рамката на пазарните. Тя твърди, че грижите ни за любимите ни хора са основани на икономиката. Сякаш няма нещо, което се нарича любов и което е най-силната връзка между човеците. В прочутото си интервю за „Плейбой” от 1964г. Ранд невъзмутимо заявява, че е „неморално” семейството и приятелството да бъдат поставяни над икономиката и свободния пазар. За нея държавната намеса в живота на обикновените хора е толкова зла, че трябва да бъде наказана дори със смърт. В „Атлас изправи рамене” има една смущаваща сцена –  бюрократична некомпетентност и арогантност водят до железопътна катастрофа. Ранд язвително отбелязва, че загиналите пътници не са невинни жертви на трагедия,  както биха помислили повечето хора. И след това твърди, че жертвите са ползвали неетични държавни помощи и са разпространявали отблъскващи политически и философски идеи. Неприкритият намек на авторката е, че загиналите са заслужавали участта си.

С огромна воля и логика Айн Ранд не загуби нито един спор. Известна беше с абсолютната си непримиримост към чуждото мнение. За нея светът е черно бял, без никакви нюанси. Заради това често е нападана от критиците си. Джон Голт, герой от „Атлас” твърди, че всеки човешки проблем има две решения – правилно и грешно.  Компромисът/центърът е зло. Според мен, тук Ранд е права. Защото, почти винаги в живота,  неутралните, центристки убеждения, т.е. гигантската сива маса от стотици милиони хора без политически убеждения в демокрациите, са безпринципни  и страхливи.  Защото в битието на хората, основните решения обикновено са черно-бели, смели, крайни, а не компромисни, центристки.

Съвсем естествено е, че Айн Ранд предизвиква ярост и ненавист в левицата. Типично проявление е статията от 27 октомври м.г. в популярното левичарско-булевардно списание Gentlemen’s Quarterly / GQ/. Статията е за Ранд, пълна е с ругатни и злоба, заради това, че книгите и се продават отново със стотици хиляди и е мило озаглавена „Кучката се завърна”. /Впрочем същото списание обяви за най-стилен мъж на 2009 Джони Деп и публикува негова снимка, на която той гордо се пъчи с медалион на комунистическия садист и масов убиец Че Гевара/.

Проявление на лявата ярост, макар и по-сдържана е статията на Димитри Иванов във в. „Сега” от 10 февруари т.г. Статията носи  нелепото заглавие „Айн Фолк Айн Фюрер Айн Ранд” и е пряк опит да се свърже Ранд с нацизма. Но този човек бих съобщил, че първата книга на Ранд „Ние, живите” е силно антисъветска и антиболшевишка. Заради това, в Италия на Мусолини книгата е филмирана с пропагандна цел през 1941г. Но след няколко прожекции властите осъзнават, че филмът е антинацистки, колкото и антиболшевишки и го забраняват.

Да, Айн Ранд беше противоречива личност, не приемаше чуждото мнение, изказваше радикални идеи, беше заклета атеистка, често нападаше своите от десницата, обвинявана е и до днес в студен егоизъм. Но тя написа необикновени, страстни, вълнуващи книги и то на английски, който не и беше майчин език. Тя, първа достъпно обясни, че хората не трябва да се страхуват от обвинения в самолюбие, а да обичат най-много собствения си живот и да живеят заради себе си. Несъмнено Ранд е от най-оригиналните и влиятелни мислители на миналия век.

За нея се знае, че никога не е имала деца. Затова понякога си задавам един некоректен въпрос, за който се надявам да не бъде приет за сексистки и неуважителен от много жени или за неуважение към паметта на писателката.

Дали Айн Ранд щеше да бъде постоянно обвинявана, че е студена и безчувствена егоистка, ако беше изживяла най-голямата радост на всяка жена – да има деца?

 




Тагове:   ярост,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. baletlnetpepas - Всъщност въпросът е
17.02.2010 08:29
дали тя щеше да изповядва идеите на "капиталистически радикал", ако имаше деца
цитирай
2. анонимен - Илиана
17.02.2010 09:43
Г-н Дъскарев, харесвам статиите ви, но не и тази. Краят на статията ви, по-точно. Би трябвало да знаете, че бездетието е огромна лична трагедия за милиони жени и не е техен избор. Все пак добре е, че сте разбрал това и изрично се извинявате.
цитирай
3. анонимен - Радо
17.02.2010 10:26
Отлична статия на Дъскарев, както винаги. Не виждам какво толкова е сбъркал в края. Напротив, добра му е тезата. Жените се променят изцяло след като станат майки. Ще чакаме "Ние, живите".
цитирай
4. анонимен - любопитна
17.02.2010 10:52
Не съм чела нищо от тази авторка, но статията ме кара да го направя. Сигурна съм, че ще ми хареса, защото изповядвам същата философия.
цитирай
5. gantree - @ Tull
17.02.2010 12:18
Здравей. Май всеки ще разбере каквото си иска от статията. Един ще си помисли, че ако имаш деца, значи си "комунистически радикал", а не "капиталистически"; друг пък ще остане с впечатлението, че ако си бездетен, значи се примиряваш с тази "трагедия" и в никакъв случай не можеш да си осиновиш и отгледаш дете. Нещо като примирен радикализъм се получава в лично отношение, като "дървено желязо". Аз лично не понасям радикализма, просто не го понасям. Ранд ми е нещо като Ницше, само че в рокля. Не знаех, че е родена в Русия. Изглежда, в тази страна наистина нищо свястно не може да се роди. Просто не кълве, и това си е :)))

Иначе, статията е хубава, и като повод, и като мнение.

Поздрави.
цитирай
6. анонимен - Най-голямата радост за една жена?
17.02.2010 13:10
Айде, поне като говорим за една толкова необикновена жена, да не изпадаме в клишета, а?
цитирай
7. анонимен - Всеки текст
17.02.2010 14:23
има няколко страни. Всеки го разбира, както иска. Но не всички текстове са силни и емоционални. Този текст е точно такъв. Не може да се угоди на всички. Поздрави на Огнян Дъскарев.
цитирай
8. dagma - @Tull
17.02.2010 17:29
Явно тази жена е била доста влиятелна. Странно, че левите не са я разпознали като своя. Философията й е просто обратната страна на същата болшевишка монета. Всъщност поради свойственото им озлобление, на болшевиките винаги им се привиждат врагове, дори и там където ги няма - така си обяснявам яростта им към г-ца Ранд.
Името й е еврейско. Предполагам, че съвсем съзнателно, никога не е споменавала произхода си, което ме кара да я впиша в предишната ви тема.
Предполагам също, че липсата на майчинство е личен избор вследствие на житейско й кредо. Нищо пазарно няма в децата и в силно нефеминистичния акт по зачеването им.
цитирай
9. dagma - ...
17.02.2010 20:18
P.S. Все забравям да ви поздравя за чудесния превод на "Силата на разума" и за впечатляващите встъпителни думи към книгата!
цитирай
10. tull - До
18.02.2010 06:17
Илиана - съжалявам, ако съм ви засегнал с нещо. Разбирате, че не това искам. Радо, благодаря! Ган, Дагма, Айн Ранд е родена в Петроград, видяла е революцията от спалнята си, буквално. Крайна в някои отношения, но е необикновена, най-вече с това "обичай най-много живота си", което НЕ е егоизъм. Дагма, благодаря. Прочетете "Ние, живите" на Ранд, излиза в петък, струва си.
До анонимен 7 - благодаря!
цитирай
11. анонимен - Разбираемо е!
18.02.2010 16:47
Хайде не се хващайте за жените с децата и без децата. Четете книгите на Ранд. Разберете какво наистина казва Дъскарев. Той е етичен и не казва всичко. Дмитрий, той е като Фидел Кастро червен "крокодил." Всеки, който е близал някога номенклатурното кокалче изпитва носталгия. Айн Ранд е живяла в СССР и съвсем обяснимо е толкова дясна. Та нали и ние сме десни, защото се отвратихме Какво да кажат западните левичари и комунизанти, като не са го "яли".Например професорката Катрин Лидикот от Университета на Централна Англия и сега се опитва да преподава комунизъм без да я кара никой. Взима 5000 паунда на месец. Ние всеки семестър учихме идеологически дисциплини и после го изпитахме на гърба си. .
цитирай
12. анонимен - Б.И.
19.02.2010 07:23
Краят на статията е възмутителен, без всякакво съчувствие към житейската трагедия на милиони жени. Дъскарев трябва да се извини!
цитирай
13. анонимен - @12
19.02.2010 15:39
Човек не трябва да се извинява за това че е казал истината! При това безспорна! Ако някой има лична трагедия, това не му дава повече права от колкото имат околните. СТБ
цитирай
14. анонимен - Думите имат смисъл
20.02.2010 02:08
E, разбрахме, че Дъскарев не я харесва. Но просто няма как да не и признае изключителното присъствие и активността в антисоциалистическата философия
цитирай
15. анонимен - В. К.
20.02.2010 11:19
Много добре балансирано изложение на същината на Айн Ранд. В този обем знаци едва ли може да се каже по-ясно.
А който иска повече, нека прочете "Капитализмът - непознатият идеал" и "За новия интелектуалец" от същата авторка. Има ги на български и може би още не са изчерпани. Четенето им си струва труда.
цитирай
16. irka66 - Чудесна статия!
21.02.2010 09:27
„Всеки честен човек живее заради себе си. Всеки човек, който заслужава това име, живее заради себе си. Човек, който не го прави – не живее”. Подкрепям изцяло тази нейна теза! Със сигурност ще прочета нейни книги! Благодаря и хубав ден!
цитирай
17. flyco - ...
24.02.2010 10:00
Според мен ако нямаш деца много по-лесно можеш да възприемеш света като черно-бял. Няма значение в от коя страна ще застанеш.

http://www.foreignpolicy.bg/show.php?storyid=784480
цитирай
18. eien - Тулл, Ранд емигрира 32 годишна в Америка
10.03.2010 07:06
През погледа и преценката на онези години, тя е вече на солидна възраст. Мисля, че преживяното, сравненията, оцеляването /с или без потомство в случая е от второстапенно значение/ са причини да е болезнено крайна /дали?/ и с изострена чувствителност в много отношения. Та кой ли не би бил?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967079
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930