Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 08:03 - Бившият световен светец
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 8963 Коментари: 19 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Този текст е публикуван във вчерашния брой на "Седем":


БИВШИЯТ СВЕТОВЕН СВЕТЕЦ

 Преди година Обама беше обявен за световен светец от почти всички  световни медии, вкл. от повечето български медии. В светеца религиозно повярваха стотици милиони хора, очакващи някаква митична промяна в Америка. Но към 25 януари т.г. според  20 американски социологически агенции, средното одобрение за Обама е 49.6%,  неодобрението е 45%. Съгласно „Галъп” това е най-високото някога измервано неодобрение за президент в началото на втората му  година. След победата на Обама през 2008г. прочути американски и европейски коментатори обявиха, че консерватизмът в САЩ е в дълбока криза и дори е мъртъв. Но през ноември м.г. Републиканската партия спечели изборите за губернатор във Вирджиния и Ню Джърси. До изборите Ню Джърси беше крепост на американската левица - Демократическата партия. Преди дни републиканците извършиха немислимото – спечелиха изборите за сенатор в Масачузетс за пръв път от 1972г. – щат с може би най-силни леви традиции в САЩ. Ето как Обама, който все още се оправдава с предшественика си, обясни разгрома на своя кандидат, лично подкрепен от него: „ Скот Браун [избраният сенатор от десницата] и аз бяхме избрани убедително, поради една и съща причина – хората са гневни не само заради случващото се пред последната година, но и поради случилото се през последните осем години”. От това обяснение се разбира, че жителите на Масачузетс са толкова ядосани на Джордж Буш, че са гласували масово за партията му. Без коментар.

Трябва да се признае, че Обама изпълнява предизборните си обещания. На 24 февруари 2009г. с неподражаема политическа смелост той обяви най-радикалния ляв план след Новия курс на Франклин Рузвелт за промяна на четирите стълба на Америка – здравеопазване, образование, енергия и финанси. Законопроектът му за възобновяемите източници на енергия е безкрайно абмициозен, но мина само в Камарата на представителите. В Сената едва ли ще мине, още повече, че новият републикански сенатор от Масачузетс е твърдо против и с неговия глас десницата отне квалифицираното мнозинство на демократите. Идеите на Обама за модните зелени енергии, ако бъдат превърнати в закон, ще се отразят кастрофално на икономиката, ще наложат данък върху всеки, който използва ел.контакт, кухненска печка, хладилник и кола. Законодателството ще струва 1761 долара на всяко американско семейство, съгласно поверителен доклад на Министерството на финансите на САЩ от 9 март 2009г.

Здравната реформа на Обама вече беше приета в Конгреса, но двете камари имат различни версии, които трябва да бъдат съгласувани и отново одобрени. Тук пак голямо значение има новият десен глас от Масачузетс в Сената – Скот Браун е непримирим противник на здравната реформа. Впрочем и мнозинството от американците, с около 12-15% в повече, са против реформата. Основната идея на Обама да е унищожи частните здравни застрахователи и да ги замести с държавна здравна застрахователна структура, която да командва 1/6 от американската икономика. Реформата му е замислена по канадски/западноевропейски социалистически образец. Но според социологическите изследвания от 70% до 85% от американците сега са доволни от частните си здравни застрахователи.

Преди дни президентът огласи нов, радикален план за държавен контрол над банките. Планът, който е изключително популистки, предвижда на банките да се забрани всякаква друга бизнес дейност, освен строго банковата. Предлогът е, че десетки банки вече фалираха в кризата, поради извънбанков бизнес и данъкоплатците платили за това. Вярно е, че с пари на данъкоплатците, като част от огромния антикризисен пакет /787 млр.дол/ Обама спаси някои банки от фалит. Но почти всички вече започнаха да връщат тези пари на държавата. Проблемите на банките са свързани главно с раздаване на жилищни заеми на неплатежноспособни хора, а не от загуби, вследствие на не-банков бизнес или на финансовите пазари. Въпреки десетките фалити на банки, нито един обикновен вложител не е загубил нито един долар от спестяванията си. Тази крайна популистка мярка, както и всички други на Обама има за цел да отвлече вниманието от основния му неуспех – да се справи с продължаващата криза. Той завари безработица 7.7% , сега безработните са 10%. За една година успя да утрои държавния дефицит – от заварения 459 млр. дол. на 1.4 трилиона долара.  

Единственият правилен ход на Обама във външната политика е изпращането на 20 хил допълнителни войници в Афганистан. Външната му политика е да обикаля света и да се извинява заради действията на САЩ при предшественика му. Това е причината за необикновената, продължаваща популярност на Обама по света и особено в Западна Европа. Но ако за западноевропейците, които не обичат Америка, това е райска музика, то някои други фактори никак не се впечатлиха. Обама се опита да се помири с режима на моллите в Техеран, като се отказа от ядрения щит на Буш над Полша и Чехия с надеждата, че иранците ще се откажат от ядрената си програма. Този ход беше насочен и към Кремъл с надежда, че руснаците, които имат голямо влияние в Техеран, ще помогнат за прекратяване на иранската програма. Полша и Чехия бяха разочаровани, Кремъл очарован, но Техеран упорито продължава ядрените си опити при пълното бездействие на руснаците.

Обама се извини и на ислямския свят, но „Ал Кайда” не се трогна – на връх Коледа м.г. нигерийски терорист се опита да взриви американски самолет. Терористът, който беше заловен започна да разкрива мрежата си, но Обама побърза да му даде правата на американски гражданин и престъпникът веднага млъкна и се огради адвокати. Вместо да бъде считан за военопрестъпник и да бъде разпитван по съответния начин в Гуантанамо. А за адвокатите и престоя в затвора на нигериеца ще плащат американските данъкоплатци.

 Русия настоява пред САЩ за продължаване на договора за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия, СТАРТ и вероятно това ще се случи скоро. Но то е  победа за Москва и поражение за Вашингтон. Защото, за разлика от американските,  стратегическите установки на Русия са безнадеждно остарели и ще излязат така или иначе драматично от строя. Т.е. и без нов договор, броят на руските балистични ракети и атомни подводници и бомбардировачи ще бъде  рязко намален. На срещата Обама – Медведев през юли м.г. във Виена, във връзка с продължаването на договора, президентът на САЩ направи историческа отстъпка. Съгласи се да направи „връзка между стратегическите нападателни и стратегическите защитни оръжия”.  След 1986г., четири американски президенти /Рейгън, Буш-старши, Клинтън и Буш-младши/ твърдо отхвърляха  исканията на Кремъл противоракетната ядрена отбрана на САЩ, т.е. стратегическите защитни оръжия,  да бъде предмет на договори за съкращение на ядрените оръжия. Поради простата причина, че американската отбрана е много по-добра от руската. Например, американците могат да свалят и унищожават руските междуконтинентални балистични ракети, но обратното не е възможно. Вярно е, че засега има само предварително споразумение, а не официален договор, но отстъпката на Обама е безпрецедентна и недопустима и пряко застрашава сигурността на Америка.

Популярността на Обама в Израел е само 4% /!/, поради твърдото му искане израелците да прекратят заселването на спорните територии в Западния бряг. Отношенията САЩ-Израел сега замръзнали, което с нищо не помага за постигането на мир в Близкия изток.

Преди повече от година Обама беше избран с огромно въодушевление от десетки милиони американци. Той несъмнено е обаятелен и изключително интелигентен  политик и все още е  много популярен сред милиони. Но той напълно погрешно разчете въодушевлението като разрешение да установи социалдемокрация, колективно устройство с командна роля на държавата от западноевропейски вид в дълбоко индивидуалистичното американско общество. Ако се провали, това съвсем не значи провал за Америка. Америка ще го преживее както преживя Картър, най-левия президент след Обама. Ако, обаче,  бившият световен светец се провали, със сигурност това значи грандиозен провал за почти всички американски и западноевропейски медии, журналисти, политолози, коментатори.

И преди всичко провал за него и идеите му.

 

 




Тагове:   светец,


Гласувай:
8



1. анонимен - изборат на Обама доказа само, че в САЩ не мъчат малките негърчета.
28.01.2010 09:51
Ето сега Огнян се опитва да каже нещо позитивно за Обама. Той бил интелигентен. Значи ли, че е умен?Има умни хора, които не се считат за интелигентни, защото нямат образувание. Обама има такова, ама дали е умен? Бил обаятелен, ама за кого? Ако някой иска да провери нека пита някоя дама дали иска да има такъв любовник.За съжаление в САЩ и в целия свят/да не говорим у нас/ има много прости хора, които гласуват с г... си. Те трябва да имат други избирателни права т.е.повече popular vote. Който критикува Обама го мрази КГБ; Мрази го и ЦРУ, защото критикува президента на САЩ. Абе, майтапа/т....а/ настрана!
цитирай
2. анонимен - пак аз
28.01.2010 09:53
анонимен написа:
Ето сега Огнян се опитва да каже нещо позитивно за Обама. Той бил интелигентен. Значи ли, че е умен?Има умни хора, които не се считат за интелигентни, защото нямат образувание. Обама има такова, ама дали е умен? Бил обаятелен, ама за кого? Ако някой иска да провери нека пита някоя дама дали иска да има такъв любовник.За съжаление в САЩ и в целия свят/да не говорим у нас/ има много прости хора, които гласуват с г... си. Те трябва да имат други избирателни права т.е.повече popular vote. Който критикува Обама го мрази КГБ; Мрази го и ЦРУ, защото критикува президента на САЩ. Абе, майтапа/т....а/ настрана!


Извинявам се! Има правописни грешки, неволно.
цитирай
3. анонимен - *
28.01.2010 11:38
Този текст го е писал някой по-американец от американците. Съмнителни са му и статистическите данни и едностранният поглед върху резултатите от банковите фалити. Интересно е също как може едновременно действията на някого да са против общественото мнение и да са популистки.
Пределно ясно е, че реакционистките среди в САЩ няма да позволят каквито и да било реформи, така че страхът от оттеглянето на световният полицай засега е неоправдан.
цитирай
4. анонимен - ----
28.01.2010 11:41
Автора на тази статия си е неосъзнат чист фашист, воден от омразата си към човечеството и левите в него, в частност. Жал ми е за такива хора, чиито живот се осмисля от омраза.
цитирай
5. gantree - :)))))
28.01.2010 12:30
Ех, Ригас, Ригас :))))
цитирай
6. анонимен - От какво се осмисля живота на хората уж с леви убеждения.
28.01.2010 13:30
То в България си знаем за леви претендират КДС-рите и бившата номенклатурат, разбира се и наследниците им т.е. новобогаташите, кредитните милионери, собствениците на банките и пр. и т.н. Ами другите? Те са особенно глупави. Лявото толкова разсипа България и 3 поколения българи, че още 100 години дясно не могат да ни оправят. Вижте как се оправи Гърция на времето.Да, от 1973 г след полоковниците държавността им се руши. Вижте днес! Ами Испания? Ами Чили? Ами Португалия? Бившия СОЦ. "Реакционистките" среди в САЩ -Ха, Ха! Пучистите в Русия -1991 година "революционистки" среди ли бяха. Не мога да повярвам, че в България има все още хора с такава терминология. Искам да ги попитам: "Чалгата упадъчна музика ли е? Колко процента сме такива като тях? Животът в Русия бил ли е и ще бъде ли някога хубав?" Отговорите са прости. Нищо лично, ама как се наричат хората, които не могат да отговорят на прости въпроси, а?
цитирай
7. firopeshev - Има харизма човека, но като много ...
28.01.2010 14:28
Има харизма човека, но като много други лидери които карат само на харизма, идва момент на истината. Боя се че е добър salesman, но лош организатор.
Обама: "Всички наши бойни части ще бъдат изтеглени от страната до края на месец август", каза той и допълни, че цялостно изтегляне е предвидено за края на 2011 г.
*****
САЩ в момента имат известни 14 постоянни основни бази в Ирак. Някои от базите са по големи от европейски държави, със собствена независима инфраструктура като пътища, водоснабдяване, канализация, електроснабдяване и доставки на храни и продукти.
И Обама ни казват че след месеци оставят всичко това на иракчаните?
цитирай
8. анонимен - USA ли
28.01.2010 15:14
между другото,препоръчвам ДОКУМЕНТАЛНИЯТ филм на Майкъл Мур-"Sicko",за американското здравеопазване.
цитирай
9. анонимен - За предпочитане е
28.01.2010 15:51
да кажеш нещо за себе си. Как се виждаш? Светец ли си или какво? Тръгнал си да се занимаваш с Обама, а кой да се занимава с тебе?

Майкъл Муур също не е светец. Прецака го една канадка с недостоворедни дани. Приятели го напуснаха заради неточности в разказа му.

Кой може да каже истината? Дори Христос не я знае.
цитирай
10. анонимен - ей много е тъпо това което...
28.01.2010 16:08
продължава вече един век близо, щом имаш мнение по различно от комунистическо социалистическата пропаганда си фашист, няма хора на света които да мислят и расъждават, само комунисти и социалисти ги могат тези функции...
цитирай
11. flyco - :)
28.01.2010 17:19
При цялото ми уважение към сериозността на статията, щитът над Полша и Чехия, доколкото го е имало, не е заради Иран.
цитирай
12. flyco - и :)
28.01.2010 17:23
Форумът на mediapool се е преместил тук... за съжаление.
цитирай
13. gantree - @ Флайко
28.01.2010 17:40
flyco написа:
При цялото ми уважение към сериозността на статията, щитът над Полша и Чехия, доколкото го е имало, не е заради Иран.

Американците винаги са казвали, че щитът в Полша и Чехия е заради Иран.
Нямаш никакво основание, нито едно основание да твърдиш, че това не е вярно.

flyco написа:
Форумът на mediapool се е преместил тук... за съжаление.

Какво, освен себе си, имаш предвид?
цитирай
14. flyco - Re: 13.
28.01.2010 18:01
А какво за щита са казвали поляците и чехите /по подобие на използваното от теб "американците" :)/. Чао Ган!
цитирай
15. gantree - @ Флайко
28.01.2010 18:42
flyco написа:
А какво за щита са казвали поляците и чехите /по подобие на използваното от теб "американците" :)/. Чао Ган!

Поляците и чехите сключиха споразумение с американците за щита. Какво са казвали е повече от ясно, и се вижда от подписите им под двустранните им споразумения.

Продължаваш да нямаш никакво основание за твърдението си, че щитът в Полша и Чехия не е бил заради Иран. Между другото, твоето твърдение напълно съвпада с нелепата руска пропаганда против американския ядрен щит. Нелепа е, защото през цялото време тези чисто отбранителни споразумения се представяха като нападателни. Нали разбираш колко е тъпа позицията ти по същество?

Не ми отговори на последното питане.
Сигурно не си го видял. Иначе не виждам защо така нежно го пропускаш.
цитирай
16. анонимен - въъ...
29.01.2010 00:32
"Щит" над Полша и Чехия??? Какво беше това? Предпазна мярка срещу нещо от 1939 година ли? Или срещу 68? Или 80те? Ние също имахме "отбранителна доктрина", по силата на която видях баща си след 10 години служба по границата с настоящите ни съюзници от юг. И "отбранителна армия" имахме - цели три май бяха, а? Къде са Полша и Чехия, къде е Иран... Това са приказки на комсомолци от "1984", без значение на коя страна са. Иран, Ирак, и въобще Близкият Изток ще продължат да са от значение ИМЕННО докато е от значение неекологичният източник на енергия - петролът. А алтернативни технологии съществуват от повече от 120 години, но те са печеливши само в твърде дългосрочен за КОМСОМОЛСКИЯ ви мозък план. Нищо, дано комсомолските ви жълти, сини и герберовидни дечица мрат с "висше" образование и участие в комсомолските студентски съветчета. Важното е да имаш мнение по международната полИтика и да тънеш в безхаберие, въобразявайки си, че Полша, Грузия и Чехия ще спрат хинтерланда. А вечният съюзник на руската сволоч - швабите???
А братята турци??? Кой ги брои за фактор??? САЩ бяха сила само срещу силата от изток - всички от корейската война насам знаеха с колко 15-20 години изостава Мечката. Последно една препратка към "Lord of the war" с Ник Кейдж (играеше украински емигрант в щатите) - там конкурентът му от изток - стар червен търговец на оръжие - се жалваше, че някога се е знаело кой на кого е враг. Вашите "вдъхновения" изглеждат точно така - остарели, безжалостно при това.

КОЙ ПЛАЩА ПОВЕЧЕ И КОЛКО ПЕЧЕЛЯ, ЗА ДА ПРОДАМ ДУШАТА СИ НА ИРАН, ОБАМА ИЛИ каПУТИН????????
цитирай
17. анонимен - ejjj prostakess, oti se kevri6?
29.01.2010 00:37
ti luud li si be? komunist pros da te pitam 6to ne si stanal edin komentator kato Milen deto go napudiha be? Tuka za Barakata se gowori. Obama rulzz!!
цитирай
18. tull - До Flyco
29.01.2010 06:51
Щитът на Буш над Полша и Чехия беше именно заради Иран, както и заради Израел. Противниците на щита твърдяха, че иранците нямат носители, с които да поразят съюзниците на САЩ в Европа, но скоро след това иранците изстреляха ракети с повече от 2 хил. км. далекобойност, т.е. критиците бяха опровергани. Руснаците,пък, твърдяха, че този щит е заплаха за тях, което е крайно нелепо, /ставаше дума само за 10-ина радари и една станция/. Всъщност руснаците се страхуваха от съвсем друго нещо, което никога не изрекоха официално - че американците ще ги подслушват и гледат атомните им тайни от мн близо. Това е съвсем друго нещо и може би руснаците имаха тук право. Затова премахването на щита от Обама беше голяма победа за Кремъл и за Иран. Поздрави.
цитирай
19. анонимен - От ниската земя питаме:
02.02.2010 17:59
"Обама се извини и на ислямския свят, но „Ал Кайда” не се трогна – на връх Коледа м.г. нигерийски терорист се опита да взриви американски самолет. Терористът, който беше заловен започна да разкрива мрежата си, но Обама побърза да му даде правата на американски гражданин и престъпникът веднага млъкна и се огради адвокати. Вместо да бъде считан за военопрестъпник и да бъде разпитван по съответния начин в Гуантанамо. А за адвокатите и престоя в затвора на нигериеца ще плащат американските данъкоплатци."
Ако бях американец, щях да се почувствам предаден от собствения си президент !!
Това не граничи ли с национално предателство ??
Или има и други обстоятелства, които облекчават нещата, законно или полузаконно ??
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1960565
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031