Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 12:06 - Погрешно и неморално
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 5657 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 18.11.2009 12:07



ПОГРЕШНО И НЕМОРАЛНО

Преди дни министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър съобщи, че Халид Шейх Мохамед, организатор на нападенията от 11 септември и четири други обвиняеми ще бъдат съдени в Ню Йорк от граждански съд, вместо от военен трибунал. Това решение, което е в съзвучие с исканията на американската и световната левица предизвика буря от мнения и беше остро осъдено в Конгреса от дясната опозиция.  Ед Ковалски от фондацията на роднините на жертвите от 11 септември Families for Secure America заяви: „Погрешно е да се позволи на терорист и военопрестъпник защитата на американската конституция....президентът Обама сгреши”. Правозащитниците сега са доволни, защото „законът е равен за всички”, но те пропускат, че в САЩ вече има  Закон за военните трибунали, приет в Конгреса в 2006г. Законът беше приет заради Върховния съд, който задължи властите да одобрят подробен план, за да бъдат съдени незаконните „вражески бойци”, т.е. затворниците в Гуантанамо. Холдър е убеден, че обвиняемите ще бъдат осъдени, и то на смърт, но това съвсем не е сигурно. Ето защо:

-         Военните трибунали са най-подходящото място за съд над заподозрените, защото доказателствата против тях са събрани на бойното поле. Голяма част от доказателствата е класифицирана информация, която не би била разгласена. Точно обратното ще се случи на публичния процес в Манхатън. Това естествено ще застраши сигурността на Америка. Например, при делото срещу „слепият шейх” Омар Рахман през 1995г. в Ню Йорк във връзка с първата атака срещу Световния търговски център, Бин Ладен научи, че властите го считат за съучастник и терорист. Това го накара да напусне убежището си в Судан и той отиде в Афганистан, за да планира 11 септември. Международните закони за водене на война гласят, че цивилни никога не трябва да бъдат нападани. Терористите, обаче, винаги правят противоположното, затова военен, а не граждански съд е подходящ за тях. Завеждане на гражданско дело против военопрестъпници, отговорни за убийството на 3000 американци ги приравнява с обикновени крадци и измамници и им осигурява защитата на американската конституция, като на всеки друг американски гражданин. Това е неморално, погрешно и неестествено.

-         Холдър заяви, че обвиняемите във връзка с нападението срещу военния кораб Cole в Аден през 2000г., когато загинаха 17 моряци, ще бъдат съдени от военен съд. Защото целта им била военна. Според министъра,  Халид Мохамед и четиримата са нападнали граждански обект, затова ще бъдат съдени в граждански съд. Но всичките са незаконни вражески бойци, обвинени във военни престъпления, независимо какви обекти са нападнали.

-         Организирането на процес срещу извършителите на най-големия терористичен акт     в гъсто населен център, неудържимо ще привлече терористи от цял свят. Кметът на Ню Йорк одобри решението и заяви, че ще осигури сигурността в съдебната зала.  Но за джихадистите всички граждански обекти са подходящи, т.е. всяко здание в града може да бъде цел. Губернаторът на щата Ню Йорк, който е съпартиец на Обама,  категорично отхвърли решението на Холдър. Бившият кмет Джулиани също се противопостави на Холдър и заяви, че решението му е „безотговорно” и „ненужно”. Междувременно, според социологическо проучване от 16 ноември,  поръчано от СНН, 64% от запитаните искат терористите да бъдат съдени във военен съд, 34% са на обратното мнение.

-         И преди всичко – процесът ще се превърне в грандиозен световен цирк. Хиляди международни журналисти ще се втурнат към Downtown, както е известна долната част на Манхатън, където ще проведе делото. Халид Шейх Мохамед, който е суетен /веднъж не одобри рисунката си в съда, защото носа му бил дълъг/ ще получи изумителната възможност да рекламира омразата си към Америка и фанатичната си идеология пред пред цялата планета. И то в отплата, затова че уби 3000 души!  Това ще бъде най-любимият процес на легиони леви юристи и правозащитници, които страстно ще защитават безценните права на терористите. Адвокатите им ще бавят делото с безкрайни правни уловки и възражения. Със сигурност ще използват „мъченията”, на които са били подложени клиентите им, за да обявят признанията им за невалидни и така да поискат оправдателна или по-мека присъда. Процесът, който ще продължи години ще струва милиони на американските данъкоплатци, които ще платят за едно погрешно и неморално решение.

   

 

 

     

 

 

 

 




Тагове:   Неморално,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Alameda
22.11.2009 20:59
Сюжетът на отличния Ви репортаж може би изглежда малко отдалечен и мъглив, за да бъде от значение за България и съответно да бъде интересен за българския читател. Но той засяга правовите и парламентарни въпроси и практики, които са приложими навсякъде. Да припомня само, че по настоящем 55% от жителите на Ню Йорк са против осъждането на подсъдимия публично, а предпочитат това да бъде направено от военен трибунал. В цялата нация процентът на същите е 51 (Rasmussen reports).
Мнението на мнозинството е очевидно без значение за политическата стратегия на управляващите. Последиците, обаче няма да закъснеят. Това не е дефект на демокрацията, а по-скоро умишлено нарушаване на Конституцията чрез постоянен и нагъл натиск върху законите и търпението на народа.

Поздрави.


цитирай
2. flyco - ...
24.11.2009 10:12
Министърът на правосъдието на САЩ еднолично ли има правото да решава към какъв съд да се насочи делото? Не съм запознат с технологията на избора.
цитирай
3. анонимен - Alameda
24.11.2009 18:31
По закон и традиция до сега обвинените в физическа агресия срещу САЩ са били съдени във военни трибунали, но само преди дни Ерик Хоулдър заяви, че той решава къде ще се състои процесът, ако въобще може да се предположи, че това е негово лично решение. Не мога да си представя чрез какъв юридически трик си дава това право. Резонно е да очакваме атаки срещу политиката на Буш. Най-вече се очаква пълен цирк.

Резултатите от този нагъл натиск върху законността не закъсняха. В момента неодобрението на президента е най-голямо.

Поздрави
цитирай
4. gantree - цитатът от Джонсън, за интелектуалците
27.11.2009 12:00
http://gantree.blog.bg/politika/2008/03/23/za-nai-strashniiat-despotizym.175774
цитирай
5. tull - Благодаря на
27.11.2009 12:12
всички за коментарите, а на Ган - за линка.
Поздрави.
цитирай
6. анонимен - Който иска да си подреди възгледите ...
12.12.2009 13:52
Който иска да си подреди възгледите и да излага мнението си вез да се излага, трябва да прочете "Съвременността" на Пол Джонсон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967254
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930