Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 08:23 - Сега вече знаят
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 4103 Коментари: 5 Гласове:
2




Този текст е публикуван във вчерашния брой на "Дневник"

http://dnevnik.bg/analizi/2009/11/04/810362_obama_i_amerikancite_sled_edna_godina/?p=0#commentsвник"    

 

СЕГА ВЕЧЕ ЗНАЯТ

„Вярвам в изключителността на Америка, колкото британците вярват в изключителността на Великобритания и гърците вярват в изключителността на Гърция”. Това каза президентът Обама на европейските ръководители по-рано тази година в Европа. Невъзможно е човек да си представи, че същото биха казали Труман, Рейгън, Буш-младши, Джон Макейн, Кенеди. Това е основната разлика между сегашния и предишния американски президент и основната причина за популярността на Обама днес в ЕС.

Но сега в САЩ се наблюдава интересно явление – подрепата за Обама в Европа е космическа /около 90% в Германия, Франция, Испания, Италия/. У дома, обаче, към 28 октомври т.г. съотношението одобрение-неодобрение за президента е 52% : 44%. Миналата година Америка избра ентусиазирано президент, който ентусиазирано поддържа европейската политика, но в последните девет месеца обикновените американци все повече се отдръпват от Обама. Намесата на държавата в живота на хората /държавно пенсионно и здравно осигуряване, социални помощи и образование/ се поддържа от мнозинството от европейците. Въпреки икономическата криза, според социологически проучвания от юни т.г. на ABC/Washington Post и CBS/New York Times, 50% от американците предпочитат малка роля на държавата в живота им, срещу 40%, които искат обратното. Мнозинството от американците са и против основно средство на държавата за борба с кризата –  изливането на пари на данъкоплатците в икономиката и нарастването на бюджетния дефицит – 58% на  35%. Преди дни, Белият дом съобщи, че бюджетния дефицит за финансовата 2008-09 възлиза на немислимата сума от 1.4 трлн. долара – най-големият от 1945. Въпреки огромните скандали на Уол стрийт и банките миналата есен, през октомври т.г. според допитване на Rasmussen, 53% са против регулацията на финансовия сектор, на обратното мнение са 33%.

Най-важният вътрешполитически проблем, който вероятно ще реши преизбирането на Обама, е цялостното преустройство на здравното осигуряване по европейски образец,  замислено от него. Съгласно проучване на Rasmussen от октомври т.г., 50% от запитаните отхвърлят плана на президента, срещу 45% одобрение. В същото време, според различни социологически агенции, от 70% до 85% от хората сега са доволни от частната си здравна застраховка. Именно това Обама иска да промени.

Обама и европейците са за строги закони за придобиване и носене на оръжие. Въпреки многобройните инциденти с оръжие в САЩ, според Gallup, през май т.г. само 29% от американците подкрепят такива закони. /През 1960г., 60% от запитаните са се обявили против носенето на оръжие, през 1990г. – 43%/.

Обама и европейците религиозно вярват, че хората причиняват световното затопляне /доколкото го има/. Президентът, по европейски модел, се опита да прокара /засега неуспешно/ в Конгреса „зелено” законодателство, което драстично ще намали изхвърлянето на въглероден двуокис, ще наложи данък на всеки, който използва ел.контакт, кухненска печка, хладилник и кола в Америка и ще се отрази катастрофално на икономиката. Законодателството ще струва 1761 долара на година за всяко семейство, според поверителен доклад на Министерството на финансите от 9 март 2009г. Според анкета на Rasmussen от април т.г., 48% от запитаните считат, че затоплянето се дължи на естествен климатичен цикъл, а не на човешката дейност, като  34% са на обратното мнение.

Обама и европейците искат лагера в Гуантанамо да бъде затворен. Но според допитване на NBC/Wall Street Journal от юни т.г. 52% от американците са против затварянето на лагера, 39% са на обратното мнение. Европейците и Обама искат по-голяма роля на профсъюзите, но не и американците – според Gallup от април т.г. малцинство от 48% от тях поддържат разширение на профсъюзите.

Нобеловият комитет побърза да се отблагодари на Обама. Но присъдената му награда за мир, няма нищо общо със световния мир, защото Обама няма никакви заслуги за това. Наградата му беше дадена само заради откритата проевропейска политика на американския президент и заради това, че не е Джордж Буш.

Миналата есен, сред огромно въодушевление и сред останките на непопулярното  президенство на Буш /неговото управление тепърва ще бъде безпристрастно анализирано/, Америка избра за свой водач високо интелигентен, млад и енергичен човек с ярко изразени леви идеи. Година по-късно, според Gallup от октомври т.г., 39% от американците са се придвижили към десницата, а само 18% са затвърдили левите си убеждения.

Миналата есен американците не знаеха, че избират най-проевропейския и най-левия си президент след Картър. Американците не знаеха как това ще се отрази на живота им.

Сега вече знаят. 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - е,
05.11.2009 10:14
благодаря за този текст.
Поздрави!
цитирай
2. gantree - @
05.11.2009 12:15
Сигурно и колкото филипинците вярват в изключителността на Филипините, и колкото сомалийците вярват в изключителността на Сомалия, и т.н.
Наистина ли е казал това Обама? Този каламбур, всъщност, е една много, много голяма простотия. Що не си мълчат хората, когато нямат какво да кажат, аз това не мога да разбера!

Поздрави, за статията.
И карикатурата на Кутузов е много добра, хахах
цитирай
3. анонимен - alamedka
05.11.2009 21:43
Радваме се да ви четем вече и в Дневник, както и за успеха на статията, ако се съди по повечето коментари там. Не на последно място - хубаво е, че има толкова българи с глави на раменете освен от обикновения форумен боклук.
Поздрави
цитирай
4. tull - До
06.11.2009 07:57
Янчев, благодаря и бъди здрав! Ган, да каза го Обама това. Факт. До Аламеда - благодаря ви и до скоро.
цитирай
5. анонимен - - СТБ
07.11.2009 01:29
Тул, поздравления! Радвам се че е публикувано във в. Дневник.
Дано повече хора проумеят, че избора повлиян от емоции обикновено докарва на власт неподходящи хора. И за това после плащат не само избралите го. Не само дори гражданите на страна където е станал избора. ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1966763
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930