Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 07:45 - Не изоставяй старите приятели
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 5561 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2009 07:49




Този текст е публикуван с малки изменения в днешния брой на "Монитор".

http://www.monitor.bg/article?id=200796

Не изоставяй старите приятели

Северна Корея е далеч от Израел. Но последните атомни предизвикателства на сталинисткия режим силно обезпокоиха евреите и зарадваха врага им – правителството  в Техеран. Последните събития имат общ корен, определен политически некоректно от Джордж Буш като Ос на злото. На 6 септември 2007 Оста на злото понесе тежък удар – израелските ВВС унищожиха завод за производство на плутоний, построен от севернокорейците в Кибар, Сирия. Разрушеното устройство беше двойник на завода за плутоний Йонгбьонг в Северна Корея. През март т.г. Neue Zuercher Zeitung съобщи, че Али Реза Асгари, бивш заместник-военен министър на Иран, избягал на Запад в 2007, разкрил, че Иран е платил за сирийския завод на Северна Корея, защото считал завода за продължение на собствената си ядрена програма. Съгласно израелското разузнаване платената сума е около 2 млрд. долара. Затова може да се предположи с голяма сигурност, че ирански експерти са присъствали в Северна Корея по време на новите ядрени тестове. През последните години ирански специалисти винаги присъстваха на такива тестове, включително и на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета в 2006г. И едва ли е съвпадение, че сега корейците действаха само седмица след като Иран изпита и изстреля ракетата Sejil-2  с обсег от 2 хиляди километра. Западни наблюдатели твърдят, че тази ракета е китайска технология, прехвърлена в Иран през Пакистан. Но факт е, че основното атомно оръжие на Иран, ракетата Shihab-3, с която той заплашва Израел, е адаптация на севернокорейската ракета Nodong. От началото на 90-те, Пхенян с готовност продава тази и други ядрени технологии на всеки, който заплати добра цена. Например Иран и Сирия.

Светът отговори както е обичайно в такива случаи на Пхенян, който заяви, че вече не е обвързан с примирието в края на Корейската война /1953/.  Представителите на Съвета за сигурност отложиха следобедните си покупки в Манхатън и остро осъдиха ядрените опити, а Русия и дори Китай изразиха силно и искрено недоволство. Обама мрачно каза, че „поведението на Северна Корея ....заплашва стабилността в Североизточна Азия”. Засега няма признаци, че севернокорейците са си взели бележка. Всъщност те заплашват не само Азия, но и всички страни в близост до Иран и Сирия, поради близкото атомно сътрудничество на последните с Пхенян. Режимът на Ким Чен Ир е пример за поведение на съмишлениците си в Техеран. Иранците отлично научиха как се печели време от безплодните дългогодишни 6-странни преговори между севернокорейците и Запада. И така, вече години, иранците водят тежки преговори със Запада, но неизвестно защо на спокойствие развиват атомното си оръжие. Блестящо доказателство, че ученикът е научил урока си е реакцията на Ахмадинеджад на последните атомни тестове на Пхенян. Президентът на Иран, освен че незабавно и провокационно изпрати военни кораби в Аденския залив, пряко заяви, че „въпросът с ядрената програма на Иран приключи” /!/. Да, така е – няма никаква причина повече да преговаря с Вашингтон, заради лекомислието и слабостта на правителството на Обама в преговорите с Техеран /протягане на приятелска ръка,  телевизионни обръщения на фарси, пълна несигурност в изграждането на ракетния щит над Полша и Чехия/ и поради безсилието на Обама пред севернокорейските провокации. За разлика от Буш, който се съветваше с ястреби и гълъби, днес Обама е заобиколен само от гълъби, които искат мир на всяка цена с враговете на Америка. Дори и с цената на изоставяне на стария си приятел – Израел. Именно тук  Ахмадинеджад е най-доволен и окуражен. Преди дни Обама, след среща с ръководителя на палестинската автономия обяви, че подкрепя създаването на палестинска държава. На практика президентът възроди саудитското предложение „земя срещу мир” от 2002, според което Израел трябва да се върне в границите си преди войната от юни 1967 и срещу това да бъде признат от арабските си съседи и  да бъде създадена палестинска държава. Но Израел вече върна Синай на Египет /1979/, както и Газа на палестинците /2005/. И в замяна получи хиляди ракети, изстреляни от терористите на Хамас в Газа. Обама поиска от израелците да прекратят заселването на Западния бряг, но явно не разбира, че няма израелско правителство, ляво или дясно, което да върне Юдея и Самария / както още се нарича Западния бряг/ и Източен Йерусалим. Именно тук, както и в отношението към иранската ядрена програма,  която е от първостепенна важност за Тел Авив,  Америка на Обама е на път да изостави верния си приятел.

На 22 май т.г. израелският вестник Yedioth Ahronoth съобщи за изявление на ген. Кийт Дейтън, отговорник за обучението на палестински военни части в Йордания. На лекция във Вашингтон генералът казал, че ако Израел не върне Западния бряг в срок от две години, палестинците, които обучава, той и американските военни съветници вероятно „ще започнем да убиваме израелци”. Изявлението, което предизвика голям шум в Израел не беше официално опровергано от Белия дом или Пентагона. Вместо това военният министър Гейтс удължи с две години назначението на генерала и го назначи за заместник на Джордж Мичъл, представител на Обама в Близкия изток. Четири дни след изявлението на ген. Дейтън, в Лондон се срещнаха американски и израелски висши представители. Целта на срещата бе договаряне на край на заселванията в Западния бряг. Не е ясно дали и кога Обама ще постигне съгласие за това с дясното правителство на Нетаняху. Но най-символично и тъжно е времето на срещата – на другия ден след ядрения тест на Северна Корея и след официалното съобщение на иранския президент, че отхвърля предложението на Вашингтон за преговори по иранската ядрена програма. С това Обама  ясно и отчетливо каза на израелците - независимо от действията на Иран и Северна Корея аз ще продължа да оказвам натиск върху вас, за да изпълня плановете си в Близкия изток.

Но как да бъде разсечен ужасният Гордиев възел, съставен от Иран и  Северна Корея и как да бъде създадена най-сетне палестинска държава, каквато несъмнено палестинците заслужават и трябва да имат? Може би /само/ израелско повторение на акцията от 6 септември 2007?  Едва ли някой в света днес знае отговорът.  Отговорът със сигурност не е известен в провалената ООН, която кърваво се провали в Сребреница, Босна, Руанда, Дарфур и Конго. ЕС, Китай и Русия също доказаха безсилието си да разсечат възела. От скоро, обаче, те имат имат и нов безсилен колега – сегашното американско правителство.

А Израел, сега, след като е на път да бъде изоставен от Америка,  е все по-самотен срещу Оста на злото.

 

 

 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - анализ
03.06.2009 11:58
Както винаги чудесен анализ!
цитирай
2. анонимен - Радо
03.06.2009 16:42
Отличен текст. Дъскарев единствен от българските журналисти направи връзка между Сев. Корея, Иран и Сирия. Умните неща обикновено не са сложни. За съжаление в сега пред изборите, тук никой не се интересува от международна политика.
цитирай
3. flyco - ...
04.06.2009 08:10
Всички международни проблеми могат да бъдат решени от един човек - Соломон Паси! :)
цитирай
4. анонимен - Ясно
05.06.2009 14:59
е вече, след речта на Обама вчера в Кайро, че той ще притиска Израел, а към палестинците ще бъде благ. Това е типична политика на Демократическата партия. Клинтън и Картър действаха по подобен начин. Но Обама е още по-краен, по-ляв. Подходът му към ислямските терористи също е благ и добричък. Мисли си, че ако си благороден с терористите, те ще отговорят по същия начин. Няма по-голяма заблуда. Огнян Дъскарев е от малкото международни коментатори тук, които разбират това.
цитирай
5. gantree - @ анонимен 4
05.06.2009 19:29
И е така, и не съвсем. Имам предвид това, което мернах преди малко:
http://news.ibox.bg/news/id_872449070

Да, има лек популистки привкус, но е добро изпълнение като цяло.
цитирай
6. tull - Речта
07.06.2009 16:54
на Обама Кайро беше признаване на вината на всички в днешния сблъсък между Християнството и Исляма. Според него Америка и Израел са виновни, колкото ислямските терористи и Иран. Това е морален релативизъм, което е отвратително. Точно същото правеха европейските левичари/пацифисти в 1939, когато приравняваха Хитлер с противниците му, за да избегнат войната на всяка цена. Същото правеха и световните левичари през 2002, когато подкрепиха С. Хюсеин, за да избегнат войната в Ирак. Обама е икономическа и политическа катастрофа за Америка. Не трябва да бъде преизбиран.
цитирай
7. анонимен - евреите пожънаха това което посяха
07.06.2009 17:01
на последните избори евреите гласуваха 78% за Обама. Целият им елит и влияние беше впрегнат за "промяната". Сега да си я сърбат. То не може и туй в онуй и душата в рая.
цитирай
8. анонимен - Илко
11.06.2009 01:51
Дъскарев, както обикновенно, текста е равни части истерия и глупост. Първо, ракета не може да е "основно атомно оръжие". Ядрената програма на Иран е за обогатяване на уран. Да направиш бомба дори и да имаш материл не е толкова лесно, а да го качиш на ракета е още по сложно. Няма никави доказателства че Иран разработва ядрени оръжия (обогатяването на уран е легално). Президента Ахмадинежад е повече фигурант и не ръководи ядрената програма на Иран. "Обама е заобиколен само от гълъби, които искат мир на всяка цена с враговете на Америка" - това включва ли Р. Гейтс и ген. Джоунс? За Западния бряг - Израел се е задължил да спре всякакви строежи там (пътната карта ), но Буш се правеше на ударен. Спирането не гарантира мира, но без спиране мир със сигурност няма да има.
Глупостите, неточностите, преувеличенията и направо лъжите в статията са много повече. Май човек ще се затрудни да намери нещо вярно.
цитирай
9. tull - Ракета
11.06.2009 07:57
е естествено основно оръжие. Не знаеш български, видно и от правописните ти други грешки. Като няма никакви доказателства, че Иран не прави ядрени оръжия,защо американски /обамски/, израелски и всякакви други западни експерти твърдят, че до 1-2 години иранците ще имат бомбата? Явно подкрепяш иранската пропаганда. Съвсем не е сигурно, че Ахм. е фигурант. Като го преизберат убедително утре, ще видиш какъв фигурант е. Джоунс е гълъб със сигурност. Гейтс за съжаление покорно изпълнява заповедите на Обама, намали му военния бюджет, Гейтс дума не каза. Заселванията на Зап. Бряг са изконни за Израел. Те никога няма да се откажат от тях. Както и от Източен Йерусалим. Обама иска от тях невъзможното, за да угоди на арабите.
Мисля, че си идиот.
цитирай
10. анонимен - Илко
11.06.2009 18:30
Драги, какво мислиш малко ме вълнува, отдавна съм се убедил че мисленете не ти е силна страна.
Ядрената програма (и изобщо ВС) на Иран не се ръководи от президента. Толкова голям експерт си че дори това не знаеш. Оценките на различните експертите са доста различни, последния официален американски анализ (по Бушово време) беше доста по-скептичен - май общо даваше 5 -7 години. И Иран няма програма за превръщане на урана в бомба. Ако (и когато) започнат такава програма ще им трябват поне няколко години. За "изконни земи" - тогава Израел на анексира З. бряг и да даде граждански права на палестинците.
Да, разбира се че ген. Джоунс (морски пехотинец с 40 г. служба и ветеран от Виетнам) и Р. Гейтс (бивш директор на ЦРУ ) са "гълъби" - лекомислени хипита, който вярват в силата на любовта и цветята, наивни пацифисти. Не могат те да се сравняват с теб в разбиране на световните дела, дошло от години превеждане на третокачествена литература. Кисинджър ти се обажда всяка вечер да чуе какво мислиш, нали?
За "намаляването" на военния бюджет - има ли някоя лъжа на крайнодесните амер. блогъри която да не повториш като папагал? Това поне е число което може да се провери.
цитирай
11. tull - Този текст ядрената програма на Иран беше
12.06.2009 08:58
публикуван в "Дневник" през дек. 07. Сега статията е затворена, но ето откъс":

КОГА СА ИСКРЕНИ?
Преди дни в САЩ беше огласена последната оценка на националното разузнаване за ядрените възможности на Иран. Националната оценка е направена от всички американски разузнавателни агенции, включително ЦРУ. Според оценката „може да се каже с висока степен на увереност, че в есента на 2003г., Техеран е преустановил програмата си за ядрени оръжия....с известна сигурност може да се каже, че до средата на т.г. не я е възобновил, но не е известно дали сега разработва ядрени оръжия”. Това рязко противоречи на оценката на същите агенции за атомната бомба на иранците – през 2005 агенциите заявиха, че „с висока степен на увереност, може да се счита, че Иран сега е решен да разработи ядрени оръжия, въпреки международните си задължения и международния натиск...”
Разузнавателните агенции по обясними причини не посочват източниците на последната информация. Като се има предвид оценката на агенциите от 2003г. за оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин, човек може да усъмни в надеждността на днешните им източници в Иран. Но трябва да се каже, че американската оценка за ОМП в Ирак напълно съвпадна с мнението на западноевропейските тайни служби, които от средата на 90-те бяха убедени, че Саддам разработва такива оръжия. И така: преди две години разузнаването на САЩ е било сигурно, че Иран разработва ядрени оръжия, но днес експертите изобщо не са сигурни в това. Отново имаме „висока степен на увереност”, но със съвсем обратен знак. Такава разлика в оценката едва ли внушава доверие в разузнавателните служби".

Както се вижда, не може да се вярва напълно дори на разузнаването за ядрената програма. Повече няма да коментирам, освен да кажа, че според много хора, които знаят какво говорят, Иран е на около година от бомбата.
М.г. в кампанията Обама безумно каза, че ще преговаря пряко с Ахм. Макейн веднага го нападна, затова О. се извъртя и още по-глупаво каза, че Ахм. не бил фактор. Вярно е, че там има аятоласи, които са с огромна власт, но да се твърди, че Ахм. не отговаря за ВВС и ядрената програма е нелепо. Но ти папагалски повтаряш глупостите на О. от м.г. Днес има през избори в Иран. Целият свят се е втренчил и се надява Ахм да не бъде преизбран. Сигурно защото не е фактор, а? Джоунс е естествено гълъб, в което няма нищо лошо. Макнамара къщо беше гълъб. Може да си военен и пак да си гълъб, но не и хипи. Гейтс е по-особен случай - той работи кучешки покорно за противоположни власти. Това не пречи да е отличен професионалист, но покорността му пречи все пак.
Мисля, че си страхлив тъпак. Страх те е дори да си напишеш името. Като не се интересуваш какво мисля, защо пишеш в блога ми редовно? Не съм ти "драги".
цитирай
12. анонимен - Илко
12.06.2009 18:00
Драги, не може първо да се позоваваш на експертите и някакъв измислен от теб техен консенсус, а после като те уличат в лъжа да кажеш - "е, то никой не знае". Твоите супер-информирани източници (ако наистина съществуват, в което се съмнявам) може да им кажеш да пият една студена вода - май дори и Израел не смята че Иран имат програма за превръщане на урана в бомба. Проблем е обогатяването, а това както вече казах, е само първата стъпка.
Iran does not pose an imminent threat to the U.S. and is unlikely to do so for years, perhaps as long as a decade according to American intelligence estimates. There are numerous challenges - including mastering the nuclear fuel cycle - on the road to developing a nuclear weapon. Building a nuclear warhead and placing it on a suitable delivery vehicle, a process sometimes referred to as "weaponization," is a difficult endeavor requiring technologies Iran has not even started working on.
Върховният лидер на Иран (а не президента) има решаващия глас във военните афери.
"Джоунс е естествено гълъб" - за мен не е "естествено" един морски пехотинец да е "гълъб". Имаш ли някакви факти, доказателства, аргументи? Виждам че лъжата за военния бюджет я изостави (30 милиарда увеличение някак трудно минава за намаление).
Пиша ти защото човек не бива да оставя такива истерични плиткоумни демагози като теб да сеят лъжи.
цитирай
13. tull - Obama’s defense cuts will hurt ...
13.06.2009 01:51
Obama’s defense cuts will hurt naval readiness

By: Adm. Paul Rohrer
Special to The Examiner | 5/6/09 7:54 PM

President George W. Bush’s 2009 defense budget and supplemental spending on Iraq and Afghanistan came to $647 billion. Obama’s 2010 defense budget, together with his supplemental request to fund Iraq and Afghanistan, comes to $617 billion.
So, a straightforward comparison reveals that Obama is proposing $30 billion in defense cuts during a time of war. Through time, Obama appears to be orchestrating an eventual return to the days of Bill Clinton’s “hollowed out” military, when defense spending in the post-Cold War era declined from nearly 5 percent to 3 percent of GDP. For now, the immediate effects of the cuts are still very serious.
Obama proposes a $1.4 billion cut to land-based missile defense systems, and the timing could not be worse. North Korea has just tested a long-range ballistic missile.
Russia has just rebuffed Obama’s offer to drop U.S. plans to install missile defenses in Poland and Czech Republic, if Russia would put more pressure on Iran to dismantle its nuclear program. If this is not a sign of a lack of American resolve, what is?
Obama has also called for reducing the number of aircraft-carrier groups from 11 to 10, and proposed taking the Navy below the current 313-ship level. In reality, the cuts will go deeper.
Obama’s budget foregoes meaningful funding for F-18 Hornets and Super Hornets in favor of the yet to be delivered F-35, Joint Strike Fighter, which was originally designed to save costs by providing a single fighter-jet platform that could then be custom fit to serve the Air Force, Marines and Navy.
The reality is that GAO has recently reported what many people who follow defense programs already knew — that the JSF is years behind schedule and at a current cost of $400 billion, is 45 percent over budget. So far, the F-35’s lifetime program costs could well top $1 trillion, making it the most expensive single item in the history of Pentagon spending.
The delays are even worse. Even the most optimistic estimates say the Navy’s version of the JSF will not be operational for another six years, and this will create a shortfall in the Navy’s inventory of carrier-based fighter aircraft of 200 jets.
Since an aircraft carrier will typically carry about 50 fighter aircraft, that shortage is equivalent to taking four aircraft carriers out of service.
It’s far better to continue to provide our aircraft carriers with currently available F-18 Hornets than risk this kind of shortfall. As we saw during the recent standoff with Somali pirates who kidnapped American ship Capt. Richard Phillips, whenever there is trouble in the world, the Navy is certain to get the call.
The cuts don’t make sense. Pouring hundreds of billions more into the F-35 JSF program after it has gone way over budget and fallen way behind schedule is no way to enforce budget discipline in the Pentagon.
Let’s be clear: Any cut in the availability or readiness of our top fighter aircraft compromises the effectiveness of our carrier groups and safety of the sailors and Marines serving in them.
As a military man, I’ve never been fond of having 535 secretaries of defense. But given what Obama is proposing, it is imperative that Congress restores the critical combat readiness that is threatened by the Obama defense budget.

Retired Adm. Paul Rohrer served in the Navy for more than four decades, retiring as a rear admiral. He currently resides in McLean, Va.


Виждаш, че ти лъжеш - чети по-горе. Джоунс е гълъб, действията му го показват - той е на изключително важен пост в правителството на Обама, който се лигави с арабите, с Иран, с Куба, с Ортега, Чавес и кой ли не друг враг на Америка. Не е казал нищо, значи е гълъб. Писах по-горе, че аятоласите /Хаменей/ имат огромна власт, което не значи, че президента няма дума във външната и военната /ядрената/ политика. Отговорностите са разделени.Във връзка с изборите в Иран св. медии съобщават, че победителят ще бъде ключ в отношенията с Америка, най-вече с ядрените преговори. Т.е., президентската институция има важно значение в това отношение. Не разбираш ли, че мога да постна десетки мнения, че Иран сега е опасност, противоположно на твоя цитат?
Много си тъп. По-тъп, дори, отколкото страхлив. Страх те е дори да си напишеш името. Не съм ти "драги".
цитирай
14. анонимен - Илко
14.06.2009 18:15
Това ака не е демагогия, здраве му кажи. Бюджета на ДоД се увеличава с 30 милиарда, от 508 да 538, колкото предлагаше и Буш. Съкращението за което говори адмирала идва от намаляването на парите за Ирак - войските там са по-малко и подръжката им е по-евтина.
Обама се "лигави" с арабите??, с Куба??, Ортега?? - само показваш колко си изперкал. Мислиш че единствената сила е военната. Америка е велика страна, но не може да управлява света. Иран е опасност как по-точно - ще нападне Америка с несъществуващи ядрени оръжия?
цитирай
15. tull - budget
18.06.2009 09:31
http://www.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=35245
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967689
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930