Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2009 06:55 - Суперзвездата Обама
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 3780 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 15.05.2009 06:57



Този текст е публикуван в днешния брой на "Про-Анти".

http://www.pro-anti.net/actual/2231-05.html



СУПЕРЗВЕЗДАТА ОБАМА

Президентът на САЩ очевидно запазва статута си на суперзведта, който му беше даден от почти всички световни и американски медии. Тези медии, особено европейските, /както и почти всички български/ безкритично продължават да отразяват дейността на Обама. За европейските медии и мнозинството от западноевропейците Обама е любима свръхзвезда, защото при европейското си скорошно турне, той без колебание нападна собствената си страна. Не къде да е, а във Франция, президентът обвини родината си в „арогантност” и заяви, че САЩ с нищо не са  по-изключителни от другите страни. Това, естествено е райска музика за западноевропейците, които, не е тайна, не обичат много голямата държава отвъд океана. Антиамериканските чувства на европейците са крайно ирационални – например непосредствено преди войната в Ирак, мнозинството считаха, че САЩ са по-опасни за световния мир, отколкото Иран и Северна Корея!

В Европа Обама изрови вехтата идея за от студената война за безядрен свят и предложи на Русия нов договор за намаляване на оръжията. Руснаците бяха възхитени, защото Обама възвърна значимостта им, както и поради нежеланието на президента да продължи проекта на предшественика си за ядрен щит над Полша и Чехия. Обама най-вероятно ще прекрати този проект, против който руснаците категорично се противопоставят и така ще направи неоценима услуга на Кремъл.

Външнополитическата доктрина на Обама е вече очертана – той счита, че ако постоянно се извинява за миналите „прегрешения” на Америка и протегне приятелска ръка на хора като братя Кастро, Чавес и Ахмадинеджад, те ще отговорят по същия начин. Но Ф. Кастро, вече само като блогър, разкритикува недостатъчните мерки на Обама за подобряване на отношенията с Куба, иранският президент обяви, че продължава ядрената си програма и остро атакува американския съюзник Израел на международната среща за расизма в Женева.

След европейското триумфално турне, на конференция в Карибите, Обама се ръкува топло с президента на Венецуела, нарече го amigo  и прие от него като подарък яростната антиамериканска книга Open Veins of Latin America. След това спокойно изслуша гневната антиамериканска тирада на комунистическия ръководител на Никарагуа Даниел Ортега и само отбеляза, че е бил в крехка възраст, по времето на греховете, извършени от Америка, според Ортега. После президентката на Аржентина, Кристина Киршнер трогателно и ненужно утеши Обама с думите, че „това в никакъв случай не е насочено против вас”. А против кого е насочено? За каква американска арогантност говори Обама пред доволните французи/европейци? Не е трудно да се досетим кой е мишената – Джордж Буш. За съжаление Барак Обама не разбира, че като напада предишния президент, който беше убедително преизбран и позволява чужди държавни глави непряко да го нападат, унижава и напада родината си.

Сякаш това не беше достатъчно и преди дни президентът се подчини на крайната левица в партията си, като разсекрети четири паметни записки на Министерството на правосъдието от времето на Буш.  В записките подробно се описват 14 „улеснени техники на разпит” на заподозрени терористи в лагера в Гуантанамо, като лишаване от сън, поставяне в кутия (confinement box) и симулиране на удавяне (waterboarding). „Улеснените техники”, т.е. изтезания били утвърдени от правителството на Буш в 2002г. и прекратени в 2005г. Основният аргумент на президента за това действие бе, че изтезанията са навредили на репутацията на Америка в света. Несъмнено това е сериозен аргумент. Изборът между  изтезания и информация, получена в резултат на тези изтезания,  спасила живота на неизброим брой хора е действително тежка морална дилема. Но всички световни критици на този начин на разпити не разбират, че те бяха проведени в резултат на необикновено събитие – 11 септември 2001г., което изискваше необикновен отговор. Не е ясно как биха реагирали критиците, ако 11 септември се беше случил в техните страни. Трябва да се знае, че само около 30 от хилядите задържани в Гуантанамо са били изтезавани и нито един от тях не е бил осакатен или е загубил живота си в резултат на изтезанията. Обама оправда решението си, че „улеснените техники” не допринесли за безопасността на американците. Това не е вярно и доказателството се съдържа в самите паметни записки, в които са записани и резултатите от разпитите. Но Обама и хората му предвидливо разсекретиха само начините на разпити, но не и резултатите. Според източници на ЦРУ, обаче, разпитите на видния член на Ал Кайда, Абу Зубайда и на организаторът на 11 септември Халид Шейх Мохамед, са предотвратили „втора вълна” от терористични атаки срещу САЩ. Според източниците Халид Мохамед първоначално отказвал да отговаря на въпроси и само повтарял „скоро ще разберете какво ще се случи”. Терористът, обаче, дал подробна информация за нападенията, след като бил подложен повече от 100 пъти на waterboarding. Критиците на изтезанията твърдят, че затворниците биха казали всичко, за да избегнат мъченията. Но според разсекретените записки Абу Зубайда казал: „братята, които са пленени и измъчвани имат позволението на Аллах да дават информация, когато решат, че са стигнали психологическата и физическа граница на търпимост”.

Четири скорошни директори на ЦРУ, Джон Дойч, Джордж Тенет, Портър Гос и Майкъл Хейдън остро разкритикуваха разсекретяването на записките. Дори назначеният от Обама директор на ЦРУ, Леон Панета изрази съмнение в решението на президента. Безспорно това решение застрашава сигурността на САЩ, защото сега терористите вече знаят точната граница, която не може да бъде прекрачвана от служителите по сигурността при разпитите на задържаните им събратя. Най-вероятно  терористите, за които дори собствения им живот е без стойност,  ще посрещнат благородството на американския президент с присмех и презрение.

Отначало Обама заяви, че авторите на паметните записки и офицерите, извършвали разпитите няма да бъдат преследвани. После, обаче, явно под натиска на лявото крило на Демократическата партия, съобщи, че решение за това ще бъде взето от министъра на правосъдието Ерик Холдър, известен с крайно левите се убеждения. В резултат вероятно ще бъде създадена конгресна комисия, която ще разследва „престъпленията” на служителите на Буш. Това ще бъде начало на безкрайно обвинения и контраобвинения и на допълнително разделение на нацията, което ще деморализира служителите по сигурността и още повече ще отслаби защитата на Америка.

Вече се навършиха 100 дни от управлението на американския президент. Одобрението му е високо – около 60%, с неодобрение – около 30%. /Одобрението на Буш в началото на първия му мандат беше същото/. Трябва да се подчертае, че държавният глава е най-разделителната фигура от десетилетия в американската политика – 88% от демократите го одобряват, но само 27% от републиканците правят същото.

 Обама иска  радикално да промени Америка по любимия си икономически модел на силно регулираните  западноевропейски социалдемокрации. Това е колосално намерение и е извънредно трудно да бъде приложено точно в Америка – земята на най-свободния пазар и капитализъм. Затова изобщо не е сигурно дали ще успее. Но Обама поне би трябвало вече да разбере, че звездната му предизборна кампания, отразена с обич и преклонение от почти всички  световни и български медии,  отдавна свърши и сега на раменете му лежи най-тежкия кръст – управлението на най-великата  страна на планетата.

 

 

 

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Фиксацията
16.05.2009 19:20
на Огнян Дъскарев към Обама продължава със сила. Успех, Оги, продължавай да лаеш. Може и някой да ти обърне внимание.
цитирай
2. анонимен - Стефан Ацев
19.05.2009 19:17
Защо си анонимен? Анонимни са само комунистите когато мародерстват.
Благодаря Ви г-н Дъскарев за точните и коректни есета на тема Америка. За съжаление колкото и де се различават социалистите от Европа и САЩ сугурно липсата на идея (Маркс се провали, Ленин ще го погребват) ги прави много близки. Единствено свободния пазар и абсолютно доброволните взаимоотношения в него са бъдещето на света.
цитирай
3. tull - Г-н
21.05.2009 06:36
Ацев, съгласен съм с вас.Блгодаря ви за добрите думи.
Бъдете здрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1966129
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930