Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2009 07:40 - Аплодисменти за Обама
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 3981 Коментари: 3 Гласове:
0



Този текст е публикуван в днешния брой на "Седем":

 

АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ОБАМА

Президентът на САЩ успешно участва в извънредно важната среща на Г-20 в Лондон, после успешно участва в юбилейната среща на НАТО, след това триумфално се появи в Прага. Навсякъде беше съпровождан от обожателски медии и журналисти, които упорито описваха изявите на президента като нескончаем низ от исторически успехи. Всъщност Обама беше примирителен и отстъпчив във всички срещи със световните ръководители и им каза, това, което те искаха да чуят. Президентът доказа отново, че може да работи гладко и продуктивно с чужденците. Но на каква цена? Първо той се отказа от искането си за по-голямо наливане на държавни средства в икономиките от ЕС като начин за борба с кризата и прие модела на Германия и Франция за противодействие на глобалната рецесия – по-разширен държавен контрол върху икономиката и финансите. За разлика от Обама ръководителите на двете страни никак не бяха примирителни. Саркози твърдо заяви, че искането му за държавен контрол върху икономиката „не подлежи на преговори”, а Меркел отхвърли всякаква възможност за преговори със САЩ по този въпрос с думите „за това няма да се пазарим”. И Обама съвсем естествено се огъна и отстъпи.  Съмнително е че и двата модела ще  помогнат с нещо на световната икономика и само близкото бъдеше ще покаже дали Г-20 са взели правилното решение.

Президентът, обаче, направи и стратегически отстъпки на Русия. Според много наблюдатели ядрените въоръжения на Кремъл са остарели и в лошо състояние. /Вероятно поради тази причина на17 март т.г. Медведев съобщи, че Русия изцяло ще се превъоръжи/. Въпреки това, в призрачно напомняне за Студената война, Обама се съгласи на усилени преговори с Кремъл за сключване на нов договор за ограничавае на ядрените оръжия START. Руснаците са възхитени и изключително доволни, защото така отново придобиват значението на световна сила, с която Америка трябва да се съобразява. В същото време по най-важния външнополитически проблем –ядрената програма на Иран, Обама не успя да измъкне нищо от Медведев, освен мъгляви декларации за въздържаност. Руснаците са главният доставчик на ядрени технологии за режима на моллите, който най-вероятно до края на годината ще се снабди с атомни бомби. Това ще постави в извънредно трудно положение САЩ и Израел в Близкия изток. За ядрения щит над Полша и Чехия Обама е все така колеблив и неясен. Той вече даде твърди сигнали, че е готов да се откаже от проекта в замяна на  руска помощ против иранската атомна бомба. Досега тази тактика не даде абсолютно никакъв резултат и беше отхвърлена от руските ръководители, които са категорично против щита. Обама не може да не разбира, че ако и за това отстъпи пред руснаците, резултатът ще бъде увеличение на проруските настроения  в Полша и Чехия, ускорено разработване на иранската атомна бомба и естествено засилен кремълски апетит за нови стратегически отстъпки. Може би поради това, на 5 април т.г. той каза в Прага, че не се е отказал окончателно от противоракетната отбрана над двете страни.

По другия важен външнополически въпрос, Афганистан, Обама също не постигна почти нищо. Във връзка с рязкото влошаване на положението там, президентът взе правилното решение да изпрати още 21 000 души /17 хил. войници и 4 хил.военни съветници/, както и да продължи ударите с безпилотни самолети по бази на терористите в граничните райони с Пакистан. Обама многократно призова европейските съюзници от НАТО да изпратят още войски. Но на юбилейната среща на НАТО президентът получи обещание само за още 5 000 души, от които 3000  охранители /временни/  на скорошните президентски избори в Афганистан и 2000 военни съветници за афганистанската армия. Въпреки рязкото влошаване на сигурността в Афганистан, НАТО отказа да изпрати дори един редови войник на помощ на американците и англичаните, които имат най-много войски там! Сред фанфарите на натовския юбилей, заради газовата топлина в европейските домове и в името на добрите отношения с Русия, Кремъл получи чудесен подарък – Украйна и Грузия остават вън от военната организация.

Сега на власт в Израел идва силно дясно правителство с безкомпромисна решимост против тероризма. През юни т.г. в Иран ще има президентски избори, които със сигурност ще бъдат спечелени от сегашния президент. Ахмадинеджад многократно потвърди, че ще продължи иранската ядрена програма и е подкрепян от върховния духовен ръководител Али Хаменей. Президентът многократно заплаши с унищожение Израел и засили подкрепата за терористичните групи Хизбула и Хамас, които са яростни врагове на еврейската държава. Ако преизбраният Ахмадинеджад се сдобие скоро с атомна бомба, израелците ще направят всичко възможно, за да го спрат. 

Миналата седмица израелските власти огласиха подробности за последната тайна акция през януари т.г. – унищожението на конвой с оръжия в Судан. Конвоят бил унищожен от израелски бомбардировачи F-16, след което изтребители F-15 поразили цели в други части на Судан. Самолетите, които били заредени с гориво във въздуха, изминали 1750 мили от Израел до Судан и обратно. Разстоянието от Израел до Натанц, главния ирански център за обогатяване на уран е 900 мили в една посока.

Тук трябва да се отбележи, че сунитските арабски страни от Персийския залив се страхуват от иранския фанатичен шиитски режим, евентуално въоръжен с атомни бомби. /Иран отдавна има претенции за регионална сила/. Със сигурност сунитските страни се страхуват повече от иранската атомна бомба, отколкото от израелската. /Израел също разполага с атомно оръжие/.

Ако Иран придобие скоро атомна бомба, положението в Близкия изток ще стане неудържимо. И тогава само един човек ще бъде пречка или решение – Барак Обама.  

В края на пресконференцията на американският президент на срещата на Г-20 се случи нещо крайно необичайно. Огромен брой световни журналисти направиха това, което журналистите никога не правят за политиците – станаха на крака и дълго и възторжено аплодираха Обама. На местата си, без да аплодират останаха само неколцина кореспонденти на десни американски медии. /Можем ли изобщо да си представим такова отношение към Джордж Буш!/ Ръкопляскащите журналисти и пригласящите им европейци очевидно знаят  защо толкова много харесват президента. Но защо десните американски журналисти отказаха да аплодират Обама? Може би защото не защитава интересите на Америка?

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparhawk - според мен
09.04.2009 09:28
няма да има мир в Израел, докато палестинците не си получат своя държавица. Израелците не си дават от земята, защото я имат за свещена. В това отношение за жалост те напомнят малко на ислямските фундаменталисти, но това е нормално - фанатизма се подхранва един с друг. Що се отнася до отношенията САЩ и ЕС, вероятно Обама вярва, че европейският модел може да доведе до по-добри резултати.
цитирай
2. анонимен - Абсолютно тъпа статия
10.04.2009 19:16
Обама се опитва да поправи ужасното наследство на Буш. Не е ясно дали ще успее засега, но поне прави опити. Дъскарев е ултра десен сектант и с него не може да се спори. За себе си той е винаги прав.
цитирай
3. анонимен - Серго
12.04.2009 16:58
Поредната абсолютно точна и вярна статия на Огнян Дъскарев, за коего го поздравявам. Медиите, слугуващи на Обама /американски, европейски и български/ думичка не казват за следното:
1/ Бюджетът на Обама за 2009-10 е най-големия след Втората св война - 3.6 трилиона долара. Това е най-огромното държавно харчене, което се помни в Америка от десетилетия. Обама ще вземе тези пари от:
-драсктично увеличаване на данъците не само на богатите 5% и на всички, които правят повече от 250 хил. долара годишно. Той ще бръкне дълбоко в джоба на всички, които изкарват повеме от 100 хил. долара годишно. Т.е. Обама ще удари цялата средна и под-средна класа на Америка. Мислете сами какви ще бъдат последствията.
2/ Ще вземе назаем стотици милиарди от Китай и Япония, но главно от Китай. Вече е започнал преговори с Китай и само лихвите за заемите ще бъдат около 350 млрд долара!
3/ Обама вече пусна печатницата за пари - Феда усилено бълва милиарди долари.
Последствията ще бъдат:
1/ Заробване на поколения напред, заради високите данъци и гиганското увеличение на нациолнаия дълг
2/ Висока инфлация и продължаване на кризата
Няма съмнение, че Америка ще преживее този мащабен некадърник, защото със сигурност няма да бъде преизбран. Това е хубавата новина.
Но следващите четири години ще бъдат тежки, тъй като Обама изключително много ще навреди на Америка. Чакайте и ще видите какво ще се случи в следващите месеци,най-много година.
За безумията на Обама във външната политика, за хулите, с които обсипа собствената си страна, за да се хареса на европейците, турците,руснаците и иранците не мисе говори. Впрочем Дъскарев е описал това отлично по-горе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1966060
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930