Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2009 09:08 - Неудобната истина
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 6655 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2009 09:12


Този текст е публикуван в днешния брой на "Монитор".

НЕУДОБНАТА  ИСТИНА

На 9 март т.г.  във в. „Монитор” Илия Троянов, немски писател от български произход твърди, че на Вацлав Клаус, президент на Чехия, „навсякъде по света хората се смеят за това мнение [мнението на Клаус, че глобалното затопляне е силно преувеличено и че не се причинява от хората], за което няма никакви доказателства, нито научна общност, която да го поддържа”.  Подигравателният тон на г-н Троянов е добър пример за позицията на поддръжниците на човешкия принос за световното затопляне /затоплистите/. Неизвестно защо затоплистите не приемат позиция, различна от тяхната и агресивно нападат несъгласните.

Бих искал да съобщя на г-н Троянов, че греши. Вярно е, че повечето от учените поддържат затоплистката теза, но сега стотици учени са на обратното мнение. Например известните климатолози Richard Lindzen (MIT),  Steve McIntyre /компютърен специалист/,( поддържа сайта Climate Audit),  Howard Hayden (University of Connecticut), Anthony Watts ( поддържа сайта Watts Up With That). Известният датски климатолог Bjorn Lomborg се противопоставя на Договора от Киото, защото счита, че намаляването на въглеродния двуокис ще струва много скъпо на хората. Хабибуло Абдусаматов от обсерваторията „Пулково” в Санкт Петербург и българският учен Борис Комитов от Института по астрономия при БАН. считат, че глобалното затопляне се причинява не от хората, а от промени в Слънцето. Същото се твърди в доклади от 2004г. на Института „Макс Планк” /Германия/ и на Астрономическия институт в Цюрих. През март 2008г. повече от 500 световни учени, икономисти, политици се събраха в Ню Йорк и издадоха „Декларацията от Манхатън”, озаглавена „Световното затопляне не е световна криза”.

Затоплистите разсеяно не обръщат внимане на основния факт, който разбива теорията им – за последните сто години общата температура на Земята се е повишила с 0.3 – 0.6 градуса по Целзий. Последната най-топла година е била 1998г. – от тогава глобалните температури постоянно намаляват. В ново изследване, климатолозите от University of Wisconsin,  Kyle Swanson и Anastios Tsonis твърдят, че 2008г. е била най-студената от последното десетилетие. Действително, в края на миналата година зимата завладя необичайни места – в Ню Орлийнс, Лас Вегас, Алабама и Джорджия валя сняг. На 25 декември м.г. всички канадски провинции се радваха на снежна Коледа, за първи път от 37 години. В началото на март т.г. сателитите показаха рядко природно явление  – три от Големите езера в Северна Америка – Ери, Супириър и Хурон замръзнаха!  Най-смешното, обаче се случи във Вашингтон на 2 март т.г. Няколко хиляди затоплисти се събраха там, за да протестират против причинителите на затоплянето. Внезапно забушува снежна буря, температурите рязко паднаха и охладените затоплисти бързо трябваше да се приберат в къщи.

В началото на април 2008г., National Climatic Data Center на САЩ съобщи, че снежната покривка през януари същата година в Евразия е била най-голямата, откакто се извършват изследвания. Това съобщение беше потвърдено от сайта Climаte Audit, според който температурите през март м.г. са били най-ниските от 30 години. Steve McIntyre, който поддържа сайта, преди време доказа, че прочутата графика Hockey Stick, иконата на затоплистите е невярна и заблуждаваща. Според графиката днешните температури били най-високи от 1000 години.

Любима тема на затоплистите и техния лидер Ал Гор е топенето на ледовете, което щяло да повдигне до катастрофални нива океаните. Но според научния сайт Cryosphere Today до март 2008г. ледената покривка в Арктика се е увеличила на 14 млн.кв.км и край Беринговия проток и Аляска е най-голямата, откакто се извършват изследвания. Според този сайт ледената покривка и в Антарктика също е най-голямата, откакто се извършват изследвания – с 30% повече от обичайното. На 1 януари т.г. блогът за наука Daily Tech писа, че „увеличението на морския лед е най-бързата наблюдавана промяна от 1979г., когато започва събирането на сателитни данни”. Според блога, количеството на морския лед в света в края на 2008г. е „близо или малко по-ниско от нивото в 1979г”. За това съобщение Daily Tech се позова на Arctic Climate Research Center към University of Illinois. Сякаш това не беше достатъчно и на 18 февруари т.г. американският  National Snow and Ice Data Center обяви че поради сателитна грешка, неправилно е намалил размера на леда в Арктика с 500 хил. квадратни километра. /Това е площта приблизително на Испания/.

В началото на май 2008г. NASA съобщи нещо изключително важно. Огромно, бавно течение в Тихия океан, известно като Pacific Decadal Oscilation (PDO) внезапно навлезе в студената си фаза. Най-вероятно това е причина за двете последни студени зими.

С голяма  изненада прочетох как медии, религиозно поддържащи затоплистката теория отразяват горните факти: „голямото застудяване на планетата се счита за неизбежно” /”Ню Йорк таймс”/, „тенденцията към застудяване може да ни върне към нова ледникова епоха” /сп. „Тайм”/, „Светът върви към застудяване” /заглавие на корицата на „Нюзуик”/. Колко странно! Но след внимателно вглеждане открих, че първият цитат е от 21 май 1975г., вторият от 14 септември 1974г., третият – от 28 април 1975г. Шегувам се, разбира се. Само искам да припомня, че през 70-те световната научна мисъл убедено и обединено  твърдеше, че настъпва нова ледникова епоха. А днес твърди точно обратното. Явно днешните затоплисти преди години са били охладители.

Поддръжниците на световното затопляне небрежно пропускат факта, че въглеродният  двуокис над планетата е само 0.038% от атмосферата и само 3% от двуокиса е дело на хората. Според Dr. William Happer, професор по физика от Princeton University сегашното ниво на въглеродния двуокис е несравнимо по-малко от минали геологически епохи, когато не е имало индустрия, която да го произвежда. Водната пара, която е почти 100% с естествен произход, допринася за около 95% от парниковия ефект.Останалите 5% са резултат от атмосферни парникови газове – въглероден двуокис, метан, азотен окис. В света има около 100 големи действащи вулкани. Всяко едно голямо, няколкодневно изригване изхвърля в атмосферата повече вредни газове от всички промишлени предприятия на земята за една година.

 

Новата вяра, религията на глобалното затопляне беше прегърната от милиони хора и бушува като ураган от години. Освен, че е религия, затоплянето е и огромна индустрия, платена от данъкоплатците – стотици институти с легиони климатолози, десетки конференции, гигантски суми, изхарчени за намаляване на въглеродния двуокис, за биогорива и „зелено” законодателство. От скоро затоплистите имат мощен съюзник – президента на САЩ. Идеите му за преминаване към зелена енергия и намаляване на емисиите на СО2 ще навредят на американската икономика и без това ранена от глобалната икономическа криза.

 

Световното затопляне, доколкото го има, вероятно се дължи на междинен климатичен цикъл и хората нямат почти нищо общо с това. Такива цикли е имало през последните десет века. Преди хиляда години викингите били привлечени от зелените поля и лозя на слънчева Гренландия /Зелена земя/. През XIV век викингите били принудени да напуснат Зелената земя, защото настъпило застудяване, продължило около пет века, известно като Малък ледников период. На всеки 11 хиляди години планетата става пленник на ледникова епоха. Сега сме точно на такова разстояние от последната ледникова епоха.

 

Хората си въобразяват, че управляват планетата, но не знаят какво точно има в недрата и. Те не могат да лекуват една страшна болест, погубваща ги с милиони, на която не искам да споменавам името и която се разпространява като корени и буци в тялото. Хората  не познават дори напълно свойствата на това, което се нарича високоорганизирана материя и което носят на раменете си. Да твърдим, че те могат да променят климата е все едно да обвиняваме мухата, че е ухапала смъртоносно слон.

 

 Ал Гор в книгата си „Неудобната истина” „доказва” че глобалното затопляне е апокалиптичен проблем и хората са виновни за това. Но милиардите слаби и уязвими създания, пъплещи по лицето на света, умиращи с хиляди от глад и болести всеки ден, не подозират че има световно затопляне и че те дори могат да променят климата.

 

Именно това е неудобната истина. 

http://www.monitor.bg/article?id=191261

 

 



Тагове:   Неудобната,


Гласувай:
0



1. sparhawk - 90%
12.03.2009 12:32
от учените поддържат темата за глобалното затопляне и макар това само по себе си да не значи нищо, факт е, че има сериозни климатични промени, които избухват като урагани и страховити приливни вълни, като случилите се в Индонезия. Разбира се, възможно е това да са случайност, а последната зима ми дава надежда, че "затоплистите" грешат, но какъв е шанса за това?
Освен това има и друг проблем. Дори глобалното затопляне да е мит, замърсяването не е. Замърсяването е съвсем реално. Въздуха тъне в смог, моретата се окисляват, рибите умират. Дори и без затопляне замърсяването е достатъчно голям проблем и може да превърне горите в пустини, да избие рибата в морето, да ни изтрови, да предизвика бум на редица заболявания, нови, ужасяващо познати или пък вече забравени. Така, че парите, които се дават за екология никога не са хвърлени на вятъра, а замърсяването трябва да бъде ограничено, дори да не носи със себе си затопляне. Ако стане студено, но е мръсно, пак няма да е красиво, нали така? Също така аз вярвам, че хората имат отговорност да защитят биологичното разнообразие и редките животински видове на земята, от които продължаваме да избиваме много заради глезотии като скъпи кожи, куфари и чанти или от предрасъдъци.
Аз знам, че в Републиканската партия има една позиция, продиктувана от Религиозната десница - че няма смисъл да се грижим за планетата, тъй като Христос ни я е дал да се разпореждаме с нея и ще ни пази до Съдния ден, а пък тогава вече няма да има значение в какво състояние е земята. Дори да не отхвърлим тази теза като ретроградна и оскърбителна за ума на хората, тя е абсолютно несъстоятелна, тъй като не издържа на най-проста аналогия. Когато даваме апартаменти на циганите в Столипиново и те ги изгорят и разкъртят, ние ли сме виновни или те? Когато се построи нова чиста спирка и хулиганите дебили я омацат с нецензурни послания, общината ли е и виновна, или дебилите? Ако ние разрушим Земята, Бог ли не ни я е опазил, или ние самите?
Не искам да съм в ролята на дебил нито пред Бога, нито пред Природата. Затова сме длъжни да помогнем на земята колкото можем, без да мислим дали идва Съдния ден или пък някой гигантски астероид. И дали планетата става топла и мръсна или пък само мръсна...
цитирай
2. gantree - @ sparhawk
12.03.2009 12:57
Ти наистина ли си мислиш, че ние можем "да разрушим Земята"?
Съвсем отделен е въпросът, че няма нищо несъстоятелно в твърдението, че ние се разпореждаме със Земята по волята Божия. Това твърдение е вярно, и ти самият си живото доказателство за това.
цитирай
3. sparhawk - Да
12.03.2009 13:31
Gantree, напълно вярвам, че е хората са в състояние да унищожат биосферата на планетата Земя. Що се отнася до остатъка от поста ти и при приемането на това, според мен с нищо не променя отговорността на хората за здравето на планетата и нейните обитатели. Ако ти смяташ, че ние нямаме отговорност пред планетата, трябва да избиваме животните и да разхищаваме ресурсите и, защото така тълкуваш някакъв пасаж от религиозна книга - изобщо не съм съгласен и няма нищо чудно, че милиони хора по света също не са съгласни.
цитирай
4. gantree - :))
12.03.2009 15:26
Е, щом си решил да се изправяш заедно с "милионите хора" зад гърба ти срещу казаното от мен, аз предпочитам да се оттегля. Преди това само ще ти напомня, че "избиването" на животни и "разхищаването" на ресурси са най-обикновени, напълно нормални и ежедневни човешки занимания още от пукването на сутрешната зора.
цитирай
5. sparhawk - Разбира се
12.03.2009 15:46
Такъв е и закона на природата - едни видове изяждат други. Важното е да не се изяде всичко. Така, че ако очакваш да почна да агитирам за вегетарианство до дупка и това всички да карат "колелета", както се изразява Стоичков, ще те разочаровам. Но съм твърдо против унищожаването на редки и невероятни животински видове, част от неизразимото богатство на нашата планета, както и от превръщането на същата такава в бунище.
Поздрави!
цитирай
6. gantree - @ sparhawk
12.03.2009 18:50
Няма такова нещо, това са измислици. Няма такива "закони на природата". Излизаме от темата на автора тук, затова ще ти отговоря не със свои думи, а с един кратък цитат от К.С.Луис за "законите на природата": - "... в цялата история на вселената законите на природата никога не са предизвикали нито едно събитие."
цитирай
7. tull - Sparhawk
12.03.2009 19:24
учените-затоплисти са по-малко от 80% сега. Последните две години затоплистите понесоха тежки удари, главно заради двете студени зими. Сега само около 30% от американците считат, че "зелената" енергия и затоплянето са важни. Възобновяемите енергии /вятър, слънце/ са страшно скъпи - тока ще струва 7-8 повече, произведен от тях. Именно такива енергии Обама иска да въвежда. Намерението му да ограничи емисиите на СО2 тежко ще навреди на икономиката. Изходът е атомната енергия, която е с пъти по-евтина от възобновяемата. Но там трябва категорично атомната енергия да бъде обезопасена. Не знам за такова крило в релиогиозната десница, която явно ненавиждате. Напротив, сега, много от вярващите американци са еколози и затоплисти, защото считат, че хората не трябва да развалят Божия свят. Естествено, че природата трябва да се пази и че огромното замърсяване е факт. За това прочетете предното мнение "България през март". Но не замърсяването на хората причинява затоплянето, доколкото го има. Вълните цунами, които погубиха около 140 хил. души в Индонезия около Коледа 2004г. бяха причинени от страшно подводно земетресение, което няма нищо общо със затоплянето, доколкото го има.
Поздрави
цитирай
8. tull - Ган,
12.03.2009 20:16
привет от една незатоплена, планинска вечер. Не е добре да се вярва на затоплянето в такива случаи.
цитирай
9. sparhawk - Tull
12.03.2009 21:31
Благодаря за изчерпателния отговор. Мнението ми за религиозната десница съм си го установил от прочетени от мен материали, някои от които може да видите в сайта TheocracyWatch. Иначе и аз мисля, че "хората не трябва да развалят Божия свят". Аз лично се надявам учените да успеят да направят двигател, движещ се с водород, като това според мен ще елиминира затоплянето.
Gantree, аз лично не считам годините си учене по физика за изгубени, макар да не бях много прилежен и вярвам в законите на природата :) Луис е добър автор.
Поздрави :)
цитирай
10. анонимен - Сириус-В
12.03.2009 21:32
Вече не се говори за глобално затопляне - и последните наивници разбраха, че такова нещо няма. Сега се говори за "климатични промени". Целта, разбира се е същата - власт, власт, власт и власт! Вся власть! Световна власт, която да обуздае порива на свободните хора за просперитет, като дискредитира единствената икономическа система, водеща до него - капитализма.

А Затоплистите са вече съвсем малък процент, и това са освен гьон-сурати, и такива невежи глупаци, като Sparhawk по-горе. Хора които без да мислят, повтарят като папагали наукообразни безсмислици. Какво казва той - "Въздуха тъне в смог, моретата се окисляват, рибите умират" Моретата се състоят от вода, а водата е водороден окис, за сведение. Замърсяването на въздуха със серни окиси, които причиняват киселинните дъждове, около големите струпвания на хора -градовете - се причиняват от изкопаемите горива и основно от изгарянето на въглища - решението е атомната енергия, но кой-знае защо, дирижирано движение против нея се вихри от години, и фактически спря развитието и техническия прогрес в ядрените технологии.
цитирай
11. sparhawk - сириус
12.03.2009 22:38
не вярвам всички учени, които подкрепят тезата за затоплянето, да са невежи гьон-сурати. Същото може да се каже и за малцинството учени против затоплянето - че подкрепяли големите монополи и така нататък. Аз лично предпочитам да мисля за научния спор. Дори да сте прав обаче, сравнете коментара си с този на г-н Дъскарев. По същество имате една и съща теза, но докато той я изказва възпитано, вие по удивителен начин пръднахте през клавиатурата.
Поздрави.
цитирай
12. анонимен - Дъскарев
13.03.2009 13:34
ти откога вече разбираш и от климатология? Раздаваш оценки, мнения навсякъде, без нищо да разбираш. Кажи климатолог ли си?
цитирай
13. tull - Не не съм
15.03.2009 08:15
климатолог, както не са климатолози почти всички журналисти в света, пишещи за затоплянето. Както почти всички журналисти в света, пишещи за икономика. И пр.
цитирай
14. анонимен - CO2
11.07.2009 16:17
А пък според г-жа /др./ Меглена Кунева-Пръмова въглеродният диоксид е отровен газ. И от 7-8 кандидати за евродепутати никой не я осведоми, че в момента издиша точно този газ. И че с него се газират всички безалкохолни, а растенията го използват във фотосинтезата. Ужас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1962839
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930