Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 20:53 - Съмишленици/Трагичен герой?
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 4005 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 07:30


Тези текстове са публикувани в днешния брой на "Седем"

Съмишленици

 

В предишния брой на „Седем” г-жа Галина Георгиева съобщава за изключително важно събитие – панорама на филми от Близкия  изток, наречена „Цветята на Корана”. Авторката пише, че режисьорите от тази част на света „днес предлагат теми, визия и смисъл, каквито отдавна и като че ли никога не сме срещали”. След това любопитно изявление, г-жа Георгиева изброява трима световно известни кинотитани от Близкия Изток и съвсем естествено започва аргументирано да критикува Холивуд, защото не произвежда филми против войната в Ирак. Изглежда, че това е главното и разочарование от американското кино. Но тя греши и бързам да я зарадвам – ето няколко американски ленти против войната в Ирак:

 

-         Redacted – филм на Брайън де Палма, в който той клевети американската армия. Филмът, разбира се беше награден с наградата за най-добър режисьор на кинофестивала във Венеция /2007/. Стара Европа не обича американската армия, може би защото я  освободи от нацистите.

 

-         In the Valley of  Еlah – филм на Пол Хагис, в който той клевети американската армия

 

-         Home of the Brave – филм на Ървин Уинклър, в който лъжливо се описват действията на американската армия в Ирак

 

-         Lions for Lambs – филм на Робърт Редфорд, в който той клевети американската армия

 

Както се вижда в антивоенните филми има известно еднообразие, но се надявам, че г-жа Георгиева ще ги хареса. Бих и препоръчал и два филма, които не са против войната в Ирак, но за сметка на това в тях се клевети американската политика в Близкия изток – Rendition /реж. Гевин Худ/ и Syriana /реж. Джордж Клуни/. Както и филмът на Оливър Стоун, W, в който пък се клевети Джордж Буш.

 

За разнообразие бих препоръчал и една пиеса, която се казва Fallujah и се играе от 2007г. в Old Truman Theatre в Лондон. В пиесата не се разказва за четиримата американци, служители на фирма за сигурност във Фалуджа, които бяха убити и разкъсаните им тела, влачени с дни из града. В пиесата, както може да се очаква се клевети американската армия, която освободи Фалуджа от терористите.

 

Все пак г-жа Георгиева съобщава и една добра новина за Холивуд – там са произведени достатъчно филми против войната във Виетнам. Бих искал да я информирам, че на тези филми много се радваха БКП и КПСС и тъй като американската армия се изтегли от Югоизточна Азия, комунистите избиха милиони хора във Виетнам, Камбоджа и Лаос.

 

 Г-жа Георгиева критикува„сетивната еротика и оголената чувственост” на холивудските филми, но не се смущава, че организаторът на панорамата от Близкия Изток, както тя пише, е организатор и на фестивал на еротични филми в 2008г. Бих казал също и че има известно противоречие между организатор на еротичен кинофестивал и „Цветята на Корана”.

 

Тъй като вече г-жа Георгиева знае, че има американски филми против войната в Ирак, предполагам, че вече няма да критикува Холивуд, защото холивудците и тя са съмишленици. А, иначе, не по-малко от 70% от холивудското производство е марципан и плява, които се редуват със злобни антиамерикански филми.

 

Но защо ли си мисля, че филмите от Близкия изток ще се прожектират в празни салони? А, да защото у нас има съвсем малко „останали ценители на киното като изкуство”. Като г-жа Галина Георгиева.  

Приятно гледане. 


ТРАГИЧЕН ГЕРОЙ?

Джордж Буш напусна президентството с много нисък рейтинг. С подобно неодобрение Труман и Никсън са напуснали Белия дом.  Труман, обаче, вече е реабилитиран изцяло, а Никсън - донякъде. От години критиката срещу Буш е световен спорт - на скучаещи домакини, леви журналисти, общественици;  омраза - на ислямски терористи, леви американски/европейски/балкански интелигенти; презрение - на действащи леви политици, като Барак Обама.

Но, последното продължи само в предизборната кампания на встъпилия в длъжност президент на САЩ, когато той често и пренебрежително нападаше Буш.

Буш съвсем скоро може да бъде реабилитиран. За това бяха предприети сериозни стъпки от най-високото място. Обама вече назначи за министър на отбраната Робърт Гейтс, който изпълняваше тази длъжност от  декември 2006г.в правителството на Буш. Това е изумително решение, с което Обама каза на света, че войната в Ирак не е грешка, иначе не би преназначил точно военния министър на бившия президент. В Демократическата партия има достатъчно подготвени военни специалисти, но той избра именно Гейтс. Преназначението означава и следното:

1/Обама показа, че е като всички други политици и предизборните му обещания са без значение. /Ако беше казал, че ще остави на работа най-важният министър на ненавиждания от левицата Буш, щяха ли да го изберат?/ 

2/ Обама нанесе тежък удар на американската/световната левица, на почти всички американски/световни/български медии, които меко казано не харесват Буш и бяха възторжени предизборни клакьори на Обама. Това е крайно неприятна новина и за световните терористи, които ако са се надявали, че Обама ще бъде примирителен с тях, сигурно вече не се надяват на това.

3/ Обама очевидно съзнава огромната роля на Гейтс /и на Буш/ в драматичното подобрение на положението в Ирак. Затова иска да Гейтс да му помогне да изведе безпрепяствено войските и да затвърди нормализацията. В потвърждение вицепрезидентът Джо Байдън каза миналата седмица в Багдад, че новата администрация ще се придържа към договора за изтеглянето на войските за три години, подписан от правителството на Буш, а не 16 месеца, както беше обещал Обама.

Лошите новини за световната левица и световните медии продължиха и през дните, преди новия американски президент да встъпи в длъжност. В интервю на 11 януари пред ABC, Обама похвали....Дик Чейни, единствения човек от предишната администрация, който е по-непопулярен, дори от Буш!  По-рано Чейни бе посъветвал Обама да не предприема мерки против антитерористичната политика на предишното правителство, дори и това да противоречи на предизборните му обещания. Отговорът на Обама: „Съветът на Дик Чейни е добър, защото трябва да сме сигурни, че знаем всичко, което се прави по този въпрос”. На въпрос кога ще затвори лагера в Гуантанамо, президентът беше уклончив: „...това не е толкова лесно, както мислят повечето хора”.

Външната политика на Обама няма да се различава съществено от тази на Буш, но във вътрешната политика, най-вероятно той ще прояви силните си леви убеждения. Доказателство за това е начинът, по който ще се бори с икономическата криза. Медиите огласиха намерението му да изхарчи 800 млрд. долара на данъкоплатците, за да се бори с кризата, което е типично лява мярка. Но нали и десният Буш отдели 700 млрд. долара от държавната хазна, за да укрепи финансите на държавата? Най-трудни са правилните решения в икономическа криза и не трябва да се робува на икономически догми – леви или десни. Несъмнено, най-тежката задача на Обама е преодоляването на кризата. Но той идва на власт в страна напълно свободна от тероризъм – повече от седем години след 11. 09. 2001 в САЩ е спокойно, което е заслуга на бившия президент.

Войната в Ирак вече приключи. Сега тази страна се превръща в демокрация в сърцето на Близкия Изток, приятел на Америка, благодарение на Буш. Той е на път да докаже, че критиците му грешат. Същите, които гръмогласно твърдяха, че демокрацията  в тази част на света е невъзможна.

Буш направи и големи грешки, най-голямата – погрешната военна стратегия в Ирак в годините след светкавичния разгром на армията на Садам Хюсеин. В последвалия кървав хаос терористите убиха десетки хиляди невинни хора, както и най-малко 4200 американски войници.

Но на 10 януари 2007г. Буш взе решение, с което се противопостави на почти всички световни политици, журналисти, анализатори. Сред всеобщ кървав кошмар и пропадане към гражданска война, Буш прояви изключителна смелост и заповяда американските войски в Ирак да бъдат увеличени с 30 хиляди души. Това беше основната причина за нормализирането на страната.

На следващата година той отиде в Багдад, за да подпише договор за стратегическо сътрудничество между САЩ и Ирак – символ на нормализацията и демокрацията в страната. И за благодарност получи две обувки, захвърлени в лицето му. С  това последно унижение,  с тази трагикомична случка, личната война на Буш приключи. Обувките се превърнаха в символ, в краен образ за наследството му. Световните медии положиха неистови усилия точно обувките да бъдат наследството на Буш. Затова мнозина го считат за трагичен герой.

Но от най-неочакваното място Буш беше оправдан. Именно Обама направи това. И със сигурност ще продължи да го прави.

Защото ще продължи да следва основното във външната политика на толкова ненавиждания си предшественик.

 

 

 



 

 



Тагове:   съмишленици,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flyco - ...
22.01.2009 20:41
Приемствеността носи стабилност.
цитирай
2. анонимен - Ник
22.01.2009 23:01
Аргументиран си перфектно.
Използваш думи и действия точно на най-яростните му критици - левичарите.
Да се гони и ликвидира изверга и в най-затънтените му хралупи - та нали това даде покой и спокоен сън на Америка ?
Историята ще отсъди най-добре ролята на президента Буш в тея размирни времена.
Затова аз казвам чистосърдечно - Благодаря ви господин президент, бъдете здрав !
цитирай
3. анонимен - Съглъсна с всяка Ваша дума.
23.01.2009 07:31
Съглъсна с всяка Ваша дума.
цитирай
4. tull - До Анонимна, Ник
23.01.2009 13:03
Благодаря ви! За съжаление Обама не дава почгти никакви надежди за умерено управление, на каквото се надявах. Това показват първите му стъпки. Но още почти нищо не се знае - той е на работа само няколко дни. Трябва да изчакаме поне 3-4 месеца, за да се разбере как ще управлява.
Поздрави
цитирай
5. flyco - Нека се изчакат конкретни управ...
23.01.2009 23:02
Нека се изчакат конкретни управленски решения. Назначаването на Робърт Гейтс за министър на отбраната е такова решение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967510
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930