Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 10:56 - Година като всяка друга
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 6110 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2008 10:58


Този текст беше публикуван със съкращения в коледното издание на "Седем" от 22 дек 08. Следващият брой ще излезе на 7 ян 09. 

След това, обаче, се случи нещо много важно - търпението на Израел най-сетне се свърши и започна кървавото наказание на терористичната организация "Хамас". До сега загинаха около 300 палестинци, повечето невинни цивилни. Това, несъмнено е ужасно, защото всеки живот е безценен за някого. Но "Хамас" трябва да бъде наказан добре. Въпреки "примирието" само в седмицата преди въздушните удари, "Хамас" изстреля срещу Израел 300 ракети! Досега, от началото на годината "Хамас" изстреля около 3000 ракети срищу Израел, според АП. Сега ЕС ,ООН , Русия, Китай милостиво и разумно призовават за въздържаност от двете страни, но къде бяха те, когато хиляди ракети бяха изстрелвани срещу Израел?





ГОДИНА КАТО ВСЯКА ДРУГА

/НО С ЕДНА ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА/

 

 

 2008г. започна в едно градче в американския щат Айова на 3 януари. В Council Bluffs се проведоха вътрешно-партийни изборни събрания за определяне на кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ. Един слабо известен чернокож сенатор със странно име спечели изборите в градчето срещу известните политици Хилари Клинтън и Джон Едуардс. Спечели защото 20-годишната Ели Джейкъбс, която гласува за първи път, подкрепи Едуардс с думите „Просто не харесвам Хилари”. В резултат на сложната система на преброяване, изборите в градчето спечели сенаторът със странно име. Същото се случи в целия щат – Обама спечели Айова не защото бе провел отлична кампания или поради големи лични качества. Той спечели Айова само защото поддръжниците на другите демократически кандидати не подкрепиха фаворита Хилари Клинтън, когато кандидатите се провалиха. Мнозинството от избирателите не подкрепиха и Обама, но поради сложната преброителна система, победи именно той, само заради невероятния си късмет. На 3 януари едва ли някой разбираше значението на това, което започна в Council Bluffs.

 

Първичните избори в САЩ продължиха в следващите седмици, но едно събитие на Балканите накара света да погледне насам. В края на февруари Косово обяви независимост и новата държава беше незабавно призната от САЩ и по-късно от десетки страни в Европа и света. Това очаквано събитие предизвика противоречиви чувства – сърбите още повече намразиха Америка, събраха се на огромен митинг в Белград, настроиха се патриотично и митингът съвсем естествено завърши с изгаряне на американското посолство. Властите, които останаха пасивни, изразиха съжаление, а президента на Сърбия хитро си намери работа в Румъния, за да не поеме отговорност. Из Балканите се понесе лавина от обичайните прокоби, както в случая с независимостта на Босна и Херцеговина -колко е страшно, че ще има ислямска страна в центъра на Европа и пр. Нищо лошо не се случи, сърбите утихнаха, а сто български интелектуалци написаха писмо против Косово със заглавие „Луди водят слепи”. Пак нищо не се случи и на Балканите се появи поредната независима, бедна и горда държава. Балканците са специалисти в тази материя.

 

На 1 май в авторитетното списание Nature се появи любопитна статия за световното затопляне от немски учени от IPCC. Това е могъщият Международен панел за климатичните промени към ООН, най-известният и най-богатият форум за затоплянето. Тези учени, обаче, сега твърдят, че до 2015г. земята ще се охлади, защото „естественият климатичен цикъл обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност”. Това е поразително признание, че не хората са причината за глобалното затопляне и идва от видни затоплисти, досега поддържащи обратното.  Националният център за климатични данни на САЩ съобщи, че снежната покривка през януари в Евразия е била най-голямата, откакто се извършват изследвания. Това съобщение беше потвърдено ог компютърния експерт Стив Макинтайър, който доказа, че прочутата графика Hockey stick, иконата на затоплистите, според която днешните температури са най-високите от 1000 години, е невярна и заблуждаваща. Но може би най-важното научно събитие на годината беше съобщението на НАСА, че гигантско, бавно течение в Тихия океан, известно като Pacific Decadal Oscillation (PDO) внезапно влезе в студената си фаза. Това се случва веднъж на около 35 години и променя климата на цялата планета. Според американския климатолог Антъни Уатс, студената и топлата фаза на PDO съвпада с температурните промени на XX век – затопляне 1905-46, застудяване 1946-77, и отново затопляне 1977 до днес. И най-вероятно ще настъпи отново застудяване. Тези данни съвпадат с мнението на немските учени в Nature. Това са пукнатини в религията на затоплистите. Световната истерия за световното затопляне, освен че бушува като ураган е и огромна индустрия, платена от данъкоплатците – стотици институти и организации с легиони климатолози, десетки конференции, невероятни суми, изхарчени за „зелено” законодателство. Затоплистката вяра е опасна не само защото източва милиарди от държавните бюджети, поради т.нар. въглеродни квоти, а и защото е крайно лява и антикапиталистическа /затоплистите обвиняват за затоплянето световната индустрия/.  

 

На 7 август, ден преди държавно-режисираната и сурово командвана китайска олимпиада, избухна войната в Грузия. Не е ясно кой първи започна военните действия. Възможно е това да е непредсказуемият прозападен грузински президент. Случи се неизбежното – грузинската арамия беше разгромена и се изтегли от Южна Осетия, която обяви независимост. Бъдещето на Грузия изглежда мрачно – Южна Осетия е завинаги загубена. Европа никога няма да се противопостави на Русия, защото е зависима енергийно, както и поради историческия страх на европейците от руския ботуш. САЩ имат интерес от силна Грузия  -  тази страна е една от малкото проамерикански в целия свят. Следващият американски президент ще се съобразява с Русия, тъй като Кремъл има голямо влияние над Иран, който е най-трудния външнополитически проблем за Америка. Грузинците не могат да разчитат на ООН, защото Кремъл ще блокира всяко решение на организацията, което счита за неизгодно. Всичко това можеше да не се случи, ако Стара Европа не беше попречила на Буш през април на срещата на НАТО в Букурещ.Тогава староевропейците със злорадство аплодирани от световната антиамериканската левица /ръкоплясканията бяха оглушителни и в България/, публично пред целия свят унизиха Джордж Буш. Той беше лично обещал на Грузия и Украйна покана и пътна карта за членство в НАТО. Ако Грузия имаше официална покана за НАТО, едва ли Саакашвили толкова безразсъдно би рискувал натовското и европейското бъдеще на страната си. И преди всичко едва ли Русия толкова нагло и жестоко щеше да бомбардира грузинските градове. В началото на декември в Брюксел външните министри на ЕС се противопоставиха отново на САЩ и членството на Грузия и Украйна в НАТО беше отложено за пореден път.

На 15 септември с фалита на банката Leman Brothers започна световната финансова криза. В САЩ, Европа и Азия пропаднаха десетки големи финансови институции и банки. На 3 октомври правителството на САЩ обяви, че ще помогне на банките и институциите със 700 млрд.долара. Това бе най-голямата държавна помощ/намеса в икономиката в историята. И то в страната на най-свободния капитализъм и пазарна икономика. 186 американски банки и автоиндустрията поискаха пари, за да оцелеят. Dow Jones, основният индекс  на американската борса за дни се придвижи нагоре и надолу с хиляди точки, което беше изумително. Кризата се разпространи като прериен пожар по света. Правителствата се разтревожиха и също извършиха държавна намеса/помощ в икономиката. Световната десница веднага обяви САЩ за социалистическа държава, регулираща недопустимо икономиката с пари на данъкоплатците. Световната левица незабавно обвини омразната Америка за кризата, по-точно рейгъномиката и тачъризма, като водещи икономически практики и призова за държавна регулация на икономиката. Петролът от 147 долара падна под 40 долара на барел. Някои прекалено умни международни и български анализатори обвиняваха Буш, че с политиката си вдигнал рязко цената на петрола и затова помагал на Русия, Венецуела и Иран. Но Буш оставя петрол, чиято цена сякаш не помага с нищо на тези страни. Затова анализаторите би трябвало сега да изядат анализите си без подправки.

В началото на септември бяха определени двамата кандидати за най-важната длъжност в света. В условията на засилваща се криза, когато милиони американци безпомощно гледаха как спестяванията им се изпаряват на борсата /огромна част от тях държат парите си в акции на борсата/, увеличение на безработицата и инфлацията, сред безредието и паниката в САЩ, само един човек спечели. Избирателите обвиниха за неволите си управляващата Републиканска партия, от която бе съперника на Обама. Той отново беше посетен от невероятното си  щастие и главно заради кризата спечели най-важната длъжност на 4 ноември. Това беше най-голямата изненада на 2008г.  

От 26 до 29 ноември около 20 терористи поставиха на колене 20-милионният индийски град Мумбай. Те нападнаха хотели, гари, ресторанти и като стреляха безразборно убиха 180 души. Това беше изумителна дързост, но не по-малко изумителна беше политическата коректност на световните медии.  Ето как те описаха терористите – „въоръжени лица”, „въоръжени тинейджъри”, „милитаристи” / militants/,”екстремисти”, „бунтовници”,  дори „заподозрени лица”! Сякаш е необходима съдебна присъда, за да разберем, че човек с автомат, който избива хора в присъствието на стотици свидетели, е престъпник. Шампион по политическа коректност стана Джон Сноу, който по BBC определи терористите като „функционери”. Повечето световни медии се изплашиха и не съобщиха истината – че ислямски терористи нападнаха Мумбай. Особено срамно беше омаловажаването на една целите на терористите – Chabad House. Това е невзрачно здание в огромния град, където се намира Еврейския център. Терористите го издириха, превзеха и убиха 28-годишния равин Гавриел Холцбърг и бременната му съпруга Ривка Холцбърг. New York Times позорно писа, че тази цел на терористите била „случайна”.

На 7 декември  полицията в Атина уби 15-годишно момче, защото хвърляло срещу тях камъни, заедно с група анархисти. В резултат, същата вечер в центъра на Атина се събраха 150 хиляди души, които заклеймиха гръцкото правителство. Това беше спонтанен протест срещу обедняването в Гърция през последните години. Гърците, вероятно с право обвиняват политиците си, че не се интересуват от тях, а главно от собственото си благополучие. Общо взето универсално обвинение, валидно за целия свят. Но в гръцката версия обвинението беше придружено с масови разрушения на частно и обществено имущество. Анархистите и близнаците им, комунистите/левичарите усърдно работиха, за да унищожават, горят и грабят. Типично. Щетите са около 200 млн. евро /според други източници 1 млрд. евро/, само в Атина са разрушени 600 обекта и изгорени 1000 коли. Вярно е, че не всички протестиращи са анархисти/комунисти, но това са цифрите. Странен начин на протест видях при съседите.

Годината завърши с една комична случка – по време на пресконференция в Багдад, иракски журналист замери Буш с обувките си. Повечето от медиите в Близкия изток и част от западните изпаднаха в амок от възторг и щастие. Но не всички – журналистите присъствали на произшествието осъдиха колегата си. На този журналист сега му е лесно да се прави на герой, защото страната му е свободна, благодарение на човека, по когото хвърли обувките си.  Ако беше направил същото със Садам, едва ли само щяха да го изключат от Съюза на иракските журналисти. Всъщност една новина премина почти безшумно през годината – невероятното подобрение на сигурността в Ирак. Сега страната е почти напълно свободна от терор и насилие, пак благодарение на Буш. Животът като цяло се нормализира и най-доброто доказателство бе почти пълното мълчание за това на световните медии. Едва в последните седмици световните и българските медии започнаха срамежливо да съобщават за победата на Америка на Буш в Ирак.

Изминалата година беше като всяка друга. Дори и в най-драматичните години на миналия век, хората главно са се занимавали със сива проза – работа, купуване на къща, повишение, деца, семейство. За тях тези драматични години всъщност са били обикновени, каквато е всяка година. Най-драматичното, обаче, е че сред прозата, незабелязано и неумолимо изтича човешкия живот.

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Най-голямата опастност пред
29.12.2008 23:39
човечеството не е ислямския фундаментализъм,нито ислямския тероризъм,а световното левичарство,което поддържа всички деспотични и терористични режими по света.Левичарите имат солидни позиции в свободния свят.Над 90% от медиите са техни,много от влиятелните западни интелектуалци и политици са левичари.Имам чувството,че те са готови да унищожат човешката цивилизация.Не ми е ясно как човечеството може да се спаси от тях.
цитирай
2. sparhawk - аз лично мисля
30.12.2008 11:01
че най-опасният враг на човечеството остава желанието на едни хора да властват и да определят на другите как да живеят, все едно дали става дума за комунисти или религиозни фундаменталисти. Хората преди всичко винаги са искали сила и власт.
цитирай
3. gantree - мисля
30.12.2008 19:59
че беше крайно време да се отговори на терора на Хамас.
Има и още нещо по отношение на тези около 3 хиляди ракети - изключително важен е отговорът на въпроса кой и за какво е доставил това огромно количество ракети на Хамас? Трябва да се отговори ясно на този въпрос.

Поздрави.
цитирай
4. анонимен - gantree
31.12.2008 00:03

гаче го не знаем отговорът,
режа си главата на няколко места,
ако не е СеСеСеРе-то.........

Весела Нова Година !!!
цитирай
5. tull - До анонимен
31.12.2008 10:30
В голяма степен съм съгласен с вас - световната левица е много опасна. Но все пак най-опасна е крайната левица - френската, сръбската, гръцката, руската.
Почти цялата политическа класа в тези страни е крайно лява, подкрепя ислямския терор и е антиамериканска. Вярно, е че има и десни в тези страни, но те са слаби. Все пак във Франция крайната левица отстъпва, както е сега. Но, за щастие, умерените леви са мнозинство в света. Така че не мисля, че световната левица е най-голямата опасност за света.
цитирай
6. tull - Sparhawk
31.12.2008 10:36
твърде общо е мнението ви. Кои точно са тези лоши хора, които искат да властват? И нали винаги е имало такива хора, от началото на историята. И не винаги това е лошо.
цитирай
7. tull - Ган,
31.12.2008 10:38
привет. Ами, да много е важно да се знае кой дава на терористите от Хамас и с какви пари го плащат? Парите на ЕС, щедро изплащани на Хамас?
цитирай
8. анонимен - Нека бъдем точни.
01.01.2009 16:07
"На 15 септември с фалита на банката Leman Brothers започна световната финансова криза."
С фалита на Лийман финансовата криза не започна, а се изостри до неочаквани и незапомнени размери. Тя започна през август 2007 и скоро след това фалира Беър Стърнс.
цитирай
9. gantree - @ анонимен 8
01.01.2009 18:29
Да, нека бъдем точни. Нищо не е "започнало" през август 2007-а, а колкото до "Беър Стърнс", тя фалира в средата на м.март 2008, цели седем месеца след въпросния август 2007-а. Колкото до самият й фалит, Джеймс Елман от "Seacliff Capital" казва за "Беър Стърнс" към момента на фалита "... ами те нямат кой знае какви активи – само компютри, офисно пространство и персонал."
Същото изобщо не може да се каже за "Leman Brothers", дори и към 15 септември 2008-а година. Следователно - няма никакъв август 2007-а. Има 15-ти септември 2008-а.

Поздрави.
цитирай
10. анонимен - И все пак...
01.01.2009 19:25
През август 2007 за първи път се заговори за проблемите със "subprimе loans". Тогава изгърмяха два от фондовете на Bear Sterns. И кризата започна да набира скорост.
Никъде не съм писал, че Bear Sterns са фалирали през август 2007.
Нито знам кой е Елман, нито има значение какво е написал, тъй като цитата от него няма връзка в случая. Факт е обаче, че те бяха петата по големина инвестиционна банка и първата фалирала вседствие на кризата.
А инак, поздрави и от мене.
цитирай
11. tull - До анонимен
01.01.2009 21:02
Финансовата криза започна истински именно на 15 септ 08, защото тогава започнаха масово да фалират банки и най-важното - борсовия индекс Дау джонс да пропада с хиляди точки надолу, после да се качва пак с хиляди, което предизвика паниката. Фалитът на Беър Стърнз беше изолиран случай, макар много лош.
цитирай
12. sparhawk - tull
06.01.2009 09:20
Ами всяка крайна религиозна групировка, която започне да забранява книги, да се меси в личния живот на хората, да налага, че тя е права, а другите криви - това е все катастрофално. Най-радикални са ислямските фундаменталисти, много напоследък се пъне руската православна църква, някои група на евангелистите в САЩ според мен също заплашват индивидуалните свободи на хората. Именно заради последните аз бях за Обама и твърдо подкрепям демократите - никой няма право да се меси в това кой с кого си ляга, какви книги чете, какво да прави с тялото си и дали неговата деноминация е по-нисша от другата.
Поздрави и успешна Нова Година!
цитирай
13. gantree - @ sparhawk
06.01.2009 13:21
Твоето не е никаква свобода, sparhawk.
Само си въобразяваш, че като кажеш "никой няма право да се меси", и влизаш с двата крака в "царството на свободата". Твоето си е чиста анархия, като по учебник.

Поздрави.
цитирай
14. sparhawk - напротив
06.01.2009 16:29
аз вярвам, че моята свобода завършва там, откъдето започва твоята - тоест нямам право на нищо, което би могло да нарани теб или да накърни правото ти на свободно съществувание. Също така съм за справедливост и наказания, когато се нарушават човешките права - примерно ако те обера, редно е да ида в затвора. Но нямам право да ти нареждам да следваш някаква религия, нито да ти се меся в личния живот или пък да ти забраня да четеш някаква книга, понеже според мен е "безбожна".
Нито ти имаш право да ми налагаш такива правила.
Поздрави.
цитирай
15. gantree - Надявам се искрено, че не го мислиш ...
06.01.2009 21:29
Надявам се искрено, че не го мислиш това, което пишеш.
Хората са равни пред Бога и пред закона, но не и помежду си - едни са по-умни, други са по-глупави, по-красиви или по-грозни, по-интелигентни, по-груби, и дори по-силни или по-слаби. Все някой от тях ще трябва да наложи правилата над другите.

Поздрави.
цитирай
16. sparhawk - нямам какво да добавя повече
06.01.2009 21:40
"Все някой от тях ще трябва да наложи правилата над другите."
Кои правила? На комунизма? На фашизма? На ислямския фундаментализъм? На християнството - на кое точно - православие, католизицъм, протестантизъм (във всичките му форми)?
Не е ли всичко това едно и също? Желанието на някой да доминира над другия, да му казва какво да харесва, какво да мрази, да унищожава всеки несъгласен с него?
Напълно сериозен съм в това, което съм написал. Иначе е вярно, че хората са различни и това е прекрасно. Именно затова никой не трябва да смазва тези различия.
цитирай
17. анонимен - Просто допълнителна инфо за автора и #9.
14.01.2009 07:11
Това е краят на държавата на хищниците
от Джеймс Гълбрайт* [393 прочитания]
13 януари, 17:48
в-к Дневник


“...През август 2007 г. банките се вторачиха в счетоводните си книжа, където видяха отразен огледалния образ на другите. Никой не можеше да каже какво всъщност притежава и колко струва. Така рухна междубанковото кредитиране. Необходима бе една година, като минем през "Нордърн Рок" и "Беър Стърнс", за да разбере широкият свят какво се случва. Когато всички научиха, плъзна паниката. А паниката е смърт за финансите..."

Нищо лично. Само стремеж към точност.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1960391
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031