Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 08:55 - Кой се възхищава от Оливър Стоун
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 6932 Коментари: 18 Гласове:
0



Този текст е публикуван в днешния брой на "Седем" с малки съкращения.

Кой се възхищава от Оливър Стоун

В САЩ отново пристигна 27 ноември, Денят на благодарността – най-хубавият семеен празник за американците след Коледа. Ден на голямото пазаруване из Америка. Но жителите на Ню Йорк тази година вероятно няма толкова често да обикалят магазините. Освен финансовата криза, причина за това е и съобщението, че правителството е разкрило заговор за взривяване на метрото в Ню Йорк. Малцина знаят, че същото е планирал и Фидел Кастро в един друг, далечен Ден на благодарността. На 17 ноември 1962г., ФБР начело с легендарния антикомунист Едгар Хувър разкрило заговор на кубински агенти, прикрити като дипломати в ООН. Заговорниците възнамерявали да извършат колосално терористично нападение в универсалните магазини Macy’s, Gimbel’s, Bloomingdales, както и в централната гара на Ню Йорк. Около празниците, тези магазини и гарата са претъпкани с хиляди купувачи и пътници. Заговорниците планирали да взривят серия от бомби, общо с около 500 кг взрив ТНТ, на 28 ноември 1962г., т.е. веднага след Деня на благодарността. За сравнение, на 11 март 2004г. в Мадрид терористите от „Ал Кайда” използваха около 100 кг от същия експлозив и убиха 200 души. Кастро имал намерение да използва пет пъти повече взрив в трите най-големи в света универсални магазини, когато в тях има най-много купувачи през годината, освен по Коледа. Ако беше успял, Кастро щеше да убие хиляди и щеше да започне зловещата глава на терора в 20 век. Заговорът е описан в книгата „Истинският Че Гевара” от кубинско-американския писател Умберто Фонтова.

Това не е първият опит на Кастро да нападне Ню Йорк. Дни преди разкриването на заговора от ФБР, започва Карибската криза. Една от причините за кризата е желанието на Кастро и Гевара да предизвикат атомна война между САЩ и СССР, за да последва световна, пролетарско-победна революция. Кенеди /не без съдействието на Хрушчов/ не уважи желанието на двамата революционери, но ето какво каза Гевара, най-близкият човек на Кастро, пред лондонския Daily Worker през същия ноември 1962г.: „Имахме намерение да използваме атомните ракети срещу самото сърце на САЩ, включително Ню Йорк”.

При тези факти, човек си казва, че Кастро сигурно не е много популярен в Ню Йорк. Но не! През ноември 1995г., във връзка с 50-годишнината на ООН, Кастро триумфално посети Манхатан и беше почетен гост на пищните тържества. Newsweek излезе със задъхано, радостно заглавие на корицата „Най-желаният гост в Манхатън”. Речта на Кастро в ООН, бе изпратена с „бурни, продължителни ръкопляскания”, ако използвам израза на „Работническо дело” за речите на Брежнев и Живков. После се случи нещо изумително – най-видните леви нюйоркчани буквално се сбиха кой да покани Кастро на гости. Ето кои се биха, за да имат честта да общуват отблизо с Кастро – известните политици Дейвид Рокъфелър, Робърт Макнамара, Чарлс Рейнджъл, известните журналисти Майк Уолъс, Дан Радър, Андреа Мичъл, Питър Дженингс, Барбара Уолтърс, Дайан Сойър. Последната беше толкова развълнувана от човека, който искаше да изгори града и с атомни бомби и уби най-малко двадесет хиляди кубинци, че се втурна напред, увисна на врата му и топло го разцелува. Тед Търнър, един от сбилите се, за да вечеря с Кастро, заяви че той е „страхотна личност”. Андреа Мичъл, за да не остане назад, каза, че Кастро е „абсолютно обаятелен човек”.

Странни хора са левите нюйоркски интелигенти.

Но не само те харесват Кастро – бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан също го обича и уважава. Кастро, обаче, е истинска свята икона в Холивуд. Джек Никълсън тръби, че Кастро е „гений”, а Куба – „рай”. Френсис Форд Копола написа любовно писмо на Кастро, в което казва: „и двамата имаме еднакви инициали и двамата използваме силата си за добро”. На холивудците и през ум не им минава да направят филм за престъпленията на диктатора. Вместо това те произвеждат филми на килограм за „злодеите” Никсън, Джо Макарти и Едгар Хувър. Шампион в хвалебствията за Кастро, обаче, е Оливър Стоун, който го счита за „много морален, много хуманен човек”. В 2003г. Стоун направи крайно пристрастен филм за Кастро, наречен „Команданте”. Но това не беше достатъчно, и в следващата година режисьорът направи дори още по-угоднически и лигав филм, пак за Кастро /ако не се досетихте/.

Вторият му филм се казва „ В търсене на Фидел”.

В 2008г. Оливър Стоун отново се изяви в политическото кино. Заглавието на новия му филм е W. Филмът е за Буш и е много слаб. Стоун е голям режисьор и прави чудесни филми, ако не са политически. Автор е на изкусни, макар и лъжливи филми за Никсън и Кенеди. Този път, обаче, режисьорът се е поддал на омразата си към Буш и затова се е провалил. Филмът разказва как Буш от пияница, презиран от семейството си, се превръща в християнски фанатик и неуспешен президент и удобно свършва в 2004г., защото трябваше да покаже убедителното му преизбиране. А това очевидно не е правилният сценарий за тази лента. Този филм е образец на безчестието и лъжата в изкуството. Нюйоркчанинът Оливър Стоун направи два хвалебствени филма за комунистическия терорист Фидел Кастро, който искаше на два пъти да унищожи родния му град. Същият нюйоркски ляв интелигент направи ругателен, пълен с ненавист филм за законния президент на собствената си страна. Президентът, който унищожи два терористични режима и запази родината на Оливър Стоун, включително и родния му град от тероризъм седем години след 11 септември 2001г.

Премиерата на W беше на 28 ноември т.г. на софийската киномания. Това бе дългоочакваният десерт на филмовия фестивал. Софийската лява интелигенция изтръпна от радостно и сладострастно очакване. Тук е интересно да се види реакцията на левите софийски интелигенти към филма. Те за разлика от нюйоркските си съмишленици, не се възхищават /явно/ от Кастро, защото знаят какво е комунизъм. Но сигурно ще се влюбят мигновено в ругателния филм за Буш, тъй като им харесва да рапортуват на световната левица и видния и представител Оливър Стоун. БНР вече даде думата на един забравен комунистически глас /Георги Тодорчев/, който разбира се похвали W. Очаквам кинокритичката, карикатуристът и колумнистът на левия в. „Сега” Димитри Иванов /наскоро разобличен кадесар/ да припаднат от възторг по W. Левият телевизионен журналист Велизар Енчев може да направи драматично предаване с участието на Кеворкян /наскоро разобличен кадесар/, който пак ще разкаже за героичната си съпротива против войната в Ирак от екрана на БНТ. Лявата журналистка Татяна Ваксберг, страстен противник на Буш и лагера в Гуантанамо може да напише силна статия в някой малък, десен вестник. Крайно левите политици Волен Сидеров, Петър Берон /отдавна разобличен кадесар/ и Огнян Сапарев /наскоро разобличен кадесар/ във връзка с W ще произнесат речи против „военопрестъпника” Буш. И т.н.

Човешката глупост и безчестие винаги са били безбрежен океан. Както и човешката неблагодарност.

Дори и в Денят на благодарността.
_________________


Тагове:   Оливър,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - банално,
03.12.2008 09:36
но ще цитирам Айнщайн.

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."

За съжаление, валидно и за "героите" в твоя текст.
Поздрави.
цитирай
2. sparhawk - не знаех
03.12.2008 12:19
че Оливър Стоун е правил филм за Кастро. Това е допълнителен щрих към златната му биография. Интересното за Буш е (а аз не съм му фен в никой случай), че той страда от дислексия - неприятна болест, която пречи на различни човешки дейности, четене, говорене. Това обяснява така наречените бушизми.
Но не знаех, че Стоун открито е правил филми за Кастро. Това ми е чудно, тъй като комунистите от всички най-мразят тъкмо социалдемократите. Не съм обаче съгласен за мнението ви, че иначе прави хубави филми - върху Александър Македонски, този велик и обаятелен владетел, буквално се изходи, като го представи като обикновен педал, а на всичко отгоре подбра и работническия типаж Колин Фарел - бивш ватман - да го играе.
цитирай
3. ianchefff - спай,
03.12.2008 13:13
а какво ще кажеш за "Взвод", Уолстрийт", "Радио шоу", "Роден на 4-ти юли", "Доорс", "Родени убийци", "Всяка една неделя"...
Велики, гениални и прочие.
А има и други.

Сега като си ги припомням, мисля, че това е един от най-великите режисьори.

В крайна сметка, всеки прави глупости в даден момент поради 1 или друга причина.
цитирай
4. gantree - янч
03.12.2008 13:53
Мисля, че трябва да гледаш този филм за Буш, "W".
Ако не разбереш от първият път какво е направил Оливър Стоун - няма проблеми, освен може би само това, че при това положение ще се наложи да го гледаш още веднъж. Поне още веднъж, или пък толкова пъти, колкото ти е нужно, за да разбереш, че Стоун е направил не просто глупост.

Статията е много, много добра.
Поздрави.
цитирай
5. ianchefff - ган,
03.12.2008 13:56
повечето режисьори си имат своя "Дунав мост", както обичам да казвам, някои си имат няколко "Дунав мост" -а...:)))
цитирай
6. gantree - знам
03.12.2008 14:25
и именно затова то-олкова внимателно ся убаждам по въпроса.
Твоят поглед е повлиян от строго конкретни, специфични професионални обстоятелства, които според мен ти турят пелена пред очите. Една ле-ека и не много прозрачна пелена. :))

В крайна сметка, виж заглавието горе.
Всичко си е толкова ясно казано, с две-три думи само.
цитирай
7. ianchefff - gan,
03.12.2008 15:47
според заглавието, аз му се възхищавам.
Ама много много ужасно много.
За някои неща.
!!!!
За други тц.
:)
цитирай
8. usandthem - сигурно
03.12.2008 16:33
е много гот да си милионер в Холивуд,да го раздаваш с леви,демек прогресивни идеи,да харесваш Обама,Кастро,Путин дори,докато" гадняр" като Буш прави невъзможна появата на цензура и "художествени съвети",като в страните управлявани от иначе тези толкова" симпатични" пичове.На тези "велики" холивудски творци им трябва да поживеят и поработят в Куба или Русия няколко години,за да оценят това,което имат,благодарение и на някои не толкова симпатични в техните очи ,но останали в историята американци.
цитирай
9. tull - За форумците,
03.12.2008 20:36
Янчев, благодаря! Много се смях на разказа ти за атакистите. хаха
Sparhawk, мисля че филмът на Стоун за Александър е чудесен. Много ми хареса. Дислексията на Буш силно преувеличена глупост, както и това че той е глупав. Нали сериозно не мислите, че може два пъти успешен губернатор на Тексас и два пъти водач на Свободния свят може да бъде глупав човек? Слушал съм десетки речи на Буш в Америка /тук това не е възможно/ и уверявам ви, той е отличен оратор. Говори свободно, интелигентно, без запъване и много смислено. Говори съвсем нормално. 90% от бушизмите също са лъжи, останалите всеки може да направи. Тъпата лъжа на стотици милиони хора, че Буш е глупав, означава само едно - сега в света живеят стотици милиони тъпаци.

Ган, благодаря и до скоро, утре?

usandterm - препоръчвам ви две книги за холивудските безмозъчни и безвкусни комунисти - Tales from the left coast и Shut up and sing by Laura Ingraham.

Поздрави
цитирай
10. gantree - @ Tull
03.12.2008 21:30
Да, до утре.

Филмът за Александър на мен също ми хареса, въпреки пресолената манджа с речта му за "свободните хора" преди битката при Гавгамела. Манджата с тази реч преди именно тази битка е само заради това, че това село от Античността се е намирало в днешен северен Ирак, източно от кюрдския град Мосул. Търсената асоциация с "идващите свободни хора" беше според мен не много уместна от чисто историческа гледна точка. Историята не бива да се пипа по такъв начин, дори и от "гениални" кинорежисьори като него. Не го коментирах по-рано това, с "Александър", само защото щеше да е офтопик.

Поздрави.
цитирай
11. sparhawk - tull
03.12.2008 21:45
Според мен в дислексията няма нищо лошо. Това е болест, която не е попречила на много хора да станат известни, в това число писатели и актьори. Така, че аз не я казвам като упрек.
цитирай
12. анонимен - Неизвестен
04.12.2008 17:05
Дъскарев се е специализирал да ругае световно известни хора. Ех, човече, къде се вреш. Наругал Дъскарев и Димитри Иванов. Дъскарев, ти връзките на обувките му не си достоен да завържеш!
цитирай
13. анонимен - Oliver Stone
05.12.2008 17:45
Гледах филма за Буш. Дъскарев е прав, абсолютна боза е. Съвсем вярно е, че комунягите от "Сега" ще се стопят от радост при филма.
Много добра статия!
цитирай
14. анонимен - anelia
05.12.2008 18:18
Не знаех, че Стоун е направил филм за Кастро, но гледах W-наистина е непристойно за таланта му. Оги, поздравления!
цитирай
15. gantree - http://mediapool.bg/show/?storyid=146757
05.12.2008 20:59
Цената на нефта Брент падна под 40 долара!
В хода на търговете на Лондонската борса цената на нефта от сорта Брент падна на 39.77 долара за барел, съобщи АФП.
...
на борсата в Ню Йорк същият сорт се търгуваше за 39.92 долара за барел.
цитирай
16. анонимен - Колко е приятно да те лъжат
06.12.2008 01:50
Не разбрах намека за "Дунав мост".
Този сериал трябваше да се излъчи поне десетина пъти, та тъпанарите да могат да схванат къде и как живеят, и дай боже да им светне и да се засрамят.
Но не би! Финала с ченгето-поп дойде множко на колегите му и не само спряха филма но и обругаха авторите. Професионалисти...
цитирай
17. tull - Анелия,
06.12.2008 09:36
благодаря! Поздрави и до скоро.
цитирай
18. ianchefff - намекът за "Дунав мост"
06.12.2008 11:26
е, че това е един много много зле направен филм, лош, слаб. Адски зле като цяло.
Актьорска игра, режисура и т.н.
Та, намекът е че повечето режисьори имат филми в биографията си, които са слаби.
Т'ва е.
Лично мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967647
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930