Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2008 21:41 - Има ли шанс Маккейн
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 2244 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 08.10.2008 21:43


Това е първоначалната версия на статията, която вчера беше публикувана в "Дневник".  Статията в "Дневник" е съкратена.


ИМА ЛИ ШАНС МАКЕЙН?

Финансовата криза в САЩ, разразила се след ипотечната, се оказа безценен подарък за кандидата за президентството от Демократическата партия. Сред огромните трусове на американските и световните борси, пропадането на големи световни банки, тревогите и вълненията на милиони хора, се появи един човек, за когото без преувеличение може да се каже, че е най-големия печеливш от кризата. Той е Барак Обама, който почти сигурно ще спечели най-могъщата длъжност на планетата, благодарение на финансовата криза. Причината е, че уплашените от кризата американци я  свързват с 8-годишното управление на непопулярния  Буш, съпартиец на Макейн.  Преди кризата републиканецът водеше с малък, но стабилен процент, заради смелия си избор за вицепрезидент. Доброто представяне на Сара Пейлин на вицепрезидентския дебат, обаче, с нищо не помогна на Макейн. Обама води в почти всички щати, гласуващи различно през годините  на президентски избори, което засега му гарантира убедителна  победа.

Все пак Макейн все още има шанс да стане президент. Тъй като вече няма какво да губи, той трябва да напада агресивно и постоянно Обама. Преди всичко заради факта, че Обама, освен че е много неопитен, е най-левият американски сенатор, което е  видно от архивите на Сената. Например, той е гласувал 94 /!/ пъти за увеличаване на данъците. Сега Обама твърди популистки, че ще увеличи данъците само на богатите 5% от населението, както и на всички, които печелят повече от 250 хил.долара годишно. През лятото Обама се изпусна и заяви, че е възможно да удвои данъците за дребния и средния бизнес, а това би било пагубно за икономиката. После се отрече от думите си и каза, че не бил правилно цитиран. Но именно хората с доход над 250 хил. долара, на които сенаторът ще увеличи данъците,  са част от дребния и донякъде и  от средния американски бизнес. Освен това, за да изпълни обещанията си за преустройство на здравната и образователната система, Обама ще има нужда от много пари, т.е. ще трябва да увеличи данъците на големи групи от населението. Така че, няма никаква причина да му се вярва, че ще увеличи само данъците на богатите. Още повече, че и други президенти са повишавали данъците, противно на предизборните им обещания – Буш-старши и Клинтън.

Сега демократите контролират Камарата на представителите, а в Сената има равенство между двете партии, както и двама независими сенатори. Очаква се на изборите следващия месец /освен президент, ще бъдат избрани 35 сенатори, както и конгресмени/  демократите да затвърдят мнозинството си в Камарата и да получат мнозинство и в Сената. Т.е., ако спечели и президенството, Демократическата партия ще има безконтролна законодателна и изпълнителна власт. Нещо повече, ако стане президент, Обама ще има право да назначи двама или трима пожизнени съдии във Върховния съд на САЩ. Несъмнено, той ще избере съдии с леви убеждения, което ще наруши сегашното равновесие между либерали и консерватори. Като се имат предвид митичните правомощия на Върховния съд, напълно е възможно Обама да се опита да промени чрез съда традиционни опори на Америка, като правото на притежаване на оръжие и законите против абортите. А това би предизвикало истински културни войни. Американците почти винаги разделят законодателната, изпълнителната и съдебната власт между двете партии на президентските или на междинните избори, въпреки, че има и изключения. Недопустимо и опасно би било, обаче, сега, в тези тревожни времена да дадат абсолютен контрол само на една партия. Точно това трябва Макейн постоянно да напомня на избирателите в следващите седмици.

Макейн трябва да атакува Обама и заради подозрителните му приятели и съратници - неразкаялите се градски терористи от 70-те Бил Айърс и Бернардирн Дорн, аферистът Тони Резко, с чиято помощ Обама е купил къщата си и преди всичко дългогодишния му духовен наставник отец Джеремая Райт. Вярно е, че Обама осъди Айърс и Дорн,  и е бил дете, когато те са действали, но неоспорим факт е, че са близки приятели и че е  работил заедно с Айърс в чикагска фондация. През 1996г. именно от къщата на Айърс и Дорн, Обама започна политическата си кариера – лансира кампанията си за сената на Илинойс. Макейн трябва да напада безспирно съперника си заради Джеремая Райт. Обама безмълвно, без да възрази, в продължение на 20 години слушал яростните, пълни с омраза към Америка проповеди на отеца и се отрече от него, след мъчителни колебания едва през май т.г., защото кампанията му беше в опасност.

Във връзка с икономиката, Макейн трябва непрестанно да подчертава следните факти: в продължение на години именно демократите в двете камари на Конгреса осуетяваха опитите на правителството на Буш за създаване на държавна агенция, която да регулира рухналите ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac. Именно правителството на демократа Клинтън, заради политическата коректност въведе в началото на 90-те закони, принуждаващи банките да дават жилищни заеми на малцинствата, които общо взето са неплатежноспособни. А това е една от причините за сегашната ипотечна криза. Макейн трябва повтаря и един любопитен факт – според „Вашингтон пост” от 16 юли т.г., председателят на провалената Fannie Mae, Франклин Рейнс е бил привлечен за неофициален съветник на Обама по въпросите на жилищното строителство. Както и нещо дори по-интересно – кампанията на Обама е вторият най-голям получател на пари от Fannie Mae!

И преди всичко Макейн трябва непрестанно да напомня на американците, че мнозинството от тях са с десни убеждения, че американското общество все още е преобладаващо консервативно. И че истинската, най-консервативна десница в света се намира само в Америка.

По най-важният външнополитически, но и вече почти напълно забравен проблем, войната в Ирак, Макейн трябва да повтаря, че именно той, пръв от всички американски политици, още от средата на 2004 г. настояваше за увеличението на американските войски в арабската страна. Точно поради тази причина, днес, положението в Ирак драматично се подобри и животът общо взето се нормализира. И да напомня на избирателите, че именно Обама и Байдън категорично се противооставиха и гласуваха против увеличението на войските.

Всичко това значи, че Макейн ще трябва да води рязко отрицателна кампания. Това вероятно ще отблъсне много колебаещи се, независими избиратели. Но републиканецът няма избор, защото вече няма какво да губи, освен президентството. А и едва ли има някъде в демократичния свят изцяло положителни политически битки.

А какво трябва да прави Обама? Неговата задача е несравнимо по-лесна. Спокойно, уверено, с доволна, обещаваща всеобхватна промяна усмивка, той трябва само да повтаря, че Макейн е близък съмишленик и съпартиец на един президент, който все повече се превръща в трагична фигура и сега има одобрението само на 30% от американците.

И в почивките да слуша изумителната, елейна песена за „скъпият лидер” на американските деца:  http://www.youtube.com/watch?v=7p8tLtiTW-M

 



Тагове:   шанс,   Маккейн,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Доколко може да се вярва
09.10.2008 19:42
на социологическите агенции,които са повечето левичарски?Доколкото си спомням на предишните президентски избори,те даваха предимство до последния момент на Кери,но Буш победи,и то убедително.Освен това мисля,че ще има скрит вот против Обама.По расови причини.Да се надяваме,че здравия разум на американците ще надделей и следващия президент ще бъде Маккейн.
цитирай
2. tull - Макейн
10.10.2008 08:36
Не, повечето соц. агенции са независими. Вярно е това за Кери, но му даваха малко предимство, обощо взето около 2%. Сега Обама води в щати, където демократите не са печелили от десетилетия /Мисури, Вирджиния/, както и в Охайо, Флорида, Колорадо, Айова, Невада, които общо взето са републикански. Нищо не може да спаси Макейн. Обама води има 190 гласа преднина в Избирателния колеж. Изглежгда, че се очертава разгром за Републиканската партия, за съжаление.
Във времена на икономическа криза само силно дясно управление може да помогне, не ляво. Мисля, че Обама ще бъде катастрофа за Америка. Но нищо, тя го ще го преживее.
Поздрави.
цитирай
3. libertybell - ...
10.10.2008 18:18
http://www.humanevents.com/article.php?id=28962
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967091
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930