Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2008 13:06 - Решението
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 2820 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.09.2008 13:07



 Този текст е публикуван в последния брой на "Про-Анти"М 

Решението

Огнян ДЪСКАРЕВ

Решението беше взето на 10 януари 2007 г. То беше най-важното военно решение за САЩ след Пърл Харбър и след лятото на 1864 г., когато в разгара на Гражданската война Линкълн промени коренно военната стратегия на Севера. Заради януарското решение Америка вече печели войната в Ирак. Съпротивата на почти целия американски политически елит и медии беше гигантска. Почти целият свят се противопостави на решението. Почти целият свят, който гледаше с ужас /но често и със злорадство/ кървавия американски провал, беше убеден, че решението е безумие, а този, който го взема - безумец. Човекът, който прояви необикновена смелост и взе решението, е най-непопулярният човек на планетата - президентът на САЩ. Джордж Буш, въпреки неодобрението на света, реши да изпрати в Ирак допълнително 30 хиляди войници, за да спре огромното насилие. Против това се обявиха сегашните кандидати за президент и вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия, мнозинството от Конгреса на САЩ /контролиран от същата партия/, от разхвалената двупартийна група за Ирак, съставена от известни политици. Дори бившият министър на отбраната и тогавашното командване на американската армия в Ирак се противопоставиха на решението. Но то се оказа колкото грандиозно и историческо, толкова и правилно.
До януари 2007г. “Ал Кайда” извършваше средно по 180 нападения всеки ден срещу Коалицията в Ирак. Иракските сунити и шиити се избиваха с ужасяваща скорост - всеки ден в страната около 100 души умираха от насилствена смърт. Всеобщ хаос, насилие и отчаяние царуваха в арабската страна. Изглеждаше, че най-страшните прокоби на яростните противници на войната в Ирак /и защитници на Саддам Хюсеин/, ще се сбъднат. Човекът, който изпълни решението и почти напълно умиротвори Ирак е Дейвид Петреъс, генерал с четири звезди, назначен от Буш за командир на американските войски. На 16 септември т.г., след като изпълни блестящо задачата си, ген. Петреъс напусна Ирак. През последната година, с помощта на американската армия, иракските сунити се обърнаха срещу терористите от “Ал Кайда”, които избиваха най-много мюсюлмани в Ирак. Терористите бяха разгромени и се разпръснаха из страната. Навсякъде американската армия и съюзниците-сунити, известни като “Синовете на Ирак”, ги преследваха и унищожаваха. Из цял Ирак обикновените хора, не само сунитите, окуражени от разгрома на “Ал Кайда”, осъзнаха, че насилието трябва да спре. Затова те започнаха да помагат на американската армия срещу терористите и радикалните шиитски милиции. Най-размирната провинция - Анбар, беше овладяна и предадена на иракската армия за охрана и управление. Южният град Басра, крепост на шиитския влиятелен водач Муктада Садр, беше превзет от правителствени войски. Преди това Басра беше позорно изоставена от британците под предлог, че била вече “умиротворена”. Веднага след това обаче радикалните шиитски милиции завладяха града и се наложи правителството с помощта на американската армия да поеме контрол в резултат на неколкодневни кръвопролитни сражения. Другата шиитска крепост в Багдад, кварталът “Садр сити”, също беше завладяна от иракската армия. Садр беше принуден да обяви примирие с правителството и със сунитите. Америка обучи и въоръжи иракската полиция /194 хил./ и иракската армия /154 хил/. И двете формирования са основен гарант за спокойствието в страната. Военните победи бяха подкрепени от политически стъпки - основната сунитска партия се завърна в кабинета на шиитския премиер Нури Ал-Малики.
В резултат на всичко това насилието спадна с около 90% и страната се върна към нормален живот. Икономиката на Ирак сега се развива бурно. Дневният добив на петрол достигна през май т.г. предвоенното ниво - 2.5 млн. барела. Правителството очаква доходите от петрола за 2007 г. и 2008 г. да достигнат 100 милиарда долара. МВФ съобщи, че до края на т.г. иракската икономика ще нарасне с повече от 7%. /Миналата година икономиката се увеличи с 1.3%/. Безработицата обаче все още е висока - 18%.
Училищата, болниците, пазарите, държавните учреждения, кината, заведенията работят нормално. В Багдад богатите отвориха отново плувните си басейни. Убедително доказателство за промяната в Ирак е появата на инвеститорите. Правителството предостави шест огромни петролни и газови полета за експлоатация. Кандидатите за това са повече от 120 големи, световни компании! Одобрени са вече 35 компании, сред които Exxon Mobil, най-голямата петролна компания в света, двете най-големи в Европа, Royal Dutch Shell и BP, също и Conoco Philips, Chevron и Total. Иракското правителство е потвърдило участието в експлоатацията и на руските компании Газпром и Лукойл. Ще участват и японските Mitsubishi и Inpex Holding, както и китайската фирма Sinochem.
Ирак обаче има и друга, кървава и мрачна страна, която всички непредубедени искат да остане завинаги в миналото. Досега, пет години след началото на войната, загинаха 4155 американски войници, повече от 30 хиляди бяха ранени. Убити и ранени бяха стотици други коалиционни войници. Във войната и терористичните нападения загинаха десетки хиляди невинни иракски граждани, около 2 милиона напуснаха родните си места, за да търсят спасение от насилието. /Около половината вече се завърнаха по домовете си./ Досега САЩ изхарчиха приблизително 555 милиарда долара. Войната е много непопулярна в Америка - около 70% от американците не я одобряват. Никой не трябва да се заблуждава, че подобрението на сигурността, макар и всеобхватно, е необратимо. Затова засега в страната остават 135 хиляди американски войници. Никой обаче не знае как след 10 години ще изглежда Ирак и как тогава ще бъде оценявана инвазията и управлението на Буш, в резултат на което страната беше освободена и демократизирана.
Но най-яркото доказателство за очертаващата се победа на Америка е мълчанието на почти всички световни и български медии. Арабската страна просто изчезна, изпари се от медиите. Причината? Джордж Буш и американската армия изтръгнаха любимото захарно петле от медийните усти - всекидневните, кървави терористични нападения в Ирак.
Мнозина в САЩ, вероятно поради политически причини /идват избори/, не са доволни от решението. Прочутият ляв журналист и някогашен герой от “Уотъргейт”, Боб Удуърд, в последната си книга (The War Within, 2008) твърди, че новата действителност в Ирак се дължи на това, че сунитите се изправиха срещу “Ал Кайда”, че Муктада Садр заповяда на шиитските милиции да сложат оръжие, на решителността на иракското правителство. Т.е. на факторите, изброени по-горе, само не и на засилената американска военна мощ, която направи всичко това възможно.
И все пак, освен Буш, има и друг човек, който, първи, още от средата на 2004 г., започна да говори, призовава, пише, настоява войските в Ирак да бъдат увеличени. И той трябваше, като Буш, да преодолее съпротивата на почти цялата американска и световна политическа класа, да убеди международните медии и американците, че Америка ще победи в Ирак, само ако войските бъдат увеличени. Това е Джон Макейн, съавтор на решението и кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ в предстоящите избори на 4 ноември 2008 г. До такава степен обаче положението в Ирак се промени, че вече е на второ място, след икономиката, като проблем на страната.
Но може би американските избиратели ще си спомнят за решението и един от авторите му в деня на изборите.


Назад към заглавната страница

Автор: аз
2008-09-25 14:15:11
"Но най-яркото доказателство за очертаващата се победа на Америка е мълчанието на ПОЧТИ ВСИЧКИ световни и БЪЛГАРСКИ медии". ВЯРНО Е!!!
Автор: Да, да
2008-09-25 18:37:33
Дъскарев пак се е заел да зашитава незащитимото - непростимата американска агресия в Ирак. Същият автор писа гръмогласни статии против руската "агресия" в Грузия, но изобщо не се тревожи за най-малко един милион убити граждани на Ирак, които бяха причинени от американската агресия.
Автор: Пунда Чанска
2008-09-25 18:56:33
А защо не си тръгват, щом отдавна са победили алкайдите, талибаните, садърите и тути кванти?
Каква е тази "очертаваща се победа", нали през 2003 г. самият президент Буш обяви победата от борда на един самолетоносач? Май...
Автор: Да
2008-09-25 19:14:49
Руското моше удобно забравя че суверенна Грузия никога не е представлявала заплаха за Русия или за друга държава. Русия е агресор в Грузия както е била в редица други държави. Фашизоидният путинистки режим се опитва да възроди престъпния СССР.
Автор: Stan
2008-09-25 19:53:53
Поредната професионално написана статия на Огнян Дъскарев, но също така и доста пристрастна. Всеки анализатор трябва да вземе страна, но Дъскарев понякога прекалява.
Автор: подпоручик Ците
2008-09-25 21:44:28
Драги Stan,Вий спомняте ли си ( поне от книжките),че преди 60 и нещо години имаше една страна,редовите войници на която ядяха "бяло свинско"/европейци/ и "черно свинско"/полинезийци/,а офицерите на същата страна твърде много се изкушавали от удоволствието,най-напред лично да отсекат главата на пленника със самурайския си меч,а след това да си хапнат вкусен деликатес - "пресен човешки черен дроб".

И когато по обективни причини-започналия разгром на империята-,на трапезата на войниците и офицерите се почувствала липсата,не само на по-горе споменатите "асортименти",но и на най-обикновен ориз,и едните и другите, започнали да използват "жълто свинско",сиреч започнали по най-канибалски начин да се самоизяждат ?

забележка-който не вярва на по-горе написаното ,нека помоли другарката Уляна Пръмова да изиска от Националната филмотека и съответно,БНТ излъчи ЯПОНСКИЯТ филм от 60-те години "На колене пред изгряващото слънце"

Прочие да продължа-Вий драги Stan спомняте ли си(или може би знаете ли ?),че зомбираните младежи на същата страна са стояли с граната в ръка ,по няколко дни под вонящо-разлагащи се трупове на техни другари,само и само да дочакат сюблимния миг когато с вика "Банзай" ( 10 000 години живот за императора )да изскочат изпод "укритието" и взривят заедно със себе си ,поне няколко обикновени американски момчета от погребалните команди ?

Вий знаете ли ,че в същата страна е имало не само смъртници- камикадзета,подобни на съвременните шахиди в Ирак,но дори и хиляди обикновени жени ,които на призивите да излязат от пещери и укрития ,са скачали от 20-30 метра височина заедно с децата си в морските дълбини ?

Вий знаете ли ,че в същата страна най-главните престъпници са били обесени като обикновени бандюги...каквито всъщност са били ?

Вий знаете ли ,че точно същата страна има традиции и култура ,които са не само по-стари ,но и много по-достойни за опознаване и приложение от културата която създаде в собствената си страна "вавилонеца" , а всъщост "камиларя" Садам ?

НО вий знаете ли също така,че точно същата страна на канибали,самоубийци и фанатици ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА САЩ ,още от преди ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПОВЕЧЕ години е една от най-първите и най-проспериращи страни в света ?

Страна с демократична политическа система ,с благоденствуващ народ.....и С АБСОЛЮТНО ЗАПАЗВАНЕ НА ДУХОВНАТА СИ И КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ ?

Е,не всичко в тази страна е идеално....защото идеалът, за това е идеал-все да стои напред и да провокира да го стигнеш (емотикон-намигам )

Но и това което е постигнала- БЛАГОДАРЕНИЕ НА АМЕРИКА-,за нас-за "древна България" ще е още ПОНЕ 20 години мечта !......И то при условие,че НАЦИОНАЛИСТИЧНИ Гоцета,РУСКИ Сергейчовци
,ПОДКУПНИ Симеончовци и ОБРЪЧНИ Ахмедчовци,не успеят днес-утре,да ни доведат до ИЗГОНВАНЕ ОТ ЕС и НАТО и обратно в "любящите" обятия на параноика Путин и примитивната му и личностно комплексирана марионетка Медведев.

забележка- 154 сантиметровия Медведев пред клуб "Валдай" нарече почти ДВУметровия Саакашвили "това момченце"(емотикон-умирам от смях)

Та драги ми Stan ,с оглед по-горе писаното ,аз искрено недоумявам къде Вий съзирате пристрастност и прекаляване от страна на О.Дъскарев ?

Вие сте чисто и просто-ГОЛОСЛОВЕН !

Поне примерът с Япония ,трябва да ви подскаже,че в следствие абсолютно логичната и последователно провеждана политика на САЩ, Ирак МОЖЕ ДА СТАНЕ И ЩЕ СТАНЕ "нормална арабска държава".

Ако ,напъните на фанатично-идиотизираните управници и фактори на Иран,Сирия,Хизбула,
Хамаз,Рассея,и "вся осталная сволочь" !

Не вярвате ? Ако отговорът ви е-"да,не вярвам" пишете !

Може пък да имам и други ,по- актуални примери ?




Автор: бате Гойко
2008-09-25 22:18:40
Подпоручик, да продължавам ли с примерите - и то с два от най-фрапиращите. При които един народ е разделен на две, на единия "помага" ссср, а на другия помагат (без кавичките) САЩ. Става дума, както разбирате, за Западна и Източна Германия, както и за Северна и Южна Корея. Да не говорим за останалите западноевропейски държави, излезли съсипани от последната война, но на които американците помогнаха (въпреки, че някои бяха от "вражеския" лагер) и които по-късно бяха заклеймени от милото ни комунистическо правителство като "гнилия, вражески капитализъм". Щото се оказа, че са на светлинни години напред от нас, радвайки се на "най-прогресивния човешки строй". Повдига ми се като си спомня за тези термини и как ни облъчваха в продължение на десетилетия.

Виж, с арабите нещата са малко по-различни. Аз лично бих оградил част от оня континент с ограда, висока 100 метра. Много се плянка за "милионите избити иракчани", без да се споменава кой ги е избил. Комунизмът, в лицето на сегашна Русия не може да остави някогашните си приближени да станат нормални държави. Вижте какво стана с Иран, вижте какво стана с Южна Африка, проспериращи навремето.

Ама и аз им се чудя на американците - тръгнали да оправят света...
Автор: подпоручик Ците
2008-09-25 22:41:25
"Много се плянка за "милионите избити иракчани", без да се споменава кой ги е избил."

"милионите избити иракчани" на 99 % ги избиха ИРАКСКИ араби "стимулирани" от муслюмански,НО НЕ И АРБСКИ Иран !

ПС -не приемам възражения срещу термина "муслюмански" (емотикон -бесен съм )
Автор: аз
2008-09-26 08:59:47
Подпоручикът и бате Гойко казаха умни и точни неща,да има и кой да ги чуе...
Автор: Серго
2008-09-26 10:44:06
И аз не виждам къде Дъскарев е прекалил с пристрастията си. Ако някой иска да го опровергае, да опровергае фактите
Автор: Серго
2008-09-26 10:48:11
продължение - да опровергае фактите, които той изнася. Най-важното, според мен, в статията е, че за първи път поне тук, се изтъква голямата смелост на Буш в решението за изпращане на повече войски в Ирак. За това никой в България не говори, освен Дъскарев. Причините са ясни - Буш сега е изключително непопулярен, заради финансово-икономическата криза в САЩ. Всички, обаче, забравиха за решението на Буш, което обърна изхода на войната в Ирак.
Автор: подпоручик Ците
2008-09-26 12:38:48
За двата президентски мандата на Буш-младши върху него се изсипаха толкова много,не просто кофи, но цели цистерни с помия,че комай,всички забравихме едно от основните предварителни опасения за бъдещото му(към края на 2000 г)управление.
Едно напомняне на това опасение от 2000 г. е напълно актуално предвид коментираната статия.

Това опасение се изразяваше в медийното представяне на Буш-младши като ИЗОЛАЦИОНИСТ, който нямало да провежда твърде ангажираната със световните и европейски проблеми политика на предщественика си Клинтън.

Опасението не се сбъдна ! И без да съм привърженик на конспирологията,дълбоко съм убеден ,бе направено нарочно усилие ,то да не се сбъдне с взривяването на кулите-близнаци на 11 август 2001 г.тоест само броени месеци след инагурацията на Буш.

Всичко останало най-значимо от президенствуването на Буш бе политическа логика обусловена от това нарочно усилие.

Не можеше президента на страната-лидер на демократичния полюс в света да не се противопостави тотално ,на всичко което и тогава и до ден днешен олицетворява другият полюс -полюса на тероризма и НЕдемокрацията.

От 8 години САЩ полагат колосални усилия и колосални ресурси за водене на ефективна борба срещу най-голямото зло на ХХІ век-тероризма.

Тази борба си има своята цена ! Която впрочем европейците не плащат,предоставяйки това да правят САЩ и задоволявайки се да подскачат от кеф при несекващите клоунади на своите управници,един след друг доказващи политическата им неадекватност и политическа кокоша слепота.
Автор: Петър
2008-09-26 16:34:08
Напълно подкрепям Огнян Дъскарев. Не за първи път чета компетентните му статии. Това, което искам да допълня е, че, според мен, Джордж Буш е не просто политик и президент, а държавник и визионер. Затова и постъпва по начин, неприет от политиците, които правят само неща, които ще им донесат плод веднага. По време на техния мандат. Буш действа като държавник. Той взима трудни решения, които не му носят никаква полза, но които ще осигурят добра перспектива за страната му, както и за целия християнски свят. Затова освен Ирак, ще припомня и Афганистан, възраждането на инициативата за стратегическа отбрана на Рейгън, както и програмата за изпращане на хора на Марс. Всички тези проекти му вредят, защото изискват човешки и материални жертви днес, сега, но в перспектива ще променят света, както и ще съхранят американското технологично превъзходство.
А мисълта, че САЩ ще останат доминиращата страна в света и през този век, е успокоителна за всеки здравомислещ човек и християнин.
Автор: Ronald Reagan
2008-09-27 08:16:59
www.opasnite.eu

www.opasnite.or g

www.opasnite.info

Si te go kachihme vchera vav FRANCE na tri domeina
AKO ne se otvori na ediniat KLIKVASH na drugiat.

E KOFTI malko za DANS NO.....
Автор: читател
2008-09-27 14:44:20
Няма да се очудя ако бившият президент Клинтън деликатно подкрепи сегашния кандидат за президент Маккейн. За разлика от Клинтъновица...
Автор: Българин
2008-09-27 17:00:25
Вследствие на "голямата победа" постигната от автора в САЩ избухна НАЙ ГОЛЯМАТА ФИНАНСОВА КРИЗА.
Автор: Roni
2008-09-27 17:45:50
Чел съм доста статии от Огнян Дъскарев в "Дневник" и други вестници. Информиран човек е, явно има изявени интереси за американската политика и пише много добре. Но, наистина, би могъл да бъде по-обективен. Ето, в тази статия изкарал, че в Ирак всичко е супер, но днес по СНН казаха, че в Багдад има ток и вода само по 6 часа на ден. Да си представим какво е в останалата част на страната.
Автор: Анти-Щиглиц
2008-09-27 18:37:19
Джоузеф Щиглиц, известният икономист и нобелист наскоро издаде книгата "Войната за един милиард долара". Там твърди, че американците са изхарчили досега в Ирак тази сума. Книгата моментално обиколи света и беше гръмогласно използвана за пропаганда против Буш. Дъскарев пише, че в Илак досега са изхарчени "около 555 млрд долара". Сигурно Рони и подобните му веднага ще обвинят автора на тази статия, че не е обективен. Да, но днес на първия диспут между МакКейн и Обама, последния каза няколко пъти, че в Ирак досега са изхарчени 600 млрд долара.Т.е. цифрите общо взео съвпадат. На Обама може да се вярва, защото е виден левичар и противник на войната и икона за левичарите навсякъде. Е, сега, да каже Рони, кой е необективен Щиглиц, който е световно име и вдигна огромен пропаганден шум и чиято книга беще използвана от левичарите против Буш, или не много известния българския журналист Дъскарев?
Автор: Димитър
2008-09-28 09:52:24
И ВСЕ ПАК: КЪДЕ ОСТАНАХА ОРЪЖИЯТА ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ В ИРАК? НАЛИ ТОВА БЕШЕ ПОВОДА ЗА НАХЛУВАНЕТО?( ПОСЛЕ СЕ ЗАГОВОРИ ЗА "ОСВОБОЖДЕНИЕ"...)ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ПИТА, ЗАЩО ИЗЛЪГАХА НАЙ-НАГЛО ДЪРЖАВНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НА САЩ.
Автор: прасето Грух
2008-09-28 18:11:47
седерастофобите обичам да ги ям студени, след престой от около 24 часа във фризера. друга добра рецепта е: опърляш два дребни седерастофоба, те по начало са дребни, а после ги ощипваш - т.е. оскубваш им перушината. след това като им изчистиш смърдящите вътрешности ги слагаш във вряща вода с малко сол, черен пипер и нарязан лук. след това, когато са леко преварени, ги изваждаш в средно голямо коритце, посолваш с червен пипер и сол и ги хапваш парченце по парченце. за по-лесно прокарване препоръчвам руско пиво "путинской медвед", което освен това предизвиква и сигурна диария, така че помага за промивка на червата.
Автор: Дядо до Бате Гойко
2008-09-28 22:45:18
Цитат: "Ама и аз им се чудя на американците - тръгнали да оправят света..."
А кой?
Егоистична Европа ли?
Основната тяжест в борбата срещу злото - комунистически и исля
Автор: подпоручик Ците
2008-09-28 22:52:07
Това е ! Там където има политическа,икономическа и финансова култура -винаги има резултати !

Там където същата култура се измерва с максимата на "железния Феликс" за чекиста/"хладен ум" ..хааааха ха ха,"горещо сърце"...хеееехе хе и....охоооохо..... "чисти ръце"..... охоохоохо , сиреч имам предвид днешна РаSSея ,там има изтичане в чужбина на десетки милиарди нехтогазо-долари,бягство на инвеститори и гологъзо пъчене на чекистките "управници".ТОЕСТ РЕЗУЛТАТ НЯМА !



Конгресът на САЩ постигна съгласие по плана за спасяване на банките
28 Септември 2008

Лидерите на американския Конгрес обявиха в неделя, че са постигнали принципно споразумение и имат готовност да одобрят спасителния план за създаване на правителствен фонд от 700 млрд. долара, който да изкупи лошите дългове на затънали банки, с което да се облекчи кредитната криза, заплашваща глобалната икономика, предаде Ройтерс.

След маратонски преговори, продължили до ранните утринни часове, лидерите на демократите и републиканците в Конгреса се споразумяха за промяна в ключови части на програмата за спасяване на Уол Стрийт, внесена от администрацията на президента Джордж Буш.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси (Демократическа партия), заяви на пресконференция, че има "голям напредък", но остават детайли, по които предстои още работа.

Очаква се планът да бъде гласуван в неделя, за да успокои пазарите преди отварянето в понеделник.

Програмата предвижда правителството да изхарчи 700 млрд. долара за изкупуване на лоши ипотечни дългове от американски банки, като заеме средства от паричните пазари за сметка на правителствения дълг.

Говорителят на Белия дом приветства постигнатия напредък и оцени високо усилията на преговарящите от двете партии за стабилизиране на финансовите пазари и защита на американската икономика.

Министърът на финансите се оправомощава да упражнява контрол върху двугодишния план, но критиците на плана настояват да се предвидят по-стриктен контрол и отчетност.

"Постигнат е голям напредък, но трябва да го формулираме на хартия, за да можем официално да обявим споразумението", каза на пресконференция след преговорите Нанси Пелоси.

"Работихме здраво по въпроса. Постигнахме важен напредък към споразумение, което ще бъде ефикасно за пазарите и за всички американци", потвърди министърът на финансите Хенри Полсън на същата пресконференция.

ББС отбелязва, че в следващите дни всички ще следят кредитните пазари, за да видят дали банките ще са достатъчно уверени, за да възстановят взаимното кредитиране.

Миналата седмица имаше сериозни противоречия във връзка с плана и се появиха опасения, че Конгресът може да отхвърли искането на администрацията.

По време на продължилите цяла нощ преговори законодатели са се консултирали по телефона с милиардера Уорън Бъфет, който миналата седмица инвестира 5 млрд долара в "Голдман Сакс" и предупреди, че пазарите са в "опасна ситуация" и на ръба на срив, предаде Ройтерс.

Заради обществения гняв във връзка със спасителния план, демократите и републиканците решиха да добавят предпазни мерки за данъкоплатците.

Отпускането на общата сума ще стане на етапи. Първите 250 млрд. долара ще бъдат отпуснати, когато законодателният акт влезе в сила. Следващите 100 млрд. долара могат да бъдат похарчени, ако президентът прецени, че има нужда от това. Отпускането на останалите 350 млрд. долара зависи от Конгреса, се казва в съобщение, разпространено от кабинета на Пелоси.

Освен това планът защитава данъкоплатците, които притежават ценни книжа на компанията, и им дава гаранция за пълно възстановяване на техните загуби, в случай че дружеството все пак фалира.

Вместо да става съсобственик във финансовите институции, които ще подпомага, правителството ще придобива специални ценни книжа (варанти) срещу проблемните активи, които е изкупило.

Планът позволява на правителството за изкупува лоши активи от пенсионни планове, от местните правителства и малките банки.

Законодателите се разбраха и за ограничения върху възнагражденията на висшите ръководни кадри, които често получават бонуси върху бъдещи постъпления, които така и не се реализират. Законът предвижда прекъсване на порочната практика на "златния парашут", която представлява изплащане на огромно обезщетение при предварително прекратяване на трудовия договор на високопоставен служител.

Надзорен борд, в който ще участва и председателят на Федералния резерв, ще следи изпълнението на програмата, а нейният мениджмънт ще е под стриктното наблюдение на разследващото звено на Конгреса и от независим главен инспектор.

Предвижда се "съдържателен юридически преглед на действията на Министерството на финансите".

Освен това правителството ще използва правата си като собственик на ипотеките и на ипотечни ценни книжа, за да помогне на собственици в затруднено положение да променят условията по заемните си договори за покупка на жилище.



Автор: Дядо - продължавам
2008-09-28 22:55:16
(За съжаление нещо натиснах:( и се записа недовършено)
Основната тяжест като разходи на пари и особено на жива сила!!! в борбата срещу злото - комунистически и ислямски фанатици и до ден днешен се пада на САЩ. Останалите участват (ако изобщо участват) символично.
Над 4 000 убити!...!!!
Заради това, че светът е привикнал хомот да влачи! "Тъй върви светът, лъжа и робство на тази пуста земя царуват."
Смяна на темата: Много ми хареса написаното от "Подпоручик Ците". Надявам се много хора да го прочетат. (Емотикон - възхищение)
Автор: ANTONIA
2008-09-29 02:16:49
INTERESNO NO MEN DIOGEN NE ME EBA!AMI 4E TIA PISHKATA MNOGO MALKA I OMEKNALA WE MARIETTA!
Автор: С. Тодоров
2008-09-29 10:54:40
"Но най-яркото доказателство за очертаващата се победа на Америка е мълчанието на почти всички световни и български медии. Арабската страна просто изчезна, изпари се от медиите. Причината? Джордж Буш и американската армия изтръгнаха любимото захарно петле от медийните усти - всекидневните, кървави терористични нападения в Ирак"
Тази проста истина е и една от причините да се посрещат статиите на Даскарев от някои "прогресивни" люде с такава омраза! Тази истина е и причината той да няма достъп в големи медии. Това че не е известен колкото Дърева, Велева и прочее видни хора от гилдията, не значи че е по слаб.
Ама мълчите си и си говорете глупости.
Това Ви остава!
Име:
Коментар:
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967366
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930