Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2008 10:32 - Пукнатини в новата вяра
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 3560 Коментари: 8 Гласове:
0



http://dnevnik.bg/show/?storyid=493860

Този текст беше публикуван в "Дневник" на 9-ти май и предизвика голям интерес. Текстът, обаче, беше силно редактиран, затова тук пускам пълната версия. 



ПУКНАТИНИ В  НОВАТА ВЯРА

На 1 май т.г. в списание „Нейчър” се появи статия за световното затопляне от немски  учени от IPCC, Международния панел за климатичните промени към ООН, най-известният форум, занимаващ се със световното затопляне. Според IPCC,  човешката дейност е основната причина за глобалното затопляне. Пред „Нейчър”, обаче, тези учени казват, че до 2015г. земята ще се охлади, защото „естествения климатичен цикъл обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност”. Това е поразително признание, че не хората са причината за глобалното затопляне. Признанието идва от видни климатолози, досега поддържащи точно обратното мнение.  

Въпреки това,  доказателствата против теорията за неумолимото затопляне на планетата и че за това са виновни хората, се множат всекидневно. Например, в 2004г. учени от британския университет в Бангор произведоха поредната сензация – предсказаха, че Сноудън, един от най-високите върхове във Великобритания ще изгуби напълно снежната си шапка до 2020г. Малцина, обаче, обърнаха внимание, че ЕС удължи до есента на 2009г. срокът за строеж на здание на върха на стойност 4.2 млн. лири стерлинги. Причината? Необикновено дълбокият сняг, който се натрупа на Сноудън в началото на 2008г.

В началото на април 2008г., когато Северна Америка излезе от най-студената си снежна зима от десетилетия,  Националният център за климатични данни на САЩ съобщи, че снежната покривка през януари т.г.  в Евразия е била най-голямата, откакто се извършват изследвания. Това съобщение беше потвърдено от сателитни данни в сайта Climate Audit,  според които температурите през март са били най-ниските от 30 години. Сайтът Climate Audit се поддържа от компютърният експерт Стив Макинтайър, който доказа, че прочутата графика Hockey stick, иконата на затоплистите, според която днешните температури са най-високите от 1000 години, е невярна и заблуждаваща.

На 24 април т.г. World Wildlife Fund съобщи, че ледът в Арктическо море се топи с такава бързина, че скоро ще достигне необратими стойности. Според данни от септември м.г. ледената покривка намаляла от  13 млн. на 3 млн. кв.км. Но според сайтът Cryosphere Today, до март т.г. ледената покривка в Арктика се е увеличила на 14 млн. кв.км. и край Беринговия проток и Аляска е най-голямата, откакто се извършват изследвания. Нещо повече -  според този сайт, ледената покривка и в Антарктика също е най-голямата, откакто се извършват наблюдения – с 30% повече от обичайното.

Но най-важното съобщение преди дни пристигна от НАСА. Огромно, бавно течение в Тихия океан, известно като Pacific Decadal Oscillation (PDO), внезапно влезе в студената си фаза. Това се случва веднъж на около 30 години и променя климата на цялата планета. Съгласно сайтът Watts Up With Тhat, поддържан от известният американски климатолог Антъни Уатс, студената и топлата фаза на PDO съвпада с големите температурни промени на XX век – затопляне 1905-46, застудяване 1946-77, отново затопляне от  1977 до днес. И най-вероятно ще настъпи пак застудяване. Тези данни съвпадат с мнението на немските учени в „Нейчър”. С едно изключение – немските климатолози твърдят, че планетата ще се охлади, но само заради голямо, дълбоко течение в Атлантическия океан, без да споменават за по-мощното течение PDO в Тихия океан.

Това очевидно са пукнатини в новата вяра, прегърната от милиони хора – религията на глобалното затопляне, причинено от човешката дейност. Световната истерия за световното затопляне бушува като ураган вече няколко години. Освен, че е религия, глобалното затопляне е и огромна индустрия, платена от данъкоплатците – стотици институти и организации с легиони от климатолози, десетки конференции, гигантски суми, изхарчени за намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата, за „зелено” законодателство, за производство на биогорива. Именно тук усилията на еколозите дадоха значителен резултат, но в отрицателна посока. В много страни в Третия свят избухнаха гладни бунтове, заради многократното увеличение на цените на храните. Главната причина е увеличеното потребление в Китай и Индия. Втората по важност причина са милионите декари по света, където вместо жито и ориз, се отглежда рапица, от която се произвеждат биогорива, както и царевица, от която се произвежда етанол. Под грамадният натиск на могъщото затоплистко лоби, днес в развитите страни производството на биогорива от храни е държавна, субсидирана политика. Резултатът са все по-недостъпните храни за хората в Третия свят и отчаяните гладни бунтове. 

Земята несъмнено се затопля през последните години и хората имат роля в това, но съвсем не решаваща, както твърдят затоплистите. /Всъщност през последното десетилетие на миналия век, според Националния център за климатични данни на САЩ светът се е затоплил само с около 0.11 градуса по Целзий, а за времето от 2000г. до 2006г. вкл. земята се е затоплила с 0.03 градуса. В долните слоеве на атмосферата температурата дори се е понижила/. В света днес има около 100 големи действащи вулкана. Всяко едно голямо, няколкодневно изригване изхвърля в атвосферата повече вредни газове, отколкото изхвърлят  всички промишлени предприятия в света за една година.

 Най-вероятно затоплянето се дължи на естествен, междинен  климатичен цикъл. Такива цикли са се случвали през последните десет века. Преди хиляда години викингите били привлечени от зелените поля и лозя на слънчева Гренландия /Зелена земя/. През XIV век викингите били принудени да напуснат Зелената земя, защото настъпило застудяване, продължило около пет века и известно като Малкият ледников период. На всеки 11 хиляди години планетата става пленник на ледникова епоха. Тя винаги е предшествана от временно световно затопляне. Сега сме точно на такова разстояние във времето от последната ледникова епоха.

Според друга теория на астрономите от обсерваторията в Пулково, Петербург, глобалното затопляне се дължи на увеличената слънчева активност. Същото се твърди и в доклад от 2004г. на Института „Макс Планк” /Германия/ и на Астрономическия институт в Цюрих.

Всяко мнение против човешкия фактор в затоплянето се посреща с яростни подигравки и нападки от последователите на Ал Гор, Мадона, Боно, създателите на Гугъл, Сергей Брин и Лари Пейдж, звездните холивудски кохорти, еколозите и климатолозите, платени от затоплисткото лоби. Но именно тези лицемерни богаташи богато замърсяват атмосферата с въглероден двуокис с частните си самолети и огромното потребление на ток в огромните си имения. През декември м.г. в десет хиляди делегати /!, много загрижени за световното затопляне, се събраха на приятна конференция, организирана от ООН на още по-приятния остров Бали. Целта им беше да обсъдят продължението на договора от Киото, изтичащ в 2012г. Както обикновено на такива срещи не беше решено нищо съществено, /освен дружното обругаване на САЩ, като главен „виновник” за глобалноото затопляне/, но едва ли някой е изчислил количеството вредни газове, отделени от колите и самолетите на делегатите.

Хората, вярващи в новата религия, както и всички други, несъмнено имат неголям принос за глобалното затопляне. В същото време, хората си въобразяват, че владеят планетата си, но не знаят дори и днес какво точно има в недрата и. Те не могат да лекуват една страшна болест, погубваща ги с милиони, на която не искам да споменавам името и която се разпространява като буци и корени в тялото. Хората не познават дори напълно свойствата на това, което се нарича високорганизирана материя и което носят на раменете си. Да твърдим, че те могат да променят климата е все едно да твърдим, че мухата може да убие слон.

 

 



Тагове:   вяра,   новата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. libertybell - Текстът е доста редактиран.
12.05.2008 02:51
Липсва целият предпоследен абзац, за което не виждам никакво смислено обяснение!? Въздесъщата "политическа коректност" ли?
Някои адепти на новата религия (както сполучливо я наричаш) добре преживяват покрай глобалното затопляне. Преди време английски учени бяха стигнали до умопомрачителния извод, че хората като издишват (СО2) влияят отрицателно върху климата... и следователно трябва да подпомогнат "борбата" срещу глобалното затопляне като плащат данък "дишане"!?
Статията е добра, поздравления!
цитирай
2. tull - Световното затопляне
12.05.2008 08:57
Liberty, благодаря! Текстът беше съкратен, поради липса на място. Все пак основното беше публикувано, което беше най-важното. Предизвика голям интерес, повечето от мненията са отрицателни, но друго не може да се очаква. Причината е могъщата световната затоплистка пропаганда. Затоплизмът е огромна индустрия - грантове, стотици институти, десетки хиляди учени, какво ли не. Истерията, обаче, още не е достигнала върха си. Дано, гладните бунтове, пряк резултат от затоплистката истерия малко отрезвят затоплистите от ООН и ЕС.
Поздрави.
цитирай
3. venercheto - не мисля, че е съвсем така
15.05.2008 14:05
поне аз преди няколко години си спомням, че се чудех, какво по дяволите става с това време. нищо вече не беше като преди, сезоните се сливаха едни в други, бурите и пороите се увеличаваха- нещо ставаше. тогава, само преди 5 години, всички в Западна Европа също така яростно отричаха, че ИМА глобално затопляне. много добре си ги спомням, защото се дразнех ужасно. Един приятел американец ми каза тогава- "много ясно, че има глобално затопляне. Аз съм прожектирал филмчета за него в библиотеката още като студент, края на 70-те". каза още, че има не само global warming, но и global dimming- намалява слънчевата светлина. това нещо определeно се забелязва също.

наистина е възможно света да се променя така или иначе. в крайна сметка- кога е стоял един и същ? но аз не се съмнявам, че човечеството има няколко пръстчета в това- и че скоро ще си ги опари.

венерчето
цитирай
4. анонимен - zatoplyane v globalen mashtab e ...
16.05.2008 17:30
zatoplyane v globalen mashtab e imalo i vinagi shte ima.

vwproswt e kakvi isvodi se pravyat ot tova i kak se vrwzvat te s politicheskite celi i poslaniya
#
цитирай
5. tull - СВ. затопляне
17.05.2008 10:10
В средата на 70-те беше много модно да се говори за световното застудяване. Западните и медиите от съветския блок бяха пълни с прокоби за новата ледникова епоха, която безмилостно настъпва. Сега пък е много модно да се говори за св. затопляне.
Снощи по RE:TV Иван Бедров беше поканил Калин Манолов и един затоплист, които обсъждаха св. затопляне. И аз се включих по телефона във връзка с горната статия в "Дневник". Климатът е нещо гигантско и необозримо, абсолютна нелепост е да се мисли, че хората могат да го променят. Което изобщо не значи, че не трябва да пазим природата. Като за начало българските затоплисти могат да започнат да убеждават българите да спрат да правят бунища навсякъде в България.
Световното затопляне, доколкото го има, може би е само местно, не световно. Например сега в Барцелона има страшна суша, нямат вода за пиете, започнаха да карат вода с танкери. Но на няколкостотин км в Мадрид няма нищо подобно.
цитирай
6. eien - Четейки последните две изречения от коментара Ви, искам да допълня нещо от този край на света, където съм в момента:
17.05.2008 17:32
По мнение на капацитети, пред Китай, който в рамките на 10-15 години няма да има проблеми с Тайван..., ще сложи "в ред" конфликта с Индия, който се очаква...но - предстои сериозен срив за китайската икономика заради страхотната суша и липсата на достатъчно вода в КНР! Китайското правителство няма да може да се справи, става въпрос за не чак толкова далечно бъдеще! Поради липсата на вода и сушата ще произлязат най-сериозните проблеми.
цитирай
7. tull - Суша
18.05.2008 11:36
За eien : Благодаря ви за отговора. Може би това ще се случи. Много анализатори считат, че в средата на този век ще започнат войни за вода, не за петрол. Причината е световното/местното затопляне, според тях. ДРуги анализатори, обаче, считат, че в средата на века ще настъпи световно застудяване. Всъщност никой не знае с точност. Следете например прогнозите за времето - верни са тези с няколко дни напред. Правят и прогнози за един месец напред, но те са доста неточни. В авиацията приемат само прогнози за 3-4 дни в бъдещето! Да не говорим какво ще се случи след 40-50 години с климата.
цитирай
8. eien - Не е свързано с климата
19.05.2008 13:51
много народ на територия без водоизточници и пречиствателни станции, питейна вода...страшно е там!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967944
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930