Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 09:16 - Засега без ясен фаворит
Автор: tull Категория: Политика   
Прочетен: 3979 Коментари: 16 Гласове:
0



Този текст беше публикуван във вчерашния брой на в. "Седем". Не пускам линк, защото електронното издание на "Седем" е с абонамент.


ЗАСЕГА БЕЗ ЯСЕН ФАВОРИТ

Дългата президентска кампания в САЩ продължава с неочаквани развития. На 6 май т.г. предстоят първични избори  в Северна Каролина и Индиана. Избирателите трябва да избират между двамата кандидати за президент от Демократическата партия -  сенаторите съответно от Илинойс и Ню Йорк  Барак Обама  и Хилари Клинтън.  До преди няколко дни беше сигурно, че Обама ще победи Клинтън. Но това вече не е толкова сигурно. Причината е речта на Джеремая Райт в Националния прес клуб във Вашингтон на 28 април т.г.  Райт е пастор на Обама от 20 години. Той е оженил сенатора и кръстил децата му. Миналата година Обама заяви, че Джеремая Райт е негов духовен учител. Прези март т.г. американските телевизии излъчиха записи на проповеди от последните години на духовният учител на Обама. В тях Джеремая Райт твърди, че Америка е заслужила 11 септември 2001г., защото американското правителство е терористично. Според  чернокожия Райт, американското правителство е създало СПИН, за да унищожава чернокожите, фалшифицирало е нападението в Пърл Харбър през декември 1941г., за да има повод да влезе във Втората световна война. Райт изразява възхищение от Кадафи и Кастро и категорично осъжда Израел като расистка държава. Същият проповядва, че САЩ също са расистка държава, че Щатите са убиец номер едно в света, и пр. и пр. Една от проповедите на Райт завършва с думите „Бог да прокълне Америка”.

В резултат избухна огромен скандал, който нанесе голяма вреда на Обама. Затова на 18 март т.г. той произнесе обширна реч, разхвалена от световните медии, като историческа. Обама осъди думите на пастора, но не и самия пастор и изрично декларира, че „не може да се откаже” от Райт. След дълго мълчание, пасторът се появи на 28 април в прочутия Национален прес клуб във Вашингтон и гръмогласно потвърди, че не се отрича от думите си! Повтори и потрети всичките си антимерикански „аргументи”.  Дори добави, че разбирал Обама, който не бил в състояние  да изразява такива идеи, но само защото бил политик.  На другия ден Обама вече нямаше никакъв  избор, освен публично да се откаже от пастора си и отново категорично да отхвърли думите му. Но твърде късно, поне според много избиратели в Северна Каролина и Индиана. Очевидно те считат, че Обама не е бил достатъчно искрен. Затова според последните проучвания на общественото мнение Хилари Клинтън намали до минимум разликата между двамата в тези щати. Още повече, че Обама заяви, че никога не е присъствал на антимериканските изказвания на Райт. Това е явна и нелепа неистина, защото за 20 години членство в църквата на Райт, Обама е присъствал на не по-малко от 700 неделни проповеди.

По-рано, на 22 април т.г. в Пенсилвания, Клинтън спечели очаквана победа над съперника си. Очаквана, защото в Пенсилвания преобладават поддръжниците на Клинтън – бялата работническа класа., хора с по-ниски доходи и образование.  Клинтън спечели с 10% разлика /55% -45%/, точно, колкото беше необходимо, за да се запази статуквото между двамата. И все пак едва ли  оставащите първични избори в седем щата ще бъде определен кандидатът на Демократическата партия. Най-вероятно това ще стане на националната партийна конференция през август в Денвър. Там, суперделегатите, т.е. видните членове на партията, които са 795 души ще решат кой ще се изправи срещу Джон Макейн, представителя на Републиканската партия.

Всички кандидати за президент на САЩ имат изявени качества – Хилари Клинтън и Джон Макейн са опитни политици, минали през бурите на няколко политически поколения. Барак Обама е великолепен оратор и е роден за политик, въпреки че тепърва навлиза в това поприще.

Но досега в президентската кампания  и тримата направиха големи грешки. През декември м.г. Джон Макейн невъзмутимо призна през Boston Globе, че не разбира много от икономика.  Инфлацията и слабата американска икономика е най-голямата грижа днес на избирателите. Затова подобно признание едва ли се е харесало на милиони американци. Съветниците на Макейн замазаха гафа, но сигурно притеснението у мнозина е останало. Все пак Макейн има едно оправдание – той е известен с невероятната си искреност, която понякога не знае граници. Както в горния случай. Искреността, все пак, е отличителна черта на малцина политици днес в света. Хилари Клинтън със сигурност не е от тях. Тя е известна със странни, да ги наречем, неистински изявления. Ето част от  най-любопитните: в средата на 90-те Хилари се срещнала с първия покорител на най-високия връх на света, Еверест, сър Едмънд Хилари и незнайно защо му казала, че е кръстена на него Но сър Едмънд става прочут герой през 1953г., когато изкачва  Еверест, а Хилари Клинтън е родена в 1947г., когато легендарният алпинист е бил никому неизвестен новозеландски пчелар. Напоследък тя се  прочу и с твърдението си, че попаднала под снайперистки огън през 1995г. на летището в Тузла, Босна по време на войната там. После незабавно беше разобличена от CNN, която показа кадри как Клинтън е посрещната с цветя на летището. Клинтън не е в състояние да каже ясно дали е за или против НАФТА, Споразумението за свободна търговия в Северна Америка. Няколко пъти направи противоположни изявления по този твърде важен въпрос. Ролята и в корупционния скандал Whitewater от средата на 90-те още не е задоволително обяснена. Списъкът с противоречивите/неистинските и изказвания е много дълъг и може да бъде продължен.

 

Обама се представя за новото лице в политиката, за противник на статуквото и обединител, който хвърля мост между партиите, поколенията, расите, малцинствата и мнозинството в огромната страна. Твърди смело, че само той може да донесе промяната и надеждата, толкова очаквана в Америка след осем години на Джордж Буш. Изглежда, че е вярно, защото той е нов, почти напълно неизвестен до скоро политик. Но освен, че е ново лице, за всички други твърдения няма никакви доказателства. Самата идея за мост, обединител на Америка е нелепа, защото именно безкрайно многоликото, многокултурно американско общество изключва подобна идея. Бързо се  разбра всъщност чий кандидат е Обама, който е представител на лявото крило на Демократическата партия – на по-високо образованите хора, със сравнително високи доходи, на преподавателите в колежите и университетите, на холивудските звездни  леви радикали, на младите американци, които много искат да докажат на себе си, че не са расисти. Обама е кандидат на американците с леви убеждения, както и на крайната американска левица. Поддръжниците му се разхождат с неговата значка и с дрехи с образа на международния терорист и масов убиец Че Гевара. И преди всичко Обама е кандидат на афроамериканците – досега около 70%  от гласувалите за него в първичните избори са чернокожи! Всичко това не беше приятно за сенатора със смесена кръв, защото се разбра, че не е никакъв мост между поколенията и расите. Нещо повече, той вече използва старото, изпитано оръжие на чернокожите – начаса обявява почти всеки, който го критикува за расист. Клинтън е подкрепяна от голяма част от бялата работническа класа, от жените, от по-възрастните и по-малко образовани хора, както и голяма част от испаноезичното малцинство. Макейн е подкрепян от американците от Средния запад, от част от Юга, от белите и богати американци, от останалата част от испаноезичното малцинство и бялата работническа класа. Това не е новина за Клинтън и Макейн, но пък те никога не са се представяли за мост над поколенията и расите.

 

Станаха известни близките приятелски връзки на Обама с двама членове на известната терористична организация от 60-те, Weather Underground. Те са Бил Айърс и Бернардин Дорн, които в 60-те убиваха полицаи и взривяваха бомби в Пентагона и Конгреса. Сега са професори/!/ в Университета в Илинойс  и близки приятели и съседи на семейство Обама. Той е бил заедно с тях в управителния съвет на лявата фондация Woods Fund, която между другото е финансирала църквата на Джеремая Райт. Проф.Бил Айърс до днес не се е отказал от терористичните си наклонности. Ето какво каза той пред New York Times: „Не съжалявам, че поставях бомби, мисля, че не поставихме достатъчно”. Забележете датата на това изказване: 11 септември 2001г.! Вярно е, че Обама е бил малко дете, когато двамата са хвърляли бомби и убивали невинни хора, но факт е че от години е близък приятел с бившите градски партизани. Именно от дома на близкия му приятел Бил Айърс, Обама обяви през 1995г., че влиза политиката. Разкрити бяха и съмнителните връзки между Обама и Тони Резко, чикагски ресторантьор и собственик на голяма фирма за недвижима имоти. Резко беше арестуван през януари т.г. по обвинение в измама и пране на пари. През 2005г. Резко помогнал по твърде подозрителен начин на сенатора да се сдобие с имот в престижно чикагско предградие. Обама отхвърля всички обвинения и се опитва да обясни случая, но в същото време призна през ноември 2006г., че е направил грешка и съжалява за това. През февруари т.г., Мишел, съпругата на Обама каза, че за първи път в съзнателния си живот се гордее със страната си, защото съпругът и успял в живота и политиката! Тези поразителни думи бяха казани, след като съпрузите са завършили право във възможно най-скъпото и престижно висше училище в Америка – Харвард. След като притежават луксозно имение в милионерско предградие. След като Мишел работи от години за шестцифрена заплата за известни адвокатски фирми. Ето с каква страна Мишел досега изобщо не се е гордеела!  Въпреки това, тези огромни гафове и разкрития, както и твърде късното му  разграничение от Джеремая Райт, не навредиха много на сенаторът от Илинойс. Защо, как е възможно, след всичко това, Обама да продължава да печели привърженици? Обяснението е лесно: Обама е негласният галеник на почти всички американски и световни медии. Медиите са  могъщи негови поддръжници, които искат  той заеме най-могъщата длъжност на планетата. Причината е ясна: след осем години, през които световната левица и почти всички световни медии успешно демонизираха Джордж Буш за огромна радост на световния тероризъм, сега медиите и левицата жадуват за реванш. /Още повече, че преди четири години Буш беше убедително преизбран за голямо неудоволствие на повечето международни медии, световната левица и световния тероризъм/. Днес техният кандидат за президент на САЩ се казва Барак Обама и те ще направят, каквото могат, за да заеме той най-важната длъжност на земята.  

 

Но на  6 април т.г. пред подбрана левичарска публика в Сан Франциско, Обама, считайки, че не го записват, заяви, че американците в малките градчета са огорчени, горчиви, гневни хора и затова се объщат към Бог, искат да притежават оръжия и мразят имигрантите. Това изказване вече препълни чашата и тук дори големите американски медии не успяха да му помогнат. Обама беше обвинен в надменен елитизъм  и подложен на гневни критики, защото американците не търпят политиците им да ги гледат отвисоко. Все още не е  ясно как ще се отрази това на първичните избори в Северна Каролина и Индиана,  но фактът, че дори New York Times осъди тези думи, говори, че сенаторът е преминал една определена граница.

 

 И все пак, най-вероятно, Обама ще бъде кандидатът за президент на Демократическата партия, освен ако не направи поне още няколко непростими гафа. Вероятно суперделегатите  ще решат на националната партийна конференция, че именно Обама, а не Клинтън може да победи Макейн през ноември. Противопоставянето между двамата ще бъде особено жестоко в ранната есен, защото залогът е гигантски. Обама ще използва най-силната си карта срещу Макейн – неговата близост с Буш. Освен Буш и Чейни, Макейн е най-твърдият поддръжник на войната в Ирак. Точно Макейн от години настояваше войските в Ирак да бъдат увеличени. Когато Буш най-сетне го послуша, положението в Ирак рязко се подобри. Въпреки това войната в Ирак е крайно непопулярна сред американците – 70% считат, че тя е грешка.  Обама ще направи абсолютно всичко възможно и позволено, за да представи евентуално президенство на Макейн за трети мандат на Джордж Буш. Другият му голям коз е напредналата възраст и пословичната избухливост на Макейн. Обама ще тръби, не без основание, колко опасно е американският президент да бъде уморен, стар човек,  който е непредвидим и  подвластен на настроенията си.

 

Макейн ще удря безмилостно Обама в най-слабото му място – съмнителния му патриотизъм, съмнителната му любов към Америка. Със сигурност ще тръби не без основание,  че, поради крайно левите си убеждения,  Обама обича повече Европа и ООН от собствената си родина. Макейн ще повтаря безспирно за ожесточените антимерикански проповеди на пасторът, в чиято църква Обама е членувал 20 години. Пасторът,  кръстник на децата му, духовният му учител и човекът, който го е завел до олтара. Несъмнено Макейн ще напада Обама и заради приятелството му с терористите от Weather Underground. Всъщност Макейн вече започна – преди дни каза пред ABC, че защитата на Айърс от Обама „граничи с непростимото”. Без съмнение Макейн ще размахва разпечатката от гласуването на Обама в Сената, от която личи, че винаги е гласувал партизански, т.е. не е никакъв мост между партиите, поколенията и пр. От тази разпечатка е видно и че два пъти е гласувал против финансирането на американската армия, която се сражава с терористите в Ирак. А това със сигурност никак няма да се хареса на поне половината от избирателите. И преди всичко ще прави каквото може, за да се разграничи по всякакъв начин от Буш.  Не на последно място Макейн ще атакува Обама и заради политическата му неопитност. 

 

Според всекидневното обощение на проучванията на повече от  40 социологически агенции Макейн и Обама получават еднакъв брой гласове. Разликата е по-малко от един процент в полза на единия или другия.  Това значи, че засега няма ясен фаворит.

 

Но необикновеният, изумителният факт е,  че въпреки осем години на мощно световно демонизиране на Джордж Буш,  един негов съратник може би ще стане президент на САЩ.

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Ясен,   фаворит,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - избори
08.05.2008 16:10
В българските медии напълно липсват добри анализи на президентската кампания в Америка. Този анализ много ми хареса, ще очаквам още!
цитирай
2. tull - Благодаря!
09.05.2008 08:03
Но мисля, че има тук-там коментари за американските избори, главно в "Дневник" и "Сега".
Поздрави.
цитирай
3. satory - Здравейте
09.05.2008 09:59
Искрено се надявам на изборите през ноември Джон Маккейн да победи убедително чернокожия расист и с това да покаже на световната левица, която се подразбира мрази Америка, че номерата и няма да минат никога. Убеден съм, че Джон Маккейн е човека способен да продължи ефективно борбата с тероризма без значение от средствата. Поздрави.
цитирай
4. tull - Здравейте satory
10.05.2008 10:35
Благодаря ви за отговора. Аз също се надявам, и то много, че Макейн ще спечели. За съжаление не е съвсем сигурно, защото Америка е разделена сега. Все пак мисля, че мнозинството от американците няма да приемат краен политик, като Обама.
Поздрави
цитирай
5. анонимен - STB
10.05.2008 14:27
Чувал бях доста невероятни , за мен, извадки от проповедите на пастора на Обама - проповедника Джерамая ( И то не по повод на кампанията, а във връзка и преди доста време, в статия за антиамериканската пропаганда и вътрешната подръжка на ислямския тероризъм в САЩ.)
По начало, много от приказките на американските пацифисти и морализатори , ми приличат на тези на европейските им еквиваленти от 30те години. Много са за мир.... включително с хора като хитлер, после като дойде бедата ги няма никъде.
Все пак да прокълнеш страната си, като Джерамая и след като я намираш така непоносима ДА НЕ Я НАПУСНЕШ ????, е признак на висше лицемерие! А да имаш за духовен наставник лицемер......???
Не виждам как може да се очаква нещо позитивно и честно от Обама, който има за духовен наставник такъв пастор.
цитирай
6. sparhawk - Аз имам един такъв въпрос
11.05.2008 11:34
Кой смятате, че ще е по-ефективен икономически в спора между Барак Обама и Джон Маккейн, смятате ли, че Обама спечели окончателно след резултатите от последните два щата и не мислите ли, че Мит Ромни беше по-подготвеният кандидат сред лагера на Републиканците?
Благодаря предварително, макар, че въпросите станаха повечко :P
цитирай
7. sparhawk - И още малко въпроси
11.05.2008 11:36
за които се извинявам, но ми е интересно да чуя мнението ви - според вас какви биха били отношенията на съответно Барак Обама, Хилъри Клинтън или Джон Маккейн към президента на Русия Дмитрий Медведев?
цитирай
8. tull - Американските избори
11.05.2008 11:55
СТБ, благодаря за отговора. Съгласен съм с теб, но дали така мислят десетки милиони американци? Не знам.

За Sparhawk - икономиката е най-важното в изборите. Сега тя е в лошо състояние, но не мисля, че е в рецесия. Почти винаги народите обвиняват правителствата си, ако държавите им са в лошо икономическо положение, въпреки, че п-вата нямат кой знае колко възможности да влияят на икономиката. Това важи и за България и за САЩ. Почти винаги управляващите обират отрицанието на хората за лошата икономика. Точно това сега се случва и в САЩ. Републиканците и най-вече Буш са обвинявани за какво ли не. Макейн не е добре подготвен икономически, въпреки, че е толкова години сенатор. Той разбира от войни и опазване на сигурността на страната. Това е много важно, защото Ирак е най-важното след икономиката. Макейн ще бъде най-твърд от всичките с Русия, разбира се. Вече поиска Русия да бъде изключена от Г-8. Макейн счита, че Буш е бил много мек с Русия. Но ако бъде избран, в което много се надявам, Макейн ще трябва да се съобразява с руската мощ. Няма как. Без съмнение Мит Ромни е по-подготвен икономически, но той принадлежи към крайната десница и затова не е подходящ за кандидат. Нали трябва да се печелят гласове и на независимите избиратели, както и на хората на Хилари. Най-вероятно поради това Макейн няма да го избере за вицепрезидент. Мисля, че Хилари вече загуби. Обама ще бъде на финала през ноември. Нещата ще бъдат на кантар. Победителят ще победи с най-много с 3%. Поздрави
цитирай
9. sparhawk - Благодаря
11.05.2008 12:23
Много ви благодаря за бързия, изчерпателен и любезен отговор. Искам да ви поздравя за хубавия блог и да ви кажа, че дори когато не съм съгласен с някои от вашите тези, ги чета с удоволствие, тъй като са написани грамотно и аргументирано.
Чета ви с удоволствие!
цитирай
10. tull - За sparhawk
11.05.2008 14:18
Благодаря и бъдете здрав!
цитирай
11. sparhawk - Bob Barr
14.05.2008 12:58
Здравейте, направи ми впечатление кандидатурата на Боб Бар за президент предвид това, че той се счита за близък по възгледи с Маккейн.
Какво смятате за неговата кандидатура и мислите ли, че той може да попречи на Републиканеца да спечели?
цитирай
12. gantree - Обама
14.05.2008 14:02
http://news.ibox.bg/news/id_1992577428

На въпрос на американския журналист Джефри Голдбърг: "Мислите ли, че Израел е баласт за външната ни политика?" Обама отговори с фраза, която ще се запомни от поколенията "Не, не и не. Но мисля, че Израел е кървяща рана, хронична язва, която заразява цялата ни външна политика".
цитирай
13. tull - За Sparhawk
15.05.2008 19:00
Бях написал дълъг отговор, но проклетата интернет връзка точно сега реши да се провали и загубих всичко. Затова: Боб Бар, Рон Пол, Гъс Хол, Ралф Нейдър нямат никакъв шанс. Гъс е шефа на компартията на САЩ, който искаше дап става президент в 70-те и за него гласуваха няколко хиляди души. Единственото изключение е Рос Перо, милиардер от Тексас, който през 1992 отне много гласове на Буш-старши, който тогава загуби от Клинтън. Много наблюдатели считаха, че заради тонва Буш загуби.
Поздрави
цитирай
14. анонимен - гледайки какво става, почти съм ...
15.05.2008 23:29
гледайки какво става, почти съм сигурна в прогнозата си, че Джон Маккейн ще спечели.

Обама има голям проблем с икономическите си знания, преди врэм изтърси голяма глупост по повод НАФТА. Но е факт, че доста от средната класа, особено с претенции за интектуалност, левеят.

Джон Маккейн има силни лобита зад гърба си, не на последно място.

Поздрави!
#
цитирай
15. анонимен - НАФТА + NAFTA sorry #
15.05.2008 23:30
НАФТА + NAFTA

sorry
#
цитирай
16. sparhawk - Гъс Хол
16.05.2008 18:36
Баба ми е разправяла, че веднъж Гъс Хол бил гост на БКП у нас и трябвало да го наричат Гюс Хол, за да не настане голямо веселие сред другарите :-)
Благодаря за отговора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1966738
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930