Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 17:48 - Красотата няма да спаси света
Автор: tull Категория: Лични дневници   
Прочетен: 18761 Коментари: 33 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КРАСОТАТА  НЯМА  ДА  СПАСИ  СВЕТА


Елитът на  малката страна се стичаше към концертната зала. Първите хора на държавата винаги  чувствителни за важните събития безпогрешно бяха  разбрали, че трябва да присъстват на това събитие. От значение беше да си направят реклама – любимо занимание на всеки елит.  Предстоеше премиерата на музикалната творба на  млад композитор,  който вече беше завоювал  внимание в световните медии.

 

Като че ли всички известни хора бяха в залата.  Бизнесмените, предприемачите и застрахователите, чийто бизнес беше измамата.  Банкерите, които безмилостно ограбиха жалките спестявания на  стотици хиляди хора,  разсипаха живота им и докараха мнозина до самоубийство. Журналистите и издателите, на които дори им беше омръзнало да  се продават. Писатели, артисти, художници, интелектуалци -  вечен паметник на  суетатата,  недохранена  с  талант и  сита  на бездарие. Безскрупулни политици, изкачващи се  по стълба от трупове към  висините на  властта. Жестоки, но превъзпитани мутри, фолк-певици и празни манекенки,  които бяха дошли да слушат сериозна музика.

 

Всички бяха притихнали и чакаха тя да започне.

 

В тъмната зала просветна лъч. Свежа  струя  нахлу  през затворените врати,  лек вятър се изви и разсея задухата, появи се късче синъо небе, сетне почерня и пламнаха  звезди. Могъщ, зелен океан  се  ширна пред тях,  вълните ги  люшнаха към самотен остров  с  исполински  храм

 

Някои скочиха на крака, други с учудване се огледаха, зашепнаха.

 

Но това беше музиката!

 

Докато се  опомнят те се озоваха в златистоалена джунгла, край тях  гъвкаво се промъкна гепард  и закрещяха птици. След миг, на върха  на планина от лед затрепериха  от студ. Долу, в синя пустош безмълвно вибрираше стоманена струна. Обоят тихо ги призова за безсмъртни чувства, цигулката остро заскърца, защото ревнуваше, челото горестно  изви глас. Меч от сладки звуци разсече въздуха  и се вряза в  откритата рана.  Това бе мечът на страданието, на несподелената любов.  Те бяха този меч и  любовта беше  тяхна. Свещени жребци зачаткаха с копита , безброй  искрящи копия, запратени от невидима ръка полетяха към небесата.  Пианото властно се намеси, за да им каже, че дори и първата   любов е сиво  всекидневие, което бързо ще   забравят. И те повярваха! Намираха се на арена, където неизвестна сила правеше, каквото иска с тях. Можеха да бъдат осъдени на смърт само със звук и трела,  заключени  в  златен   гроб, после съживени с песен на славей. Можеха да летят със скоростта на светлината и да осветяват с  горящи  факли  Вселената, защото не бяха родени да пълзят.

 

Можеха да спасят душите си!

 

Здрачният  орган  сложи край  на  този задъхан, безумен час,  за да им напомни, че винаги има Край.

 

Светлината, този път истинска освети мълчаливата публика. След гениалната  творба  настъпи тишина.

 

Тогава се случи нещо изумително. Всички неволно  се погледнаха  усмихнати, с една  опияняваща мисъл в главата.  Тези загрубели хора внезапно  осъзнаха,  че могат и  да обичат, могат да забравят подлостта и омразата в безкрайното печелене  на пари и власт,  да бъдат почтени и добри.

 

Добри!

 

Хиляди,  тежки,  железни врати  благословено се затръшнаха зад миналото им. 

 

Имаше, имаше надежда за бедната, измъчена страна.

 

Каменното здание  потрепери  от оглушителен рев:

 

“Авторът!  Авторът!  Авторът!”

 

 

 

По-късно, в зимната нощ един  мъж, като се олюляваше отвори  несигурно вратата  на  близкото такси.  Вътре замириса на водка.  Сетне извърна глава и извика грубо на силно гримираната си спътница:

 

“Хайде, ма, докога ще те чакам!”

 

Тя се изкиска и бързо седна на топло до него.

 

Това беше авторът.

 

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Лена
27.07.2010 17:56
Страхотно! Как само сте описал музиката, невероятно е! Благодаря ви.
цитирай
2. анонимен - Павлов
27.07.2010 20:19
Този текст е стар, чел съм го разни форуми и сайтове преди години. Но не знаех, че е от Огнян Дъскарев. Много, много силно, г-н Дъскарев. Браво!
цитирай
3. анонимен - TH
27.07.2010 21:24
Описанието на музиката е изключително, но избраните, г-н Дъскарев, са един колективен боклук. "Елитът" на България, несъмнено е измет. Тази измет не може да бъде спасена, както вие искате. Красив, но безнадежден разказ.
цитирай
4. анонимен - хора
27.07.2010 22:12
наистина ли нямате по-смислени занимания
цитирай
5. injir - Eлит? Къде е.
28.07.2010 00:53
Eлит? Къде е.
цитирай
6. анонимен - Pozdravlenija
28.07.2010 03:02
Chudesno e-bravo Ogi,a na ANONIMNIJAT Komentator shte kaja,che naprazno si e gubil vremeto da chete i komentira,to tova tuk ne e prednaznacheno za nego/neja/,a za horata,koito pritejavat chuvstva i koito za shtastie vse oshte gi ima.
цитирай
7. анонимен - greshka
28.07.2010 03:05
Imeto mi e Antoaneta i ne sum anonimna,prosto sgreshih pri izprashtaneto na gornijat komentar.
цитирай
8. анонимен - Красотата уби света.Чия красота?Истинската ,показната,фалшивата,чия?
28.07.2010 05:08
Истински думи,но зловещи,никому ненужни.Само малко останалия човешки дух може да ги разпознае.А колко истинска красота,колко истинска душа,колко истински думи са нужни на човечеството,за да живее.
цитирай
9. apostapostoloff - Всички са маскари!
28.07.2010 05:57
Знаем, знаем го отдавна- всички са маскари! С изключение на tull, разбира се...
цитирай
10. анонимен - Rare Earth
28.07.2010 07:09
Трябва да си много тъжен човек, за да напишеш такъв текст с такова заглавие. Нима няма никаква надежда, дори и в красотата и любовта?
цитирай
11. gizdashki - Много ми хареса!
28.07.2010 09:27
Надежда има, но тя не е в чувствата, красотата, любовта...само.
Надеждата е в разума и общуването. И ако това общуване е свързано освен със споделяне на мисли и с чувства, красота, любов и музика, тогава светът ще бъде спасен!
цитирай
12. liliyanaandreeva - А чалгата и кича ...
28.07.2010 09:42
ще го затрият съвсем!...
цитирай
13. krassko - Доста постно като текст.
28.07.2010 09:42
С много шаблонни изрази и клишета. И "вярата в утрешния ден" накрая, но къде са "червените потници" ?
цитирай
14. liliyanaandreeva - Много впечатляващ текст!
28.07.2010 09:49
Но красотата е била сама , а "...една птичка пролет не прави..."
Тези, които считат, че сам - човек може да се справи с всичко и с всички...не са прави!
Еврейският цар Давид се е справил , но...останал сам да кукува!...
цитирай
15. eleonoraknyazheva - Една добра провокация
28.07.2010 09:55
за будните умове. Има голяма ирония в това - изкуството да е такова, каквото обществото заслужава...
цитирай
16. sav11 - Интригуващ текст
28.07.2010 13:10
Интересен текст. Аз също съм писал на тази тема, в един от разказите си. Казвал съм и пак ще кажа, колкото и гротескно да пишвем и да показваме измамата, пошлостта, лицемерието, алчността, неустоимата и неуправляема жажда за ВЛАСТ и ПАРИ, не очаквайте революция в съзнанието на хората. Те няма да се вдигнат и да променят нещо, защото са ИЗПЛАШЕНИ до незнам къде!
цитирай
17. mamkamu - !
28.07.2010 13:25
Много хубаво написано!

Но нали не си мислите обаче, че тези, които създават ангелска музика са ангели :)

Пък и няма нужда красотата да спасява света... Ще го спасят Автори!
цитирай
18. nikatxc - Иронията тук ме накара да се усми...
28.07.2010 13:26
Иронията тук ме накара да се усмихна.Много ми хареса.
цитирай
19. анонимен - super!
28.07.2010 14:28
naistina mnogo hubavo napisano.
цитирай
20. dolsineq - Хубав разказ. Музиката прави чу...
28.07.2010 15:06
Хубав разказ. Музиката прави чудеса. Терапията с музика не е от вчера, но ако тези хора са действително глухи, как тогава ще стане това? Иронията на автора е открито предизвикателство към съвремените творци: "Писатели, артисти, художници, интелектуалци - вечен паметник на суетатата, недохранена с талант и сита на бездарие." Колкото до "елита" в България, ако кредитни милионери, фолкпевачки, псевдобанкери и " Безскрупулни политици, изкачващи се по стълба от трупове към висините на властта. Жестоки, но превъзпитани мутри, фолк-певици и празни манекенки, които бяха дошли да слушат сериозна музика." - са нейните представители, то жалко за тази страна и този народ. Мястото на тази пасмина /"елита"/ е на сметището...
цитирай
21. karambol5 - ;))))))))))))))))))))) Много ...
28.07.2010 15:57
;)))))))))))))))))))))
Много добре написано :)))
Този,така наречен "елит "........Все си мисля ,че някой някъде е объркал ценностната ни система.
Някой 20 години си е играл на Бог и ни е докарал до тук. Сега е ред на онзи Бог,истинският ,който ще съумее до оправи нещата......да видим как....
цитирай
22. анонимен - Някой
28.07.2010 16:30
Най-хубавото, което съм чел от много време. Много силен, богат израз, с оригинален, неочакван край. Но колко тъжен край.
цитирай
23. анонимен - от Фидел
28.07.2010 16:32
Не харесвам никак политическите статии на Огнян Дъскарев, но това есе е действително страхотно. Браво, Дъскарев. И спри с крайнодесните си статии, за да не те ругаят по форумите и в блога ти. Силата ти е в разказите, есетата и преводите.
цитирай
24. анонимен - Светломира Панова
28.07.2010 16:35
Неизвестно защо ми се доплака от този прекрасен разказ. Толкова ли е безсилна истинската красота да спаси света? Невероятно силен, но и тъжен разказ. Поздрави отново г-н Дъскарев.
цитирай
25. dolsineq - Най-хубавото, което съм чел от м...
28.07.2010 16:56
анонимен написа:
Най-хубавото, което съм чел от много време. Много силен, богат израз, с оригинален, неочакван край. Но колко тъжен край.

"По-късно, в зимната нощ един мъж, като се олюляваше отвори несигурно вратата на близкото такси. Вътре замириса на водка. Сетне извърна глава и извика грубо на силно гримираната си спътница:



“Хайде, ма, докога ще те чакам!”



Тя се изкиска и бързо седна на топло до него.



Това беше авторът. " - кое му е тъжното? Напротив, един щастлив край за автора, че е успял да провокира и разбуди човешкото у тази пасмина, наречена "елит"... :)
цитирай
26. vmir - Когато прасета следват ангели, ангелите нямат възможност да им върнат жеста освен,
28.07.2010 17:03
като приемат поне част от навиците им. В противен случай, прасетата няма да се интересуват от ангелски работи.
цитирай
27. анонимен - Напълно съм съгласен
28.07.2010 19:26
с № 25 - Авторът на гениалната музика разкошно се е погаврил с тези пачаври, които са били в залата, т.е. така нар. елит. Идеята на Дъскарев сигурно е друга - че и най-красивата и гениална творба не може да спаси душите на грешниците, както и че авторът е като тях. Но, независимо, се е получил отличен край. Разказът, обаче, е много оригинален и силен.
цитирай
28. анонимен - " Писатели, артисти, худо...
28.07.2010 19:40
" Писатели, артисти, художници, интелектуалци - вечен паметник на суетатата, недохранена с талант и сита на бездарие."

Какво повече да се каже !? Сигурно и в минали времена е имало недостиг на талант, но днес бездарията минаващи за културен и интелектуален елит са хвалени, обгрижвани и награждавани както никога....
Браво на Дъскарев! Великолепно есе!
цитирай
29. анонимен - От Мен
28.07.2010 20:35
За пръв път чета нещо от този автор, Огнян Дъскарев и съм възхитена. Не знам какви политически статии е писал, но само това да беше написал, пак щеше да е много добър. Браво, прочетох разказа на един дъх!
цитирай
30. tull - Благодаря на всички,
28.07.2010 23:42
които написаха добри думи за текста. Бъдете здрави.
цитирай
31. анонимен - Васил И.
29.07.2010 07:25
Аз пък чета политическите статии на Огнян Дъскарев с голямо удоволствие. Също така харесвам и есетата и разказите му. Жалко, че толкова рядко пише. Този разказ съм го чел отдавна в един литературен сайт, но не знаех, кой го е писал. Сега знам и затова - поздрави на Огнян!
цитирай
32. анонимен - Впечатлих се...
02.08.2010 14:38
Случайно стигнах до този текст,прочетох го на един дъх и много се развълнувах.Пред компютъра съм много часове през деня,но в този час имаше смисъл... Благодаря!
цитирай
33. tull - от Огнян Дъскарев
02.08.2010 20:07
До № 32 - благодаря ви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1967130
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930