Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 12:00 - Съдба или Божия воля
Автор: tull Категория: Изкуство   
Прочетен: 15812 Коментари: 15 Гласове:
16

Последна промяна: 30.12.2010 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Един стар текст: 

СЪДБА  ИЛИ  БОЖИЯ ВОЛЯ

 
На 28 септември 1918 край френското село Мarcoing  британският пехотинец от Wellington Regiment  Henry Tandey  се бил като храбрец в яростно сражение   с  германците.

 

В един окоп видял ранен вражески войник, който кървял обилно.  Tandey убил много  хора този ден и бил ожесточен  от битката.  Лесно  можел  да отнеме още  един живот.  Но нещо го спряло, може би умолителният поглед на войника. Британецът пожалил врага, отминал го. Раненият бавно кимнал с благодарност.

 

Двадесет и една години по-късно същият немски ефрейтор, но вече като водач на Райха започна Втората световна война.

 

************

 

 

На моста над реката Сан Луис Рей се събрали няколко души. Всеки бързал по делата си. Внезапно се извил  вятър, мостът се разлюлял и рухнал в реката. Всички загинали. Не се познавали, никога не  се били виждали, освен в краткия миг преди смъртта,  когато очите им случайно се срещнали.

 

***********

 

Банкерът се беше отпуснал удобно в топлата лимузина- истинско удоволствие в  ледената зимна вечер. На кръстовището колата спря  до един просяк. Банкерът неволно вдигна поглед  и изтръпна от черната  бездна  в очите на човека  отсреща. Бяха празни, безнадеждни, като  стар, угаснал   огън.

Изведнъж разбра колко е  щастлив. Прекръсти  се  бързо и благодари на Бога. Та нали можеше той да бъде  навън на студа, а  просякът  да е вътре, в лимузината!

 

************

 

Първата история е малко известен факт, който можеше да промени света, втората случка е тема на книга  от американския писател Торнтън Уайлдър, третата измислих аз. Но и трите имат всичко общо с категорията Съдба.

 

Или с Божията воля.

 

Преди година видях страховитата  действителност  в Южна  Азия. Там  властваха сили, непознати за човека, които отнесоха  стотици хиляди животи.  Енергията, отделена за минути  при земетресението,  била равна на годишното потребление на ток в САЩ. На океанското дъно  също  за минути се появила цепнатина дълга 1000 километра,  земята там се издигнала с 30 метра.

 

Хората  отидоха в Космоса, но не знаят какво точно има в дълбините  на планетата,  където живеят. Не знаят какви са функциите на 80% от  това, което носят на раменете си и материалистите наричат високоорганизирана материя.  Айнщайн  разгада Вселенските закони, но само Фройд се опита да разбули Вселената на ума.

 

Можеш да  направиш снимка с мобилния си телефон и да я изпратиш на другия край на света за миг, но ако заболееш от една болест, на която не искам да споменавам името, никой не може да те спаси.

 

Единствено  човешката доброта , на която  бях свидетел след катастрофата може да се сравни с  отчайващото безсилие на хората.

 

В деня на Вси  Светии през 1755  Лисабон бил поразен от  унищожително  земетресение. Загинали 60 000 души. Тогава Волтер се разбунтувал срешу Бога.  Това не било трудно за стария безбожник, но и не можел да разбере какво общо има Божията промисъл с гибелта на хиляди деца.

 

След страшното бедствие преди една година,  потресеният  Кентърберийски  архиепископ,  заяви, че започва да се съмнява в съществуването на Бог. Много странно  съмнение за един архиепископ.

 

И аз си задавам въпроси, на които не чакам отговор.

 

Знам, че един ден всички ще се изправим пред Съдника.

 

Но това също е  Съдба.

 





Гласувай:
16



1. анонимен - Чудесно
30.12.2010 12:38
г-н Дъскарев! Съдбата ни е начертана, но не от нас. Малцина го съзнават.
цитирай
2. анонимен - :)))))
30.12.2010 18:14
Атеистът Дъскарев пише за Съдба с главна буква :))))
Но и за Бог, разбира се. Трябва винаги да е и на двата стола, че не се знае знае ли се.
Палачинката току-виж се обърнала.
цитирай
3. mamkamu - Неее :) Не можеш да си задаваш въп...
30.12.2010 19:39
Неее :) Не можеш да си задаваш въпроси, на които да не чакаш отговор! Ако Господ ни е направил такива, че да не разбираме неговата промисъл, защо по дяволите е всичко това, като глад, катастрофи, войни, кризи и какво ли още не?

Да вземем умиращите от глад деца в Сомалия или централна Африка. Поради божествения промисъл тези деца умират. Другият вариант е, че умират поради нашия, човешки, промисъл...

Ако първият вариант е верен, то значи, че Господ се ебава с нас както си иска и е Оня същия стар злобливец от Стария Завет, дето се чуди, на кой да отмъсти и кое племе да затрие по най-гадния начин.

Вторият вариант е по-сложен, поради наличието на свободна воля в хората, дадена ни от Божеството и прокламирана от почти всички християнски деноминации. Тази воля ни прави свободни в доброто и злото. Но когато ние хората извършваме зло обикновено го отдаваме на нас си, а когато правим добро определяме за първопричинител Бога.

Та има три основни варианта (със стотици подварианти) най-общо казано за наличието на върховно Божество:

-Господ съществува и не се намесва в нашите си, човешки работи. `Дет се вика гледа ни сеира, като страничен наблюдател, след като ни е създал.

-Бог съществува и изтепва милиони деца и възрастни на година с глад, болести и катастрофи, а на други дава охолство, просперитет и добър живот..

-Бог просто го няма и е необходимо самите ние да се напънем и да си създадем по-добър свят. Както впрочем се получава в последните столетия...

Естествено това, което пиша е тенденциозно и базирано на собствения ми скромен опит... Но помня, че когато влизах в Богословския факултет на СУ бях истински вярващ, а сега не съм. Някак си етиката на древногръцките и римски философи са ми по-близки по дух от тази на Иисус.

Айде със здраве и щастлива Нова година!

И не ми обръщай много внимание...
цитирай
4. анонимен - До GanTree,
31.12.2010 13:38
който пише като анонимен под № 2 - как разбра, че Дъскарев е атеист? Отново си победен от огромния си комплекс към Огнян Дъскарев, нали? Затова отново безотказно се заяждаш малоумно с него. Съжалявам те, защото предполагам, че понякога ти е трудно да живееш с това мъчително чувство за малоценност. Още една цяла година те очаква.
цитирай
5. анонимен - До № 2
31.12.2010 14:11
GanTree, ти си малоумен комплексар!
И си заядлив малоумник с мъчително чувство за малоценност, също така!
Престани да досаждаш в блога на О. Дъскарев.
цитирай
6. анонимен - Филосовски въпроси към Gan Tree
01.01.2011 09:16
Няма нищо политическо в заяждането на Gun Three /3 mm/. Преди време един гей се заяждаше по същия начин. После премина в агресивни, мазохистични заплахи да го гръмне някои с по-дебел пистолет отзад! Така обичал да го усеща човека.
Абе свят широк, хора свякакви!
Филосовски въпроси:

1.Да си гей грях ли е или е съдба? 2. От първи път гей става ли се?
цитирай
7. анонимен - от 6 философски въпроси
02.01.2011 11:03
Извинение за правописа!
Философ- философски. всякакви хора

Абе нещо като: " Поп яде боп!"
цитирай
8. анонимен - Въпросът е не дали е исторически ...
04.01.2011 15:43
Въпросът е не дали е исторически факт, а дали над всяко същество има нещо което се нарича Съдба - т.е. дали има Бог и провидение.
Защо ли накои винаги се стремят да отклоняват темата? Затова казаното ми изглежда просто като спам.
bogoizbrania написа:
1. Не е известно бъдещия фюрер да е бил тежко раняван, както излиза от тази случка.
2. Британския войник едва ли се шматкал самичък сред немските окопи.
3. Ако англичаните са били в настъпление, как ефрейтора се е върнал обратно при своята част , а не е попаднал в плен?

Ако имаше малко логика, щеше да си отговориш сам, че ако един факт не ти е известен това не значи че не се е случил.
Ако размислеше, щеше да се досетиш че в даден момент един влиза пръв, или излиза последен. Вероятността един да бъде там и тогава е една за един или двама.
И накрая ако беше прочел и почуствал това, което авторът казва, щеше да разбереш че не историческият факт е важен а това как ще го възприеме човек.
Още в библейски времена мъдреците са поставяли моралните проблеми пред хората чрез притчи. И за бедната жена пуснала лептата си в дарителницата на храма и посочена от Христос за по-праведна и жертвоготовна е имало и има хора, които са се усъмнили. Защото просто не им се иска да е така. Но не историческото потвърждаване на истината е важното. Важното е как постъпва човек спрямо другите хора.
Дано разбереш посланието на автора!
цитирай
9. анонимен - До #9
04.01.2011 18:20
Здравейте.
Пишете едни много големи глупости, а именно:
анонимен 9 написа:
Въпросът е не дали е исторически факт, а дали над всяко същество има нещо което се нарича Съдба - т.е. дали има Бог и провидение.

Бог не е "Съдба", нито "провидение". В Св.Троица не намираме нито "съдба", нито "провидение". И "тоест" не намираме, така че Бог не може да бъде нито представян, нито подразбиран като "провидение" или като "съдба".
По-добре Вие размислете, преди да препоръчвате това на други.

"Съдба", "провидение", "предопределение" и пр. имаме в калвинизма, както и в исляма. В исляма "Съдбата" се нарича "дахр", представя се като "сляпа" и "неумолима", а също така и като тъмна и зла сила. Но нито в калвинизма, нито в исляма "съдбата" не се представя като "т.е. Бог", както си го представяте Вие, и както си мислите, че си го представя О.Дъскарев. В този смисъл е добре първо малко да почетете, да помълчите, вместо да бързате да апострофирате други четящи, и чак след това да си изграждате представа за това какво искал да каже един или друг автор в блога си.

Колкото до темата тук - авторът е просто един объркан човек. Нещо средно между калвинизъм и ислям са разсъжденията му. Може дори някакво ново религиозно течение да се получи от тази нелепа смес.
цитирай
10. анонимен - от 9 до 11
06.01.2011 17:08
Много православно и правоверно :-) дискутирате.
А блогът не е нито за религиозни спорове, нито за теологични усукваници. Той е просто за хора, които са за или против левичарската демагогия, пък била тя и под верски одежди.
Всеки с избора си!
цитирай
11. анонимен - Клета ми богоизбрана, каго пише...
06.01.2011 17:17
Клета ми богоизбрана, каго пишете
bogoizbrania написа:
Но все пак поне един трябва да е грешен в тоя блог, не може всички да са праведни святи, благочестиви и интелигентни като ВАС !
, защо не помислите, че И вашата сияйна младост е преходна? Аз поне си го знам!
Дали човек е свят и благочестив, това друг ще съди. Но поне трябва да се опита да не бъде дребнав, озлобен и .....

цитирай
12. estirbg - Отговорът на поставения проблем е тук:
06.01.2011 20:03
http://estirbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/06/satana-demaskiran-chast.601556
цитирай
13. анонимен - До GanTree - № 11
09.01.2011 14:31
пак си анонимен и си победен от комплекса си за малоценност, а? Затова не разбираш, че Дъскарев само се пита - Съдба или Божия воля. Той не е сигурен в отговора, което е нормално за нормалните хора. Но ти и това не разбираш, сигурно заради комплексите ти.
цитирай
14. анонимен - http://news.bgnes.com/view/892088
13.01.2011 22:48
Байдън: САЩ не са врагове на исляма

Американският вицепрезидент Джо Байдън даде категоричната си подкрепа за Пакистан, съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма, при посещението си в Исламабад днес, заявявайки, че Америка "не е враг на исляма".
цитирай
15. liliyanaandreeva - На един вулканичен остров в Индонезия живеели 300 000 души.
17.01.2011 11:49
В затвора на острова имало само един затворник и той бил осъден на смърт.Вулканът изригнал и загинали всичките жители на острова.Оцелял само осъденият на смърт зад дебелите стени на затвора!
Случката е действителна!!!...от книгата "Загадки" на Горбовски
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tull
Категория: Политика
Прочетен: 1960452
Постинги: 144
Коментари: 2933
Гласове: 3430
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031